גנבו להם את הג'יפ פעמיים והם לא לבד. הלילות הלבנים של תושבי פתח תקווה

בשנה וחצי האחרונות גנבי הרכבים רואים בפתח תקווה מוקד עלייה לרגל • ארבע משכונותיה מככבות בצמרת טבלת הפריצות בישראל, ומספר המקרים בעיר זינק ב־57% ברבעון הראשון של 2025 • הקרבה לכביש 5 והיצע המכוניות הרב והמגוון מושכים את החוליות השונות, שמגיעות עם מהלכים מתוכננים היטב • גם עשרות מיליוני השקלים שהשקיעה העירייה לא הועילו • למה זה קורה דווקא שם?

התקווה של גנבי המכוניות / צילום: Shutterstock
התקווה של גנבי המכוניות / צילום: Shutterstock

אמ;לק

"הייתה לי קיה סורנטו מודל 2022 חדשה, בקושי עשינו 28 אלף ק"מ", מספר מוטי, תושב שכונת כפר גנים ג' בפתח תקווה. "חניתי בלילה בחניון ציבורי שנמצא ממש מתחת לבית שלנו, וכשבאתי בבוקר הרכב כבר לא היה שם. כשהתקשרתי למשטרה השוטרת אמרה לי שכבר אין מה להתאמץ, הרכב מפורק בשטחים". הסיפור הזה של מוטי רחוק מלהיות נקודתי - בשנה וחצי האחרונות העיר פתח תקווה הפכה להיות מעוז של גנבי רכבים, ובינתיים אף אחד לא מושיע. למה הגנבים בוחרים דווקא בעיר האפרורית ואיך אפשר להתמודד עם הבעיה? 

אלי לוי מתגורר בבית דו־משפחתי ברחוב תור הזהב בפתח תקווה. לאורך השנים היה זה רחוב הולנדי מנומנם בשכונת היוקרתית נווה עוז, אלא שבשנה וחצי האחרונות הוא ומשפחתו כבר לא ישנים בשקט בלילה. "פעמיים גנבו לאשתי את הרכב, ג'יפ יונדאי טוסון, בשני אירועים נפרדים. אחרי שהטוסון הראשונה נגנבה רכשנו לה חדשה ואחרי כמה חודשים גם היא נגנבה", הוא מספר.

אחרי שנמלט בארגז ללבנון: החיים החדשים של המנכ"ל המבוקש
ראיון | חוקר המוח שמקורב למאסק: "אילון השתכנע שהוא יחיד סגולה ושובר את הכללים"

וזה לא נגמר שם. "לפני שבעה חודשים אשתי מעירה אותי ב־2:00 בלילה כי הודיעו לה מאיתוראן שהרכב שלה, יונדאי קונה חדשה, נגנב. קמנו, יצאנו החוצה ואני רואה שגם הרכב שלי מהעבודה - BYD חשמלית - איננו. לא קיבלתי התרעה, הגנבים כנראה נטרלו את האיתוראן, ובצילומי האבטחה רואים איך בתוך פחות משתי דקות מרגע הגעתם שני הרכבים מונעים ונוסעים".

המקרה הזה הסתיים על הצד הטוב, שכן באותו הלילה משטרת ישראל ערכה במקרה ביקורת בכביש 5 ותפסה את הרכבים. אבל אז על משפחת לוי ניחתה מכה נוספת. "שלושה חודשים אחרי גנבו לאשתי שוב את הרכב והוא כבר לא חזר. זה קרה ב־16:00 בצוהריים. במצלמות רואים את הבן שלי יוצא מהבית כמה דקות קודם ועובר ליד אדם שעומד ליד האוטו שלנו ברחוב. דקה אחרי זה אותו אדם הניע את הרכב שלנו ונסע".

כ־500 מטרים משם, ברחוב שקט בשכונת כפר גנים ג', קרה דבר דומה למוטי. "הייתה לי קיה סורנטו מודל 2022 חדשה, בקושי עשינו 28 אלף ק"מ. חניתי בלילה בחניון ציבורי שנמצא ממש מתחת לבית שלנו, וכשבאתי בבוקר הרכב כבר לא היה שם. הגנבים ידעו בדיוק איפה נמצא האיתוראן ופירקו אותו. כל מה שמצאתי במקום היו שברים של זכוכית מחלון שבור ואת מערכות האיתוראן זרוקות על רצפה".

כשמוטי פנה למשטרה הוא הבין שאין סיכוי למצוא את הרכב. "השוטרת אמרה לי 'אל תתאמץ', ובעצם התכוונה שאין למשטרה מה להתאמץ, כי הרכב כבר מפורק לחלקים בשטחים. בתוך יום וחצי־יומיים סגרו את התיק ואמרו לנו שאין סיכוי למצוא את האוטו. שבוע אחרי ניסו לגנוב לחברים שלנו קיה סורנטו ברחוב ליד. שברו להם את השמשה אבל לא הצליחו להניע וברחו. יש גניבות בלי סוף בשכונה".

מוטי ואלי רחוקים מלהיות היחידים. על פי נתוני הפשיעה לשנת 2024, המבוססים על נתוני המשטרה ומפוענחים ומעובדים בידי אנליסטים של אתר ולוח מדלן, פתח תקווה מככבת ברשימת עשר השכונות המובילות בגניבות רכב. כך, שכונת כפר גנים ג', אחת המבוקשות והיקרות בעיר, מובילה את הרשימה הארצית עם 151 גניבות רכב בשנת 2024 - עלייה של יותר מפי שניים בהשוואה ל־74 מקרים בשנת 2023. בהמשך הרשימה אפשר גם למצוא את נווה עוז (126 גניבות), אזור התעשייה קריית אריה (113 גניבות) ושכונת המרכז השקט (109 גניבות).

על פי נתוני המערך המבצעי של פוינטר, חברת האיתור והשבת כלי רכב גנובים, המגמה הזאת נמשכת בשנת 2025. ברבעון הראשון של השנה הערים המובילות בגניבות רכב היו תל אביב עם 14% מתוך כלל ניסיונות גניבות הרכב בארץ, ופתח תקווה עם 11% - נתון המשקף גידול של 57% ביחס לרבעון הראשון בשנת 2024. בתל אביב, נזכיר, יש כ־470 אלף תושבים, ואילו פתח תקווה מאכלסת כ־253 אלף. אז איך הפכה העיר הפרברית, בעלת האופי המשפחתי, למוקד עלייה לרגל עבור חוליות כאלה?

משחטת רכבים גנובים בשטחי הרשות. ''חלק מהם מממנים את ארגוני הפשע והטרור'' / צילום: באדיבות פוינטר
 משחטת רכבים גנובים בשטחי הרשות. ''חלק מהם מממנים את ארגוני הפשע והטרור'' / צילום: באדיבות פוינטר

"להרוויח כמה שיותר זמן"

ב־15 באפריל קרן ודרור אוסטפלד מרחוב חדרה בשכונת הדר המושבות רכשו יונדאי סנטה פה חדשה. כעבור שעה הרכב כבר לא היה אצלם. "לא הייתה אזעקה, לא קיבלנו התרעה, אין רסיסים בחניה ואין שום סימן שהיה שם רכב בכלל. עדיין היה אור יום, וזה קרה באמצע הרחוב", מספרת קרן. כשדרור התקשר לאיתוראן נאמר לו שהרכב כבר בקלקיליה, אך הסאגה לא הסתיימה בזה. "אחרי יומיים התקשרו אלינו מהמשטרה ואמרו: המשטרה הפלסטינית מצאה את הרכב. חבלן משטרתי בדק את האוטו, גררנו אותו מהמחסום למוסך בפתח תקווה ומאז הוא שם ולא ברור מה היקף הנזק".

המקרה של קרן ודרור והמהירות בה הרכב הגיע לקלקליה יכולים להתחיל להסביר למה הגנבים כל כך אוהבים את פתח תקווה. "שם המשחק הוא זמן", מסביר יניב ברוך, סמנכ"ל שיווק, מכירות ופיתוח עסקי של חברת פוינטר. "אנחנו כחברת איתור והשבת רכוש רוצים להרוויח כמה שיותר זמן כדי לסכל את הגניבה ולהגיע לרכב, והגנב מבחינתו רוצה שהגניבה תהיה כמה שיותר מהירה. פתח תקווה סמוכה לכביש 5 - שהוא נתיב בריחה מצוין למחסום 110, מעבר חוצה שומרון ולמעבר רנטיסי. זה מאוד מאוד משמעותי מבחינת הגנבים, ולכן הם שמים את פתח תקווה כמטרה".

מלבד המיקום האסטרטגי ברוך מסביר שהאופי של העיר מושך אליו את הגנבים. "זו עיר מאוד גדולה, עם המון תושבים, וגם המעמד הסוציו־אקונומי שם יחסית טוב, מה שהופך אותה לאטרקטיבית. יש שם גם את מגוון הרכבים - מרכבי יוקרה ועד רכבים משפחתיים".

גם שחר שרצקי, מנכ"ל איתוראן, מספק הסברים דומים. "בשנתיים־שלוש האחרונות יש גידול של עשרות אחוזים בגניבות רכב, ובתוך הנתונים הללו פתח תקווה מככבת. בסוף המיקום הוא פונקציה של שני דברים מרכזיים: גודל האוכלוסייה, כלומר היצע הרכבים; והקרבה לשטחים. יותר מ־90% מהגניבות מגיעות לשטחים - קלקיליה, רמאללה, טול כרם, ג'נין - בתוך דקות".

"ממש שופינג בשכונה"

אחד הדברים המפתיעים בגניבות בתקופה האחרונה הוא שהן קורות דווקא באור יום. "פעם גנבו רק בלילה", אומר שרצקי. "גם שיטת הגניבה הייתה שונה ואלימה - פורצים לרכב, שוברים חלון, מנסים לפרק את מערכות האיתור. היום כשני שלישים מהגניבות הן טכנולוגיות, הפושעים מגיעים עם ציוד שמאפשר להם להניע את הרכב בתוך פחות מדקה. אתה לא שומע את הגנב - אם תעמדי לידו לא תדעי שזה קורה. זה מאפשר להם לעבוד גם בשעות היום, והם מעדיפים את זה, כי אלה שעות שקל יותר לעבור בהן במחסום או בפרצות מזרחה לכיוון השטחים. יש תנועה גדולה של רכבים, בדרך כלל פחות נוכחות של גורמי אכיפה, והרבה יותר קל ונוח להיטמע בתוך אוכלוסייה אזרחית".

צריך לומר שהגניבות הללו לא נעשות באקראי. מדובר בחוליות גנבים, הכול מתוכנן מראש וכל חבר בחוליה יודע את תפקידו. שרשרת גניבת הרכב מתחילה במשפחות בעלות מגרשי פירוק בשטחים, אשר מרכזות את ההזמנות לחלפים מהשוק המקומי וממוסכים בישראל. אלה מוציאות הזמנה לכלי הרכב המבוקשים על פי סוג, דגם ולעתים גם צבע. חוליות הגנבים עצמן בדרך כלל קשורות למגרש פירוק מכוניות מסוים, מקבלות את ההזמנה ויוצאות לשטח לחפש אחר הרכב המתאים.

הן מורכבות מאנשי שטח ואנשי טכנולוגיה, רכב הסעות, רכב סיור מקדים לאיתור הרכבים ורכב "מוביל", המסיע את הפורצים המקצוענים ולאחר הגניבה מדווח לנהג הרכב הגנוב על מחסומי משטרה בדרכו למשחטות בשטחי הרשות.

"אצלנו בשכונה צילמו רכבים מהשטחים שנכנסים בערב ומסתובבים בין הרחובות ומסתכלים", מספר דני שטרמן, תושב נווה עוז, שבמהלך שבע השנים האחרונות נגנבו לו ארבעה רכבים מהחניה. "הם מגיעים ומצלמים רכבים, מסמנים אותם ואז כנראה חוזרים למי שמזמין אותם ושואלים אותו איזה רכב הוא רוצה, ממש שופינג בשכונה".

כפי שאומר שטרמן, תופעת "הסיורים המקדימים" לפני גניבות מוכרת בכמה שכונות בפתח תקווה והפכה לשיח מרכזי בקבוצות הווטסאפ השכונתיות. "הרבה פעמים אנחנו מזהים צעירים שעושים סיור מוקדם בשכונה ומסמנים רכבים, ויום למחרת נעלמים בבת אחת כמה רכבים במקביל", אומר גורם מכיתת הכוננות באחת השכונות הגדולות בפתח תקווה. "כיתת הכוננות לא נועדה להילחם בתופעה הזאת, אבל אנחנו מנסים לשמור על ערנות ולאתר גורמים חשודים".

המבוקשת ביותר: טויוטה קורולה / צילום: Shutterstock
 המבוקשת ביותר: טויוטה קורולה / צילום: Shutterstock

יניב ברוך מפוינטר מסביר גם הוא כי "אנשי השטח" עושים סיורים מקדימים לאיתור הרכבים, תצפיות ואיסוף מידע. "בהמשך הם ממלאים תפקיד חשוב בהתרעה על סיורי משטרה או פיקוח. החוליות פושטות בבת אחת ו'מנקות' כמה רכבים מאותו אזור, ומממנים אותן ארגוני פשיעה. חלק מהרכבים הגנובים שנמכרים בשטחי הרשות, או כחלקי חילוף בישראל, מממנים את ארגוני הפשע, הטרור, הסמים והזנות".

גם המלחמה משפיעה

שטרמן, שכאמור כבר חווה ארבע גניבות רכבים, מספר כי בשתיים הראשונות הגנבים פרצו אליו הביתה ולקחו את המפתחות, אך בהמשך הם כבר השתכללו. "זה היה ב־23:00 בלילה ברחוב אלכסנדר זייד, שהוא ממש מרכזי ועוברים בו הרבה אנשים. במצלמות האבטחה רואים שני חבר'ה מגיעים ובתוך פחות מדקה פורצים את המאזדה 5 של אשתי ונוסעים. במשטרה אמרו לנו שכעבור 20 דקות הם כבר עברו לשטחים".

היום הוא כבר לא לוקח סיכון. "הגנבים מתקדמים מאוד טכנולוגית. פשוט לא ייאמן שהם עוקפים את כל המערכות - קודן, אימובילייזר - ולוקח להם חצי דקה. לכן היום ברכבים אצלי יש מנעול הגה שלדעתי יותר קשה להתגבר עליו. הבנתי שצריך פשוט משהו מכני. זה מכשול שעושה להם עבודה אז לדעתי הם מוותרים. הלכתי על הפתרונות של פעם, כי מתברר שהטכנולוגיה נפרצת בקלות. הם יכולים לנטרל עם מחשב את כל הטכנולוגיות".

גם דודו מרדכי, תושב שכונת הדר המושבות, שרכבו נגנב מהחניה, החליט ללכת על הגנה מכנית, כמו פעם. "הייתה לי טויוטה CR שהייתה אצלי חודשיים בקושי. יום אחד חזרתי מהסופר ואחרי חמש דקות ירדתי לזרוק זבל והרכב כבר לא היה שם. האיתוראן לא נתן שום התרעה, כי הם נטרלו אותו, ולחברה זה נראה כמו התחלת נסיעה רגילה. זה עניין של שניות, לא היו סימני פריצה, כלום. מאז שמתי מצלמות ושלטי אזהרה בחניה, אבל זה רק יראה לי את הגנבים ולא ימנע את הגניבה. נוסף על כך, שמתי מנעול הגה מיוחד על האוטו כמו של פעם כדי להקשות עליהם".

כשניסינו לברר עם משטרת ישראל איך הם מתמודדים עם התופעה, ואם יש התייחסות ספציפית לפתח תקווה ולאזורים הסמוכים לכביש 5, קיבלנו רק תגובה כללית. "משטרת ישראל פועלת נגד המעורבים, מגנב הרכב ועד מי שנמצאים בשטחי הרשות, המשלחים את הגנבים והמפעילים משחטות לצורך סחר בחלקים גנובים. ראוי לציין כי מדובר בפעילויות מבצעיות, מורכבות ומסוכנות הנעשות בתיאום צה"ל וגורמי הביטחון".

בינתיים גם בעיריית פתח תקווה מנסים להילחם בתופעה. "בשנים האחרונות שילשנו את מערך האבטחה העירוני כך שבכל ערב מסיירים ברחבי העיר כ־15 רכבי ביטחון עירוניים", אומר יריב סנדלון, מנהל אגף ביטחון, פיקוח וחירום. "השקענו עשרות מיליוני שקלים בפריסת מצלמות אבטחה מתקדמות והפעלת מרכז שליטה ובקרה עירוני 24/7, ורכשנו ציוד מתקדם נוסף. הפעילות נמשכת כל העת". עיריית פתח תקווה אף הציעה להעמיד מחסומים ביציאה מהעיר, בידי צוותי ביטחון של הרשות, בתקצוב של מיליוני שקלים, אך לדבריה, "המשטרה טענה כי למאבטח מקומי אין את הסמכות הנדרשת לעצור רכבים".

"יש לנו מאות אוכפים שנמצאים 24/7 בשטח, פיתחנו טכנולוגיה שיודעת לזהות את הקידוד בזמן אמת ואז מתחיל משחק של חתול ועכבר", מסביר שרצקי. "אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם המשטרה. ברגע שיש חשד לגניבה האוכפים שלנו מקבלים קריאה ומזהים את האירוע, ומדברים עם המשטרה ועם הצבא בשביל למנוע את מעבר הרכב לשטחים. זו פעילות מבצעית משותפת שבאמצעותה תפסנו בשנה שעברה כמעט 800 חוליית גנבים".

באיתוראן, אומר שרצקי, לא מנהלים מרדפים. "זה מסכן את כלל הנהגים על הכביש. אנחנו מעדכנים את המשטרה ואז הם שמים את החסימות הרלוונטיות, ובמקרים רבים מסכלים את הגניבה. ברוב המקרים הנהג רואה את המחסום או מבין שעלו עליו ומנסה להימלט. הוא מבין שהוא כבר לא יגיע לשטחים והוא לא רוצה להרוג אנשים".

ברוך מפוינטר דווקא סבור שהגנבים כבר לא מהססים לפגוע בעוברים ושווים. "כבר אין להם פחד, לא ירחק היום שבו הם ישתמשו בנשק. פעם כשהיינו מגיעים הם היו מפחדים ובורחים והיום הם לעתים בוחרים להתעמת. כשהגנבים בורחים זה בנסיעה פרועה ובמהירות מסוכנת, רצופה בעבירות תנועה ואף בנסיעה בניגוד לכיוון". מקרה אחד זכור במיוחד היה באוגוסט 2022 כאשר נהרג גבי ברדה, אביה של מגישת הטלוויזיה נסלי ברדה, במהלך תאונה קשה בכביש 5, שהתרחשה בעקבות נהג שהשתולל על הכביש כשהוא נוסע ברכב גנוב.

"המלחמה בעזה משפיעה גם היא על הגנבים", אומר ברוך. "אם בעבר דובר בפעילות לצורך הכנסה כלכלית, הרי שכיום נוסף מרכיב לאומני כחלק מהמאבק לפגוע בנו".