גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה וחצי לאחר הקמתה: הקרן של יוצאי לאומי פרטנרס בדרך להצפת ערך ראשונה

קרן מנור אוורגרין, בהובלת אבי אורטל, נכנסה אשתקד לחברה הביטחונית אר פי אופטיקל, וכעת היא מביאה אותה להנפקה בת"א לפי שווי של מעל חצי מיליארד שקל - פי 3 מזה שבו השקיעה בה ● כמה גייסה הקרן הייחודית עד כה ואיזה עוד חברות ניתן למצוא בפורטפוליו שלה

מנכ''ל קרן מנור אוורגרין, אבי אורטל / צילום: אורן דאי
מנכ''ל קרן מנור אוורגרין, אבי אורטל / צילום: אורן דאי

קרן הפרייבט אקוויטי מנור אוורגרין, אשר הוקמה לפני פחות משנתיים בידי יוצאי לאומי פרטנרס, בראשות אבי אורטל, מתקרבת להצפת ערך ראשונה עבור משקיעיה בבורסה בת"א. זאת לאחר שחברת אר פי אופטיקל לאב (RP) שבשליטתה הגישה טיוטת תשקיף לקראת הנפקת מניות (IPO).

יזם הנדל"ן שמגיע לבורסה ומנסה להשתחרר מערבויות אישיות של 1.3 מיליארד שקל
ראיון | מנכ"ל הבנק שבטוח: "ארה"ב הולכת לכאוס, וזה לאו דווקא רע לכלכלה"

RP עוסקת מאז היוסדה בפיתוח, יצור ושיווק מוצרים אופטיים ואלקטרו־אופטיים, והיא מציגה את עצמה כ"שחקן מוביל בתחום האלקטרו־אופטיקה והמכ"מים לתעשיות ביטחוניות". בין לקוחותיה נמנים משרד הביטחון, רפאל, אלביט והתעשייה האווירית, כמו גם שורה של חברות ביטחונית מרחבי העולם.

RP מבקשת להנפיק מניות תמורת 150 מיליון שקל, לפי שווי חברה של 550־600 מיליון שקל (לפני הכסף) - פי שלושה ויותר מהשווי שלפיו השקיעה בה מנור אוורגרין בתחילת 2024. החברה הוקמה לפני 15 שנה על ידי רן כרמלי, המכהן בה כסמנכ"ל פיתוח עסקי, ופאבל רשדיקו, סמנכ"ל הטכנולוגיות. השניים ישלבו בהנפקה הצעת מכר של חלק ממניותיהם בחברה (שתהווה 15% מכספי ההנפקה).

בעלת המניות הגדולה בחברה היא כאמור קרן ההשקעות מנור אוורגרין (40%) שרכשה את מניותיה ב־RP בתחילת 2024 תמורת 70 מיליון שקל - בעסקה ששיקפה לחברת הטכנולוגיות הביטחוניות שווי של כ־180 מיליון שקל. בעקבות אותה עסקה ירדה החזקתם של מייסדי החברה, כרמלי ורשדיקו, לכ־20% כל אחד.

במניות RP ערב ההנפקה מחזיקים גם המיליארדר ואיש העסקים מורי ארקין (13% מהמניות שאותן רכש לאחרונה לפי שווי חברה של 310 מיליון שקל) וקרן ההשקעות איי.פי פרטנרס שמוביל שמואל וולודינגר, המחזיקה כיום 7% מהמניות שרכשה ב־2019 לפי שווי של 58 שקל בלבד - עשירית מהשווי בהנפקה.

דוכני משקאות ומוצרי מיגון

מנור אוורגרין מציגה את עצמה כ"קרן היברידית ייחודית המשלבת את היתרונות של קרנות השקעה פרטיות לצד יתרונות קרנות גידור". הקרן מאתרת ומשקיעה בחברות מבוססות בתחומים שונים שלהערכתה צפויות להראות, בעזרתה, השבחה, עליית ערך לאורך זמן ותזרים שוטף לבעלי המניות.

את הקרן מובילים שלושה יוצאי זרוע ההשקעות של בנק לאומי, בהובלת ד"ר אבי אורטל, שכיהן עד שנת 2023 כמנכ״ל לאומי פרטנרס ולפני כן היה שותף בכיר בקרן סקיי. אל אורטל חברו גם יובל זעירא ששימש כמנהל ההשקעות הראשי בלאומי פרטנרס, ולילך כץ ששימשה כסמנכ"לית הכספים של החברה הבנקאית. כאמור הנפקת RP, אם תצא לפועל, תהפוך להצפת ערך ראשונה עבור מנור אוורגרין בזירה הציבורית. הקרן אמנם לא צפויה להיפגש עם הכסף במסגרת ההנפקה, אך בהחלט מדובר בקפיצת שווי משמעותית של החזקותיה, של פי 3 לערך.

מאז הקמתה גייסה מנור אוורגרין כ־800 מיליון שקל. עיקר הסכום הגיע מארבעת משקיעי העוגן שלה - בנק לאומי, חברות הביטוח מגדל ומנורה מבטחים וחברת החיתום אי.בי.אי חיתום (שמובילה את הנפקת RP). בהמשך גויס סכום נוסף מבנק ירושלים, בנק מזרחי טפחות ושורה של משקיעים פרטיים ובהם דוד פתאל, גיל אגמון, משפחת שנידמן, צביקה לבנת וצבי אקרשטיין.

עד היום ביצעה מנור אוורגרין שורה של השקעות בשוק המקומי בהיקף של קרוב ל־600 מיליון שקל. הללו כוללות, מלבד ההשקעה ב־RP, עוד שש חברות. בשתיים מהן השקיעה הקרן בתקופה האחרונה: חברת המתכות כרמוכרום, בה רכשה 50% מהמניות תמורת 100 מיליון שקל, ורשת דוכני משקאות הבריאות ריבאר (rebar), שגם בה רכשה מנור אוורגרין מחצית מהמניות תמורת 65 מיליון שקל.

בשנת 2024 נרכשו 50% ממניות יצרנית ציוד ההרמה והשינוע הידקו גבעתי תמורת 70 מיליון שקל. עוד קודם לכן, השקיעה מנור אוורגרין 80 מיליון שקל ברכישת 35% מיצרנית הכבלים החשמליים סינרג'י; כ־100 מיליון שקל ברכישת 50% מיבואנית ציוד המגן הרפואי עמוס גזית; ו־52 מיליון שקל ב־75% ממניות חברת מערכות האל־פסק (UPS) יונירום אלקטרוניקה.

ובחזרה להנפקת RP: גיוס ההון נועד לתמוך בצמיחת החברה, בעיקר באמצעות מיזוגים ורכישות של חברות קטנות בהיקף של 20־30 מיליון דולר. זאת בדגש על ארה"ב ואירופה, שווקים שבהם רוצה החברה להתפתח.

כחלק ממהלך ההנפקה צפויה RP להשלים מיזוג עם יצרנית המכ"מים הזעירים ראדומטיקס, בתמורה למניות, אופציות וכ־13 מיליון שקל במזומן. את מהלך המיזוג מובילים יו"ר RP אורטל לצד המנכ"ל הטרי דרור שרון, ששימש בעבר כמנכ"ל חברת האנרגיה המתחדשת סולגרין וחברת החיישנים סנסטאר טכנולוגיות (לשעבר מגל), והחליף בתפקיד את המייסד כרמלי. לאחר השלמת המיזוג ימונה אוהד זורע, אחד ממייסדי ראדומטיקס, לסמנכ"ל ב־RP ויחזיק בכ־5% מהמניות.

יעד הכנסות של 100 מיליון דולר

באשר לתוצאות העסקיות: בשנת 2024 עמדו הכנסותיה של RP על 29.7 מיליון דולר, גידול של כ־27% ביחס ל־2023, זאת בעיקר הודות לגידול בפעילות בארץ בצל המלחמה. בשורה התחתונה רשמה החברה רווח נקי של כ־5.6 מיליון דולר, ירידה של 13% בשנה. הקיטון ברווח נבע בין היתר מהגידול בהוצאות ההנהלה על רקע החילופים שבוצעו בה וכן גידול בהוצאת המו"פ. צבר ההזמנות של החברה עומד כיום על כ־96 מיליון דולר עד שנת 2029.

במבט קדימה, החברה מעריכה כי תסיים את שנת 2025 עם הכנסות של 48 מיליון דולר (צמיחה של 41%), לצד רווח גולמי של 20 מיליון דולר. בתוך כך, הנהלת החברה הציבה לעצמה יעד להגיע להכנסות שנתיות של 100 מיליון דולר, עד סוף שנת 2027.

ההודעה על הנפקת RP הגיעה ביום שבו מניות ביטחוניות מובילות בבורסה בת"א, דוגמת אלביט מערכות, ארית תעשיות ונקסט ויז'ן, נסחרו בירידות משמעותיות (יום ב') על רקע האפשרות של כניסה מחודשת לסבב מו"מ בין ישראל לחמאס, כמו גם הפסקת האש בין הודו לפקיסטן והפגישה הצפויה בין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. אלא שהירידות הללו הגיעו אחרי זינוק של עשרות ולעיתים מאות אחוזים במחיר המניות הביטחוניות בת"א בשנתיים האחרונות, על רקע העימותים הצבאיים בארץ ובעולם ומרוץ ההתחמשות של מדינות רבות שהוביל לזינוק בהיקפי ההזמנות מאותן חברות.

את הרעב הגובר של המשקיעים לסחורה חדשה בתחום הביטחוני ניצלו כבר אשתקד פורמולה מערכות והתעשייה האווירית, שהנפיקו בסוף חודש יולי האחרון את החברה הביטחונית טיאסג'י (TSG), העוסקת בפיתוח ושיווק מערכות תוכנה לשוק הביטחוני. מאז ההנפקה קפצה מניית החברה בכ־47% והיא נסחרת כיום לפי שווי של כ־590 מיליון שקל.

עוד כתבות

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

לאחר העתירה לבג"ץ: היכונו לעלייה נוספת במדד תשומות הבנייה

דניה סיבוס עתרה לבג"ץ, שיורה ללמ"ס לעדכן את מדד תשומות הבנייה לנוכח הזינוק בעלויות שסופגים הקבלנים בעקבות המלחמה ● בתגובה הודיעה הלמ"ס כי היא צפויה להשלים את עדכון המדד לקראת סוף השנה

תעלת סואץ / צילום: Shutterstock

בצל הפסקת האש של טראמפ והחות'ים: מצרים פתחה במבצע הנחות בתעלת סואץ

בניסיון לעודד את חברות הספנות לחזור לים האדום בקצב גבוה יותר, תעלת סואץ הכריזה ביום חמישי האחרון על מבצע הנחות בשיעור 15% למעבר בתעלה ● בתוך כך, יו"ר מינהלת תעלת סואץ קיים בשבוע שעבר סדרת פגישות עם בכירי הענף

טראמפ מגיע לפגוש את יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן בריאד / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ מבקר במזרח התיכון: מה צפוי היום?

הביקור של נשיא ארה"ב במזרח התיכון נכנס ליומו השני ● בינתיים הספיק טראמפ לחתום על הסכם בשווי 142 מיליארד דולר הכולל אספקת ציוד צבאי מתקדם ושירותים ממעל לעשר חברות ביטחוניות אמריקאיות ● מה צפוי היום ובימים הקרובים?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 חזר לטריטוריה חיובית בשנת 2025

נאסד"ק עלה ב-1.6% ● אנבידיה חזרה ל"מועדון ה-3 טריליון דולר" לאחר שלושה חודשים ● האינפלציה בארה"ב הפתיעה לחיוב: יורדת לקצב שנתי של 2.3% באפריל ● קוינבייס נכנסת למדד S&P 500, זינקה ב-24% ● מניית הרץ, הפוזיציה החדשה של ביל אקמן, ירדה בחדות ● פלנטיר זינקה בכ-8% והשלימה עלייה של כ-70% מתחילת השנה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

הרווח הנקי של הבורסה בת"א זינק ב-40% ברבעון. אלו הסיבות

עמלות המסחר והסליקה גדלו ב-15% ועמדו על כ-50 מיליון שקל ● הבורסה נהנתה גם מגידול בהכנסות מדמי רישום ואגרות, לצד הכנסות מהפצת מידע ושירותי קישוריות ● מנכ"ל הבורסה, איתי בן זאב: "העלייה במחזורי המסחר לצד גידול בהנפקות ובהשקעות בקרנות סל מקומיות, מעידים על אמון ציבור המשקיעים המקומי והבינלאומי"

דובי פרנסס / צילום: ארכיון group 11

גויסה בתקופת ההייפ: קרן 5 של דובי פרנסס ממשיכה להתכווץ

חברת ההשקעות של דובי פרנסס, קרן 5 של גרופ 11, דיווחה על סך נכסים מנוהלים של 191.7 מיליון דולר, ירידה של 8.4% ביחס לשנה שעברה ● הקרן גויסה בשיא ימי ההייפ של בועת הטכנולוגיה ב-2021 ועד כה לא הניבה הצלחות גדולות, עם זאת, עוד מוקדם לקבוע - קרנות הון סיכון בוחנות את ההצלחה לאחר תקופה של 7 שנים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בבורסת ת"א; מדד רשתות השיווק זינק ב-1.9%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.2% ● מדד רשתות השיווק זינק ● קמטק נפלה בכ-7% למרות הדוחות הטובים ● פריון זינקה לאחר הדוחות ● בוול סטריט, מתפשטת אופטימיות בשוק המניות, אבל לא בשוק האג"ח ● וגם: בנק ההשקעות שצופה עלייה של 50% במניית שבבים ישראלית

טראמפ והנסיך הסעודי מוחמד בן סלמן / צילום: ap, Evan Vucci

כ-142 מיליארד דולר: טראמפ חתם על עסקת הנשק "הגדולה בהיסטוריה"

ארצות הברית וערב הסעודית חתמו היום על עסקת נשק ענקית, שהבית הלבן כינה הגדולה בהיסטוריה ● העסקה נחתמה כחלק ממספר עסקאות בין המדינות - המוערכות בכ-600 מיליארד דולר

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, Matt Rourke

האם גם מניות הבנקים ושופרסל יזרקו על ידי הקרן הנורבגית?

הלחצים על קרן ההשקעות הגדולה בעולם הובילו אותה להיפרד משתי מניות מקומיות, בשל פעילות מחוץ לשטחי הקו הירוק ● בסיכון דומה נמצאות כיום מניות הבנקים, רשתות המזון הגדולות וחברות ביטחוניות ● ולאילו מהחזקות הקרן הנורבגית בישראל האיום נוגע פחות?

דיון בנושא נתוני צפייה בוועדת הכלכלה, היום / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

יו"ר ועדת הכלכלה: "המדינה חייבת לשים גוף מפקח על מדידת הרייטינג"

ועדת הכלכלה דנה בנושא הצגת הרייטינג בזמן אמת, עם התערבות אפשרית מצד הממשלה ● היו"ר דוד ביטן ציין ש"המפרסמים צריכים להאמין בשיטה, אחרת הם לא יפרסמו", ושחר תורג'מן מאיגוד לשכות המסחר תהה "למה הרגולציה נכנסת להיכל הקודש של המגזר העסקי?"

יוני אסיא, מנכ''ל איטורו / צילום: יח''צ eToro

הנפקה מוצלחת לאיטורו בנאסד"ק; זכתה לביקושים גבוהים, ומחיר המניה עלה

איטורו הודיעה על הנפקה לפי שווי של 4.4 מיליארד דולר ● היקף הגיוס והצעת המכר הסתכמו במצטבר לכ-620 מיליון דולר, לאחר שהחברה הגדילה את מספר המניות שהוצעו ● מדובר בהנפקה הישראלית הגדולה ביותר מאז מובילאיי ב-2022, ואחת ההנפקות הגדולות ביותר בוול סטריט בכלל בתקופה האחרונה

מפעל של ריינמטאל,  יצרנית הנשק הגדולה בגרמניה / צילום: Reuters, KAI PFAFFENBACH

מפעלי פולקסווגן ייצרו טנקים: בגרמניה משנים כיוון ומתמקדים בתחום הנשק

תעשיית הרכב שהובילה את הכלכלה הגרמנית הולכת ודועכת, ומפנה כעת את הבכורה לחברות הנשק שנהנות ממבול הזמנות מרחבי היבשת ● מפעלי רכב של פולקסווגן, שרווחיה צנחו ב־41% ברבעון הראשון, כבר בדרך להפוך למפעלי ייצור נשק, וגם כוח האדם צפוי להירתם לכך

מסחר בבורסה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; ההנג סנג קופץ בכ-2%

הניקיי יורד ב-0.2% ● האינפלציה בארה"ב פחות גבוהה מהתחזיות, אבל עדיין עיקשת ● ● הזהב ממשיך לאבד גובה ● S&P 500 חזר לטריטוריה חיובית בשנת 2025 ● וגם: הבנק שאופטימי לגבי כלכלת ארה"ב ושוק המניות האמריקאי

יוני אסיא, מייסד ומנכ''ל איטורו / צילום: יח''צ eToro

הערכות: איטורו תתחיל להיסחר בנאסד"ק מחר

מפתחת פלטפורמת המסחר הדיגיטלית צפויה להתחיל להיסחר בנאסד"ק מחר, לאחר שתדווח על תוצאות תמחור ההנפקה שלה ● בשבוע שעבר, דווח כי ההנפקה עשויה לשקף לה שווי של בין 3.7 ל־4.1 מיליארד דולר ● החברה תכננה להנפיק מניות במחיר של 46-50 דולר, אך ייתכן שתודיע בסופו של דבר על גיוס במחיר גבוה יותר

מטוס של וויזאייר. השפעה מכרעת על שוק הלואו־קוסט / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חדשות טובות לטסים: החברה הזרה הכי פעילה בנתב״ג חוזרת

בשעה שחברות תעופה אחרות מבטלות, באתר וויזאייר הודיעו על חזרה כבר בשבוע הקרוב ● אייר קנדה, שתכננה לשוב לארץ בתחילת יוני, החליטה על הארכת השהיית הטיסות הארוכה ביותר עד כה: עד 8 בספטמבר 2025 ● אלו המועדים בהם צפויות החברות הזרות לחזור לפעילות בישראל

היא אחת הידידות הגדולות של ישראל. אז למה אזרחיה לא אוהבים אותנו?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: טראמפ מתרחק מנתניהו, המאבק הפלסטיני איבד את המומנטום שלו וסקר חדש מגלה שרוב הגרמנים רואים את ישראל באור שלילי ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Petr Josek

טראמפ רוצה לקבל מהקטארים מטוס מפואר? ארדואן עשה זאת לפניו

המטוס שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, קיבל מממשלת קטאר רחוקה מלהיות מתנה חסרת תקדים ● כבר ב־2018, שנה לאחר שמדינות המפרץ פתחו בחרם על דוחא, האמיר של קטאר העניק לנשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן את אותו מטוס מפואר, שמהווה כיום את המטוס הנשיאותי שלו

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

היזם הישראלי שיצר לעצמו הון מדהים של 1.5 מיליארד דולר בעסקי היופי

אורן הולצמן, בעל השליטה באודיטי טק (איל מקיאג'), מכר מניות ב־385 מיליון דולר לאחר זינוק של 67% מתחילת השנה ● בסה"כ הולצמן מימש עד היום בקרוב ל־700 מיליון דולר, והוא ממשיך להיות בעל המניות הגדול בחברה ● ההטבה במניות של עובדי אודיטי קפצה ל־160 מיליון דולר

פרופ' גבי סרוסי, השר ישראל כ''ץ וגלעד ארדן / איור: גיל ג'יבלי

התעשייה האווירית כבר חצי שנה ללא יו"ר, והמועמד של כ"ץ מקבל הזדמנות אחרונה

דירקטוריון תע"א יתכנס לדון מחדש במועמדות גבי סרוסי, שקידם שר הביטחון ונפסלה על ידי הוועדה למינוי בכירים בשל "ניסיון ניהולי מצומצם" ● ברשות החברות דורשים הכרעה ומסמנים את השבוע הבא כמועד הקריטי ● מועמדותו של גלעד ארדן עשויה לחזור לשולחן

אמסטרדם / צילום: Shutterstock, Yasonya

בדרך לאלף דולר: מחירי הטיסות ליעד הזה עשויים לזנק בחדות

למרות אירועי האלימות הקשים נגד יהודים שהתרחשו באמסטרדם בנובמבר האחרון, הביקוש לקו נותר יציב ● כעת עולה חשש ששתי חברות תעופה משמעותיות שמתכננות לשוב בקרוב יאריכו מחדש את ביטולי הטיסות