הבורסה בת"א | בדיקת גלובס

כך הפכה ת"א לבורסה הראשונה במערב שהגיעה לשיא מתחילת מלחמת הסחר

למרות מלחמת המכסים והטילים מתימן, שבר מדד ת"א 35 את שיא כל הזמנים בפעם ה־10 מתחילת השנה - בעוד שבשנה ממוצעת הוא עושה זאת כ־13 פעמים • בין הסיבות לעוצמה שמציגה הבורסה המקומית מתחילת 2025: הכלכלה המקומית החזקה וחששות המשקיעים מטראמפ

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

למרות הטיל ששוגר מתימן ביום ראשון, הבורסה בת"א ממשיכה להפגין חוסן מרשים. ביום שלישי מדד הדגל, ת"א 35, שבר את שיא כל הזמנים שלו בפעם ה־10 מתחילת השנה, כשטיפס לרמה של 2,569 נקודות - כשהוא משלים עלייה של יותר מ־7% מתחילת 2025 ועוקף את השיא הקודם שנקבע בחודש ינואר. בוול סטריט המדדים עדיין נמצאים בירידות של 4% עד 8% מתחילת השנה, וכמובן שמתחת לשיא האחרון שנקבע בחודש פברואר.

החברה הביטחונית שהצטרפה היום למדד בבורסה גייסה 98 מיליון שקל
התעשייה האווירית תחלק למדינה דיבידנד ענק בסך 1.6 מיליארד שקל

בכך הפך מדד הדגל המקומי לראשון בעולם המערבי שחוזר לשיא כל הזמנים שלו, מאז החלה מלחמת הסחר של דונלד טראמפ.

גלובס צלל להיסטוריה כדי לבחון כמה פעמים שובר המדד המקומי את השיא של עצמו בשנה בממוצע, איפה הוא עומד ביחס למדד ה־S&P 500, ומה הוביל את העליות כעת.

מהבדיקה עולה כי מאז שנת 1993, המדד המקומי (שאז עוד נקרא מדד המעו"ף או ת"א 25) שובר את שיאו בכל שנה 12.7 פעמים בממוצע. אשתקד הוא עשה זאת 26 פעמים ומתחילת השנה הנוכחית, כאמור, זו הפעם העשירית.

לשם השוואה, מדד S&P 500 האמריקאי עושה זאת 16.3 פעמים בשנה בממוצע, כך על פי בדיקה של בנק RBC הקנדי. בשנה שעברה אגב, המדד האמריקאי שבר את שיא כל הזמנים שלו לא פחות מ־57 פעמים, אירוע נדיר למדי. עם זאת, מתחילת השנה הנוכחית ה־S&P 500 מגמגם ושבר רק 3 פעמים את השיא.

לא בכל שנה יש שיאים

אין זה אומר שבכל שנה המדד בת"א שובר שיאים. אפשר למצוא לא מעט שנים בהן המדד לא שבר שיא ולו פעם אחת. כך למשל בשנים 1996־1994 ואחר כך בין השנים 2003־2001 - בעקבות התפוצצות בועת הדוט.קום בארה"ב והאינתיפאדה השנייה בישראל שהובילה גם למשבר כלכלי.

התקופה נטולת השיאים חזרה בשנים 2009־2008 בעקבות משבר הסאב פריים בארה"ב, ואחר כך באופן ממושך בין השנים 2016 עד 2019 עקב קריסתה של מניית טבע. השוק הספיק לשבור 3 שיאים חדשים לפני פרוץ הקורונה בתחילת 2020, ולאחר מכן חזר לשיא רק בשנת 2021.

לא מדובר בתופעה ייחודית לישראל. לאורך כל העשור של שנות ה־70 מדד ה־S&P 500 שבר את שיאו רק 35 פעמים ובעשור של שנות ה־2000 הוא עשה זאת 13 פעמים בלבד - רגע לפני התפוצצות בועת הדוט.קום, ולאחר מכן רק בשנת 2007, רגע לפני הקריסה הגדולה של משבר הסאב פריים. השיא הבא הגיע רק בשנת 2013.

פוטנציאל צמיחה ותיקון

את הביצועים החזקים של בורסת ת"א מובילים עוצמת הכלכלה הישראלית לצד החששות ממהלכיו של דונלד טראמפ בארה"ב, שהחזירו לזירה המקומית גם משקיעים זרים.

את העליות בתל אביב מובילות מניות הבנקים שזינקו בשנה האחרונה ב־69% ומניות הביטוח שקפצו כמעט ב־90%, וכן נרשמה קפיצה של כמעט 100% במניית התעשיות הביטחוניות, אלביט מערכות.

מתחילת 2025 רשמו מדדי הבנקים והביטוח של ת"א עלייה של 21% ושל 24% בהתאמה, כשגם מדדי הנפט והגז ורשתות השיווק רושמים עלייה דו־ספרתית נאה. מנגד, מדדי הנדל"ן של הבורסה המקומית מאכזבים: מדד ת"א בנייה איבד 11% ומדד נדל"ן מניב חו"ל ירד ב־7.5%. גם מדד הטכנולוגיה לא מרשים ועלה מתחילת השנה ב־1.7% בלבד.

מוטי ציטרין, סמנכ"ל וראש תחום מוסדות פיננסיים ומימון מובנה בחברת מידרוג, מסביר כי יש כאן שילוב, "הבורסה המקומית סבלה מתת השקעה בשנים הקודמות. בגלל הרפורמה המשפטית משקיעים זרים גררו רגליים והמלחמה גרמה להם לנהור החוצה בהמוניהם. אבל אז הם ראו שהכלכלה מאוד חזקה, הבינו שהשד לא נורא כל כך ויש פוטנציאל לפיצוי. בחודשים האחרונים התחילו לחזור גם משקיעים זרים, וגם המוסדיים מתחילים להסיט כספים חזרה לשוק המקומי. כולם רואים את פוטנציאל הצמיחה והתיקון פה. כשיותר משקיעים נכנסים וחוזרים - יש ביקוש והמניות עולות".

עוד הוא מוסיף כי "כל מה שקורה עכשיו בעולם, בדגש על טראמפ ומדיניות המכסים, מערער את היציבות והוודאות בשוקי המניות, מה שמוביל להסטת ביקושים נוספת לשוק המקומי. זה לא מקרי". אלא שהוא מסייג: "כמובן שהכל כפוף למה שיקרה אצלנו. מלחמה עצימה יכולה להרוס את החגיגה. ולכן צריך להיות עם היד על הדופק".

המשקיעים הזרים חזרו

על פי נתוני יחידת המחקר של הבורסה לניירות ערך, המשקיעים הזרים שהוציאו 9.2 מיליארד שקל (נטו) בין החודשים אוקטובר 2023 ליוני 2024 בעקבות פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", השלימו את החזרה שלהם ועברו לרכישות חיוביות בתחילת חודש אפריל.

הדחיפה העיקרית הגיעה בחודש מרץ עם כניסה של כמעט 4 מיליארד שקל. חוסר הוודאות הגדול בארה"ב סביב תוכנית המכסים של טראמפ הוביל לכניסה של 2.6 מיליארד שקל מתחילת אפריל ועד היום ובסה"כ 7 מיליארד שקל מתחילת השנה - שיא מאז 2020.

הדר רומנו, מנהלת יחידת הדאטה בבורסה לניירות ערך מסרה כי "זוהי הבעת אמון ברורה בחוסן של הכלכלה הישראלית ובאיתנות שוק ההון, גם על רקע המצב הביטחוני. התשואות העודפות במדדי הבורסה לעומת השווקים הגלובליים - למשל מדד ת"א 35 ששבר היום (ג') את שיא כל הזמנים עם תשואה של כ־50% מתחילת מלחמת 'חרבות ברזל', ממחישות את האטרקטיביות של השוק המקומי למשקיעים מהארץ ומהעולם כאחד".

הדר רומנו, מנהלת יחידת הדאטה בבורסה לניירות ערך / צילום: ניקי וסטהפל
 הדר רומנו, מנהלת יחידת הדאטה בבורסה לניירות ערך / צילום: ניקי וסטהפל

אגב, בתזמון מעניין למדי שבירת השיא כעת מתרחשת כשבסיום יום המסחר בשלישי התקיים עדכון המדדים, כך שמדד ת"א 35 התחזק בשתי מניות פיננסים נוספות, חברות הביטוח מנורה מבטחים וכלל וכן במניית חיפושי הנפט נאוויטס. זאת על חשבון חברת התוכנה סאפיינס, חברת הנדל"ן המניב איירפורט סיטי וחברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס.