המסלול לצמיחה פיננסית
סדרת מפגשים מצולמת וכתובה בנושאי ניהול פיננסי וחיסכון בשיתוף פרופיט.
"אנשים נכנסים ומשקיעים ב־S&P500 מתוך תאווה, מתעקשים ואומרים לעצמם 'לא למכור בירידות' ואז נבהלים ומבקשים לצאת", אומר אסף בנאי, מייסד ומנכ"ל משותף של קבוצת פרופיט. בצל התנודתיות הגוברת בשוקי ההון בעולם ובישראל, כשברקע גובר השיח סביב יעילותם של מסלולי השקעה ממוקדים דוגמת ה־S&P500 - החשיבות שבהשקעה בטוחה הופכת מהותית מאין פעם.
● המנכ"ל שבטוח: בזמנים של אי ודאות, כדאי להשקיע במסלול הזה
● ניתוח | רגע לפני שהקפיצו מחירים, החברות שחילקו דיבידנד ענק
במסגרת סדרת המפגשים "המסלול לצמיחה פיננסית", שוחח בנאי עם בר לביא, ראש מערכת החדשות בגלובס. בשיחה ביניהם בנאי מזהיר מפני הטיות רגשיות, קורא להתרחק מטרנדים ומציב את המסלול הכללי כבחירה הבטוחה לרוב הציבור.
לאבד את הראש
התנודות בוול סטריט גרמו לטלטלה רבה, ומשיא כל הזמנים בחודש פברואר ה־S&P500, המדד המוביל בארה"ב ירד בכ־8%. הבורסה האמריקאית אמנם התאוששה מהנפילה הראשונית, אך עדיין מצויה ברמה נמוכה משמעותית מזו שהעריכו האנליסטים בתחילת השנה. כעת, עולה השאלה איך המשקיעים מגיבים לסערת השווקים הזאת.

בנאי מסביר כי הוא לא חובב של מסלול ההשקעות ה"טהור", כלומר השקעה של כל הכספים במדד אחד, בדיוק מהסיבה הזו - התנודתיות: "רוב בני האדם לא בנויים לתנודתיות הזו, לא כל שכן במוצרים הפנסיוניים שלהם. השקעה כזו לכאורה נראית נכונה. אדם פרטי מסתכל על ההשקעה ארוכת הטווח, וסבור כי אם ישקיע לאורך זמן באחד ממדדי המניות המובילים, תהיה לו תשואה עודפת יותר על התיקים האחרים. הניסיון מלמד שאנשים לא שורדים את התנודות בשווקים ומפסידים את כספם בשל מעברים תכופים".
בנאי הוא אחת הדמויות המשפיעות ביותר בתחום התכנון הפיננסי בישראל. יחד עם שותפו שלומי אלברג, הוא עומד מאחורי קבוצת פרופיט פיננסים - הגוף הגדול ביותר בתחום בישראל. הוא מדגיש כי למרות הטרנדים החזקים במדיניות ההשקעות סביב המסלולים שהוא מכנה "טהורים" או ממוקדים, האדם הפרטי צריך לדעת מה מתאים לו ולהבין איך להתמודד עם השינויים בשווקים. "לכן המסלול הכללי הוא המועדף עליי. הוא מייצג פיזור רחב והפחתת תנודתיות. אני לא מקדש אותו באופן בלעדי, אבל אני אומר: לא ללכת אחרי הטרנדים. זה מסוכן וככה אפשר בקלות למחוק כסף".
נראה שהדברים עומדים גם ברוח הזמן. בראיון קודם לגלובס, הזהיר בנאי מטלטלה בשוק שתביא משקיעים לברוח בעת תנודתיות חדה ב-S&P 500 - בדיוק כמו זו שראינו לאחר הכרזת תוכנית המכסים של טראמפ. אז הוא אמר: "אני מרצה הרבה לחברות הייטק, והם מאוד אוהבים את המסלול הזה. אבל אני יודע שבעוד שנתיים, שלוש, מתישהו, ה־S&P500 יירד בחדות - בעשרות אחוזים. איך אני יודע זאת? כי כך תמיד קרה. כשזה יקרה, רבים יברחו כי באותה תקופה הם גם יתמודדו עם אתגרים אחרים - פיטורים, אופציות שיאבדו את ערכן, בונוסים שלא ישולמו. יש מצבים בחיים שאתה פשוט לא יכול לצפות מתי יגיעו".
אתה רואה שיפור בהיבט הזה? האם המשקיעים עדיין נבהלים?
"אנחנו רואים גרף מתמיד בשיפור המודעות של הצרכן, והלקוחות שלנו פחות נבהלים מבעבר". הסיבה לכך, להערכת בנאי, היא תפקידם הקריטי של הסוכן והמתכנן הפיננסי. "הם מקנים טווח ביטחון עבור הלקוחות מפני טעויות כאלו, כמו ניסיון של לקוח לתזמן את השוק. מדובר בטעות שמקורה ביהירות או באי־הבנה של איך הדברים עובדים". כך, למרות הבהלה שמתרחשת בבורסה, המשקיעים פחות מזדעזעים מהאירועים כיום פחות מבעבר".
אלמנט נוסף שבנאי מדגיש, ואותו משקיעים רבים מפספסים הוא המעבר בין מסלולים שונים. "בכל מעבר שאנשים מבצעים בין מסלולים על מנת לתזמן את השווקים, הם שוכחים שיש יומיים שבהם התיק לא מצוי בשום מסלול. יום אחד ביציאה מהגוף הישן, שבו תהיה אפס תשואה, וביום הכניסה לגוף החדש שבו תהיה אפס תשואה". מדוע זה משנה? כי גם בטווח הזה יכולות להיות עליות או ירידות בשוק שישפיעו על ההשקעה. בנאי ממחיש בעזרת דוגמה: "אם אתה לוקח את עשר השנים האחרונות ואתה מוציא עשרת ימי המסחר הטובים ביותר, אתה מאבד כשליש מהתשואה שלך, ואם אתה מוציא את עשרים הימים הטובים ביותר, אתה מאבד שני שליש מהתשואה שלך". כלומר, יציאה מהשוק אפילו ליום או יומיים יכולה להיות הרסנית עבור התשואה בשוק. כל תזמון נדון לכישלון.
התפקיד: לייצר ערך
אחרי שבשנה שעברה התשואות בבורסות בארה"ב הגיעו לרמה דו־ספרתית, בבתי ההשקעות קיוו לעוד שנה חיובית בווול סטריט ויחד איתם החוסכים ששמו את כל הקופה על הראלי האמריקאי. אך כאמור, שוקי ההון בעולם ממשיכים להציג תנודתיות גבוהה ברקע השילוב בין לחצים גיאופוליטיים ותחזיות עגומות ביותר לצמיחה הגלובלית.
עד לפני כשלושה חודשים תרחיש של מיתון נראה כמעט דמיוני. וול סטריט נסחרה בשיא כל הזמנים והאופוריה סביב תחום ה־AI חגגה. אך תוכנית המכסים של טראמפ, הטלת מכסים על ברזל ואלומיניום ולאחר מכן דחיית כניסה לתוקף של חלק מהמכסים - גררו האטה בשווקים וירידה באמון הצרכנים. כעת, יותר ויותר כלכלנים מדברים על אפשרות של מיתון, והאופטימיות הגדולה שליוותה את בחירתו של נשיא ארה"ב התפוגגה. השילוב בין נתוני מאקרו חלשים שהגיעו זה אחר זה, למלחמת הסחר הקפיצו את הפאניקה.
נתוני קרן המטבע הבינלאומית שפורסמו בחודש שעבר מציגים תמונה עגומה לכלכלות המערב, ובראשן ארה"ב: תחזית הצמיחה של הכלכלה האמריקאית ל־2025 ירדה ל־1.8% בלבד, לעומת 2.8% ב־2024, ירידה חדה שמיוחסת, בין היתר, לקיטון בצריכה הפרטית ולפגיעה באמון הצרכנים.
ועדיין רואים לא מעט חברות שמציעות "מסלולים טהורים". מה דעתך על כך?
"בעבר הבון טון היה מסלול מבוסס על ה־S&P500 וכעת הוא מתמקד במסלולים הישראליים. גם אני נתתי תחזית שהביצועים כאן יהיו טוב יותר משאר השווקים בעולם. שוב מתוך עיקרון האומר שבטווח הרחוק התשואה מתכנסת לממוצע בכל מדד ומדד. אבל אז מה? אנחנו לא יודעים מה יהיה בעוד שנה. וזה לא מתאים לרוב הציבור, אני חוזר ואומר, המסלול הכללי יניב פנסיה בטוחה וטובה בשקט, זה הכל". ואכן, מתחילת השנה מדד ת"א־125 עלה ב־6%, כאשר בארה"ב עדיין מנסים להימנע מירידות: מדד ה־S&P500 ירד ב־3.5% והנאסד"ק בכ־7.5% מתחילת השנה.
בשל כך, בנאי יוצא בקריאה לשאר הפעילים בענף החיסכון: "אני פונה לעמיתיי הסוכנים: לא למכור ממקום של תשואות או דמי ניהול, לא להבטיח הבטחות. אנחנו צריכים להיות אנשי שירות, לא נביאים. תפקידנו הוא לייצר ערך מקצועי, לא לרדוף אחרי טרנדים". בכל הנוגע להשקעה, בנאי מפרגן לכלל הענף ומציין את הגופים הפועלים בו לטובה. "כל הגופים המוסדיים בישראל מקצועיים בניהול השקעות, וכאשר בוחנים את המסלול הכללי - הממוצע הרב שנתי נותן תשואה של שבעה אחוז. רק צריך להתמיד בזה".
קרנות גידור לציבור?
השיחה אף נסבה לעבר דיון במוצר חדש, שהולך ותופס כותרות בעת האחרונה: האופציה להשקעה בקרן גידור בנאמנות לציבור הרחב. קרנות גידור נחשבו במשך שנים, ובמידה רבה של צדק, כמכשיר פיננסי לבעלי הון גבוה. מי שרוצה להשקיע בקרן גידור נדרש להיות "משקיע כשיר", קרי עם הון נזיל של כמעט 10 מיליון שקל, או שעליו להיות גוף מוסדי כמו קרן פנסיה או קופת גמל.
מה אתה חושב על כך. האם השקעה שכזו מתאימה לציבור הרחב?
"אני מאוד אמביוולנטי לגבי המוצר הזה ואסביר למה. אני חושש שאולי מדובר בפעולת לובי של כאלו שרוצים לייצר מציאות שבה גם משקיע שאינו כשיר יוכל להשקיע בקרן גידור בנאמנות. יש בי חשש שהמוטיבציה המרכזית עשויה להיות האפשרות הדרמטית להגדלת דמי הניהול פלוס דמי הצלחה".
בנאי מתייחס גם לנושא המשקיעים ה"כשירים" ולפער הקיים, לדבריו, בין ההגדרה החוקית לבין המציאות בשטח. "יש המון משקיעים שאינם כשירים לפי החוק, אבל הם סופר־כשירים בפועל", הוא אומר, ומוסיף: "ההגדרה הנוכחית לא כוללת הבנה פיננסית, ניסיון או תחכום - רק הכנסה או הון. זהו מבט שטחי שמונע מאנשים טובים גישה לכלים מתקדמים". בהקשר של קרנות הגידור בנאמנות לציבור הרחב הוא מחדד: "אני אדם ליברלי וחושב שצריכים להיות מוצרים כאלה, אבל אני לא ממהר להכניס משקיעים שהם לא כשירים לעולם הזה".
האם המוצר יכול לעניין את המשקיעים? לדעת בנאי מדובר במוצר צעיר מדי עדיין. אך הוא מבין כי מוצרים כאלה צריכים להימצא בשוק במידה ויש המעוניינים בהם. מי שמעוניין לרכוש את המוצר יכול לעשות זאת, דרך הבנקים או בתיקי ההשקעות שבבתי ההשקעות השונים.
יש אנשים עם מזומן שמתלבטים מה לעשות עם הכסף, מה ההמלצה שלך?
"ראשית כל, לא להשאיר אותו במזומן בעו"ש, זה המקום הכי נורא שקיים עבור הכסף שלכם. זה נושא אפס אחוז ריבית וזו קטסטרופה, ריאלית ערך הכסף נשחק".
ההמלצה השנייה של בנאי היא להשקיע במסלולים כלליים, בין בפוליסת חיסכון, בגמל להשקעה, או קרן השתלמות במעמד עצמאי. "תפזרו את הכסף ותשקיעו אותו. "אם אתם שמרנים בכסף שלכם אז שימו אותו בקרנות כספיות, כי הפיקדון לא מציע תשואה מספקת". בנאי חוזר למספרים ומצביע על כך שמאות מיליארדים מוחזקים בעו"ש ע"י הציבור ועוד טריליון שמוחזקים בפיקדונות בתשואה נמוכה יחסית. "זה פשוט מחדל". הוא שב ומדגיש, שהמשימה שלו ושל אנשי פרופיט היא לעודד אנשים להוציא את הכספים שלהם מהעו"ש ומהפיקדונות.
בסופו של דבר, המסר של בנאי למשקיעים הוא פשוט: שוק ההון לא צפוי, אך הטעויות של המשקיעים דווקא כן. מי שפועל מהבטן, רודף אחרי טרנדים או מנסה לתזמן את השוק, משלם על כך בריבית דריבית. מנגד, מי שנצמד לעקרונות של פיזור, עקביות והתאמה אישית, יוכל לבנות לעצמו חיסכון ארוך טווח עם שקט נפשי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.