מנכ''ל קרן מנור אוורגרין, אבי אורטל / צילום: אורן דאי
קרן הפרייבט אקוויטי מנור אוורגרין, אשר הוקמה לפני פחות משנתיים בידי יוצאי לאומי פרטנרס, בראשות אבי אורטל, מתקרבת להצפת ערך ראשונה עבור משקיעיה בבורסה בת"א. זאת לאחר שחברת אר פי אופטיקל לאב (RP) שבשליטתה הגישה טיוטת תשקיף לקראת הנפקת מניות (IPO).
● יזם הנדל"ן שמגיע לבורסה ומנסה להשתחרר מערבויות אישיות של 1.3 מיליארד שקל
● ראיון | מנכ"ל הבנק שבטוח: "ארה"ב הולכת לכאוס, וזה לאו דווקא רע לכלכלה"
RP עוסקת מאז היוסדה בפיתוח, יצור ושיווק מוצרים אופטיים ואלקטרו־אופטיים, והיא מציגה את עצמה כ"שחקן מוביל בתחום האלקטרו־אופטיקה והמכ"מים לתעשיות ביטחוניות". בין לקוחותיה נמנים משרד הביטחון, רפאל, אלביט והתעשייה האווירית, כמו גם שורה של חברות ביטחונית מרחבי העולם.
RP מבקשת להנפיק מניות תמורת 150 מיליון שקל, לפי שווי חברה של 550־600 מיליון שקל (לפני הכסף) - פי שלושה ויותר מהשווי שלפיו השקיעה בה מנור אוורגרין בתחילת 2024. החברה הוקמה לפני 15 שנה על ידי רן כרמלי, המכהן בה כסמנכ"ל פיתוח עסקי, ופאבל רשדיקו, סמנכ"ל הטכנולוגיות. השניים ישלבו בהנפקה הצעת מכר של חלק ממניותיהם בחברה (שתהווה 15% מכספי ההנפקה).

בעלת המניות הגדולה בחברה היא כאמור קרן ההשקעות מנור אוורגרין (40%) שרכשה את מניותיה ב־RP בתחילת 2024 תמורת 70 מיליון שקל - בעסקה ששיקפה לחברת הטכנולוגיות הביטחוניות שווי של כ־180 מיליון שקל. בעקבות אותה עסקה ירדה החזקתם של מייסדי החברה, כרמלי ורשדיקו, לכ־20% כל אחד.
במניות RP ערב ההנפקה מחזיקים גם המיליארדר ואיש העסקים מורי ארקין (13% מהמניות שאותן רכש לאחרונה לפי שווי חברה של 310 מיליון שקל) וקרן ההשקעות איי.פי פרטנרס שמוביל שמואל וולודינגר, המחזיקה כיום 7% מהמניות שרכשה ב־2019 לפי שווי של 58 שקל בלבד - עשירית מהשווי בהנפקה.
דוכני משקאות ומוצרי מיגון
מנור אוורגרין מציגה את עצמה כ"קרן היברידית ייחודית המשלבת את היתרונות של קרנות השקעה פרטיות לצד יתרונות קרנות גידור". הקרן מאתרת ומשקיעה בחברות מבוססות בתחומים שונים שלהערכתה צפויות להראות, בעזרתה, השבחה, עליית ערך לאורך זמן ותזרים שוטף לבעלי המניות.
את הקרן מובילים שלושה יוצאי זרוע ההשקעות של בנק לאומי, בהובלת ד"ר אבי אורטל, שכיהן עד שנת 2023 כמנכ״ל לאומי פרטנרס ולפני כן היה שותף בכיר בקרן סקיי. אל אורטל חברו גם יובל זעירא ששימש כמנהל ההשקעות הראשי בלאומי פרטנרס, ולילך כץ ששימשה כסמנכ"לית הכספים של החברה הבנקאית. כאמור הנפקת RP, אם תצא לפועל, תהפוך להצפת ערך ראשונה עבור מנור אוורגרין בזירה הציבורית. הקרן אמנם לא צפויה להיפגש עם הכסף במסגרת ההנפקה, אך בהחלט מדובר בקפיצת שווי משמעותית של החזקותיה, של פי 3 לערך.
מאז הקמתה גייסה מנור אוורגרין כ־800 מיליון שקל. עיקר הסכום הגיע מארבעת משקיעי העוגן שלה - בנק לאומי, חברות הביטוח מגדל ומנורה מבטחים וחברת החיתום אי.בי.אי חיתום (שמובילה את הנפקת RP). בהמשך גויס סכום נוסף מבנק ירושלים, בנק מזרחי טפחות ושורה של משקיעים פרטיים ובהם דוד פתאל, גיל אגמון, משפחת שנידמן, צביקה לבנת וצבי אקרשטיין.
עד היום ביצעה מנור אוורגרין שורה של השקעות בשוק המקומי בהיקף של קרוב ל־600 מיליון שקל. הללו כוללות, מלבד ההשקעה ב־RP, עוד שש חברות. בשתיים מהן השקיעה הקרן בתקופה האחרונה: חברת המתכות כרמוכרום, בה רכשה 50% מהמניות תמורת 100 מיליון שקל, ורשת דוכני משקאות הבריאות ריבאר (rebar), שגם בה רכשה מנור אוורגרין מחצית מהמניות תמורת 65 מיליון שקל.
בשנת 2024 נרכשו 50% ממניות יצרנית ציוד ההרמה והשינוע הידקו גבעתי תמורת 70 מיליון שקל. עוד קודם לכן, השקיעה מנור אוורגרין 80 מיליון שקל ברכישת 35% מיצרנית הכבלים החשמליים סינרג'י; כ־100 מיליון שקל ברכישת 50% מיבואנית ציוד המגן הרפואי עמוס גזית; ו־52 מיליון שקל ב־75% ממניות חברת מערכות האל־פסק (UPS) יונירום אלקטרוניקה.
ובחזרה להנפקת RP: גיוס ההון נועד לתמוך בצמיחת החברה, בעיקר באמצעות מיזוגים ורכישות של חברות קטנות בהיקף של 20־30 מיליון דולר. זאת בדגש על ארה"ב ואירופה, שווקים שבהם רוצה החברה להתפתח.
כחלק ממהלך ההנפקה צפויה RP להשלים מיזוג עם יצרנית המכ"מים הזעירים ראדומטיקס, בתמורה למניות, אופציות וכ־13 מיליון שקל במזומן. את מהלך המיזוג מובילים יו"ר RP אורטל לצד המנכ"ל הטרי דרור שרון, ששימש בעבר כמנכ"ל חברת האנרגיה המתחדשת סולגרין וחברת החיישנים סנסטאר טכנולוגיות (לשעבר מגל), והחליף בתפקיד את המייסד כרמלי. לאחר השלמת המיזוג ימונה אוהד זורע, אחד ממייסדי ראדומטיקס, לסמנכ"ל ב־RP ויחזיק בכ־5% מהמניות.
יעד הכנסות של 100 מיליון דולר
באשר לתוצאות העסקיות: בשנת 2024 עמדו הכנסותיה של RP על 29.7 מיליון דולר, גידול של כ־27% ביחס ל־2023, זאת בעיקר הודות לגידול בפעילות בארץ בצל המלחמה. בשורה התחתונה רשמה החברה רווח נקי של כ־5.6 מיליון דולר, ירידה של 13% בשנה. הקיטון ברווח נבע בין היתר מהגידול בהוצאות ההנהלה על רקע החילופים שבוצעו בה וכן גידול בהוצאת המו"פ. צבר ההזמנות של החברה עומד כיום על כ־96 מיליון דולר עד שנת 2029.
במבט קדימה, החברה מעריכה כי תסיים את שנת 2025 עם הכנסות של 48 מיליון דולר (צמיחה של 41%), לצד רווח גולמי של 20 מיליון דולר. בתוך כך, הנהלת החברה הציבה לעצמה יעד להגיע להכנסות שנתיות של 100 מיליון דולר, עד סוף שנת 2027.
ההודעה על הנפקת RP הגיעה ביום שבו מניות ביטחוניות מובילות בבורסה בת"א, דוגמת אלביט מערכות, ארית תעשיות ונקסט ויז'ן, נסחרו בירידות משמעותיות (יום ב') על רקע האפשרות של כניסה מחודשת לסבב מו"מ בין ישראל לחמאס, כמו גם הפסקת האש בין הודו לפקיסטן והפגישה הצפויה בין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. אלא שהירידות הללו הגיעו אחרי זינוק של עשרות ולעיתים מאות אחוזים במחיר המניות הביטחוניות בת"א בשנתיים האחרונות, על רקע העימותים הצבאיים בארץ ובעולם ומרוץ ההתחמשות של מדינות רבות שהוביל לזינוק בהיקפי ההזמנות מאותן חברות.
את הרעב הגובר של המשקיעים לסחורה חדשה בתחום הביטחוני ניצלו כבר אשתקד פורמולה מערכות והתעשייה האווירית, שהנפיקו בסוף חודש יולי האחרון את החברה הביטחונית טיאסג'י (TSG), העוסקת בפיתוח ושיווק מערכות תוכנה לשוק הביטחוני. מאז ההנפקה קפצה מניית החברה בכ־47% והיא נסחרת כיום לפי שווי של כ־590 מיליון שקל.