רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock
מינהל הרכב הממשלתי צפוי לדחות את המעבר לרכישות בלעדיות של רכבי נוסעים חשמליים לפחות עד סוף השנה הבאה. כך מעריכים בענף הרכב. על פי התוכנית המקורית, שנקבעה בהחלטת ממשלה בתחילת העשור, מינהל הרכב הממשלתי אמור היה לרכוש החל משנת 2025 רק כלי רכבי נוסעים עם הנעה חשמלית. הודעה ברוח זו אף פורסמה מספר פעמים על ידי החשב הכללי וכן בינואר 2024 כאשר פורסם מכרז הצטיידות ראשון ברכב חשמלי.
● העיר שהפכה לבירת גניבות הרכבים: "הם ידעו בדיוק איפה נמצא האיתוראן ופירקו אותו"
● יונדאי מככבת בראש טבלת מסירות הרכב, אבל מותג אחר בולט עם קפיצה אדירה
באותו מועד נמסר כי "המכרז לרכישת רכבים חשמליים עבור צי הרכב הממשלתי בוצע כחלק מהחלטת החשב הכללי להצטרף להצהרת סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) יחד עם מדינות נוספות, להפיכת הצי הממשלתי לנטול פליטות עד לשנת 2035. זאת בהמשך להחלטת הממשלה לרכישת רכבי נוסעים היברידיים בלבד כבר מתחילת שנת 2022, ורכבי נוסעים חשמליים בלבד מתחילת שנת 2025".
העובדים מתנגדים
אולם מבדיקת גלובס עולה כי כל מכרזי ההצטיידות ברכב פרטי לצי הממשלתי, שפורסמו מתחילת 2025, היו לרכבי בנזין או הייבריד. ביניהם מכרז לרכישת רכבי הנעה כפולה עם חמישה ושבעה מושבים, ומכרז גדול, שטרם נסגר, לרכישת מאות כלי רכב פרטיים עם הנעה היברידית בתצורות שונות. ביניהם רכבי 7 מקומות, רכבי נוסעים פרטיים במרכב סדאן, האצ'בק וסטיישן, רכבי מנהלים, רכבי קרוס־אובר ועוד.
ממסמך ההבהרות למכרז האחרון שפרסם מנהל הרכב הממשלתי עולה כי מספר יבואנים הציעו לגשת למכרז כלי רכב חשמליים לגמרי ו/או רכבי פלאג־אין הייבריד במספר קטגוריות. אולם הבקשות הללו נדחו והמכרז לא שונה.
עד כה ההצטיידות בפועל בכלי רכב חשמליים של צי הרכב הממשלתי, שמונה כ־15 אלף כלי רכב, הייתה נמוכה מאד. מקורות באוצר אומרים כי אחת הסיבות היא התנגדות של בעלי רכב צמוד ממשלתי לעבור מבנזין לחשמל, בין השאר בשל הנסועה הגבוהה של כלי רכב פרטיים ממשלתיים שעומדת על כ־40 אלף קילומטר בשנה בממוצע - שיעור כפול מהנסועה הממוצעת לרכב בבעלות פרטית - והמשמעות היא, שכלי רכב חשמליים ממשלתיים יצטרכו להשתמש לעיתים תכופות בטעינה ציבורית בשל מרחקי הנסיעה הארוכים. סיבה נוספת היא החשש של משתמשים ממס הנסועה על כלי רכב חשמליים ורכבי פלאג־אין, שאמור להיכנס לתוקף בשנה הבאה.
בנוסף נובע העיכוב במעבר מבנזין לחשמל מהיעדר תשתית מספקת לטעינת כלי רכב במתקני הממשלה השונים. בהקשר זה נציין כי כבר בנובמבר 2022 התייחס מבקר המדינה לסוגיית היעדר תשתית לטעינת רכב חשמלי במשרדי הממשלה וכתב: "מומלץ כי מינהל הדיור יקדם את הקמת עמדות הטעינה החשמליות במשרדי הממשלה, בהיקף אשר יתמוך בהגדלת מספר הרכבים החשמליים שבצי הממשלתי. עוד מומלץ כי נוכח הקשיים הקיימים כיום בהקמת עמדות הטעינה, יבחן מינהל הרכב, בשיתוף משרד האנרגיה, את התנאים להקצאת רכבים חשמליים לעובדים הזכאים לכך, ויפעל למימוש החלטת הממשלה למעבר מלא לרכבים חשמליים משנת 2025". אולם כאמור, ההמלצה לא יושמה.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "במינהל הרכב קיים מכרז בתוקף לרכישת רכבים חשמליים. על פי החלטת הממשלה, אשר התבססה על הודעת החשב הכללי בנושא, מינהל הרכב הממשלתי ירכוש רכבים חשמליים בלבד כתלות בפריסה מספקת של עמדות טעינה. לאור הסייג האמור, בשלב זה, רכבי נוסעים חשמליים והיברידיים ימשיכו להירכש ללא רכבי בנזין".
קבוצת צ'רי משיקה את מותג הפרמיום Exlantix באירופה
קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה את הדגמים הראשונים של המותג Exlantix, שממוצב מול טסלה ומול XPENG. זהו המותג הרביעי במספר של היצרנית באירופה והוא צפוי להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה. כפי שנחשף לראשונה בגלובס היצרנית ניהלה מגעים למתן הזיכיון לקבוצת כלמוביל, אולם עד כה לא ניתן לכך אישור רשמי.
בשלב הראשון הוצגו באירופה שני דגמים. הראשון, שמכונה "אקסלנטיקס ET", הוא קרוס־אובר גדול, שמוצג בשלב הראשון באירופה עם הנעה כפולה וסוללות בקיבולת 77 או 100 קילוואט עם טווח של 427 עד 525 ק"מ ב-WLTP.

במקביל נחתה באירופה מכונית הסדאן הגדולה ES, עם אותן סוללות וטווח של 505 או 610 ק"מ. לכלי הרכב יש גם הנעת פלאג־אין אולם לא ידוע האם ומתי יגיעו לאירופה. שני כלי הרכב מבוססים על טכנולוגיית 800V ותומכים בטעינה אולטרה־מהירה בעת החשיפה בנורבגיה החברה לא פרסמה מחירים אולם הודיעה כי הם יהיו "תחרותיים באופן יוצא דופן".
המותג "פיירפליי" נוחת באירופה עם מחיר מעניין
יצרנית הרכב הסינית NIO הציגה השבוע באירופה את הגרסה האירופית של המכונית החשמלית הקומפקטית של המותג החדש, FireFly, שממוצב בתור "פרמיום עירוני". הרכב מגיע לאירופה (ולישראל) בשלב הראשון עם מנוע בהספק 143 כ"ס וסוללה של 42.1 קילוואט־שעה עם טווח של עד 330 ק"מ ב־WLTP. אורכה של המכונית 4 מ', בסיס הגלגלים של באורך 2.61 מ' ותא המטען שלה בנפח 404 ליטר. המכונית תומכת בהחלפת סוללות מהירה, אולם בעמדות החלפה שונות מאלה של NIO ולפיכך היא לא צפויה לתמוך בטכנולוגיה הזו בישראל בשלב הראשון.

המחיר שפורסם באירופה הוא החל מ־29,900 אירו, מקביל לגרסת הבסיס באירופה של הדגם "דולפין" של BYD עם סוללה של 45 קילוואט־שעה. בישראל עשוי הדגם לעלות פחות מ־150 אלף שקל. השיווק באירופה מתחיל ביוני ובישראל כנראה ברבעון השלישי.
דגמי פאר חשמליים חדשים לקאדילק בישראל
חברת UMI השיקה את הקרוס־אובר החשמלי, "קאדילק אופטיק". הרכב באורך של 4.82 מ' ובסיס הגלגלים שלו באורך 2.95 מ'; תא המטען בנפח 736 ליטר. הוא משווק בגרסה דו מנועית עם הספק משולב של 300 כ"ס וסוללה של 85 קילוואט, שמספקת טווח של עד כ־492 ק"מ בתקן האמריקני. תא הנוסעים כולל מסך פנורמי ברוחב 33 אינץ', מערכת שמע מתקדמת, גג פנורמי ועוד. המחיר מתחיל ב־480 אלף שקל. במקביל החלה החברה לשווק את הקרוס־אובר החשמלי הגדול "קאדילק אסקלייד IQ"; אורכו: 5.7 מ', בסיס הגלגלים באורך 3.46 מ'. הוא מצויד בסוללה של 205 קילוואט, לטווח של עד 740 ק"מ בתקן האמריקני ויש בו שבעה מקומות ישיבה. מחירו מתחיל ב־700 אלף שקל.