ארצות הברית וסין הודיעו היום (ב') על השהיית מרבית המכסים ההדדיים בין המדינות, זאת לתקופה של 90 יום. ההודעה הגיעה כחלק מנסיון להפחית את המתחים בין שתי הענקיות הגלובליות.
● לחץ מאנבידיה ומסעודיה הוביל לביטול הגבלות השבבים, אך בישראל לא נושמים לרווחה
ההסכם שהוכרז היום מגיע לאחר תקופה של מתיחות רבה בין שתי המעצמות הכלכליות, שכללה מכסים כבדים ואזהרות מפני ניתוק כלכלי בין המעצמות. מטרת ההסכם היא לאפשר זמן נוסף להמשך המשא ומתן בין המדינות.
לפי ההצהרה, ארה"ב תוריד עד ה-14 במאי את רמות המכס הכוללות על סחורות מסין מ-145% ל-30%, כולל על יבוא הקשור לפנטניל. סין, מצידה, תפחית את מכסיה על מוצרים אמריקאיים מ-125% ל-10%. מזכיר האוצר האמריקאי סקוט בסנט ציין במסיבת עיתונאים: "השיחות היו פרודוקטיביות מאוד, והגענו להסכמה על הקפאה בת 90 יום והפחתה הדדית של המכסים בשיעור כולל של 115%".
בתגובה להכרזה, השווקים עולים. נכון לעכשיו, החוזים על מדד S&P 500 ודאו ג'ונס רושמים עלייה של למעלה מ- 2% , בעוד שחוזי הנאסד"ק מזנקים ביותר מ- 3%.
ההסכם, שזוכה לתגובה חיובית בשווקים, עשוי להיות השלב הראשון בפיתרון מלחמת הסחר, שהובילה לצניחה חדה בהיקפי המסחר בין המדינות.
בניגוד להסכמים קודמים, הפעם הדגישו שני הצדדים כי הם אינם חותרים ל"ניתוק" כלכלי אלא להעמקת השיח, והתחייבו להקים מנגנון המשך לקיום שיחות על עתיד הסחר בין המדינות.
השהיית המכסים: נועד לאפשר מרחב תמרון למו"מ
ההסכם החדש מעניק מרחב תמרון מחודש למו"מ, אך גם מעורר ספקות. הצדדים טרם הציגו יעדים ברורים להסכם קבע או לוח זמנים להשגת הבנות רחבות היקף. סין ממשיכה לדרוש הסרה מוחלטת של כלל המכסים שהוטלו מאז 2018, בעוד שוושינגטון מציבה כיעד עליון את צמצום הגירעון המסחרי.
גורמים מקצועיים מזהירים כי הדרך להסכם כולל עוד ארוכה. ז'יוויי ג'אנג, הכלכלן הראשי של חברת ההשקעות Pinpoint Asset Management בהונג קונג, אמר לסוכנות הידיעות "רויטרס": "זה טוב יותר ממה שציפיתי, חשבתי שהמכסים ייחתכו לכ-50%, אבל זה הרבה יותר נמוך. עם זאת, חשוב לזכור שמדובר רק בהפחתה זמנית. זהו רק הצעד הראשון בתהליך שייקח חודשים."
מה קרה להסכם ב-2020?
הניסיון האחרון להסכם סחר בין המעצמות, הידוע כ-"Phase On", נחתם בינואר 2020, וגם הוא הובל על ידי ממשל טראמפ מול בייג'ינג. ההסכם כלל התחייבות סינית לרכוש סחורות אמריקאיות בהיקף של כ-200 מיליארד דולר תוך שנתיים, וכן התחייבויות הנוגעות לשמירה על קניין רוחני, פתיחת שווקים פיננסיים בסין והימנעות מהפחתת ערך היואן. בתמורה, ארה"ב הקפיאה העלאת מכסים, והסירה חלק מהמכסים שהוטלו במהלך 2018-2019.
אלא שההסכם קרס עם פרוץ מגפת הקורונה. סין לא עמדה ביעדי הרכישה, והפערים בין הציפיות לבין הביצוע בפועל עוררו מחדש את המחלוקת. עד 2022, מרבית המכסים נותרו על כנם והיחסים הכלכליים הידרדרו, תוך כדי החרפת המתיחות הגיאופוליטית סביב טייוואן, טכנולוגיה וכלכלה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.