גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החתול השחור והפוסט שהגיע למאות אלפים: חוקר המוח שהסתכסך עם אילון מאסק

התקף פסיכוטי שחווה אביו שלח את ד"ר פיליפ לואו לחפש טכנולוגיה שתסייע לחולים כמוהו • החברה שהקים לניטור המוח מוערכת היום ב–6 מיליארד דולר - ובין משקיעיה: אילון מאסק, שגם שימש בה כיועץ • עד שניצת בין השניים סכסוך מתוקשר: "מרגע שטראמפ סימן אותו כיד ימינו, הוא נכנס לאופוריה"

לואו והדור השלישי של המכשיר. ''קיבלנו פניות מכל ארגוני הביון ומהמשטרה'' / צילום: צילום מסך
לואו והדור השלישי של המכשיר. ''קיבלנו פניות מכל ארגוני הביון ומהמשטרה'' / צילום: צילום מסך

לד"ר פיליפ לואו אין ספק שמה שאילון מאסק עשה באירוע לאחר השבעת הנשיא טראמפ היה הצדעה נאצית. "כל מי שה־IQ שלו מגיע לטמפרטורת החדר יכול לראות שהוא חיבר את האצבעות, והניף את היד בזווית מסוימת שאין שום סיבה אחרת להגיע אליה. רומאים לא עשו את זה", הוא אומר בראיון בלעדי לגלובס.

כך הפכה פתח תקווה לבירת הרכבים הגנובים
אחרי שנמלט בארגז ללבנון: החיים החדשים של המנכ"ל המבוקש

לואו, חוקר מוח שהקים חברת ניטור מוחי חלוצה בשם נוירו־ויג'יל (Neurovigil), עלה לכותרות לפני כמה חודשים. הוא פרסם פוסט ארוך בפייסבוק ולינקדאין, בו סיפר כי מאסק היה חבר ומשקיע במיזם שלו בשלביו המוקדמים, אבל עכשיו הוא "פוזאיסט אומלל מלא בשנאה עצמית".

לואו מספר כי הוא ומאסק היו מתכתבים לעיתים קרובות ומבלים יחד, והתחברו על רקע תחומי עניין דומים וילדות דומה - לשניהם אבות אלימים שהתעשרו ואיבדו את כל הונם, שניהם סבלו התנכלויות בבית הספר ושניהם גאונים בעיני עצמם, שנמצאים בחזית פענוח סודות המוח האנושי. מאסק השקיע בנוירו־ויג'יל בתחילת דרכה, עד שדברים השתבשו ביניהם, והובילו לפיטוריו של מאסק מתפקידו כיועץ. בהודעה עצבנית מטעם החברה ב-2021 נכתב כי "מאסק מעולם לא היה מעורב ביומיום של החברה, ושום דבר שהוא אומר על הקורונה, קריפטו, ניסויים בבעלי חיים ובינה מלאכותית אינם על דעתנו".

בפוסט מינואר שזכה למאות אלפי צפיות כתב לואו כי מאסק אינו נאצי 'פר סה', אך הוא רוצה להתחבב על הצד הקיצוני של ממשל טראמפ ויש גם כמה יהודים שהוא שונא אישית. בעיקר, אומר לואו, מאסק מעוניין בכוח: "הוא נהנה מהריגוש. הוא חשב שהקהל יענה לו באותה התנועה, ובכך ידגים את השליטה שלו בציבור, באופן שיגביר את המינוף שלו על טראמפ. אבל זה לא קרה".

חוץ מהמחווה האנטישמית הזאת, מה אתה חושב על מה שהוא עושה עם ממשלת ארה"ב?
"אילון מציג את עצמו כמו שחוסך כסף למשלמי המיסים, אבל המטרה שלו היא בעצם להחליש ארגונים שתפקידם לבקר את החברות שבבעלותו. מי שמעניין אותו משלם המיסים, שקודם כל ישלם מיסים בעצמו. מי שמאמין בממשלה קטנה ורזה, שלא יבקש ממנה תקציבים, והוא בהחלט ביקש וקיבל.

"אני חושב שזה נראה מאוד גרוע - זה באמת מאוד גרוע - כשהאיש העשיר בעולם מפרק גופים שעוזרים לאנשים הכי חלשים בעולם (הכוונה למשל לסוכנות הסיוע הבינלאומית USAID - ג"ו). זה פוגע במוניטין שלו, והלוואי שלא היה עושה את זה. הלוואי שיחזור לערכים שהיו לו פעם".

היו לו?
"הוא היה חבר שלי והערכתי אותו מאוד, על החוכמה שלו והחזון שלו. אבל הוא מציג את עצמו כמי שהתעניין באמת בשאלות של תודעה ובחקר החלל. אני מומחה לתודעה שעבד לצד גדולי התחום, והוא מעולם לא שאל אותי שאלות אמיתיות בנושא הזה. הוא טוען שהוא בעד חופש הביטוי, אך ב־X מעולם לא התנהג כך. אני חושב שהוא רואה את עצמו כאיש עליון, וכל מעשיו בסופו של דבר נועדו לצבור עוד כוח.

"בעבר הוא היה מרוסן יותר, אך כשהתעשר, ועוד יותר כשטראמפ זכה וסימן אותו כיד ימינו, הוא נכנס לאופוריה, השתכנע שהוא יחיד סגולה ויכול לשבור את כל הכללים. בכל זאת אכפת לי ממנו. אני חושב שהוא צריך לקבל עזרה. שלחתי אותו לקרוא את 'החטא ועונשו'".

טראמפ ומאסק. לדברי לואו ניסה להתחבב על הצד הקיצוני של הממשל / צילום: ap, POOL

לא רק מאסק צריך להתנצל, לדעת לואו. "אני חושב שזה ממש סקנדל שנתניהו מלבין את המעשה של מאסק. הוא התקפל בכל מישור בעבור התמיכה של טראמפ ופגע בכך ביהודים בכל העולם. אני חושב שנתניהו בכלל צריך להתנצל, גם בפני הפלסטינים, וללכת להתייצב בהאג ולהגן על עצמו מולם. נראה מה הם יאמרו. אנחנו (לואו הוא יהודי - ג"ו) לא מתנהגים כמו הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון".

התרופה שסיבכה את האבא

הסיפור של לואו מתחיל באביו. "אנחנו במקור מלבוב שבפולין (היום זו לביב באוקראינה), וזה גם היה שם המשפחה שלנו, אבל החלטנו להוריד W אחת ועכשיו אנחנו יכולים להזמין בקלות את השולחן הכי טוב בכל מסעדה סינית". אביו עבר את השואה כילד ("בערוב ימיו הוא היה רואה מה קורה בעזה ואומר שזה מזכיר לו את הגטו"). ממשפחה של 35, נותרו שלושה: סבתו, אביו, ודודו שלאחר סיבוב בגולאג ברוסיה, עלה לישראל והיה רופא בכיר בבית החולים רמב"ם.

גם סבתו ואביו עלו לישראל, ואביו התגלגל מכאן לקנדה, שם הצליח מאוד בעסקים הקשורים בכרייה בדרום אפריקה ובנפט במזרח התיכון. כילד לואו גדל למשפחה עשירה מאוד שחילקה את זמנה בין טירה בצרפת ואחוזה בשווייץ. "היה לנו המון כסף. הציור של רנה מגריט עם התפוח? זה היה שלנו לזמן מה".

אך בנפילת הבורסה בשנות השמונים אביו איבד את כל הונו בשבוע אחד. "בעקבות זאת הוא קצת התחרפן. יום אחד הגיע לביתו של בנקאי שחשד בו שגנב ממנו כסף כשהוא חמוש באקדח. הוא נשפט לשישה חודשים בכלא אך כשהתברר שתרופת שינה שלקח הוכחה כבעלת השפעות פסיכוטיות, הוחלט שהוא לא היה אחראי למעשיו והוא שוחרר".

לואו מודה כי במשך שנים רבות לא קנה את הטיעון הזה. "חשבתי שסתם היה לו עורך דין מוצלח. הרי גם כשהייתי קטן ראיתי אצלו התפרצויות. ניצול שואה, אחרי הכול. ונכון שאחרי שיצא מהכלא הוא היה בסדר, אבל לא חשבתי שזה משום שהפסיק את התרופה, אלא כי למד לקח.

"אבל אחרי שנים חבר בועדת הדוקטורט שלי הזהיר אותי להרחיק את התרופה הזאת אפילו מחיות המעבדה שלי, כי זה יהפוך אותן לפסיכוטיות. ואז הבנתי שזה אמיתי והתנצלתי בפני אבא שלי". הסוף של הסיפור הזה היה של השלמה. "כשהוא היה צריך אפוטרופוס, הוא בחר בי מבין חמשת ילדיו, וכשראיתי שמערכת הבריאות השוויצרית ויתרה עליו, הבאתי אותו לארה"ב ושם הצלחנו לתת לו עוד ארבעה חודשי חיים".

איך הירידה מן הנכסים השפיעה עליך בילדות?
"אני לקחתי את זה יחסית בסדר, לעומת אחותי שהייתה בסטרס נוראי וכל השיער שלה נשר. אבל זה שינה את האופן שבו אני תופס אנשים. היו משפחות שלא אפשרו לילדים שלהם לשחק איתי אחרי מה שקרה. הבנתי שאנשים הם מאוד אינטרסנטים וזה היה שיעור טוב".

מאסק והמוצר של ניורו-ויג'יל. לואו טוען שהקים את נוירולינק כדי להתחרות בו / צילום: ap, Business Wire

בזכות הצטיינותו בלימודים קיבל מלגה לפנימייה פרטית יוקרתית. "אבל הייתי היהודי היחיד והיו שם לא מעט מוסלמים, והם היו אלימים כלפיי, ולא עזר גם שקפצתי כיתה והייתי הכי קטן מכולם". כדי לשרוד הפך לואו לראש כל אגודות התלמידים. "כולם היו צריכים לבוא לנשק את הטבעת. זה היה שיעור מאוד נחמד בהישרדות פוליטית".

הכישלון שהוליד את ההצלחה

הוא התקבל ללימודי מתמטיקה באוניברסיטת שיקגו, שחייבה סטודנטים לקחת קורסים מגוונים, וכך נחשף לביולוגיה. בשילוב של מזל, מקריות וחוצפה, התחילה הקריירה שלו בתחום. "אחרי הקורס היחיד שלי בביולוגיה הם שכחו להוריד אותי מהרשימה של הסטודנטים, ולכן נשלח אליי בטעות קול קורא מטעם הרווארד. דווקא היה לי רעיון בנושא, אז שלחתי, ופתאום קיבלתי הודעה במזכירה האלקטרונית שלי". בהתחלה לואו לא הצליח לעכל את ההודעה, "אז קראתי לחבר של ג'וואד שיגיד לי מה הם אומרים, והוא אמר לי 'אתה הולך להרווארד'".

כך הגיע לתקופה של התמחות באוניברסיטת העילית, ובתוך תשעה שבועות היה מעורב בגילוי חומר שפוגע בשרירנים ברחם. "אני בכלל לא ידעתי שזה יוצא דופן, להגיע לגילוי כזה בזמן כה קצר". אי־ההבנה הזאת רדפה אותו למשרה הבאה שלו באוניברסיטת שיקגו. "כיוון שהייתי רגיל שכשעובדים במחקר יש תוצאות, התביישתי נורא שאני לא מוצא כלום, והפסקתי למשוך משכורת". רק כשכמעט פונה מביתו בקמפוס, חבר ניער אותו ואמר לו שמחקר לא תמיד מניב תוצאות. נזכיר כי לואו קפץ כיתה וסיים תארים במהירות, והיה מאוד צעיר באותה תקופה, עדיין לא בן 20.

המשימה שבה כשל לואו בשיקגו הייתה זו שבסופו של דבר הולידה את חברת נוירו־ויג'יל. הוא רצה להקליט את פעילות המוח של ציפורי שיר בשנתן, כדי להראות את התחזקות הזיכרון בשינה. "רק אחרי שעזבתי את שיקגו, בתחושת כישלון ובלי שהייתי מוכן אפילו שיעשו לי מסיבת פרידה, הבנתי איפה הייתה הטעות. כולנו ניסינו למדוד את פעילות המוח של הציפורים משני צידי המוח, כאילו יש להן ניאוקורטקס (שכבה בקליפת המוח שלה מיוחסות פעילויות החשיבה המורכבות - ג"ו) כמו לבני אדם, אבל אין להן, ובעצם האלקטרודות היו צריכות להיות הרבה יותר קרובות זו לזו. חזרתי לשיקגו, ובתוך שבועיים מצאתי את הסימן שחיפשתי כל הזמן הזה".

מלבד חברה, המחקר הזה גם הפך את לואו לטבעוני. הדמיון בדפוסי המוח בין הציפורים ליונקים, ואחר כך גם לבעלי חיים אחרים, שכנע אותו שיש לרוב בעלי חיים תודעה, גם אם אין להם את אותם חלקים במוח שהמדע זיהה עד אז כמחוללי תודעה. לימים, אחרי שיהפוך כבר לחוקר ידוע, ב־2012 הוא ישכנע קבוצה של חוקרי מוח לחתום על הצהרה בנושא. מאז, זו שימשה ארגונים רבים לזכויות בעלי חיים במאבקם נגד תעשיית הבשר ונגד ניסויי מעבדה.

לואו לוקח היום את התובנה הזו צעד קדימה, ואומר כי אם מוחות מאוד פשוטים יכולים לייצר תודעה, הרי שאולי יהיה קל יותר מכפי שחשבנו לייצר אותה באופן מלאכותי, אך אין לו כרגע עניין לעסוק בכך בפועל.

"לא אומרים את האמת"

כשעזב לואו את שיקגו לפני פריצת הדרך, לא היה זה לחלל ריק, אלא למכון סאלק, וזאת בזכות פרנסס קירק, אגדה בחייו. "הכיסא שאני יושב עליו עכשיו הוא הכיסא שלו, האחרון שבו הוא אי פעם צולם", הוא מספר. "יש לי גם לוח מחיק עם הדברים האחרונים שהוא כתב ואת לוחית הזיהוי של הרכב שלו".

קירק היה אחד ממגלי צורת הדנ"א, ובעשורים המאוחרים יותר של חייו עסק בניסיון למפות את המוח כדי למצוא היכן מתקיימת בו התודעה. יום אחד עלה במוחו של לואו רעיון בבולוגיה, "אז הלכתי למעבדה וכתבתי לקירק מכתב". שבוע מאוחר יותר הוא קיבל הזמנה להגיע למכון, ומימש אותה אחרי שהחל בדוקטורט. "רציתי לוודא שאני מגיע מוכן". בסופו של דבר קיבל את הדוקטורט שלו על מיפוי מוח הציפור מאוניברסיטת קליפורניה עבור עבודתו במכון סאלק.

קירק זכה בערוב ימיו לביקורת על מחקריו המאוחרים בתחום התודעה. לואו טוען כי תמיד הסתדר איתו, כי אמר לו את כל האמת בפנים. "חבל שכולם חיכו עד שהוא מת כדי להוציא את מה שהיה להם בבטן עליו. זה מה שקורה עכשיו גם עם אילון מאסק. הקרובים אליו לא אומרים לו מה הם באמת חושבים עליו. אני אמרתי לו את כל האמת בפרצוף, ורק כשראיתי שאין עם מי לדבר, ידעתי שאין לי ברירה אלא להוציא את זה בפומבי".

מחיר של כוס קפה טבעוני ביום

נוירו־ויג'יל, שלואו מחזיק כ־90% ממנה, הודיעה לפני כשנה על גיוס של 85 מיליון דולר לפי שווי של 6 מיליארד דולר. החברה נולדה כאמור מעבודת הדוקטורט, שסביבה נסובה אחת האגדות שלואו אוהב במיוחד לספר על עצמו: "הדוקטורט הקצר בהיסטוריה". אך יש הטוענים כי מדובר בעניין סגנוני יותר ממהותי - התזה אמנם ישבה על עמוד אחד בלבד, אבל היו לעבודה נספחים כך שבפועל התפרסה על פני עמודים רבים, כולל עמודי תודות והקדשות ארוכים.

ב־2007 הבין לואו כי הוא חייב להקים חברה שתמפה את המוח, בין היתר כדי לעזור לאנשים כמו אביו.

מדוע החלטתם למדוד את פעילות המוח דווקא בשינה?
"החלק האחורי של המוח שלנו - זה שקוראים לו המוח הרפטיליאני ונראה לפעמים שלדונלד טראמפ יש רק אותו - מציף בזמן ערות את המוח בנוירוטרנסמיטורים שיוצרים בו פעילות סוערת. בשינה, בשלבים שונים, חלקים מסוימים של המערכת הזאת רגועים ואפשר למדוד אחרים, וכל זה באופן לא פולשני".

את החברה מימן תחילה באמצעות מקסום מסגרת האשראי האישית שלו, עד שזכה בתחרות משקיעים. "הם נתנו לי צ'ק ענק, את יודעת, מאלה שמצטלמים איתם. ולי היה כל כך מעט מושג בכל מה שקשור לכסף, שהלכתי לבנק עם הצ'ק הזה! הפקידה אמרה לי - אני בטוחה שהם כבר פשוט העבירו לך את הכסף לחשבון. ואז התיישבתי במסעדה עם הצ'ק וכל המלצרים הגיעו לשולחן שלי כמו עולים לרגל למכה".

בשלב הראשון הציע לואו את הכלי שפיתח כשירות לחברות תרופות, כדי שימפו את המוח של המטופלים בניסויים קליניים, ויבינו במהירות אם התרופות משפיעות ואם מתרחש משהו במוח שעלול להתפתח לתופעת לוואי מסוכנת. "ניטור כזה גם מקל בגיוס חולים, כי הם מרגישים בטוחים יותר", הוא אומר. מבחינת החברה השותפות עם חברות התרופות עזרה למוניטין וגם תרמה המון מידע.

היום נוירו־ויג'יל כבר מוכרת את הדור השלישי והקטן יותר של המוצר שלה, עדיין באופן לא פולשני. המודל העסקי שלה לא קלאסי. המוצר נמכר לחברות תרופות, או לצרכן פרטי 'במחיר של כוס לאטה טבעוני אחד ביום', והוא יוכל לחפש באמצעותו סימנים לדום נשימה בשינה, מפרצות מוחיות, פרקינסון וסרטן המוח.

לרוב מוצרים כאלה נמכרים להתוויה מסוימת של אבחון, דרך רופאים ובמימון חברות הביטוח. קשה מאוד למכור מוצרי אבחון ישירות לצרכן, בוודאי לצרכן הבריא. ואכן, לא ברור מה היקף ההכנסות של החברה ממוצרים אלה. נוירו־ויג'יל פוזלת כעת גם למודלים אחרים, למשל של ניטור מטופלים בבתי אבות ומתן יכולות תקשורת למטופלים משותקים בכל גופם.

בהתוויה אחרונה זו כבר עזרה החברה לאדם מפורסם ויוצא דופן: סטיבן הוקינג. גם אותו, כמו את קירק, לואו העריץ מגיל צעיר, ובגיל 17 אף כתב לו מכתב ובו רעיונותיו בפיזיקה, והוקינג ענה לו בנימוס. שנים אחר כך, אחרי הקמת נוירו־ויג'יל, הזמין אותו הוקינג להיפגש.

סטיבן הוקינג והדור הראשון של המכשיר. ''ראינו שהוא יכול לתקשר איתנו ככה'' / צילום: ap, Business Wire

"האנשים שעבדו איתו אמרו לי - יש לו רק שריר אחד קטן שהוא עוד יכול להזיז בלחי, וכשנאבד גם את השריר הזה, יהיה זה הקץ לתקשורת איתו. האם תוכל להשתמש במכשיר שלך כדי לגרום לו לתקשר ישירות מן המוח? אמרתי לו 'תדמיין שאתה יכול לכווץ את יד ימין, עכשיו את רגל ימין' וראינו שהוא אכן יכול". הוקינג כבר נפטר, אבל החברה נמצאת בניסוי קליני ביכולת תקשורת מסוג זה. "מעניין שיש לנו גם קבוצת ביקורת, של בריאים, ואנחנו חושפים אצלם דברים שהם לא סיפרו לנו. למשל אנחנו יודעים אם הם לוקחים תרופות נגד דיכאון".

זו שאלה אתית חשובה, האם המוצר יכול לחשוף לגבי המוח של אנשים דברים שהם לא רוצים שיחשפו, אפילו מחשבות.
"כמובן שקיבלנו פניות מכל מיני רשויות וממשלות, אבל אמרנו לכולם לא. אנחנו לא מנסים אפילו לפתח את המוצר לכיוונים האלה, וזו אחת הסיבות שאני לא אביא מנכ"ל חיצוני. אני חייב לשלוט במוצר ולוודא שמפתחים אותו לכיוונים שאני מאמין בהם, לעזור לאנשים כמו אבא שלי, להקל את הסבל האנושי. אני לא בביזנס של לייצר אנשי־על".

"אחזור להשקיע בקשר עם ישראל אחרי ביבי"

לואו מעיד על עצמו כי הוא מולטי־מיליונר. בהודעת נוירו־ויג'יל על הגיוס האחרון שלה, "בסבב B הגדול ביותר אי פעם, יותר גדול משל פייסבוק", נאמר גם כי הסבב כלל 27 משקיעים, בהם בית חולים מוביל, אוניברסיטה מובילה ושלוש קרנות הון סיכון, אם כי אלה לא נחשפו בשמם. מי שצויין בשמו הוא המשקיע הפרטי הווארד מורגן. בראיון לאחר הגיוס אמר לואו כי חלק מן הכסף נתרם "בצורת שירותים".

בהודעות קודמות של החברה צוינו קרן DFJ והמרכז הרפואי Sanoviv במקסיקו כמשקיעים בחברה, לצד שורה ארוכה של משקיעים פרטיים שצויינו בשמם. עד היום גייסה החברה סכום של מעל 90 מיליון דולר, ובנוסף קיבלה שירותים שווי ערך לכסף בסכומים נוספים.

בהודעת הגיוס, שנוסחה בצורה חריגה וערבבה אמירות כמו "מי צריך לקדוח חור בראש כשלנו יש את הדבר האמיתי" (בהתייחסות ישירה לנוירולינק, הסטארט־אפ של מאסק בתחום), נאמר כי בתחילת הדרך לואו ישן במשרד שלו כדי לחסוך בעלויות ואף לא משך משכורת.

ומה לגבי מוצר והכנסות? ההסכמים עם ענקיות התרופות רוש ונוברטיס אושרו על ידן, מה שאומר שהמוצר שלו כנראה באמת מודד פעילות מוחית ברמה סבירה של דיוק. אולם מאז לא דיווחה החברה על הסכמים כאלה, ולא ידוע מהו היקף ההכנסות שלה משירותים ללקוחות פרטיים.

ארבעה זוכי פרס נובל קשרו את שמם בחברה, כולל ד"ר רוז'ה גימן המנוח ממכון סאלק, שאמר כי "האיש הצעיר הזה יעיל ומבריק ברמה יוצאת דופן". ד"ר אשרף אלסאייה, בעבר מבית החולים סידר סיני, אמר כי הטכנולוגיה של החברה "מתקדמת בפער מול כל מה שנעשה בתחום וערוכה לכבוש את העולם בסערה", ולואו סומן ב-2010 כאחד הצעירים המבטיחים בידי ה-MIT Technology Review וזכה בפרסים נוספים מארגונים מדעיים רציניים. ובכל זאת, זמן רב עבר משני ההסכמים המוקדמים עם חברות התרופות.

לואו טוען כי נוירו־ויג'יל בעלת פטנטים רחבים בתחום הניטור המוחי, וכי חלק מן החברות בתחום קיימות רק משום שהוא עדיין לא תבע אותן.

גם את נוירולינק היית יכול לתבוע?
"אין צורך. ככל שידוע לי הם בכלל לא עושים כסף. המוצר שלהם לא סקלבילי. אם לסבתא יש כאב ראש את תאמרי לה - בואי סבתא ונקדח לך חור בגולגולת ונשתיל שם אלקטרודה שפיתח האיש שעושה הייל? אבל אני מאחל להם הצלחה. אם אילון יתנצל אז שיהיה לו בהצלחה".

בימים אלה לואו שוקד על הקמת "פרויקט מנהטן" של חקר התודעה האנושית, קונסורציום של חברות בתחום. "אבל יהיה קשה מאוד לעשות את זה באמריקה של טראמפ", הוא אומר. "חדשנות קורית במקום שבו מדענים מרגישים בטוחים והגבולות פתוחים. קיבלתי בארה"ב את ויזת איינשטיין (ויזה המוצעת לחוקרים בולטים או אנשי מקצוע בולטים), אבל אנשים כאלה לא יגיעו לארה"ב אם הם חוששים שיגרשו או יכלאו את הנשים שלהם.

"גם בישראל אין היום ביטחון למדענים וממציאים. עם הרפורמות, המלחמה שלא נגמרת והאיום בהאג שמרחף מעל, אתם לא יכולים כרגע למצב את עצמכם כמקום לברוח אליו אם מישהו לא מרוצה מטראמפ. ישראל צריכה שלום ויציבות כדי לעשות את מה שהיא טובה בו, שזה חדשנות. אני אישית אשקיע בישראל שוב, אחרי ביבי".

עוד כתבות

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל