אחרי שנמלט בארגז ללבנון: החיים החדשים של המנכ"ל המבוקש

קרלוס גוהן, מנכ"ל ניסאן ורנו לשעבר, הואשם במעילה במיליוני דולרים - וברח מיפן כשהתחבא בארגז ציוד • כתב הוול סטריט ג'ורנל נפגש עמו בלבנון, שם הוא מוגן מהסגרה • הוא גר באחוזה ששווה 20 מיליון דולר, מלמד באוניברסיטה, משקיע בתחום היין, עדיין תופס עצמו כקורבן ותולה תקוות בטראמפ

קרלוס גוהן, מנכ''ל ניסאן ורנו לשעבר / צילום: ap, Hussein Malla
קרלוס גוהן, מנכ''ל ניסאן ורנו לשעבר / צילום: ap, Hussein Malla

אמ;לק

הוא היה אחד האנשים החזקים בתעשיית הרכב העולמית, והסעיר את העולם כשנמלט מיפן בארגז בזמן שהמתין למשפטו באשמת מעילה במיליוני דולרים. מאז קרלוס גוהן הוא מבוקש נמלט שחי בלבנון. הוא בטוח שנעשה לו עוול ואומר כי לא היה זוכה להליך משפטי הוגן, ולכן ברח. הוא חי חיים נוחים, מלמד אסטרטגיה עסקית בתוכניות מנהיגות למנהלים באוניברסיטה ומותח ביקורת על פיצול רנו-ניסאן מאז שעזב. גוהן גם מקווה שממשל טראמפ ילחץ על יפן לבטל את צו המעצר הבינלאומי שהוציאה נגד אשתו.  

חלפו חמש שנים מאז קרלוס גוהן ברח מיפן ללבנון, לאחר שהואשם במעילה במיליוני דולרים בחברות הרכב שניהל, ניסאן ורנו.

כך הפכה פתח תקווה לבירת הרכבים הגנובים
ראיון | חוקר המוח שמקורב למאסק: "אילון השתכנע שהוא יחיד סגולה ושובר את הכללים"

הוא מתעורר כל בוקר ב־5:30. אשתו, קרול, מתעוררת מאוחר יותר, והשניים יוצאים להליכה על החוף עם כלב הגולדן רטריבר שלהם, מלקרת, הקרוי על שם אל פיניקי שסימל חיים ומוות. או שהם מתאמנים עם מאמן אישי בבית האחוזה הוורוד ששוויו 20 מיליון דולר, שניסאן טוענת כי הוא נמצא בבעלות החברה. לעתים גוהן מפליג עם היאכטה שלו, באורך 36 מטרים, שניסאן טוענת שגם היא בבעלותה. אך הוא לעולם אינו עוזב את מימי לבנון.

קרול גוהן, אשתו. מבוקשת על ידי האינטרפול על עדות שקר / צילום: Reuters
 קרול גוהן, אשתו. מבוקשת על ידי האינטרפול על עדות שקר / צילום: Reuters

גוהן, המחזיק בדרכונים של לבנון, צרפת וברזיל, תיאר את עצמו בעבר כאזרח העולם. אך לאחר שנמלט מיפן במטוס פרטי כשהסתתר בארגז של ציוד שמע, הוא כעת מבוקש בינלאומי ותקוע בלבנון. הוא מוגבל בידי צווי מעצר שהוציאו נגדו תובעים בצרפת וביפן.

נפגשנו לאחרונה באוניברסיטה לבנונית, שבה גוהן מנהל תוכנית מנהיגות למנהלים. עוזרותיו חילקו אספרסו בכוסות נייר שעליהן כתוב "קפה גורם אושר", בעת ששומרי הראש שלו ניצבו בחוץ.

עמית באוניברסיטה הדגיש את הצורך להקדים ב־30 דקות, שכן גוהן מקפיד לדייק. כיאה למנהל תאגידי ותיק הוא לבש חליפה כחולה, עם חולצה וסוודר. שערו מאפיר בחן ביחס ל־71 שנות חייו.

"הגברות דואגות לכם?", שאל גוהן כשהתיישבנו, כמי שעדיין רגיל לעוזרים אישיים מהסוג שמנכ"ל בינלאומי נוהג להסתייע בהם.

גוהן, שכבר אינו מנהל אימפריית מכוניות, הסביר שיש לו יותר זמן לקרוא. הוא נמצא באמצע הספר "אמון", שזכה בפרס פוליצר, על טיטאן מוול סטריט המנסה לעצב מחדש את מה שבעיניו הוא נרטיב כוזב על חייו. הוא גם משקיע ביקב המייצר יינות אדומים ולבנים, עם כרמים הפזורים ברחבי הרי הלבנון.

גוהן עובד כבר כמעט חמש שנים, ללא משכורת, בתוכניות המנהיגות ליזמים באוניברסיטת הולי ספיריט בעיר קסליק, הנמצאת כ-30 דקות מצפון לבירה בירות.

עבור התוכנית הראשונה, שנקראה "אסטרטגיות עסקיות וביצועים עסקיים עם קרלוס גוהן", הוא גייס שותפים לשעבר מעולם העסקים כדי שיסייעו במתן הרצאות. אלה כללו את דיטר זטשה מדיימלר ואת תיירי בולור, המנכ"ל לשעבר של רנו ושל יגואר לנד רובר.

התוכנית עלתה בתחילה 10,000 דולר למשתתפים הלבנוניים ו־20 אלף דולר לזרים, וההכנסות נכנסו לקופת האוניברסיטה. בסופו של דבר, אמר גוהן, התוכנית נתפסה כאליטיסטית מדי והפכה ל"מחנה אימונים לאסטרטגיה ולניהול משברים עם קרלוס גוהן" - בן שלושה ימים, יקר פחות, למנהלים בדרגי ביניים, בעיקר מלבנון. כ-64 איש נרשמו לתוכנית של החודש הבא.

המסייעים לו ריצו מאסר

כשהלך ברחבי הקמפוס זיהו כמה סטודנטים את המבוקש הבינלאומי. "קרלוס, אין עליך", קרא אחד מהם כשדרכיהם הצטלבו במדרגות. "אני מרגיש טוב, כי אנשים חושבים שאני הקורבן", אמר גוהן.

תובעים מצרפת ומיפן מאשימים את גוהן כי דיווח בחסר על התגמול שקיבל וכי ניצח על הזרמת כספים מורכבת בין ניסאן, רנו וסוכנות רכב במזרח התיכון כדי לרפד את כיסו שלו.

גוהן מכחיש כי נהג שלא כשורה, וטוען כי קבוצה של עובדי ניסאן פעלה כדי להדיח אותו בזמן שנלחם כדי לשמור על הברית בין יצרנית הרכב לרנו. לדבריו, הוא ניצב בפני ההליכים המשפטים הממושכים של יפן ושיעור הרשעות שעומד על כמעט 100%, מה שלא הותיר לו ברירה אלא לברוח מיפן בדצמבר 2019.

תובעים יפנים וצרפתים הוציאו צווי מעצר נגד גוהן. אך לבנון - שבה בילה גוהן חלק ניכר מילדותו - אינה מסגירה את אזרחיה, והוא בטוח במדינה הים־תיכונית מחוץ להישג ידם.

למרות זאת נגרם נזק אגבי. מייקל טיילור, לוחם לשעבר בכוחות המיוחדים של צבא ארה"ב, ובנו פיטר, שעזרו לגוהן להימלט, הוסגרו בידי ארה"ב. שניהם ריצו 20 חודשים בכלא יפני בשל כך.

אשתו של גוהן, אזרחית אמריקאית, אינה יכולה לעזוב את לבנון, משום שהאינטרפול פרסם הודעה אדומה לגביה. היא מבוקשת בשל האשמות שמסרה עדות שקר ביפן בקשר למקרה שלו.

גוהן אמר שהסיכוי היחיד שלה הוא שממשל טראמפ ילחץ על יפן לבטל את ההודעה. לדעתו, היא מונעת ממנה באופן לא אנושי לעזוב את המדינה בגין עבירה קלה. "אשתי היא אסירה מסיבה פשוטה מאוד, כי היא אשתי", הוא אמר.

הבית הלבן הפנה את שאלותינו למחלקת המדינה, שם סירבו להגיב.

הבעיות המשפטיות חוצות הגבולות של גוהן לא ציננו את התלהבותו ביחס לעולם המחובר והמקושר. למרות התנודתיות האחרונה בשווקים הוא הביע אופטימיות בנוגע לכיוון הכלכלה העולמית. המכסים של טראמפ, לדעתו, הם רק ניסיון לתקן את מאזן הסחר המוטה שבין ארה"ב למדינות אחרות, ובמיוחד בינה לבין לסין, אך אינם מאותתים על סופה של הגלובליזציה.

"לחשוב היום שזה סוף הגלובליזציה, בכנות, זו בדיחה", אמר גוהן, יום לאחר שהבית הלבן של טראמפ הציג משטר מכסים חדש שטלטל את השווקים.

"להפך, אנשים רוצים לדעת מה קורה בכל מקום", אמר גוהן. "הם מושפעים מתרבויות שונות". האירוניה במסר הזה אינה נעלמת מעיניו, והוא מודה כי אינו רואה הרבה מהעולם.

מוניטין של מחולל מהפכים

גוהן, שנולד בברזיל, עבר ללבנון כשהיה ילד ואמו היא שגידלה אותו במשך רוב ילדותו, לאחר שאביו נכלא בקשר לרצח של כומר. הוא הצטיין בבית הספר ואז עבר ללמוד בפריז. לאחר סיום לימודיו הוא הלך לעבוד במישלן ולאחר מכן ברנו, וקנה לעצמו מוניטין של מי שמסוגל לחולל מהפכים בארגונים.

כמנהל בכיר ברנו הוא לקח חלק בעיצוב הברית עם ניסאן בשנת 1999, שהייתה פורצת דרך כשותפות טרנס־יבשתית, והוביל את שתי החברות במשך יותר מעשור. הוא סבור שהפיצול בין יצרניות הרכב מאז עזיבתו תרם לקשיים הכלכליים הגוברים של ניסאן. ניסאן "מתחננת לסיוע כלכלי", אמר גוהן, "ורנו חזרה להיות מה שהייתה לפני 1999, היא חברה אירופית קטנה".

רנו סירבה להגיב וניסאן לא הגיבה לבקשה.

התובעים הצרפתים מתכוננים להעמיד את גוהן למשפט. בעוד יפן אינה מאפשרת משפטים בהיעדרו של הנאשם, צרפת דווקא מאפשרת זאת - אם כי גוהן לא שלל את האפשרות להתייצב פיזית. הוא אמר כי ביקש בעבר לנסוע לברזיל כדי לראות את אמו, שלדבריו חולה באלצהיימר, אך הרשויות הלבנוניות דחו את בקשתו בגלל צווי המעצר הבינלאומיים התלויים נגדו.

"אם תבלה את עשר השנים הבאות שלך רק בלחימה בקרבות האלה ובזעם על כך, תאבד עשר שנים מחייך", הוא אמר.