גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתוך הקמפיין של סם בנקמן־פריד לקבלת חנינה נשיאותית מטראמפ

מלך הקריפטו המורשע, סם בנקמן-פריד, הופיע בתוכנית של המנחה השמרני טאקר קרלסון כדי להציג את טיעוניו

סם בנקמן־פריד. נותר שנוא ברחבי תעשיית הקריפטו / צילום: Reuters, Kyle Mazza via Reuters Connect
סם בנקמן־פריד. נותר שנוא ברחבי תעשיית הקריפטו / צילום: Reuters, Kyle Mazza via Reuters Connect

לאחר הקריסה המפוארת של בורסת הקריפטו שלו, פתח סם בנקמן־פריד מסמך גוגל והחל להעלות רעיונות לתוכנית לשיקום תדמיתו הציבורית. "אלה כולם רעיונות אקראיים, ככל הנראה רעים", כתב מייסד FTX.

הניסוי הסתיים? ענקיות הטכנולוגיה מחזירות את העובדים למשרדים
הקבוצה הישראלית ששואפת לכבוש את ענף האופניים העולמי

19 הנקודות שכתב נעות מתיאור של עצמו כ"פרו־קריפטו ופרו־חופש באופן קיצוני" ועד שליחת סקר בטוויטר לבקשת עצה. אך היה זה פריט מספר 3 ברשימת האסטרטגיות של איל ההון שירד מגדולתו, שנראה כמו ההצעה הבלתי־סבירה מכולן: להשתתף בפודקאסט של המנחה השמרן טאקר קרלסון ולצאת מהארון כרפובליקאי.

זה היה רעיון נועז עבור מי שהיה אחד התורמים הגדולים ביותר למפלגה הדמוקרטית - כאילו שגיבור הקריפטו הנודע בשערו הסורר יחליט פתאום לעשות גלח.

בתזכיר שכתב לעצמו, והציגו התובעים הפדרליים לפני גזר דינו, בנקמן־פריד תכנן בדיוק כיצד יעשה זאת. הוא יחשוף את כל הכסף שתרם בסתר לפוליטיקאים רפובליקאים, יגלגל את האשמה אל עורכי דין ויביע תרעומת נגד אג'נדת ה-woke.

בנקמן-פריד בראיון אצל טאקר קרלסון. יצא מהארון כרפובליקני / צילום: צילום מסך

לאחר מכן הוא הורשע בהונאה, נידון ל-25 שנות מאסר ובעיקר שמר על שתיקה - עד לאחרונה.

כעת, מאחורי סורג ובריח במרכז המעצר העירוני בברוקלין, בנקמן־פריד מנצח על בליץ יחסי ציבור יוצא דופן שנראה ממש כמו קמפיין להשגת העסקה הנועזת ביותר בקריירה שלו: תמיכה באג'נדה של הנשיא דונלד טראמפ בתמורה לחנינה נשיאותית.

הוא אמר למקורביו כי הוא מעוניין לבקש חנינה מהנשיא מאז הבחירות בנובמבר, סיפר אדם המעורה בנושא, אם כי לא הוגשה בקשת חנינה רשמית. הבית הלבן לא השיב לבקשת התגובה.

אין חסרונות רבים למאמציו קלושי הסיכוי של בנקמן־פריד לזכות בחנינה. בשעה שהערעור שהגיש בשנה שעברה עושה דרכו במערכת המשפטית, בנקמן־פריד (33) ניצב בפני עונש מאסר שעשוי להימשך עד שנות ה-50 לחייו. מאמציו עולים בקנה אחד עם תהליך השינוי שעבר טראמפ - מספקן קריפטו לתומך מושבע.

טראמפ, שכינה בעבר את הביטקוין "הונאה", ערך בחודש מרץ את פסגת הקריפטו הראשונה אי־פעם בבית הלבן. בינתיים חובבי קריפטו הריעו בינואר כאשר הוא חנן את רוס אולבריכט, מייסד שוק הסמים המחתרתי "דרך המשי", ששחרורו נעשה לסיבה למסיבה בחוגי המטבע הדיגיטלי.

עם זאת, אין זה סביר שהם יקבלו בברכה חנינה לבנקמן־פריד, שנותר שנוא ברחבי תעשיית הקריפטו.

רמז להתנכלות פוליטית

התחנה הראשונה במסע התקשורתי שלו ליצירת נרטיב שונה הייתה הראיון הטלפוני שהעניק בפברואר ל"ניו יורק סאן", ובו אמר כי דעותיו הפוליטיות השתנו. הוא כינה את מדיניות הקריפטו של ממשל ביידן "הרסנית" ושיבח במפורש את המפלגה הרפובליקאית.

כמה ימים לאחר מכן פורסם שרשור ארוך ב־X שבו הביע תמיכה בקיצוצים העמוקים בכוח העבודה הפדרלי שערכה מחלקת היעילות הממשלתית (DOGE) של אילון מאסק, אך גם אהדה לעובדים המפוטרים.

גולת הכותרת של הקמפיין שלו הגיעה בתחילת מרץ, כאשר בנקמן־פריד העניק ראיון מבית הכלא לפודקאסט "The Tucker Carlson Show", שפורסם בערוצי מדיה חברתית, לרבות X ויוטיוב. הוא הופיע בסרטון לבוש בסרבל חום, ביקר את הבירוקרטים בוושינגטון ואת הרגולטורים האחראים על הקריפטו - ורמז שנכנס לכלא בגלל התנכלות פוליטית.

הוא סיפר על מערכת היחסים שלו עם דייר ידוע נוסף במרכז המעצר בברוקלין, שון "דידי" קומבס, ממליך מלכי ההיפ־הופ, הממתין למשפט על האשמות הקשורות לחלקו לכאורה בסחר בנשים. בנקמן־פריד אמר שקומבס נחמד אליו. ההשלכות של הופעתו אצל קרלסון הורגשו מיד.

מארק בוטניק, איש תקשורת ותיק ששימש כדוברו של בנקמן־פריד לאורך כל משפטו, התפטר מייצוגו לאחר הראיון עם קרלסון, ואמר שהוא אורגן מאחורי גבו. נראה כי גם הרשויות האמריקאיות הופתעו. הראיון לא אושר בידי שירות בתי הכלא הפדרליים, לפי אדם המכיר את הנושא. בנקמן־פריד שוחח עם קרלסון באמצעות קישור המשמש בדרך־כלל אסירים כדי לתקשר עם עורכי דינם, אמר אותו אדם. לאחריו הוא הושם בבידוד, אך שוחרר עד למחרת אחר־הצהריים, לפי אדם המעורה בנושא.

בנקמן־פריד לא השיב לבקשת תגובה דרך מערכת הדוא"ל של בתי הסוהר הפדרליים.

מאחורי הקלעים הוא והוריו מתייעצים מאז ינואר עם קורי לנגהופר, עורך דין מאריזונה ותובע פדרלי לשעבר שעבד עבור קמפיין הבחירות של טראמפ ב־2016, בנוגע לבקשת חנינה, לפי אדם המעורה בנושא.

"אולי הגיע הזמן לדיון רגוע יותר על FTX", אמר לנגהופר בהצהרה. "הרבה ממה שנאמר לאנשים (כולל חבר המושבעים) על הקריסה הוא פשוט לא נכון".

בנקמן־פריד מנסה להדגיש בהופעות בתקשורת ובכל אינטראקציה עם צוותו של טראמפ כי לקוחות FTX צפויים לקבל פיצוי, בתוספת ריבית, באמצעות הליכי פשיטת הרגל - לפחות במונחים דולריים. רבים מאותם נושים עדיין זועמים על כך שהחמיצו את עליית הביטקוין מאז נובמבר 2022.

הוא גם מקווה לשנות את מה שבעיניו היה תיאור שגוי שלו כמילניאל המשתמש בסמים ומשתתף במסיבות מין, אמר אותו האדם, ורוצה להעמיד דברים על דיוקם בנוגע לדעותיו הפוליטיות, שלדעתו פורשו בצורה שגויה. בעוד תרם רבות לדמוקרטים, הוא תרם גם עבור מטרות רפובליקאיות, כולל מיליונים לקבוצה התומכת בסנטור הרפובליקאי מיץ' מקונל.

נפילתו של בנקמן־פריד החלה עם קריסתה המהירה של FTX בסוף 2022, כאשר "ריצה על הבורסה" חשפה גירעון של 8 מיליארד דולר. חודש לאחר מכן הוא נעצר באיי הבהאמה והואשם בידי תובעים אמריקאים בביצוע אחת ההונאות הפיננסיות הגדולות ביותר בהיסטוריה של ארה"ב. במשפטו בניו יורק חבר המושבעים דן רק כמה שעות לפני שחזר והודיע כי מצא אותו אשם. הוא נמצא כעת בכלא במרכז המעצר בברוקלין, בשעה שהוא מערער על הרשעתו ועל גזר דינו.

בעת שהוריו פועלים למענו באופן פרטי, הוא הפך את קמפיין החנינה שלו לפומבי.

אותו שופט שהרשיע את טראמפ

על־פי גרסתו, בנקמן־פריד החזיק בדעות פוליטיות מרכז-שמאליות כאשר תרם מיליונים לקמפיין של ג'ו ביידן בשנת 2020, אך היה כה מאוכזב ממדיניות הממשל, עד שפנה ימינה. בבחירות האמצע של 2022, ימים ספורים לפני ש-FTX הכריזה על פשיטת רגל, בנקמן־פריד אמר כי הוא תורם באופן פרטי לפוליטיקאים שמרנים באותה המידה שבה הוא תורם לליברלים.

בינתיים, בזמן שהיה מאחורי הסורגים, טראמפ והקריפטו אימצו זה את זה. במהלך קמפיין הבחירות, טראמפ משך את תשומת־הלב - וגם מיליוני דולרים - של מנהלי קריפטו שרצו להבטיח כי תהיה להם השפעה. הוא אפשר לעשות שימוש בדיוקנו כדי לקדם מטבע קריפטוגרפי, פתח את הקמפיין שלו לתרומות קריפטו ורגע לפני השבעתו השיק מטבע מם משלו: $TRUMP.

ביום שישי 7 במרץ הגיעו שני תריסר מן הדמויות החזקות ביותר בתעשייה לבית הלבן לפסגת קריפטו ולדיון בתוכניותיו של טראמפ להקים עתודה אסטרטגית של ביטקוין.

בנקמן־פריד עשה לאחרונה מהלך גלוי משלו כדי לזכות באהדתו של הנשיא. במקרה השופט במשפטו לואיס קפלן היה גם השופט במשפט ב־2023, שבו טראמפ נמצא אשם בתקיפה מינית ובהוצאת דיבה נגד אי. ג'ין קרול וחויב לשלם 5 מיליון דולר כפיצויים. בראיון ל"ניו יורק סאן", בנקמן־פריד מתח קו ישר בין שני המקרים.

"אני יודע שהנשיא טראמפ חווה תסכולים רבים מהשופט קפלן", אמר. "גם אני בהחלט חוויתי זאת".

כמה ימים לאחר מכן בנקמן־פריד פרסם ב־X בפעם הראשונה זה יותר משנה מה שנראה כהבעת תמיכה בקיצוצי DOGE.

הופעתו האחרונה של בנקמן־פריד הייתה בתחילת מרץ בתוכנית של קרלסון. בתחילת הראיון, שארך 45 דקות כמעט, אמר מגיש פוקס ניוז לשעבר שהם מעולם לא דיברו קודם לכן, אך הוסיף כי בנקמן־פריד נראה בריא יותר ועצבני פחות כעת.

בנקמן־פריד סיפר שהוא משחק שחמט עם חבריו האסירים ולעתים מפסיד - ונשמע מבולבל בנוגע למה שעלה בגורלו.

"אם מישהו היה אומר לי לפני שלוש שנים שאבלה עם דידי כל יום, הייתי אומר - אה, זה מעניין", אמר. "מעניין איך זה יקרה. הוא בטח נכנס לקריפטו או משהו כזה?".

*** לפי כתבה מעודכנת יותר של WSJ מ-12 באפריל, סם בנקמן־פריד הועבר לאחרונה לכלא ברמת אבטחה נמוכה בלוס אנג'לס, Terminal Island, לבקשת הצוות המשפטי שלו. עד כה, טראמפ לא נתן שום אינדיקציה פומבית לכך שהוא שוקל חנינה.

עוד כתבות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

השפעת המלחמה עם איראן: הרווח של רפאל זינק, הרווח של קסטרו נפגע

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● הרווח הנקי של קסטרו נפגע מהמלחמה באיראן, אך היא הצליחה להגדיל את המכירות בחנויות זהות ● הרווח הנקי של רפאל זינק באופן דרמתי ברבעון השני, את מחצית השנה סיימה עם רווח נקי של 612 מיליון שקלים - עליה של 68% ● הרווח הנקי של אשטרום זינק פי חמישה, אך בתל אביב רבתי "היכולת למכור דירות נמוכה יותר"

 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מדד הדגל של הבורסה שבר שיא בפעם ה-36; מניית האופנה שזינקה בחדות

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● קסטרו תחלק דיבידנד של 200 מיליון שקל ● השקל התחזק מול הדולר בניגוד למגמה בעולם, מתחת ל-3.33 שקלים ● בארה"ב הטלטלה בפדרל ריזרב עלולה להתגלגל לסיכון בשוק האג"ח ● בנק אוף אמריקה ממליץ על אלביט הישראלית ● מה צפוי בדוחות הענקית שכל וול סטריט מחכה להם? ● וגם: המדד בוול סטריט שהשאיר אבק למניות הגדולות

מפגינים למען שחרור החטופים הערב (ג') / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המונים הפגינו בכיכר החטופים, אב החטוף זעק: "הוא גוסס"

קטאר על המגעים לעסקה: הכדור נמצא אצל ישראל, יש הצעה שנראה שהיא לא רוצה להשיב עליה ● יום המחאה החל בחסימת התנועה בצמתים ובכבישים מרכזיים. הפגנות התקיימו מצפון ועד דרום, והאירועים היגיעו לשיאם בצעדה ובעצרת מרכזית בכיכר החטופים ● הדיון המכריע בקבינט על כיבוש העיר עזה הוגבל בזמן - כדי לאפשר לשרים להגיע לאירוע בבנימין 50 חטופים 690 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

נתניהו הכיר לראשונה אי-פעם ברצח העם הארמני

הצעד מגיע על רקע היחסים העכורים עם טורקיה, ולאחר שבמהלך המלחמה השווה ארדואן את נתניהו להיטלר • ראש הממשלה אמר את הדברים, כבדרך אגב, בריאיון לפודקאסט אמריקאי • "ובכן, עשיתי זאת בזה הרגע", אמר למראיין שדחק בו להיות ראש הממשלה הישראלי הראשון שמכיר ברצח העם שהתרחש בזמן מלחמת העולם הראשונה

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

המחירים בשדה דב שוב מזנקים? ישראל קנדה מוכרת דירות ב-11 מיליון שקל בממוצע

עד היום מכרה ישראל קנדה 265 דירות בפרויקט "ריינבואו" בשדה דב, תמורת 2.3 מיליארד שקל ● בממוצע עד כה עמד ערך כל דירה שנמכרה על 8.7 מיליון שקל, ומי שחיכה עד היום לרכוש דירות ראה את מחירן ממשיך לטפס ● בתוך רבעון, מחיר דירה ממוצעת בפרויקט זינק ב-23% לכ-11 מיליון שקל

איתי מסיקה ואילן דרדיק, מייסדי אקסיום סקיוריטי / צילום: Yarin Taranos

רכישה שניה לאוקטה בישראל: קונה את אקסיום בכ-75 מיליון דולר

חברת הסייבר האמריקאית אוקטה (Okta) מבצעת רכישה שניה בישראל וקונה את אקסיום סקיוריטי ● על פי ההערכה, החברה נמכרת בסכום של 75 מיליון דולר

מישל קרמרמן, מנכ''לית הרשות השנייה / צילום: ענבל מרמרי

מנכ"לית הרשות השנייה מתפטרת ויוצאת נגד היו"ר; חברי מועצת הרשות - מגבים אותו

מישל קרמרמן הודיעה על סיום כהונתה כמנכ"לית עד סוף נובמבר הקרוב, ושלחה לחברי מועצת הרשות מכתב חריף במיוחד נגד היו"ר מרדכי מרדכי ● במכתבה תיארה שורה ארוכה של ניסיונות "להלך אימים עליי ועל הדרג המקצועי, לערער את עצמאות הרשות והתקשורת החופשית" ● 11 מחברי מועצת הרשות השנייה: "סבורים שאין בדברים אלה ממש, וראוי היה שלא ייאמרו"

מטוס של דלתא איירליינס / צילום: דלתא איירליינס

החברה האמריקאית שמאשרת: תחזור לישראל בספטמבר

דלתא איירליינס מודיעה רשמית כי תחזור לפעול בקו תל אביב – ניו יורק החל מ־1 בספטמבר, עם 7 טיסות שבועיות ● החל מחודש הבא יפעלו בישראל 4 חברות תעופה בקו זה: אל על, ארקיע, יונייטד ודלתא

אורי פז, מנכ''ל קבוצת מכלול / צילום: דניאל לילה

"ההתחדשות העירונית המתוכננת בישראל לעשור הקרוב היא עניין של 2 טריליון שקל"

אורי פז, מנכ"ל קבוצת מכלול למימון חוץ־בנקאי, צופה כי ברגע שהמלחמה תיגמר "השוק יעלה שוב להילוך חמישי" ואינו מודאג מחברות הנדל"ן שנקלעו לקשיים ("יש מי שיקנה")

שר התרבות והספורט מיקי זוהר פגישה עם רוני קובן, כאן 11, 23.8.25 / צילום: לשכת עורכי דין

האם הבורסה הישראלית והשקל נמצאים בשיא של כל הזמנים?

השר זוהר התפאר בהישגי הכלכלה הישראלית באמצעות מצב הבורסה והשקל ● אבל מעבר להפרזות בחלק מהמקרים, הכלכלנים מזהירים מפני קריאת יתר לתוך המדדים האלו ● המשרוקית של גלובס

ג'נסן הואנג,  מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

לקראת דוחות אנבידיה: האם ענקית השבבים תכה שוב את התחזיות?

אנבידיה תפרסם היום (ד') את תוצאותיה לרבעון השני של השנה ● בשנתיים האחרונות ענקית השבבים מעולם לא אכזבה את החזאים, והכתה את ציפיות השוק בגדול, גם כשהיו גבוהות במיוחד ● מה צופים האנליסטים היום? כל מה שכדאי לדעת לקראת דוחות החברה הלוהטת בעולם

נתיבות. כמעט בלי דירות במסלול הגרלה / צילום: Shutterstock

כמעט 8,000 דירות: גל המכרזים האחרון מציג את הפיתוח העתידי של הנגב המערבי

לפני מלחמת "חרבות ברזל" אזור הנגב המערבי ידע קצב פיתוח אדיר, וכעת נראה כי הוא נעצר רק לרגע ● מתוך שיווק 25 אלף יח"ד שפורסמו לאחרונה – יותר מ־30% הן בשדרות ובנתיבות, כולל מכרז גדול לשכירות ארוכת־טווח ● וגם אופקים בתמונה, עם תוכניות לעוד אלפי דירות חדשות

מטוס F-35 ''אדיר'' מתוצרת לוקהיד מרטין / צילום: לוקהיד מרטין

אחרי אינטל: הענקית הביטחונית שהפכה ליעד של טראמפ

בשיחה עם CNBC, מזכיר מחלקת המסחר האמריקאית, הווארד לוטניק, הצהיר כי הממשל שוקל לרכוש החזקה בחברה הביטחונית לוקהיד מרטין ● אתמול, בכיר בממשל ציין כי העסקה שנסגרה לאחרונה בין ארה"ב לאינטל היא חלק מאסטרטגיה רחבה, שמטרתה ליצור קרן עושר ריבונית

ג'ו דיימונד, הנשיא החדש של אקסוניוס / צילום: אקסוניוס

ענקית הסייבר הישראלית אקסוניוס ממנה נשיא חדש, ומתכוננת להנפקה

חודש לאחר שרכשה את סיינריו תמורת כ-110 מיליון דולר, ענקית הסייבר הישראלית Axonius ממנה את ג'ו דיימונד לנשיא ונערכת להנפקה ● משרד הפרסום והמדיה "שביט. וזהו" של אסי שביט מצרף את רן אטלס כשותף מלא - ומשנה את שמו ● אירועים ומינויים

האנדרטה לזכר רצח העם הארמני בבירה ירוואן. 1.5 מיליון קורבנות / צילום: Shutterstock

ההכרה הישראלית ברצח העם הארמני: הוכחה לאוזלת ידה במדיניות מול טורקיה

כל בר דעת מבין כי לולא אמברגו הסחר הטורקי והרחבתו בשבוע שעבר עם איסור עגינת ספינות עם קשר ישראלי, רה"מ בנימין נתניהו לא היה נוקט בצעד כזה ● מעבר לכך, עיתוי אומלל יותר למהלך שכזה ברמה הבינלאומית – לא יכול היה להיבחר, וזאת משום שישראל נמצאת במצב המבודד ביותר שלה במילניום הנוכחי

הסטודנטים היהודים כבר לא רוצים את הרווארד. אלו היעדים החדשים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: סטודנטים יהודים בארה"ב נוטשים את אוניברסיטאות העילית לטובת אלו שבדרום, עדויות של אסירים בבית הכלא למתנגדי משטר באיראן שישראל תקפה, והוול סטריט ג'ורנל מפרסם עדויות על רעב בעזה ● כותרות העיתונים בעולם 

רשות המסים / צילום: איל יצהר

התביעה שתכריע: האם רשות המסים גובה מס מוגזם על משכירי דירות

לפי כתב התביעה, רשות המסים גובה מס יסף גם בגין הכנסה משכירות, למרות שמדובר בהכנסה שכבר מושת עליה מס ● מס יסף ממסה בשיעור של 3% הכנסה שנתית של יחיד מעל 721,560 שקל

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

נחתכה ב־40% מהשיא: איך הפכה איטורו מהנפקה נוצצת למניה בצניחה?

ביום המסחר הראשון שלה איטורו זינקה והפכה לגאווה ישראלית, אך בתוך פחות משלושה שבועות, המניה כבר איבדה כ־23% מערכה ● מאחורי המגמה ניתן למצוא מספר סיבות, ובמבט קדימה, האנליסטים חלוקים בדעותיהם בנוגע למניה

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנתון החריג והתשובה: איך חברות הנדל"ן מכרו מאות דירות בתוך חודש וחצי

לצד פרסום נתוני שפל בכל הנוגע למכירת דירות במחצית הראשונה של השנה, חמש חברות נדל"ן מדווחות על קצב מכירות גבוה וחריג למדי בחודשים יולי ואוגוסט ● בין הסיבות: הגברת הביקוש לממ"דים לאחר המלחמה עם איראן, הרחבת מבצעי שיווק והבשלת פרויקטים ● האם מדובר בהתעוררות נקודתית של השוק, ומה המכנה המשותף לכולן?

דגל ישראל. איך להיות מותג בישראל? / צילום: שלומי יוסף

סמנכ"לי השיווק מסבירים: איך להיות מותג בישראל 2025

ישראל מתמודדת עם מלחמה, עלייה ביוקר המחיה, גילויי אנטישמיות מוגברים, שוק ריכוזי ושסעים חברתיים ● ביקשנו מסמנכ"לי השיווק של החברות הגדולות במשק לשתף במדד המותגים של גלובס מה מכל זה היווה את האתגר המשמעותי ביותר, ואיזה פתרונות עבדו עבורם