סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג
מס היסף שהוטל על הבנקים אשתקד, על תשלום נתח נוסף מהרווח הנקי שלהם למדינה, מתחיל להשפיע לשלילה על תוצאות הבנקים. הבנק הבינלאומי בניהולו של אלי כהן, פרסם היום (ד') את תוצאות הכספיות שלו לרבעון הראשון. הבנק רשם צמיחה בהכנסות מריבית (נטו) וגם הצליח להגדיל את הרווח הנקי לפני מס. אך זינוק חריג של 27% בהפרשות שלו למסים ברבעון שחלף שחק את הרווח הנקי של הבנק ב-7% ל-530 מיליון שקל.
● איילת שקד ועמוס דאבוש מבקשים לשדרג את תנאי שכרם בקרדן נדל"ן. מוסדיים מתנגדים
● שנה וחצי לאחר הקמתה: הקרן של יוצאי לאומי פרטנרס בדרך להצפת ערך ראשונה
כתוצאה מהירידה ברווח הנקי נשחקה התשואה על ההון שרשם הבינלאומי. היא עדיין דו-ספרתית גבוהה, במונחים בנקאיים, ועמדה על 15.7% בתום הרבעון הראשון. אך היא נמוכה מנתון של 18.7% ברבעון הראשון אשתקד ו-19% בסיכום שנת 2024. מניית הבנק נסחרת בירידה של 3% בבורסה למחיר המגלם לו שווי שוק של 21 מיליארד שקל (החברה העשירית בגודלה בבורסה של תל אביב).
הבינלאומי מסכם את הרבעון הראשון עם הכנסות מריבית (נטו) בהיקף של 1.15 מיליארד שקל, עלייה של 3.5% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. עיקר העלייה בהכנסות המדוברות מריבית הגיעה מעסקים גדולים, מהם גבה הבנק 175 מיליון שקל למול 169 מיליון שקל ברבעון הראשון אשתקד. ממשקי הבית ועסקים קטנים וזעירים נרשמה שחיקה מסוימת בהכנסות הריבית.
ההכנסות מעמלות גדלו בחדות
הבנק הבינלאומי גם הגדיל באופן חד את הכנסותיו מעמלות. אלה הסתכמו ב-425 מיליון שקל ברבעון הראשון, עלייה של 16% בתוך שנה. זו נבעה בעיקר מגידול בעמלות מפעילות הבינלאומי בשוק ההון. הבנק נחשב לאחד הגדולים במערכת בהיקף הפעילות של לקוחותיו בבורסה ובניירות ערך.
מעבר לכך רשם הבינלאומי צמיחה חדה באשראי לציבור (נטו) של 14.6%, כאשר הוא הסתכם ב-132 מיליארד שקל למול 115 מיליארד שקל בתום הרבעון הראשון בשנה שעברה. ומנגד בסעיף ההוצאות להפסדי אשראי נרשם נתון מעודד: הבנק רשם הכנסות בסעיף זה של 11 מיליון שקל, למול הכנסה של 2 מיליון שקל באותו סעיף בתקופה המקבילה אשתקד. איכות תיק האשראי, יחס ה-NPL (יתרת חובות שאינם צוברים או בפיגור 90 יום או יותר מתיק האשראי) ירד ל-0.46% בסוף הרבעון מול 0.6% בתקופה המקבילה אשתקד.
כאמור, מה ששחק את הרווח הנקי בשורה התחתונה היה הגידול בהפרשות למסים, שהסתכמו ב-354 מיליון שקל, מול 279 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. הגידול בשיעור המס האפקטיבי ציינו בבנק, הושפע בעיקר מהכנסות בגין שנים קודמות שהסתמו ב-49 מיליון שקל ברבעון הראשון אשתקד. וכן מגידול בשיעור התשלום המיוחד החל על הבנקים. כאמור זהו חוק שעבר בכנסת בשנה שעברה, שקבע שמאפריל 2024 עד סוף השנה הנוכחית, לשלמו הבנקים 6% מהרווח שהפיקו על פעילותם בישראל כתשלום מיוחד לקופת המדינה.
אלי כהן, מנכ"ל הבנק הבינלאומי סיכם את התוצאות ומסר כי בבנק "מסכמים את הרבעון הראשון כרבעון חיובי שממשיך את מגמת הצמיחה של השנים האחרונות. התוצאות משקפות את העמקת הפעילות שלנו בשוק ההון ובאשראי, את ההתמקדות בצרכים הייחודיים של לקוחותינו ואת יכולתנו לתת שירות מצוין גם בתקופה של חוסר ודאות. זאת תוך שמירה על האיכות הגבוהה של תיק האשראי ועל הון ונזילות גבוהים".