גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עצרה טיסות לאיראן: כך כבשה לבנון את שדה התעופה שלה מידי חיזבאללה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: תת-התזונה ברצועת עזה נמצאת בנקודת קיצון; מה רוצה טראמפ להשיג מהביקור במזה"ת; וכך לבנון מפחיתה את שליטת חיזבאללה במדינה ● כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

המכסים יופחתו דרסטית, החוזים בוול סטריט קופצים: כל הפרטים על ההסכם החדש בין ארה"ב לסין
חמש שנים לאחר שברח בתוך ארגז, קרלוס גוהן, המבוקש הנמלט, מלמד אסטרטגיה עסקית באוניברסיטה

1 ארגוני סיוע: תת-התזונה ברצועת עזה נמצאת בנקודת קיצון

מזה שלושה חודשים שהחזרה ללחימה והפסקת הסיוע ההומניטרי לעזה גורמת להחמרה בתת-תזונה של העזתים ובפרט במצבם של החולים. בסוכנות הידיעות AP פורסם כי מטופלים בבתי חולים "נאבקים להאכיל עצמם", מכיוון שבתי החולים אינם יכולים לספק מזון למטופלים והאספקה מידלדלת. "משפחות צריכות להביא כל מה שהן מצליחות למצוא לקרוביהן", נכתב.

ד"ר חאלד אלסר, כירורג כללי בבית החולים נאצר שבח'אן יונס אמר ל-AP כי "רוב הפצועים, אם לא כולם, ירדו במשקל, במיוחד בחודשיים האחרונים".

ארגוני סיוע אמרו ל-AP כי תת -התזונה ברצועת עזה נמצאת בנקודת קיצון. "אלפי ילדים נמצאו עם תת-תזונה חמורה בחודש האחרון, אך גם מבוגרים אינם מקבלים תזונה נאותה".

לפי האו"ם, "מאז שהמצור של ישראל החל ב-2 במרץ, מקורות המזון מתייבשים. ארגוני סיוע הפסיקו את חלוקת המזון. מאפיות נסגרו. מטבחי צדקה המחלקים קערות פסטה או עדשים נותרו קרש ההצלה האחרון לרוב האוכלוסייה, אך הם נסגרים במהירות בשל מחסור באספקה". בנוסף, לעלייה בשווקים ועלייה במחירים, הגישה למזון הופכת למאתגרת יותר.

גורמים ישראליים טוענים שמספיק מזון נכנס לעזה במהלך הפסקת האש הראשונה. אולם, ארגוני זכויות כינו את המצור "טקטיקת רעבה". מה הלאה? ישראל מתכננת לשלוט בחלוקת הסיוע ברצועה "תוך שימוש בקבלנים פרטיים שיחלקו את האספקה". אולם, האו"ם דחה את הרעיון.

מתוך AP, מאת מוחמד ג'חג'וח. לכתבה המלאה

2אינטרסים אישיים או הסכם גרעיני? מה רוצה טראמפ מהמזרח התיכון

עמימות אופפת את מדיניותו ומטרתו של דונלד טראמפ בביקור במזרח התיכון השבוע, ומעלה תהיות בקרב בנות הברית של ארה"ב באזור. בניתוח ל-Foreign Affairs שכותרתו "מה טראמפ רוצה במזרח התיכון?" מציע פרופסור מארק לינץ', חוקר מוביל בפוליטיקה של המזרח התיכון ומי שטבע את המושג "האביב הערבי", כי הביקור של טראמפ עשוי להיות עסקי יותר מאשר מדיני. אך במקביל, מאחורי הקלעים עדיין מרחפת הסוגיה האיראנית.

לינץ' מסביר כי גם למנהיגים איתם יפגש "לא ברור מה טראמפ מקווה להשיג" בביקורו בקטאר, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות. אולם, כעת רבים חוששים כי "הנסיעה של טראמפ עוסקת בעיקר באיראן" וכי ביקורו עלול אפילו להביא לכדי מלחמה עמה.

המנהיגים הערבים שהעדיפו את טראמפ על ביידן, כעת "מבולבלים ומודאגים" מהמדיניות הלא צפויה של הנשיא. "המדיניות של טראמפ כלפי עזה ותימן הקרועות ממלחמה, לדוגמה, היא למעשה גרסה יותר אכזרית ופחות מרוסנת מזו שביידן נקט", מסביר לינץ'. "ההצהרות המוגזמות של טראמפ על עזה זעזעו אותם. ומעל הכול, הם אינם יודעים אם טראמפ סולל את הדרך לדיפלומטיה אמיתית עם איראן או רק מסמן וי בדרך למלחמה", נכתב. חוסר הוודאות נובע מכך שהממשל של טראמפ "מתפקד בצורה לקויה ומדבר בקולות רבים".

לינץ' טוען כי ייתכן שלטראמפ יש גם אינטרסים אישיים בביקור במזרח התיכון, וכי הוא יכול לגרוף לכיסו מיליונים מעסקאות עם חברות הקשורות לממשלות המפרץ. במקביל הוא גם עשוי לנצל את הביקור כדי "לשכנע את מדינות המפרץ לשמור על מחירי נפט נמוכים".

לינץ' מסכם כי כנראה שטראמפ "לא ישיג הרבה בביקורו מעבר לחתימה על כמה עסקאות נשק". וגורס כי עליו לנצל את ההזדמנות כדי "להשיג הסכם גרעיני ופוליטי עם איראן".

"הסכם כזה יתאים למצב הרוח האזורי בכך שיפחית את הסיכון למלחמה בין ישראל לאיראן, ינרמל את היחסים בין איראן למפרץ, וירסן את בעלי הברית של איראן ברחבי האזור - כולל חיזבאללה, החות'ים, ומורדים אסדיסטים בתחילת דרכם בסוריה. אם טראמפ יחתום על הסכם שיכסה יותר מאשר רק את תוכנית הגרעין של איראן, הוא יוכל לטעון שהשיג עסקה טובה יותר מזו של הנשיא ברק אובמה", נכתב.

מתוך Foreign Affairs, מאת מארק לינץ'. לכתבה המלאה

3לבנון השתלטה מחדש על שדה התעופה בשליטת חיזבאללה

ארגון הטרור חיזבאללה נחלש בתקופה האחרונה עקב חיסול בכירים ותקיפות מצד ישראל. כעת הוא מתמודד עם חזית נוספת - ממשלת לבנון החדשה, שמנסה להחליש את הארגון שמסרב להתפרק מנשקו.

בתמיכת ארה"ב, הממשלה הודיעה כי תשיב לידיה את שדה התעופה רפיק אל-חרירי בביירות שבמשך שנים "היה בשליטת חיזבאללה ושימש כערוץ הברחות וכמנוף להפעיל את שליטתו במדינה", פורסם בוול סטריט ג'ורנל. כחלק מהמהלך, עובדים רבים במקום פוטרו, טיסות מאיראן הושעו, והחוקים נאכפים בקפדנות בסיוע בינה מלאכותית.

הרפורמה הלבנונית היא חלק ממאמץ רחב יותר של הממשלה להגביל את השפעת חיזבאללה ואת הכנסותיו. ראש ממשלת לבנון נוואף סלאם, אמר לוול סטריט ג'ורנל כי "אפשר להרגיש את ההבדל. אנחנו מצליחים יותר למנוע הברחות".

"לבנון, הגובלת עם ישראל וסוריה, נשענת על נמל התעופה הבינלאומי רפיק אל-חרירי בביירות כחיבור שלה לעולם. ההשפעה הממושכת של חיזבאללה על שדה התעופה הפכה אותו לפגיע להתקפה מצד ישראל, שהתלוננה שאיראן השתמשה בו כדי להעביר מזומנים לחיזבאללה. ישראל אף איימה על טיסות שלטענתה נועדו לאספקת ציוד מחדש לקבוצה הלבנונית החמושה", נכתב.

הצעדים להשבת השליטה על שדה התעופה מגיעים במקביל למאמצים של ממשלת לבנון החדשה לפרק את חיזבאללה מנשקו. בישראל וארה"ב מרוצים מהצעדים של לבנון אף כי נוקטים באופטימיות זהירה "יש עוד הרבה עבודה".

חיזבאללה השתמש במשך שנים בשדה התעופה כמוקד לשליטה במדינה וכאמצעי ל"טרפוד רפורמות".

מוסאווי, בכירי חיזבאללה אומרים שההערכות לגבי שליטתם בשדה התעופה הן קיצוניות ואמר "אנחנו חלק מהמערכת, בדיוק כמו כל מגזר לבנוני אחר".

מתוך הוול סטריט ג'ורנל מאת עומר עבד אל-בקי ואדם שמסדין. לכתבה המלאה

עוד כתבות

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters

קרן העושר הנורבגית הודיעה על חיסול השקעות בעוד חברה ישראלית

הקרן הודיעה כי חיסלה את השקעותיה בחברת פז קמעונאות ואנרגיה, בטענה כי היא "הבעלים והספקית של תשתית הובלת דלקים להתנחלויות ישראליות בשטחים הכבושים" ● לפי הדוח האחרון שלה, לקרן העושר הנורבגית היו החזקות בשווי 7 מיליון דולר בחברה ● בסוף השנה שעברה, הקרן הסיטה את השקעותיה מחברת בזק, בנימוק דומה

השריפות באזור הרי ירושלים / צילום: עובדי ויערני קק״ל

השריפות בהרי ירושלים היו "אסון לאומי"? הממשלה לא ממהרת עם ההכרזה

למרות הנזקים הכבדים של השריפות בהרי ירושלים, הן לא מוגדרות "אסון לאומי" ● מה המשמעות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מטוס של בריטיש איירווייז / צילום: Shutterstock, Jarek Kilian

מלונדון באהבה: חברת התעופה שלחצה לקבל הקלות היא הראשונה לבטל טיסות

בריטיש איירווייז הובילה את התיקון לחוק שנועד לעודד חברות לטוס לישראל בעתות חירום בתמורה להקלות בפיצוי נוסעים - אך היא גם הראשונה שהודיעה כי לא תחזור לארץ לפחות עד אמצע יוני ● ומי דווקא העלו את התדירות?

אתר הבנייה ברחוב הרכסים ברמת גן שקרס / צילום: דוברות המשטרה

פצוע במצב קשה ושני בניינים שפונו: חלק מאתר בנייה ברמת גן קרס

מדובר באתר בנייה ברחוב הרכסים 32-34 ברמת גן ● הקריסה כללה גלישה של קרקע מחלק שמחוץ לאתר הבנייה, ובגללה נפלה לתוך הבור מכונית שחנתה במקום ● הרחובות הרכסים ויד שלום, מרחוב עוזיאל עד רחוב בן גוריון, נסגרו לתנועה ● שני בניינים בסמוך פונו לצורך בחינה הנדסית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Shutterstock

לחץ מאנבידיה ומסעודיה הוביל לביטול הגבלות השבבים, אך בישראל לא נושמים לרווחה

טראמפ מסיר את ההגבלות שהטיל ביידן על יצוא שבבים לעולם, ומציע להחליפן בהסכמים ישירים מול מדינות ● המהלך נולד כתוצאה מלחצים כבדים שהפעילו ענקית השבבים אנבידיה ומדינות המפרץ, שמתכננות מהפכות בתחום ה־AI ● עם זאת, ישראל לא תזכה לתיעדוף ותיאלץ להתחרות עם עשרות מדינות על מקום בשולחן המו"מ

אילוסטרציה: Shutterstock

המתחזים החדשים: הדיפ־פייק משכללת את ההונאות ברשת

גל ההונאות החדש, שעושה שימוש בטכנולוגיית DeepFake כדי להתחזות לדמויות בולטות במשק, ממחיש כיצד איומי הסייבר משתכללים בעידן הבינה המלאכותית ● גיל מסינג, ראש מערך התקשורת הגלובלית בצ'ק פוינט: "אנשים חייבים להיות מודעים שזה קורה, החשדנות שצריך להפעיל גדולה מאי פעם"

פורטו, פורטוגל. התשואות הגולמיות הממוצעות גבוהות מבליסבון / צילום: Shutterstock

לידיעת משקיעי הנדל"ן בחו"ל: איפה המחיר בשיא והיכן יש מקום לעליות

הישראלים מציפים את יוון, קפריסין ופורטוגל, אולם אחרי עליות מחירים מסיביות בשנים האחרונות, לא בטוח שיהיו קונים לכל הדירות כשירצו לממש אותן

מוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Nathan Howard

משלמת בנפט: הצעד המקדים של סעודיה לקראת ביקור טראמפ

מדינות המפרץ החליטו להגביר את קצב הפקת הנפט, למרות שהמהלך יוריד את המחירים ויפגע בהכנסותיהן ● המטרה, על פי הערכות: קבלת אישור לתוכנית גרעין אזרחית ומטוסים מתקדמים

מודים לטראמפ על הפסקת האש במומבאי, הודו / צילום: ap, Rajanish Kakade

מדיניות החוץ בעידן טראמפ: הכרזה בציוץ על הפסקת האש בין הודו לפקיסטן

הנשיא משוכנע שהסכסוך ההודי־פקיסטני נמשך כבר "1,500 שנה" (למעשה, רק 78 שנה) ● הוא אמר, "תנו להן להילחם", עד שהתברר גם לו, לאחר שלושה ימים, שפצצה גרעינית מתקתקת ● מה אפשר ללמוד מן הפרשה הזו על מדיניות החוץ האמריקאית

ערן זינמן ורעי מן, מנכ''לים משותפים, מאנדיי.קום / צילום: נתנאל טוביאס

מאנדיי עקפה את הצפי ומעלה את התחזית; המניה מזנקת במחסר המוקדם בוול סטריט

הכנסות החברה צמחו ברבעון הראשון ב-30% ל-282 מיליון דולר, והרווח הנקי זינק בכמעט פי 4 ● התחזית לרבעון השני היא להכנסות של כ-293 מיליון דולר, צמיחה של 24%-25%

סאטיה נאדלה וסם אלטמן / צילומים: AP(Eric Risberg)

אלטמן ונאדלה, שהניעו יחד את תחילתו של בום הבינה המלאכותית המודרנית, מתרחקים זה מזה

המנכ"לים של OpenAI ומיקרוסופט, סם אלטמן וסאטיה נאדלה, עזרו זה לזה להפוך לשחקנים רבי־עוצמה בתחום הבינה המלאכותית הגנרטיבית, אך כעת, הם מתכוננים לעתיד עצמאי

ח''כ שמחה רוטמן בדיון בוועדת החוקה / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מומחים מתגדים להצעה החדשה של רוטמן לביטול הלכת אפרופים

קבוצת מומחים לדיני חוזים מהאקדמיה שיגרו מכתב ליו"ר ועדת החוקה, ובו הם מתנגדים להצעתו ולפיה הצדדים לחוזה יקבעו כברירת מחדל כיצד יש לפרשו ● המרצים: "ברירת המחדל צריכה להיות כי בית המשפט יפרש חוזה לפי כוונת הצדדים" ● ועדת החוקה תדון השבוע במהלך

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

"ארמון מעופף": המתנה היקרה שיקבל טראמפ מקטאר

בזמן ביקורו במזה"ת השבוע, טראמפ צפוי לקבל מקטאר מטוס המוערך בכ-400 מיליון דולר ● משרד המשפטים האמריקאי העביר לבית הלבן מסמך המאשר כי "אין מניעה חוקית" לקבל את המטוס

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

בעקבות הסכם הסחר בין סין וארה"ב: מניית צים מזנקת בשיעור דו-ספרתי

חברת התובלה הימית מישראל, בניהולו של אלי גליקמן, מפעילה קווים משמעותיים בין המזרח הרחוק לבין נמלי ארה"ב ● לאחר שארה"ב וסין הודיעו על השהיית רוב המכסים ההדדיים ביניהן לתקופה של 90 יום, מניית צים מזנקת בטרום מסחר בוול סטריט, וכך גם מניות נוספות מהתחום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; טבע ירדה בכ-5%, אנלייט אנרגיה עלתה ב-4%

מדד ת"א 35 ננעל סביב רמות הבסיס ● סוכנות דירוג האשראי S&P הותירה את הדירוג של ישראל ללא שינוי, ברמה של A עם תחזית שלילית ● השקל התחזק בחדות מול המטבעות הזרים ● בשבוע הקרוב צפויים להתפרסם מדדי המחירים לצרכן בישראל ובארה"ב ● וגם: מאילו מניות בוול סטריט כדאי להיזהר?

הסרה והתנצלות

גדעון תדמור וקובי כץ, מייסדי נאוויטס / איור: גיל ג'יבלי

מאגר הנפט שיניב למייסדי נאוויטס תמלוגים של 200 מיליון שקל בשנה

יו"ר שותפות הנפט גדעון תדמור ושלושת שותפיו, בראשות קובי כץ, צפויים לחלק ביניהם תמלוגי ענק מההפקה במאגר במפרץ אמריקה ● זאת, בנוסף לזינוק בשווי החזקותיהם בנאוויטס

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש ממשלת בריטניה, קיר סטארמר / צילום: ap, Carl Court

מה כוללת עסקת הסחר של ארה"ב עם בריטניה ומה חסר בה?

טראמפ וקיר סטארמר, ראש ממשלת בריטניה, חתמו על הסכם סחר בין המדינות ● האם מדובר בסנונית ראשונה להסכמים עתידיים של ארה"ב, ומה בכלל כולל ההסכם? ● גלובס עושה סדר

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

החברה הודיעה על פיטורי ענק שיגיעו גם לישראל, אנליסטים צופים קפיצה של יותר מ־50%

בשבוע שעבר הודיעה ענקית התרופות הישראלית על גל פיטורים שיכלול כ־3,000 עובדים ברחבי העולם ● לפי הערכות שהגיעו לידי גלובס, בארץ יקוצצו 250־300 עובדים, בעיקר ממרכזי החברה בת"א, נתניה וכפר סבא ● וגם: האנליסטית שצופה זינוק של 50% במניה

בנייה ברעננה. פחות 4,000 דירות חדשות / צילום: שלומי יוסף

הסוף להנחה של מיליון שקל לדירה: הערים שבהן מסתיימת שיטת ההגרלות

התוכנית הממשלתית להגרלת דירות מסובסדות תובא השבוע להכרעת מועצת מקרקעי ישראל, לאחר שהאוצר ומשרד השיכון הגיעו להסכמות להפעלתה רק מחוץ למרכז וביישובים במדד סוציו־אקונומי נמוך ● 127 ראשי רשויות: המהלך יקטין את ההיצע באזורי הביקוש