דן אליס, מנהל תחום המחקר לשוק ההון בבנק הבינלאומי / צילום: תמר מצפי
"השוק האמריקאי לא זול אבל אני לא אתפלא אם הוא יעלה בעוד 10% עד סוף השנה", אומר לנו דן אליס, מנהל תחום המחקר בבנק הבינלאומי, רגע לפני שארה"ב וסין הודיעו על הסכם הפחתת מכסים זמני לתקופה של שלושה חודשים. התוצאה לא איחרה לבוא ושלושת המדדים המרכזיים בארה"ב הגיבו בזינוק חד בפתיחת המסחר ביום ב'.
● שלוש חזיתות פחות? החדשות שמחקו לחמש מניות 7 מיליארד שקל ביום
● הלהיט הביטחוני הבא? החברה החדשה שבדרך לבורסת ת"א
אליס מסרב להתרגש מההסכם המתהווה בין שתי המעצמות ומציין כי "ארה"ב קנתה זמן והשווקים צוהלים, אך מוקדם לפתוח את השמפניות". עם זאת, לדבריו, ההסכם הזמני "צפוי להביא לחידוש מהיר של יחסי הסחר בין המדינות ובמידה רבה להפחתת החששות בשווקים. הדברים באים לידי ביטוי ביציאה מנכסי מקלט כמו זהב ואג"ח ועליות חדות בשוקי המניות".
השיחה הנוכחית מתקיימת כשנה לאחר שאליס העריך כאן שהשוק האמריקאי ימשיך לעלות והמליץ גם על אירופה והודו (בחשיפה נמוכה). ההמלצות על ארה"ב ואירופה התבררו כנכונות והמדדים המשיכו לעלות ב־10% למרות שניתנו, נזכיר, אחרי ריצה חזקה של שנתיים בארה"ב. הודו מנגד עלתה ב־3% בלבד.
באשר לשאלה לאן ממשיכים מכאן, אליס מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך: "טראמפ עדיין נשיא ארה"ב, כך שמי שחושב שסיימנו עם התנודתיות יכול לשכוח מזה. אני לא זוכר כהונה שהתחילה בצורה כל כך סוערת. הקריסה של כמעט 20% שראינו במדד S&P 500 יחד עם עליית תשואת האג"ח והיחלשות הדולר, שנחשבים לעוגן בזמני משבר, הייתה סוג של מפגן אי־אמון בכלכלה האמריקאית, וזה מטריד", הוא משחזר את חודש אפריל הדרמטי. "גם אם נושא המכסים הסתיים לבינתיים, האמון באמריקה נפגע".
אז מדוע השוק האמריקאי יכול לעלות בעוד 10% השנה?
"בסופו של דבר אין כרגע תחליף לדולר כרזרבה של העולם ואין שוק חוב שיכול להחליף את האג"ח האמריקאי. הורדות ריבית יכולות לקחת אותנו לגבהים נוספים וגם הרווחיות של החברות תומכת בתמחורים הנוכחיים".
ומה לגבי יחסי הסחר עם סין? "בחודש האחרון יש ירידה מאוד חדה בהיקף הסחר בין ארה"ב לסין עם פגיעה רוחבית בשרשרת הייצור העולמית וזה הופך לקריטי להחזיר פעילות ולצמצם נזקים. אם ייחתם הסכם מהיר, ואני מעריך שזה יקרה בתוך שבועיים שלושה ואפשר יהיה לסמן 'וי' ולהמשיך הלאה - אז גם ההשפעה של מלחמת הסחר על האינפלציה תהיה פחות משמעותית ונוכל לראות הורדות ריבית לקראת סוף השנה ואלה חדשות טובות לשוק".
איך לבנות תיק בתקופה כזאת?
"ניסיון של הרבה מאוד שנים שצברתי מראה שבתקופות עם רמות גבוהות של חוסר ודאות צריך להיזהר משינויים קיצוניים בתיק או לנסות לתזמן את הנפילה או העלייה הבאה. בטח בתקופה שכל ציוץ של טראמפ זורק את השוק לכאן או לשם", הוא אומר. "לכן צריך לשמור על תיק מפוזר מראש שכבר מותאם לסיכון".
כשאנחנו מבקשים מאליס לבנות תיק השקעות הוא מציע למשקיע סולידי להקצות 10% למניות בארה"ב, 5% לישראל, ועוד 5% לשווקים מפותחים כמו אירופה ויפן. בחלק האג"חי הוא ממליץ על 25% באג"ח ממשלת ישראל שקלית לטווח של 5־10 שנים (מח"מ, משך חיים ממוצע), עוד 25% באג"ח קונצרניות בישראל בדירוגים גבוהים, צמוד למדד, בטווח קצר של 1־3 שנים, עוד 10% בקרנות כספיות ו־20% באג"ח קונצרניות בחו"ל.

למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ על 25% למניות ארה"ב, 15% למניות בישראל, 10% לשווקים אירופה ויפן ו־10% לשווקים מתעוררים (הודו וסין). בחלק האג"ח הוא ממליץ על 10% אג"ח ממשלת ישראל ל־5־10 שנים, 10% באג"ח קונצרניות צמוד למדד ל־1־3 שנים בדירוג השקעה, עוד 5% באג"ח קונצרניות קצרות מאוד של 1־2 שנים בדירוג ספקולטיבי, עוד 5% בקרנות כספיות ו־10% באג"ח קונצרניות בחו"ל (דירוג השקעה פלוס ספקולטיבי). לדבריו "זה בהחלט תיק שיכול להניב תשואות יפות למשקיע אגרסיבי בשנה הקרובה".
לאן הולכת הבורסה הישראלית?
מתחילת השנה הבורסה המקומית הייתה אחת השיאניות במערב. אבל ביום שני נראה שהתמונה התהפכה. בזמן שוול סטריט אותתה על עליות של מעל 3% בחוזים עתידיים, תל אביב הציגה תשואה אפסית. "הייתה לנו הרבה מאוד אופטימיות בשלהי 2024, בגלל ההישגים של צה"ל בחזית הצפון ובדרום, אבל נדמה שעם התארכות המלחמה, גיוס נוסף של המילואים, הגזרות הכלכליות של תקציב 2025 והעימות בין הממשלה לשומרי הסף, התמונה פחות אופטימית. כבר לא מדברים על ריבאונד מהיר עם צמיחה של 5%־6% השנה, אלא צמיחה מתונה של 3%, וזה כמובן מתקשר לכך שהמלחמה לא נגמרת ויש לכך השפעות על הגירעון".
ובכל זאת, מדד ת"א 35 וגם הבנקים שברו שיאים חדשים בשבוע שעבר, שנפתח עם טיל חות'י באזור נתב"ג שגרם לבהלה וביטולי טיסטת של חברות התעופה הזרות. כך שלפי אליס "יש סוג של נתק בין המצב הגיאו־פוליטי לבורסה. אולי ההסבר זה שקודם כל משקיעים זה עם אופטימי, ומעבר לכך הם מתחילים לתמחר התפתחויות חיוביות. אם זה עסקת חטופים כוללת שתסיים את המלחמה או הסכם מתקרב עם סעודיה, ואולי הגעתו של טראמפ לאזור השבוע. מה גם שעל המכסים ישראל מסתכלת קצת מהצד".
באשר לסקטורים שכדאי לסמן לשנה הקרובה אליס מעריך כי בישראל מספיק להיחשף למדד המניות המוביל ת"א 125: "השוק שלנו לא מספיק עמוק כדי לדבר על המון סקטורים. ובכל זאת סקטור הבנקים מעניין גם אחרי שעלה ב־25% מתחילת השנה".
סקטור בעייתי אחד שאליס חושש ממנו הוא הנדל"ן למגורים בשל מבצעי המימון נוסח 20\80 "והרבה דירות שנקנות על הנייר כשיש לנו עדיין מחסור בפועלים פלסטיניים. מנגד, זה שוק שמגיב ממש טוב להורדות ריבית, ואז זו תהיה הזדמנות".
באשר לארה"ב אליס ממליץ על מניות הטכנולוגיה, הפיננסים והתעשיות הביטחוניות. "סקטור הטכנולוגיה עדיין בתמונה, הוא זול יותר אחרי הירידות והתיקון החלקי. אפשר לשמור על אופטימיות מבחינת מניות הטכנולוגיה, בוודאי בהנחה שיהיה הסכם סחר מהיר מול סין".
הוא ממליץ גם על תחום הפיננסים בארה"ב בשל הריבית הגבוהה ורפורמה צפויה בהפחתת רגולציה, וגם על הסקטור הביטחוני. "לצערנו כרגע השלום העולמי עוד לא הגיע ויש הרבה מאוד ביקוש לתעשיות האלה".