גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למכור את תיק המניות במאי ולצאת לחופשה? כדאי שתחשבו על זה שוב

עוד ועוד סוחרים בוול סטריט זונחים את הכלל העונתי העתיק, לנוכח הדינמיקה המשתנה של שוק ההון המודרני, ושנים שבהן דווקא בחודשי הקיץ הציג שוק המניות תשואה עודפת ● אסטרטג השקעות: "לאי ודאות במכסים ולמדיניות הפד יש הכוח לגרום לגשם סוער או שמש חזקה"

למכור את תיק המניות במאי ולצאת לחופשה? תחשבו  שוב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock, AP
למכור את תיק המניות במאי ולצאת לחופשה? תחשבו שוב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock, AP

תום תקופת האביב ותחילתו של הקיץ, מחזירים לסדר היום את המשפט העתיק של סוחרי וול סטריט: "Sell in May and go away", שהפך עבור רבים לאסטרטגיית השקעה (למכור במאי, ולחזור לשוק רק בסוף אוקטובר). זאת על בסיס ההנחה שחודשי הקיץ בשוק המניות חלשים באופן מסורתי.

כך הפכה ת"א לבורסה הראשונה במערב שהגיעה לשיא מתחילת מלחמת הסחר
ראיון | מנכ"ל פרופיט מזהיר: מהלך אחד עשוי לגרום לכם לאבד שליש מהתשואה בחיסכון

האם עדיין יש מקום ליישם את הכלל הוותיק, או שמא מדובר במיתוס שאיבד את הרלוונטיות שלו?

באופן סטטיסטי, מדדים מובילים כמו S&P 500 מניבים בממוצע תשואות גבוהות יותר בחודשים נובמבר-אפריל, בהשוואה לחודשים מאי-אוקטובר. תופעה המוסברת בגורם עונתי לפיו חודשי הקיץ מתאפיינים לרוב בפעילות נמוכה יחסית מצד משקיעים וסוחרים, בין השאר בשל עונת החופשות, מה שמוביל לירידה במחזורי המסחר ולהיחלשות בביצועי המדדים.

בחינת ביצועי מדד הדגל האמריקאי בין השנים 1950־2025, מצביעה על פער מובהק בתשואות שהניב S&P 500 בין שתי התקופות: במהלך חודשי הקיץ (מאי עד אוקטובר) הניב המדד תשואה ממוצעת של כ־1.8% בלבד, בעוד שבתקופה שבין נובמבר לאפריל זינקה התשואה הממוצעת ל־7% - יותר מפי שלושה. דפוס דומה נראה גם במדדי מניות קטנים יותר, כמו S&P SmallCap 600, לצד מדדים גלובליים מובילים, המעידים על תופעה רחבה.

אך למרות הפער הממוצע בביצועי השוק, בעשור האחרון הולכת ומתחזקת עמדה נגדית לפיה אסטרטגיית "למכור במאי" כבר אינה תואמת את הדינמיקה של שוק ההון המודרני. נזילות גבוהה, נגישות למסחר סביב השעון, צמיחה בסקטורים חדשים כמו טכנולוגיה, בריאות דיגיטלית ובינה מלאכותית, תרמו לכך שהמשקיעים ממשיכים לסחור באופן אקטיבי גם בחודשי הקיץ.

בנוסף, רבים טוענים כי אירועים גיאופוליטיים והחלטות מוניטריות של בנקים מרכזיים אינם מתחשבים בלוח השנה המסורתי, ולעיתים מתרחשים דווקא במהלך הקיץ - מה שמוביל להזדמנויות מפתיעות בשוק. פרט לכך, יש הטוענים כי למרות הפערים בין שתי התקופות, תשואה של כ־2% בין מאי לאוקטובר עדיין חיובית ואינה מצדיקה יציאה מהשוק.

"מזג אוויר לא מייצג את האקלים"

בחינה ממוקדת יותר של פערי התשואות בטווחי זמן מוגדרים, העלתה לא פעם תמונה הפוכה, שבה חודשי הקיץ הניבו תשואות גבוהות יותר מחודשי החורף. למשל בשנת 2009 התשואות בחודשי הקיץ בוול סטריט עמדו על 21.9% לעומת 9.4% בחודשי החורף. באופן דומה, בשנת 2020 הייתה התשואה ב־S&P 500 בקיץ 24% בניגוד לתשואה נמוכה יותר של 7.7% במהלך החורף.

גם בשנה האחרונה הדפוס העונתי "לא החזיק מים". מדד S&P 500 ירד מחודש נובמבר 2024 ועד אפריל 2025 בכ־2.4% - הרבה מתחת לממוצע ההיסטורי שעומד כאמור על עלייה של 7% בחודשים אלה. זאת לאחר שבחודשי הקיץ הקודם הוא עלה ב־12% - הרבה מעל הממוצע.

"טרנדים עונתיים יכולים לספק תובנות חשובות לגבי אקלים השוק הפוטנציאלי, אך הם לא מייצגים את מזג האוויר הנוכחי", טוען אדם טרנקוויסט, אסטרטג טכני ראשי ב־LPL Financial. "וכשזה מגיע לשווקים, לאי־ודאות במכסים ולמדיניות המוניטרית כיום יש את הכוח לגרום הן לגשם סוער והן לשמש חזקה".

דבריו של טרנקוויסט מצטרפים לקולות נוספים בוול סטריט שלדבריהם בשוק של היום, שבו כותרות על מדיניות מוניטרית וסחר עולמי תופסות את מרכז הבמה, הסתמכות על דפוסים עונתיים מיושנים עלולה להיות שגויה. רבים מהם סבורים כי עם האי ודאות שעדיין שוררת, במיוחד סביב יחסי ארה"ב־סין והצעד הבא שבו ינקוט הבנק המרכזי האמריקאי, הפד, יציאה משוק המניות רק בגלל שהגיע חודש מאי זו טעות מיותרת.

"נסיגה בשוק היא נקודת כניסה דווקא"

ואכן, נראה כי מדיניות הסחר האגרסיבית עליה הכריז הנשיא טראמפ בתחילת אפריל (ושבינתיים נסוג מחלק משמעותי ממנה) ערערה מיתוסים מהעבר. אומנם בשבועיים האחרונים של חודש אפריל חלק ניכר מהירידות בשוקי המניות בארה"ב נמחקו, אך המדדים בוול סטריט סגרו חודש שלישי ברציפות של ירידות, כך שהמשקיעים עדיין סקפטיים לגבי כיוונו העתידי של השוק.

לארי טנטרלי, מייסד ומנכ"ל האתר הכלכלי Blue Chip Daily Trend Report, טוען כי "השוק היום מונע מכוחות שונים מבעבר", מה שהופך לדעתו אמונות ודפוסים כמו למכור מניות בחודש מאי ללא רלוונטיים, ואפילו להיפך: "נסיגות במדדי המניות מהוות נקודות כניסה, לא יציאה".

אנדרו בריגס, מנהל העושר של קבוצת Plaza Advisory, מצטרף לתפיסה זו: "ראינו התאוששות יפה באפריל, וזה נהדר לראות. זה בהחלט אומר שנוכל לבחון שוב לחיוב את שוק המניות", אמר, מחזק את הגישה שזה אינו הזמן לצאת מהשוק.

אולי זה בכלל זמן לקנות מניות

ההתאוששות בשוקי המניות בשבועיים האחרונים של אפריל מאפיינת גם את תחילת חודש מאי, כשמדד S&P 500 עלה בשבוע הראשון של החודש בכ־2.5%. תרמו לכך נתוני מאקרו מעודדים שהפיחו תקוות במשקיעים כי כלכלת ארה"ב תימנע ממיתון, כי תיתכן פריצת דרך במו"מ בין ארה"ב לסין בנוגע לסחר בין שתי המדינות, לצד עונת דוחות חיובית שבמהלכה כ־62% מחברות המדד המוביל הכו את התחזיות.

בוול סטריט ההערכות לגבי כיוון שוק המניות חלוקות, כאשר חלק מהאנליסטים מזהירים כי "הרע עוד לפנינו", וממולם נשמעים קולות אופטימיים יותר. כך למשל אסטרטג שוק המניות של בנק וולס פארגו, כריסטופר הארווי, צופה כי מדד S&P 500 יסיים את השנה ברמה של 7,007 נקודות, אישוש לעלייה בכ־25% עד סוף השנה שחזה בתחילת 2025.

בראיון לבלומברג ציין הארווי כי "אני חושב שעברנו את שיא האי ודאות". התחזית של אסטרטג וולס פארגו שונה כאמור מהטון הרווח בוול סטריט, המעמיד את היעד הממוצע ל־S&P מקרב 29 אסטרטגים שבבלומברג עוקבים אחריהם על 5,853 נקודות בלבד עד סוף השנה - עלייה של 4.5%.

צפי אופטימי יותר מציגים בבנק ההשקעות השוויצרי לומברד אודייר, שפרסם ניתוח לפיו ב־2025 נרשמה עלייה בפרמיית הסיכון הגלומה במדד S&P 500 - מ־1.7% ליותר מ־2.7%, אך היא עדיין נמוכה מהממוצע ההיסטורי של 4.7%. בבנק שומרים על פוזיציות מנייתיות ברמות אסטרטגיות, מתוך ציפייה שתמיכה מדינית והידברות בתחום הסחר יסייעו להתאוששות הדרגתית. לפיכך, "תחזית התשואה השנתית הממוצעת שלנו לעשור הקרוב עומדת על 7.2% למניות אמריקאיות", מציינים בלומברד אודייר.

עוד כתבות

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

גלעד קייזר, מנהל מניות חו''ל, מגדל ביטוח ופיננסים / צילום: יח''צ מגדל

"מלחמת הסחר תיפתר, וכולם יחזרו לשוק המניות": התחזית האופטימית של מנהל ההשקעות

גלעד קייזר, מנהל מניות חו"ל במגדל ביטוח, ממליץ להגדיל חשיפה לשוק בארה"ב ולדבוק במניות הטכנולוגיה, כשלהערכתו עדיין טמונה הזדמנות ב-7 המופלאות ● כך גם בחברות הפארמה, בעיקר בתחום תרופות ההרזיה: "יש הערכת חסר לשוק האדיר שהן יכולות להגיע אליו"

פרויקט הנתיבים המהירים וה''האבים'' התחבורתיים בכביש 5 / הדמיה: נתיבי איילון | ארקאפקט עדי באונו

השיטה והמחירונים נחשפים: כמה תשלמו בנתיבים המהירים החדשים

פרויקט התחבורה השאפתני באיילון ובכביש החוף יציע נסיעה חינם בשאטלים במהירות של 70 קמ"ש - אך יגבה מאות שקלים ממי שיבחר לנסוע ברכב פרטי ● בזמן שמשרד התחבורה מבטיח פתרון לפקקים, מומחים מזהירים: זו השקעה שמנציחה את התלות ברכב הפרטי ומפספסת את ליבת הבעיה

חדשות ההייטק / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shuterstock, AP, DEEL

החברה הישראלית שמעורבת בסקנדל הריגול התעשייתי בעמק הסיליקון

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק ● והפעם: אפל חוברת לחברת הבינה המלאכותית המתחרה ב-OpenAI ● סקנדל הריגול התעשייתי בעמק הסיליקון: קרן אנדריסן הורוביץ מגנה על חברת דיל הישראלית ● OpenAI משנה כיוון: הארגון ללא מטרות רווח ישמור על השליטה ● ושני יוצאי צ׳ק פוינט גייסו 60 מיליון דולר לסטארט-אפ הסייבר שהקימו ● חדשות ההייטק

אנשיל סאג / צילום: Karna Roa

האנליסט הבכיר שמעריך: נקודת המפנה של אינטל עוד רחוקה

למרות האופטימיות של אינטל לגבי עתיד החברה, אנליסט השבבים והחומרה הבכיר, אנשיל סאג חושב כי "נתוני הצמיחה הגדולים של מפעלי הייצור של אינטל עוד רחוקים" ● ולמיזוג אפשרי עם ענקית השבבים TSMC הוא קורא "לא הגיוני"

הריסות ברצועת עזה / צילום: ap, Ariel Schalit

בישראל מאשרים: 3 החטופים שיש חשש כבד לחייהם - ישראלי ו-2 זרים

בלבנון מדווחים: "יותר מ-20 תקיפות של חיל האוויר" ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● נעצר חשוד בביצוע פיגוע הירי אתמול סמוך למעבר ריחן ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● הערכות בישראל: טראמפ יפרסם תוכנית הומניטרית חדשה לעזה, ללא בשורות בנושא החטופים ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

מערכות הארופ ומיני הרפי של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

פקיסטן: הודו משתמשת במל"טים מתאבדים ישראלים נגדנו

הצבא הפקיסטני הודיע כי הודו השתמשה בחימושים משוטטים מדגם "הארופ" של התעשייה האווירית, וכי הצליחו ליירט 12 מתוך מל"טי הארופ ששיגרה הודו לשטחם ● גם צרפת מודאגת מיכולות חיל האוויר הפקיסטני

ניו יורק / צילום: Shutterstock

מתכננים לנסוע לניו יורק בקיץ? מחירי הטיסות כבר קפצו בשיעור דו-ספרתי

בעקבות פגיעת הטיל מתימן בנתב"ג, דלתא ויונייטד האמריקאיות האריכו את ביטול הטיסות בכשבועיים ● למרות שבינתיים טרם הודיעו על שינויים בחודשי הקיץ, המחירים לניו יורק כבר מזנקים ● וגם: בריטיש עוצרת את כל טיסותיה לישראל עד ה-14 ביוני

כך כיבוש עזה עלול לסבך את ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה יקרה אם ישראל תרחיב את השליטה בעזה; מאחורי החלטת טראמפ לחלץ רק את ארה"ב מחות'ים; וזו הסיבה שטורקיה צוברת השפעה על סוריה

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל חברת טבע / צילום: דוברות טבע

"זה היה באוויר": למה טבע מפטרת 3,000 עובדים

היעדים השאפתניים שהציב המנכ"ל פרנסיס, צמיחה, רווחיות תפעולית ויחס חוב משופר מחייבים אותו לקצץ בעלויות ● החיסכון הזה אמור גם לפצות על אובדן הרווח של טבע מהתרופה האונקולוגית Revlimid ולהגביר את הביטחון אצל המשקיעים שהיעדים אכן ברי השגה

מניות השבבים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, Shutterstock

טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים שקבע ממשל ביידן

לפי דיווח בבלומברג, ההגבלות החדשות על יצוא שבבי בינה מלאכותית שקבע ביידן, שאמורות להיכנס לתוקף ב-15 במאי לא ייאכפו, ובמקומן תפותח מערכת פיקוח פשוטה יותר ● לאחר הדיווח, מניית אנבידיה עלתה ב-3.1%

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

בית הקזינו בחיפה / צילום: איל יצהר

בית הקזינו בחיפה: דרישה לבטל את חוזה החכירה עם משפחת דנקנר בעקבות ההזנחה

הקליניקה המשפטית לצדק סביבתי באוניברסיטת חיפה טוענת במכתב לרמ"י כי דור כימיקלים התחייבה להשלים את בניית המבנים במתחם הקזינו בחיפה, שנה אחרי החתימה על החוזה ולשמר אותו, אך היא לא עשתה דבר בנדון ● רמ"י: "זכותה של דור להשתמש במבנה, או להרוס ולהקים חדש"

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מניית החברה הביטחונית קפצה במפתיע לאחר שהנפיקה בהנחה

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

קריסת החניון ברחוב הברזל בת''א / צילום: שלומי יוסף

אחרי כמעט עשור: המהנדס בן ה-90 הורשע בפרשת "חניון הברזל"

בית משפט השלום בת"א הרשיע את חנוך צחר, שתיכנן את התקרה במבנה החניון התת-קרקעי שקרס ברמת החייל ב-2016, אחרי שקיבל את עמדת הפרקליטות כי מדובר היה בכשל חדירה שניתן היה לצפות מראש ● השופט: "הנאשם ביצע שורה של טעויות קריטיות שהובילו לקיפוח חיי אדם"

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע מוסיפה עצירת ביניים בטיסות לניו יורק, וזאת הסיבה

ארקיע לומדת מבריטיש ומוסיפה עצירה בדרך מניו יורק לישראל, מה שמלמד אותנו שהצוותים הזרים כבר לא מוכנים להגיע לארץ ● חברות התעופה האמריקאיות כבר הודיעו כי לא ישובו לישראל לפני 19 במאי, ובכך הן משאירות את אל על עם דומיננטיות בטיסות הישירות לקו המבוקש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות; מדד הבנקים עלה ב-2.8% לשיא כל הזמנים

מדד ת"א 35 עולה ב-1% ●  טבע במהלך פיטורים דרמתי והמניה מזנקת הן בת"א והן בוול סטריט ● הבורסה הישראלית שוברת שיאים ● סין הודיעה על שיחות עם ארה"ב בנושא המכסים ● היום צפוי הפד להותיר את הריבית בארה"ב על כנה ● וגם: האנליסטים שצופים כי אנבידיה תעלה ב-40% בשנה הקרובה

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

הקאמבק של אנבידיה? האנליסטים שצופים כי ענקית השבבים תזנק ב-40%

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

יהב יולזרי, גל קרובינ, אביטל פרדו - בעלי פאגאיה / צילום: רועי פרי

פאגאיה עברה לרווח נקי מוקדם מהצפוי, והמנכ"ל מבטיח שזו רק ההתחלה

פאגאיה מציגה דוח רבעוני מעודד עם רווח נקי בסך 7.4 מיליון דולר לעומת הפסד של 21.2 מיליון דולר אשתקד ● גל קרובינר, מנכ"ל החברה, משדר אופטימיות להמשך: "המיקוד שלנו ברור: הגדלת הרווח ויצירת ערך לטווח ארוך לבעלי המניות"