גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis
חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

תעשיית הביומד הישראלית נמצאת באחת התקופות הקשות שלה, אבל יש בה שני סקטורים שעדיין מצליחים להחזיק את הראש מעל המים. האחד הוא תחום המכשור הרפואי הקלאסי, שאפילו זכה לאקזיטים נאים בשנתיים האחרונות, והשני - תחום התוכנה לייעול מערכת הבריאות בארה"ב.

החברה הישראלית שמעורבת בסקנדל הריגול התעשייתי בעמק הסיליקון
השבוע בביומד | אוזמפיק טבעי? חוקרים מצאו חיידק במעי שמפחית צריכת סוכר

מערכת הבריאות האמריקאית היא מהמורכבות והמושמצות בעולם, אבל גם האטרקטיבית ביותר (בפער) מבחינת כמויות הכסף שעוברות בה. חברות ישראליות הגיעו לזירה הזאת כחלוצות בתחום הביג דאטה ונתקלו במערכת מבוזרת, עם מספר רב של שחקנים: מעסיקים שהם מבטחים, גורמי ביניים בין המעסיקים למבטחים, קליניקות של חברות ביטוח ואחרות עם אינטרסים הפוכים. לא תמיד האינטרסים האמיתיים ברורים. אבל החוצפה הישראלית בניסיון להתיר את הסבך השתלמה, והיום שורה ארוכה של חברות מנצחות את הקטגוריה שלהן במערכת הבריאות האמריקאית.

מערכת רעבה לטכנולוגיה

דימיטריוס קוזוקס, שכיהן בעבר כראש תוכנית מדיקר, ביטוח הבריאות הממשלתי לבני 65 ומעלה, הוא היום שותף בקרן Team8 המשקיעה בחברות עם זיקה ישראלית בתחום הבריאות הדיגיטלית. "כשמהפכת המידע הגיעה התנגדנו לה, נאחזנו בנייר ובבעלות על המידע. ואז, נוכח העומס של הקורונה והקפיצה בפתרונות החדשניים שהיינו צריכים לאמץ לצורך רפואה מרחוק, ראינו כי טוב ונפתח לנו התיאבון", הוא אומר. "עכשיו המערכת מאוד רעבה לטכנולוגיה בתחומים כמו הקלה על אדמיניסטרציה, אינטגרציה של מידע על החולה, ניהול חכם של תורים, גביית תשלומים, וכל מה שחוסך כסף ועושה את הטיפול בחולים יותר נוח".

בהתחלה, חברות הבריאות הדיגיטלית הישראליות ירו לכל הכיוונים. בראשית העשור הקודם, הן הציעו מוצרים למטופלים ולרופאים אך התקשו להראות איך הם חוסכים כסף למנהלי בתי החולים או לחברות הביטוח.

ד"ר ורדה שלו, גם היא מ־Team8, נותנת כדוגמה את K-Health, שבהקמתה הייתה מעורבת כשכיהנה כראש תחום החדשנות במכבי. היום החברה נחשבת לאחת ההצלחות של התחום, וגייסה לפני כשנה 50 מיליון דולר לפי שווי של 900 מיליון דולר. "בהתחלה הם פיתחו כלי למיון ראשוני אוטומטי של מטופלים המגיעים לרופא המשפחה", היא מספרת. "לאחר שהחברה התקשתה להטמיע את הכלי, היא החליטה להקים מעין קופת חולים לרפואת משפחה, במודל הישראלי. המודל הזה הוטמע בשירותי הבריאות שמציעים בתי חולים גדולים".

"כדי להקים חברה חייבים להבין בדיוק איפה זורם הכסף", מחדד אלון בלוך, מנכ"ל K-Health. "מערכת הבריאות האמריקאית היא סופר־מורכבת להבנה. הדרך היחידה לפצח את מודל הערך בתחום הזה הוא להיות אובססיבי לנושא. צריך להבין שהאנשים שמולך הם סופר־שמרנים ולא מצפים למהפכה, אלא לפתרונות אינקרמנטליים, ושאתה עומד לנהל איתם שיחה לא תמיד נעימה - על טעויות שרופאים עושים, על טכנולוגיה שאולי יכולה להחליף אותם חלקית. מהבחינה הזאת יש יתרון גדול למבט מבחוץ, של מי שאינו צפרדע שמתבשלת בסטטוס קוו".

חלוצה אחרת הייתה Tailormed, שהוקמה ב־2016 כדי לעזור למטופלים למצוא מקורות לתשלום חלקם בטיפול הרפואי. החברה זיהתה עלייה בתשלום הישיר הנדרש מהמטופלים ואת האינטרס של חברות הפארמה ובתי החולים לעזור להם למצוא מימון - הם לא יוכלו לגבות את חלקם מחברות הביטוח אם המטופלים יוותרו על הטיפול. חברה נוספת בשם Payzen, שנכנסה לרשימת הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס השנה, מטפלת בזה על ידי פריסת תשלומים חכמה.

שחקנים חדשים בתמונה

"ישראלים אכן הצליחו להקים חברות מובילות בטיפול בצד הפיננסי של מערכת הבריאות", אומר שרוליק דוברובסקי, מנכ"ל ואחד ממייסדי טיילורמד. "בתחום הזה יש הרבה מה לשפר, הערך הכלכלי ברור וטעות אינה קטלנית. לכן המערכת פחות שמרנית לגביו". עם זאת, דוברובסקי מזהיר שלא לעולם חוסן. "הדנ"א שלנו מאפשר לחדש במהירות רבה ואנחנו גם עובדים נורא קשה - הצוות האמריקאי מוקסם מזה. אבל לפעמים ישראלים מגיעים כל כך חדשניים, עד שהם עלולים להיתפס כמי שלא מבינים את אתגרי המערכת. פה החוצפה הישראלית עלולה להיות חצופה מדי".

דוברובסקי גם סבור שיהיה מאתגר מאוד לשמר את היתרון של הישראלים. "חברות אמריקאיות זיהו את התחום, גייסו המון כסף, ומתחיל תהליך של קונסולידציה", הוא אומר.

במקביל, חוסר היציבות הכלכלית בשוק האמריקאי, קיצוצי התקציבים למדע ומדיניות המכסים הופכים את מתח הרווחים של בתי החולים לכמעט בלתי קיים. "זה עולה בשיחות עם בתי החולים. אני חושש שהרבה חברות ייתקעו, כי בתי החולים לא יוכלו לשלם על הטכנולוגיות שלהם, טובות ככל שיהיו", אומר דוברובסקי. "היתרון הוא כמובן שאם הראית שאתה כן חוסך משמעותית לבית החולים, אז עכשיו הם לא רק רוצים אותך, הם חייבים אותך".

אור פלס, מנכ"ל חברת Nym, שפיתחה מערכת אוטומטית לעזור לבתי החולים לכתוב את דרישות התשלום מחברות הביטוח, מסכים שבמערכת הבריאות האמריקאית הכסף הוא המלך. "הלקוח הישראלי שלי לא מצפה לראות איפה בדיוק בדיוק חוזר אליו כל שקל שהוא משקיע, והאמריקאי כן", הוא אומר, ויש לו גם טיפ: "חייבים לגייס אנשים מתוך המערכת האמריקאית. השילוב בין איש חוץ לאיש פנים עושה מאוד טוב".

"להחזיר את הצדק לשוק"

חברת Bluespine, שהוקמה ב־2023 וכבר יש לה עשרות לקוחות, הגיעה לשוק מצוידת עם התובנות של קודמותיה. החברה זיהתה פירצה מאוד ספציפית בצד הפיננסי של מערכת הבריאות האמריקאית: הונאות של חברות ביטוח הבריאות. לדברי המנכ"ל דיוויד טלינובסקי, "התופעה הזאת מוערכת ב־10% משוק הבריאות, המוערך כולו ב־4 טריליון דולר. התופעה כוללת רמאות מכוונת בדיווחים לביטוח, ביצוע בדיקות או פרוצדורות מיותרות או ניצול הכיסויים לבדיקות או הליכים רפואיים שהביטוח לא באמת התכוון לכסות".

הלקוח הרלוונטי של החברה הוא מעסיקים המבטחים את עובדיהם. המערכת כוללת את הפוליסות של כל עובד, את החיוב בפועל ועוד מידע שהפך חשוף רק לאחרונה: המחירים. "אנשים נכנסים לטיפול רפואי ואין להם מושג כמה הוא יעלה, עד שפתאום יש להם חוב של 100 אלף דולר. אנחנו יודעים להגיד למעסיק כמה היה אמור לעלות הטיפול הספציפי לעובד מסוים, ואיך המספר הזה נראה מול החשבונית שהגיעה. עובדים אצלנו אנשים שעבדו בעבר בחברות ביטוח והם יודעים איך דופקים את האנשים. הם רוצים להחזיר את הצדק לשוק הזה".

ד"ר ורדה שלו מאמינה שעיוותים כאלה לא ישרדו לנצח. "הצרכנים בסופו של דבר יצפו לרמת שירות דומה לזו שהם מקבלים בכל מקום אחר - השוואת מחירים פשוטה ומידע על מה שהם מקבלים. השינוי יבוא לא מהחברות ולא מהממשלה אלא רק מהמטופלים".

האם הפיתוחים הישראליים רלוונטיים גם למערכת הישראלית? בניגוד לדוברובסקי, שמציע לדלג כליל על השוק המקומי בגלל השונות, שיכולה לבלבל חברות, בלוך חושב שבהחלט יש כאן מה לעשות. -"אנחנו מניחים לנושא הזה היום, אבל בסופו של דבר, רוב התקפי הלב בישראל לא היו אמורים לקרות".

עוד כתבות

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

מניות השבבים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, Shutterstock

טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים שקבע ממשל ביידן

לפי דיווח בבלומברג, ההגבלות החדשות על יצוא שבבי בינה מלאכותית שקבע ביידן, שאמורות להיכנס לתוקף ב-15 במאי לא ייאכפו, ובמקומן תפותח מערכת פיקוח פשוטה יותר ● לאחר הדיווח, מניית אנבידיה עלתה ב-3.1%

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

לשלם 400 אלף שקל על יונדאי? הרכב שמציג עיצוב נועז אך תג מחיר מאתגר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

ילדים בבית הספר / צילום: Shutterstock, Monkey Business Images

האוצר שוב הודיע על הסכמות עם המורים, וגם הפעם הן לא יסיימו את השיבושים במערכת החינוך

המתווה הסופי שגובש אינו שונה מהותית מההסכמות עליהן כבר הכריזו ביום ראשון, שבפועל לא הביאו לסיום עיצומי המורים והגננות ● גם הסכם זה כנראה לא ימנע את העיצומים באופן מוחלט, לאור התרופפות האחיזה של הסתדרות המורים על המורים

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום