גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק בגלל עייפות מהמלחמה: למה הישראלים לא מוחים על יוקר המחיה

הציבור הישראלי כבר הוביל מחאות שנשאו פרי נגד עליות מחירים, אולם לגל האחרון הוא הגיב בשתיקה ● מומחים מסבירים שככה זה כשהצרכנות פחות נבונה, המשאבים להתנגד מדולדלים, והעלייה רוחבית אז אין "אשם" אחד ● ולמה מחירים זולים טובים לחברות בורסאיות?

הפגנה נגד התייקרות מחירים בתל אביב, 1974. היררכיית צרכים קלאסית / צילום: יעקב סער, לע''מ
הפגנה נגד התייקרות מחירים בתל אביב, 1974. היררכיית צרכים קלאסית / צילום: יעקב סער, לע''מ

בשבוע שבין יום השואה ליום הזיכרון, תקופה שבה הציבור ממוקד במקומות שאינם הכיס, חברות המזון, בהן שטראוס , יוניליוור, טרה וקוקה קולה, הזניקו גל של עליית מחירים. זה קרה אחרי תקופה ארוכה של התייקרויות מתונות אך עקביות. בשבוע האחרון עדכנה גם הממשלה את מחירי מוצרי החלב המפוקחים, והתגובה הייתה עלייה גם במוצרים הלא מפוקחים - תופעה ידועה, שבה עליה במחירים המפוקחים גוררת עליות מחירים רוחביות. ההשפעה לא נותרה רק בשוק החלב, אלא התפשטה לחברות מזון רבות. בעוד מחירי חלק מהמוצרים בפיקוח עלו ב-4%-5%, הרי שמוצרים אחרים, כמו נקניקים או קטשופ, עלו סביב 10%, אף שהם אינם קשורים למוצרים בפיקוח.

בדיקת גלובס | ידענו שיקר בישראל, אבל הנתונים האלה הפתיעו אפילו אותנו
המוניטור | המזון בישראל כמעט הכי יקר בעולם. איפה הממשלה בעניין?

בעבר, עליות מחירים כאלה היו מובילות לתגובה ציבורית נרחבת. שיימינג ברשתות החברתיות, קריאות לחרם וכמובן במקרה החריף ביותר, מחאת הקוטג' שגם הוציאה את הציבור אל הרחובות. היכן היא תגובת הציבור היום? לכאורה זו שאלה שהתשובה לה ברורה מאליה. הציבור במילואים, בהישרדות, הציבור נלחם בשיניים על דברים הרבה יותר בוערים מהמחירים. כלכלנים בכירים מסכימים עם תחושת הבטן הזו, אבל מציעים עוד כמה הסברים.

"החברות כבר לא חוששות מתגובת הציבור"

"הציבור יודע להגיב לעליות מחירים - ובעיקר כאשר התקשורת מצטרפת למהלכים הללו", אומר פרופ' איתי אטר מהפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב, ראש פורום הכלכלנים למען הדמוקרטיה. "מחאת הקוטג' נבעה מעלייה מהירה של מחיר גביע ל-8 שקלים, ותנובה נאלצה להוריד את המחיר לפחות מ-6 שקלים, שהם הוא נשאר במשך 12 שנה, עד ממש לאחרונה. הוא עדיין לא הגיע ל-8. כשהצרכנים גילו שיש שירות שופרסל אונליין לציבור החרדי במחירים זולים יותר, התגובה הציבורית הובילה לסגירת האתר והוא לא נפתח מחדש. מחאה מוצלחת אחרת הייתה השיימינג, כשצרכנים הדביקו לצד מחירי המוצרים בסופר את המחירים שבהם הם נמכרים באירופה, והתקשורת כיסתה את זה".

קוטג'. המחיר נבלם 12 שנה / צילום: איל יצהר

ב-2017, בעקבות המלצות ועדת קדמי, עבר חוק המזון שחלקו המשמעותי נגע לשקיפות מחירים. "אפשר להיכנס לאתר ולבחון בבת אחת מחירים של מגוון מוצרים אצל מגוון קמעונאים. בשנה אחרי ששקיפות המחירים יושמה, נרשמו ירידות מחירים בסדרך גודל של 4%-5%", אומר אטר.

איך זה קרה?
אטר: "קל יותר לתקשורת להשוות מחירים, לזהות את מי שבאופן קבוע מציג את ההצעה הזולה ביותר, וגורמים כמו רמי לוי מקבלים כך פרסום חינם, שגורם להם לשאוף לשמר את המוניטין הזה, שהוא מאוד חשוב להם. המוניטין חשוב לא רק למשיכה ושימור הצרכנים - גם בבורסה אוהבים את הקמעונאי או את החברה שמככבים באופן קבוע בסקרי המחירים. אנחנו יודעים זאת כי חברות בורסאיות מציגות באופן קבוע מחירים זולים יותר, חרף הצורך להציג הכנסות צומחות ורווחיות משתפרת. כנראה שהמשקיעים מתגמלים אותן על כך".

לדברי אטר, חברות המזון לא העלו מחירים במקרה דווקא בשנתיים האחרונות - הן זיהו כי הציבור לא פנוי להתמודד מולן. "במשך שנים חברות המזון אמרו שהן מוגבלות בהעלאת המחירים בגלל תגובת הציבור. אם הן כעת לא מוגבלות בהעלאת המחירים, כנראה שהן לא חוששות כבר מתגובת הציבור, נכון? ובאמת, הציבור והתקשורת מוצפים במיליון ואחד דברים. בשבוע של עליית המחירים האחרונה היו לנו שריפות וחזרה לתמרון בעזה, אזעקות ומכות בבית הכנסת הרפורמי ברעננה, ואז חשש מחקיקה אנטי-דמוקרטית, וכמובן החטופים שעדיין לא חזרו. היכולת להיות צרכן חכם מושפעת מזמינות המשאבים, וידוע שאנשים משכילים ופנויים יותר הם צרכנים חכמים יותר. כשאדם מותקף מכל כך הרבה חזיתות, גם היכולת לקבל החלטות מושכלות כצרכן נפגעת".

הציבור אולי חושב גם שכנראה שגם לחברות המזון קשה, ולכן המחיר עולה.
אטר: "זה נכון חלקית. חברות באמת ספגו עליות בעלויות שינוע חומרי הגלם, עובדים במילואים, עובדים מפונים ואפילו פגיעות ישירות במפעלים. החברות גם תרמו כספים ומוצרים למפונים ולחיילים. אבל זה לא מסביר את כל העלייה".

"קשה למקד את הכעס בחברה או בגורם מסוים"

פרופ' שחר איל, החוקר את תחום קבלת ההחלטות בבית הספר לפסיכולוגיה באוניברסיטת רייכמן: "אם מסתכלים על ההטיות של הכלכלה ההתנהגותית, אפשר לזהות עוד אפקט. השנים האחרונות מאז תקופת הקורונה היו כל כך עמוסות, שאנחנו מרגישים שעבר המון המון זמן. מבחינת הצרכן הגיוני שדברים מתייקרים כשהזמן עובר. אבל בעצם לא עבר כל כך הרבה זמן בכלל".

גיא הוכמן, מומחה לכלכלה התנהגותית בבית הספר לפסיכולוגיה ברייכמן, מוסיף: "העליות היו הדרגתיות, והתרגלנו. נקודת הייחוס השתנתה בהדרגה, שלא כמו במקרה של הקוטג' שמחירו עלה פתאום כמעט פי 2 בבת אחת. בנוסף, העליות הן גורפות, בכל המוצרים ובכל השירותים. כך קשה יותר למקד את הכעס בחברה מסוימת או בגורם מסוים".

אולי לציבור "לא נעים" למחות, משום שאנחנו במלחמה?
איל: "זו היררכיית צרכים קלאסית. החטופים, החיילים, ההורים השכולים, המפונים, כולם קודמים ערכית ותקשורתית למחירים. בנוסף, ההפגנות מזוהות היום עם צד פוליטי מסוים, וכך מחאה שהייתה לכאורה אמורה לסחוף אנשים משני צידי המפה הפוליטית, לא תתרחש, כי חלק מהציבור מרגיש שמחאות היום הן 'לא שלו'. היכולת של מובילי מחאת 2011 למתג את עצמם כמייצגים את שני הצדדים אף שהייתה להם זהות מגזרית ברורה, מעידה על משהו נכון שהם עשו, ואולי על האופן שבו הנושא הזה דיבר אז אל כלל האוכלוסייה".

הוכמן: "המשווקים קצת מנצלים את המצב הזה, אבל ככל שנסכים יותר לעליות המחירים, כך לא יהיה לזה סוף. גם בזמן מלחמה אנחנו זקוקים לתקשורת ולמדינה, שישמרו על הצרכים הבסיסיים שלנו".

היוצאים מן הכלל: המורים ואל על

ישנן אולי שתי דוגמאות יוצאות מן הכלל, שעבורן הציבור כן היה מוכן להניח לצרות הקיומיות ולמחות על עניינים של הכיס. אחת היא שביתת המורים הנוכחית, שבמרכזה ניצבת שאלת הקיצוץ הכספי, והשנייה היא חברת התעופה אל על , שספגה גינויים על מחירים שגבתה מלקוחות שנתקעו בחו"ל או בתקופה שבה היא הייתה החלופה היחידה עבור הישראלים.

איל: "בשני המקרים מדובר בעניין יותר עקרוני, שקשור להוגנות ולא רק לכסף. המורים כועסים שלוקחים להם כסף ממש מהכיס בזמן שלגורמים אחרים לא לוקחים. ולגבי אל על, היא נחשבת למי שמרוויחה ממיצובה כחברה הלאומית, ולכן נתפסת כמי שיש לה אחריות לאומית".

והוכמן מוסיף: "אם כי בסוף, עם כל הטענות, הציבור קונה מאל על, כי למרות שהכול קשה ונוראי, וגם בגלל שהכול קשה ונוראי, אנחנו מרגישים שיש לנו זכות מלאה להתאוורר קצת בחו"ל".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

"צעד חיובי ענק": החוזים על וול סטריט קופצים ברקע ההסכם הצפוי בין ארה"ב וסין

ארה״ב וסין הודיעו על התקדמות משמעותית בשיחות על הסכם סחר שהתקיימו בסוף השבוע בשוויץ ● פרטי ההסכם צפויים להיחשף היום (ב') ובשווקים חוגגים ● עליות בבורסות אסיה הבוקר, עליות חדות בבורסת הודו על רקע הפסקת האש ● בנק אוף אמריקה: "המשקיעים ממשיכים להחזיק בפוזיציית שורט על הדולר על רקע מלחמת הסחר" ● האנליסט הבכיר מוול סטריט שממליץ על 30 מניות טכנולוגיה מנצחות

יוסף חיים אוחנה ואלקנה בוחבוט / צילום: N12

חמאס פרסם סרטון של אלקנה בוחבוט ויוסף חיים אוחנה

מדובר באות חיים משותף שני של השניים, אחרי שחמאס פרסם תיעוד שלהם יחד בחודש מרץ ●  אזהרת משפחות חטופים: "ישראל עומדת בפני החמצת המאה" ● נתניהו שוקל למנות את השר דיכטר לראש השב"כ הבא ● וויטקוף: לא תהיה לאיראן תוכנית העשרה, זה קו אדום - צריך להרוס את המתקנים שלה ● 59 חטופים - 582 ימים בשבי ● עדכונים בולטים

מוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Nathan Howard

משלמת בנפט: הצעד המקדים של סעודיה לקראת ביקור טראמפ

מדינות המפרץ החליטו להגביר את קצב הפקת הנפט, למרות שהמהלך יוריד את המחירים ויפגע בהכנסותיהן ● המטרה, על פי הערכות: קבלת אישור לתוכנית גרעין אזרחית ומטוסים מתקדמים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר ניצן פלדמן / צילום: אורי קלאוזנר

מה הסיכוי שתפרוץ מלחמה בין שתי מדינות? לחוקר הזה יש דרך ניתוח מפתיעה

שיחה עם ד"ר ניצן פלדמן, חוקר כלכלה פוליטית ● על הקשר בין סחר בינלאומי לבין מלחמות, מדיניות המכסים והאפשרות שהיא תפגע בתחרותיות של ארה"ב וההשלכות על ישראל ● טראמפ נגד העולם, פרק ראשון בסדרה ● האזינו

גדעון תדמור וקובי כץ, מייסדי נאוויטס / איור: גיל ג'יבלי

מאגר הנפט שיניב למייסדי נאוויטס תמלוגים של 200 מיליון שקל בשנה

יו"ר שותפות הנפט גדעון תדמור ושלושת שותפיו, בראשות קובי כץ, צפויים לחלק ביניהם תמלוגי ענק מההפקה במאגר במפרץ אמריקה ● זאת, בנוסף לזינוק בשווי החזקותיהם בנאוויטס

העיר צ'נגדו, נקודת המוצא של יוזמת החגורה והכביש / צילום: Shutterstock

טראמפ הולך על פופוליזם, וסין מתמקדת ביעדים כלכליים

בזמן שארה"ב שוקעת במדיניות כאוטית ולא תמיד עקבית, סין צועדת באסטרטגיה סבלנית ומחושבת - מכיבוש דרכי הסחר ועד כניסה עמוקה לקוטב הצפוני ● וכשסין משקיעה מאות מיליארדי דולרים ב"פרויקט החגורה והכביש", שנועד לפתוח אותה לשווקים חדשים, אמריקה של טראמפ ומאסק עסוקה בהתרת בריתות ארוכות שנים ● כתבה שלישית בסדרה על סין־ארה"ב ועתיד הדולר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האישה תבעה מיליון שקל לפי הכתובה. מה קבע בית הדין הרבני?

מתווך נדל"ן אשר הטעה והסתיר מידע במסגרת עסקה סיבובית שהוביל יחד עם חברו, דירקטור בתאגיד, יישא באחריות כמי שהיה מעורב בהפרת חובת האמונים כלפי אותו תאגיד ● דיינים פסקו שאם בכתובה ננקב סכום מוגזם, הגבר לא יחויב לשלמו ●  בית המשפט נדרש להכריע אם אדם ששכר שירותי ייעוץ משכנתאות צריך לשלם לפי הסכום שביקש מהבנק או לפי הסכום שנטל ● 3 פסקי דין בשבוע

קרלוס גוהן, מנכ''ל ניסאן ורנו לשעבר / צילום: ap, Hussein Malla

חמש שנים לאחר שברח בתוך ארגז, קרלוס גוהן, המבוקש הנמלט, מלמד אסטרטגיה עסקית באוניברסיטה

ביקרנו את גוהן בלבנון, שם הוא חי כדי לחמוק מצווי מעצר מיפן וצרפת

ביל גייטס / צילום: ap, Andres Kudacki

למה ביל גייטס מתכנן לתרום 200 מיליארד דולר, ומה יקבלו שלושת ילדיו?

גייטס, האיש החמישי בעושרו בעולם הודיע כי יחלק בתוך 20 שנה 200 מיליארד דולר לשורה של מטרות פילנטרופיות ● מה עומד מאחורי ההחלטה וכמה יישאר למשפחתו?

בנייה ברעננה. פחות 4,000 דירות חדשות / צילום: שלומי יוסף

הסוף להנחה של מיליון שקל לדירה: הערים שבהן מסתיימת שיטת ההגרלות

התוכנית הממשלתית להגרלת דירות מסובסדות תובא השבוע להכרעת מועצת מקרקעי ישראל, לאחר שהאוצר ומשרד השיכון הגיעו להסכמות להפעלתה רק מחוץ למרכז וביישובים במדד סוציו־אקונומי נמוך ● 127 ראשי רשויות: המהלך יקטין את ההיצע באזורי הביקוש

תיעוד של עידן אלכסנדר משבי חמאס / צילום: צילום מסך

דיווח: עידן אלכסנדר ישוחרר היום, משפחתו בדרך לישראל

עידן אלכסנדר, חייל צה"ל ואזרח אמריקני, צפוי להשתחרר היום או מחר משבי חמאס לאחר כשנה וחצי, ללא תמורה מצידה של ישראל ● 59 חטופים - 584 ימים בשבי ● עדכונים בולטים

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

כשאף אחד לא דיבר על ביטקוין הם כבר סחרו בו. עכשיו הם בדרך להנפקת ענק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

מחזיקים או סוחרים במטבעות קריפטו? קחו בחשבון את עלויות המיסוי

הרשויות בישראל רואות במטבעות הדיגיטליים השונים נכס החייב במס ופועלות על מנת לחייב את המחזיקים והסוחרים ● באילו מקרים תצטרכו לשלם מס ואיך זה מתבצע?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

17 דרכים למנוע דמנציה: חלקן מוכרות, וחלקן עשויות להפתיע

עוד מינוי של טראמפ בצמרת הארגונים הרפואיים מעורר חשש בתעשיית הפארמה ● חברת InspireMD המפתחת סטנט להגנה מפני מפרצות במוח מצפה לאישור FDA השנה ● שדולה חדשה הוקמה בכנסת למען מי שמטפלים בבני משפחה חולים או בעלי מגבלה ● ואומת הסטארט-אפ הפכה כעת גם ל"אומת החוסן" ● השבוע בביומד

נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית / צילום: דוברות בתי המשפט

ועדת השרים אישרה את צמצום הסמכויות של נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית

ועדת השרים לחקיקה דנה היום בהצעת החוק של ח"כ שמחה רוטמן, ולפיה שיבוץ השופטים להרכבים בעליון יתבצע רנדומלית על ידי מחשב ● נשיא העליון גם לא יקבע מי השופט שידון בבקשה לדיון נוסף ● רוטמן: "קביעת הרכב עשויה לקבוע את תוצאת הדיון עוד בטרם החל"

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

הישראלים שמנצלים את גל ביטולי הטיסות כדי להזמין כרטיסים בזול

לא מעט נוסעים רוכשים טיסות לתאריכים קרובים שיתבטלו בסבירות גבוהה, לעיתים במחירים נמוכים במיוחד, מתוך הבנה שחברות התעופה שיבטלו את הטיסה יידרשו להציע החזר כספי או אפשרות לשינוי טיסה ללא עלות נוספת

אורי להב, מייסד אאובריין / צילום: יחצ

אחרי כ-20 שנה: אורי להב פורש מאאוטבריין

להב ייסד את החברה עם ירון גלאי ב-2006, ועד 2023 שימש כסמנכ"ל הטכנולוגיות שלה ● הוא יפרוש בקרוב מניהול מרכז הפעילות בישראל, ויוחלף על ידי דפנה מיכאלי, סמנכ"לית משאבי האנוש ● אאוטבריין השלימה לאחרונה מיזוג משמעותי, כששילמה כ-900 מיליון דולר תמורת Teads שהייתה בשליטת פטריק דרהי ● אירועים ומינויים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

אחרי 60 שנה ותשואה של מיליוני אחוזים: הצלחות הענק והפספוסים של וורן באפט

לאחר שניהל במשך 60 שנה את ברקשייר האת'וויי, הודיע האורקל מאומהה כי הוא יפרוש בסוף השנה ● הוא יותיר אחריו מורשת של הצלחות שאין שנייה לה כמשקיע, אבל היו גם כישלונות ● אלה ואלה מהווים עבורו ולכולם שיעורים חשובים ● וגם, איך הגיע המנכ"ל המיועד גרג אייבל לברקשייר, ומה גרם לו לומר על עצמו: "הפכתי לכלב שתפס את המכונית"

ריצ'רד פרנסיס, שלומי בן חיים, שוקי ניר / צילום: אלעד מלכה, ג'יפרוג, סולראדג'

למרות הדוחות החיוביים: מה הפיל את מניית טבע בסוף השבוע?

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טבע נסחרה בתנודתיות בעקבות פרסום הדוחות וההודעה על צעדי התייעלות בחברה ● סולאראדג' קפצה בחדות בעקבות דוחות חיוביים ● גם ג'יי פרוג קפצה בכ-11% בעקבות הדוחות

החשיפה לדולר ושיטת המיסוי: מה כדאי לדעת על קרן מחקה מדד

רעיון ההשקעה הפשוט של לעקוב אחרי המדד מעט מסתבך כשצוללים לאותיות הקטנות ● הפעם נבין כיצד קרנות עשויות להניב תשואה שונה על אותו מדד, בעקבות גורמים כמו חשיפה למט"ח, צורת העקיבה והמיסוי ● ההבדלים הבולטים שכדאי להכיר ● חלק ב' ● המחשבון