גל העלאות המחירים לא עוצר, והיום (ב') הודיעו שלוש מחברות המזון ומוצרי הצריכה הגדולות במדינה על שורת התייקרויות שצפויות להיכנס לתוקף בקרוב.
● גל חדש של עליות מחירים במזון יצא לדרך, ואין מי שיעצור אותו
● המוניטור | המזון בישראל כמעט הכי יקר בעולם. איפה הממשלה בעניין?
הראשונה היייתה יוניליוור, שהודיעה לקמעונאיות ולרשתות המזון על העלאת מחירים בחלק ממוצריה בשיעור ממוצע של 3.5%, ועד 9%. ביוניליוור ציינו כי ההתייקרויות יחולו על מוצרים שמחיריהם לא עלו בשנתיים וחצי האחרונות, והדגישו כי "עשינו מאמץ לצמצם את עליית המחירים ככל הניתן".

עוד ציינו בחברה כי לא יחול שינוי במחירי מוצרי השוקולד, הגלידה ורוב מוצרי הטיפוח. בין המוצרים שכן יתייקרו נמנים דגני בוקר, מרקי קנור, מוצרי המותג פינוק ומיונז. העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב־15 במאי.
אחת אחרי השנייה
תוך פרק זמן של כמה דקות, גם ענקית המזון שטראוס הודיעה לקמעונאים על התייקרות שתחול על מוצרי החלב שבפיקוח וכן על מוצרי חלב משיקים המהווים בסך־הכול כמחצית ממוצרי המחלבות, בשיעור של עד 1.5%, ובשיעור ממוצע של כ־1% על כלל מוצרי המחלבות. את ההתייקרות היא הסבירה בהכרזת משרדי הכלכלה והאוצר על העלאת מחיר החלב הגולמי והעלאת מחיר מוצרי החלב המפוקחים. העדכון ייכנס לתוקף אחרי חג השבועות, החל מ־3 ביוני.
לא הרבה אחרי יוניליוור ושטראוס, גם החברה המרכזית למשקאות, יצרנית קוקה־קולה, הודיעה לקמעונאים על העלאות מחירים של 2.3% בממוצע בגזרת המשקאות המוגזים, פיוז טי וסומרסבי, לצד מותג המים המינרליים נביעות, נביעות פלוס והמשקאות הקלים של פריגת.
גם טרה, שבבעלות החברה המרכזית, הודיעה כי תייקר את מוצרי החלב המפוקחים בשיעור של 1.41%, והמוצרים הלא מפוקחים יעודכנו בשיעור ממוצע של 2.7%. מחירי גבינות השמנת ותחליפי החלב לא יעלו, כמו גם משקאות החלב האישיים, אולם מחיר הקוטג' יעלה ב־1.4%, וגבינות משק צוריאל וכן יוגורט מולר יתייקרו ב־3.5%.
לקראת הערב גם מחלבות גד הודיעה על העלאת מחירים. "בעקבות עליית מחיר החלב הגולמי בלמעלה מ־3%, לצד הכרזת הממשלה על התייקרות מוצרי החלב שבפיקוח, אנו נאלצים לעדכן את מחירון גד, במינימום האפשרי, בשיעור ממוצע של 1.5% בלבד", נמסר מהחברה. "דחינו את מועד העדכון ככל הניתן, והמחירים יעודכנו רק לאחר חג השבועות, החל מ־3 ביוני".
בכך הן מצטרפות לתנובה, חברת המזון הגדולה בישראל, שהודיעה בשבוע שעבר על התייקרות מוצרי החלב, המפוקחים והלא מפוקחים. ב־11 במאי מחירי החלב הלא מפוקחים יתייקרו גם הם בשיעור ממוצע של כ־1.4%, למעט מחיר החמאה שיעלה בשיעור של כ־4.5%. בתנובה ציינו כי מחירי התחליפים לא יעודכנו, וכי ההתייקרויות מגיעות עקב "הודעת המדינה על עדכון מחירים", בדומה להודעה של שטראוס.
הסכר נפרץ
מי שפרצה את הסכר זו היבואנית דיפלומט, שהודיעה בשבוע שעבר לקמעונאים על העלאת מחירים בחלק ממוצריה בשיעור של כ־14%-15%. אבל אם נשפוט על־פי ההיסטוריה, ההתייקרויות לא ייעצרו פה, ולא רק חברות מזון צפויות להצטרף לחגיגה.
מקדונלד'ס כבר פתחה צוהר למסעדות ולסקטור המזון המהיר, כשהודיעה גם היא על העלאת מחירים בחלק מהתפריט בשבוע שעבר.
בשנים הקודמות היו ניסיונות לעצור גלי התייקרויות, כמו זה של שר הכלכלה ניר ברקת שב־2024 החליט להכניס חברות שיעלו מוצרים בתקופת המלחמה ל"רשימה שחורה" - איום שהתברר כלא אפקטיבי בסופו של דבר כאשר אותן התייקרויות יצאו אל הפועל.
בעבר הלא כל־כך רחוק, בקיץ 2022, יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד יזם חרם צרכנים כשביקש ממאות אלפי חברי הארגון ומאזרחי ישראל לא לרכוש את מרכולתיהן של חברות שהעלו מחירים, כשבמוקד עמדו שסטוביץ, דיפלומט וקימברלי קלארק.
בשורה התחתונה, לא בטוח שיש כבר מי שיכול לעצור את הסכר שנפרץ, ובקרוב כולנו הולכים לשלם הרבה יותר - לא בפעם הראשונה וכנראה לא בפעם האחרונה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.