על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.
● ארקיע מוסיפה עצירת ביניים בטיסות לניו יורק, וזאת הסיבה
● פרשנות | ישראל היא המפסידה הגדולה מהפסקת האש בין טראמפ לחות'ים, ולא רק מהסיבה שחשבתם
● קנצלר גרמניה החדש: "ישראל חייבת להישאר מחויבת לחוק הבינלאומי"
1אלה המשמעויות להרחבת השליטה הישראלית בעזה
אחרי 18 חודשים בהם הצהירו גורמים רשמיים בישראל שצה"ל לא יכבוש את רצועת עזה, אישרה ממשלת ישראל השבוע תוכנית לחימה חדשה הכוללת תפיסה והחזקה של שטחים ברצועה.
על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ההחלטה על כיבוש שטחים בעזה עלולה להטיל על ישראל אחריות משפטית חדשה כלפי האוכלוסייה האזרחית, ובמקביל לגרום להסתבכות הצבא הישראלי במבצע ממושך ללא אסטרטגיית יציאה ברורה. עוד לפי הדיווח, האחריות המשפטית נובעת בין היתר מתוקף אמנות ז'נבה שמגדירות כוח כובש ככזה שיש לו שליטה אפקטיבית בשטח. אזי - כמדינה שמוגדרת כובשת, ישראל תהיה מחויבת לספק מזון, טיפול רפואי, מחסה, חוק וסדר, מערכת צדק מתפקדת ושירותים אחרים.
עוד לפי הדיווח- התוכנית החדשה כוללת גם העברת רוב אוכלוסיית עזה לאזור סטרילי ש״טוהר״ ממחבלים, כמו גם החלשת אחיזת חמאס באמצעות השתלטות על חלוקת הסיוע. לפי גורמים - ישראל תחל במתקפה החדשה בהדרגה במהלך השבועיים הקרובים, זאת בתקווה ללחוץ על חמאס להסכם הפסקת אש ושחרור חטופים לפני ביקורו הצפוי של הנשיא טראמפ באזור בחודש הבא.
מומחים ישראליים המצוטטים בכתבה אומרים שאינם מאמינים שהתוכניות הנוכחיות מסמנות חזרה לכיבוש בן 38 שנים של רצועת עזה שהסתיים ב-2005, אך רבים צופים סיכון להיגרר לתקופה ארוכה נוספת של שליטה. סגן אלוף במילואים ירון בוסקילה, אמר לוול סטריט ג'ורנל כי "אין כוונה להחזיק בשטח הזה לנצח, יש רצון לייצר שליטה מבצעית״.
מאת קארי קלר-לין ופליז סולומון, מתוך הוול סטריט ג'ורנל. לקריאת הכתבה המלאה
2זה החשש העיקרי של ישראל מעתיד סוריה
ישראל וטורקיה עלולות להתנגש בסוריה, שם שתי המדינות מנצלות את הואקום שנוצר לאחר הפלת משטר אסד בדצמבר האחרון, כך לפי מגזין פורן אפיירס. עוד נכתב כי טורקיה הפכה לכוח הדומיננטי במדינה ותומכת באחמד אל-שארה- מנהיג ארגון המורדים HTS שהשתלט על סוריה, ישראל מצידה רואה בהדחת אסד הזדמנות אסטרטגית ומקימה אזורי חיץ בדרום המדינה.
המטרה של טורקיה לפי הכתבה, היא למחוץ את רצון הכורדים לעצמאות, רצון שצמח בכאוס של מלחמת האזרחים. בנוסף, בטורקיה שואפים להחזיר לסוריה כ-3 מיליון סורים שברחו בעקבות המלחמה.
המגזין מדגיש כי ישראל מודאגת במיוחד מהנוכחות הטורקית בסוריה ומחשש שאנקרה תעודד את המשטר החדש לתת מקלט למיליטנטים עוינים לישראל. המתיחות כבר הגיעה לכדי פעולה צבאית - בתחילת אפריל, חיל האוויר הישראלי תקף מספר מטרות צבאיות סוריות, כולל בסיס האוויר טיאס (T4), זאת כדי למנוע מטורקיה להקים שם מערכות הגנה אווירית שעלולות להגביל את חופש הפעולה של ישראל במרחב. עוד נכתב כי למרות המתיחות ישנה קריאה לדיאלוג, "ישראל צריכה להיזהר שלא להפוך את טורקיה או סוריה לאויב ולהשאיר מקום לדו-שיח״, מציינים הכותבים, ומוסיפים כי במיוחד בתקופה רגישה זו כשהמשטר החדש בסוריה טרם ביסס את שליטתו.
מאת דייויד מקובסקי וסימון סעידמהר. מתוך פורן אפיירס. לקריאת הכתבה המלאה
3טראמפ חילץ את ארה"ב מהסכסוך עם החות'ים, אך לא פתר אותו
בהכרזה מפתיעה במהלך פגישה עם ראש ממשלת קנדה, הודיע נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על הפסקת אש עם המיליציה החות'ית בתימן. לפי דיווח בעיתון האטלנטיק, טראמפ הפסיק באופן פתאומי את הפגישה כדי להכריז כי החות'ים "נכנעו" והסכימו להפסיק לתקוף ספינות אמריקאיות, ובתמורה ארה"ב תחדל מהפצצותיה בתימן.
האטלנטיק מדגיש כי ההסכם משקף את מדיניות "אמריקה תחילה" הקלאסית של טראמפ - כלומר ארה"ב חילצה את עצמה מהסכסוך, אך לא סיימה אותו. החות'ים צפויים להמשיך במלחמתם נגד ישראל, כשרק ביום ראשון האחרון שיגרו טיל לעבר נמל התעופה הישראלי, מה שהוביל לתגובה צבאית מיידית. אחרי התגובה הישראלית- פרסמו החות'ים "הודעה מתריסה" כי התקפות ישראל "לא יעברו ללא תגובה" וכי הם לא ישנו את עמדתם בנוגע לעזה.
ההסכם הנוכחי מספק פתרון נחוץ לממשל טראמפ, שמלחמתו נגד החות'ים הייתה בסכנת הסתבכות. למרות מבצע ההפצצות האמריקאי, החות'ים נותרו כוח משמעותי שמסוגל לשבש מסלולן של ספנות בינלאומית. עוד לפי הדיווח- העיתוי של הודעת טראמפ מעורר שאלות על קשר אפשרי למשא ומתן גרעיני חדש עם איראן, התומכת העיקרית של החות'ים. טראמפ כבר רמז על "הכרזה גדולה מאוד" לפני נסיעתו הקרובה למפגש עם מנהיגי מדינות המפרץ. עוד לפי הדיווח- שר החוץ העומאני, שמדינתו תיווכה בשיחות, ציין כי ההסכם יבטיח "זרימה חלקה של ספנות מסחרית בינלאומית", מה שמרמז כי ההגנה עשויה להתרחב גם לספינות של בעלות ברית מערביות אחרות.
מאת רוברט פ. וורת', מתוך האטלנטיק. לקריאת הכתבה המלאה