הבורסה בוול סטריט / צילום: Associated Press, Richard Drew
כאשר מלחמת הסחר העולמית הפילה את שוק המניות האמריקאי (ובכל העולם) בחודש שעבר, וגרמה אפילו למקצוענים הוותיקים של וול סטריט לחוש אובדי עצות, אנדרו סקילמן שמר על קור-רוח.
● עולם הפוך: היכן יותר כדאי להשקיע כיום - בשוק המניות או באג"ח ממשלתיות?
● כך הפכה סעודיה למעצמת ה-AI הגדולה במזרח התיכון
סקילמן, תושב סנטה פה שבניו מקסיקו, שתיק ההשקעות שלו מחולק בין מניות ואג"ח, נותר בשלו לאורך כל תנודות השוק של תחילת 2025. "לא נכנסתי לפאניקה", אמר המשקיע בן ה-60. "אין טעם לתזמן את השוק. לאף אחד אין כדור בדולח".
הוא, ומשקיעים אחרים בעלי נחישות פלדה כשלו, מתוגמלים כעת באופן משמעותי. ההקלה במדיניות המכסים הנוקשה שהכריז הנשיא טראמפ עודדה עלייה חזרה במניות, ומדדים מרכזיים התאוששו מהפסדים שרשמו מאז פרסום התוכנית ב-2 באפריל. העליות בתחילת השבוע הגיעו לאחר הידיעה שארה"ב וסין הקטינו את המכסים ההדדיים, בעקבות מו"מ מחודש על הסחר ביניהן .
כדי להגיע לנקודה זו, משקיעים כמו סקילמן נאלצו להכיל הרבה חדשות רעות - או להתעלם מהן. מדד נאסד"ק נכנס בשלב מסוים לטריטוריית שוק דובי (ירידה של 20% ויותר מהשיא), ואפריל עמד להיות הגרוע ביותר מאז 1932, עד שהתרחשה התפנית.
היו סוחרים שביקשו להפיק את המרב מהתנודתיות, ונעו פנימה והחוצה מהשוק. אחרים, שחששו שסכסוך הסחר יוביל את הכלכלה האמריקאית למיתון, ניצלו את ההזדמנות למכור מניות ונכסים מסוכנים אחרים. אך ייתכן שהמרוויחים הגדולים ביותר הם אלה שלא עשו דבר.
אותם משקיעים שנקטו גישה פסיבית בנוגע לסערת המכסים בשווקים, טוענים שהחזירו את כל הפסדיהם מאז "יום השחרור" שבו חשף טראמפ את ההיטלים הגבוהים על סחורות מיובאות. וחשוב מכך - שמרו על שפיותם בתהליך .
סקילמן, הרואה עצמו כמעריץ של ג'ון בוגל, מייסד ונגארד גרופ שהצטיינה בקרנות בעלות נמוכה, נמנע בדרך כלל מלבצע שינויים בהשקעותיו בתגובה לתנודתיות לטווח קצר. הוא לא מכר אף אחת ממניותיו, אך גם לא הוסיף להחזקותיו.
זה לא היה קל. במשך שבועיים באפריל הוא הפסיק לבדוק את חשבונות המסחר שלו. "בדקתי אולי פעמיים מאז טקס 'יום השחרור' בגן הוורדים", אמר.
אך כשאזר את האומץ להציץ בתיק ההשקעות שלו בסוף השבוע האחרון, הוא ראה שהשקעותיו התאוששו כמעט מכל הפסדיהן. "חלק ממני מרגיש שצדקתי, והחלק השני חש הקלה", הוא אמר.
למדו לקח בדרך הקשה
בתקופות קודמות של ירידות, אהרון הייזלר לא יכול היה לעמוד בפני הדחף להתעסק עם תיק ההשקעות שלו. השנה, לעומת זאת, החזיק תושב סן דייגו בן ה-51 מעמד במקומו בפעם הראשונה ב-25 שנותיו כמשקיע עצמאי. "זה היה נהדר", אמר הייזלר. "כמעט כאילו הייתה לי תגובה מאומנת".
אף שתמיד ידע שהעצה הטובה ביותר היא לקנות ולהחזיק, הוא כמעט לא נהג כך מעולם כשהשוק הפך לתנודתי.
אחרי ה-11 בספטמבר 2001 ובמהלך המשבר הפיננסי של 2008, הוא ביצע יותר שינויים ממה שהוא חושב כעת שהיו מוצדקים. ובשנת 2020, כשהיה מוטרד מתנודתיות מוקדמת עקב פרוץ הקורונה, הוא נסוג ממניות קטנות - ואז החמיץ את ההתאוששות. "פשוט התחלתי להגיב פחות בכל פעם", אמר. "זה עניין של גיל ובגרות".
סך ההחזקות של הייזלר עדיין בהפסד, אבל אין לו בעיה לשבת ולהמתין עד שזה ייגמר. אם כבר, הוא היה רוצה שיהיו לו יותר מזומנים בהישג יד כדי לקנות במחירים נמוכים. "אני מחויב להקצאת תיק שאני מתכוון לדבוק בה", אמר.
היו גם כמה משקיעים צעירים יותר שגילו סבלנות.
"עבור אנשים רגילים, תזמון השוק כנראה יסתיים בצורה גרועה", אמר לוק פאדג'ט, מהנדס נתונים בן 25 מפלאנו, טקסס. "אני לא טורח אפילו לנסות". פאדג'ט למד את הלקח הזה בדרך הקשה. כסטודנט בקולג', הוא הפסיד פעם אלף דולר ביום אחד במסחר באופציות. אבל מאז הוא קונה ומחזיק; כ-80% מתיק ההשקעות שלו, בן שש הספרות, נמצאים בתעודת הסל Vanguard Total World Stock Index Fund .
לאחר צניחה בחודש שעבר, עלתה קרן המניות הגלובלית הזו בכ-4.6% מיום המסחר של 1 באפריל. "אם הגישה הזו תשתבש במציאות, הבעיות הן כנראה גדולות יותר מאשר תיק ההשקעות שלך", הוא אמר.
פורשים מהעבודה אבל לא מהשוק
שוק מניות תנודתי אינו מתאים לכולם, ועכשיו עשוי להיות זמן טוב עבור משקיעים המתקרבים לפרישה להעריך מחדש את הסיכונים שלהם, לדברי סי. ג'יי. סטרמטס, מייסד חברת הייעוץ הפיננסי EquityFTW . "באופן אידיאלי, כשאתה נכנס לפרישה וצריך להתחיל למשוך מחשבונות ההשקעה שלך, זה לא מסתדר עם ירידה גדולה בשוק המניות", הוא אמר.
זה בדיוק מה שצ'רלי קינסלה, גמלאי בן 69 מדיקסון, אילינוי, החליט בחודש שעבר. לאחר עשרות שנים שבהן כמעט כל כספו היה במניות, הוא העביר 90% מתיק ההשקעות שלו למזומן ולקרנות כספיות. יש לו כעת הכנסה קבועה, והוא נותן עדיפות ליציבות על פני הפוטנציאל לרווחים עתידיים. "אני מרוצה מה-4%-4.5% שאנחנו מקבלים", אמר.
בעוד שחלק מן הגמלאים פורשים מהשוק, אחרים דווקא נכנסים אליו עוד יותר. שנה לאחר פרישתו, ריקו רוזאלס, בן 66 ושותף לשעבר במשרד עורכי דין גדול מפאלו אלטו, קליפורניה, הוסיף לאחרונה מניות אמריקאיות וסיניות לחשבונות 529 (תוכנית חיסכון ללימודים גבוהים עם הטבות מס) של נכדיו. "ראיתי מספיק שווקים עולים יורדים כדי לא לפחד להשקיע לפחות עוד קצת", אמר.
גם רוזאלס למד מטעויות העבר. לאחר שנכווה מקריסת הדוט-קום של תחילת שנות ה-2000, הוא מיהר למכור את מניות ה-IPO (של הנפקה ראשונה לציבור) שקיבל בחברות סטארט-אפ טכנולוגיות מבטיחות. כתוצאה מכך, הוא החמיץ את הזינוקים העצומים בגוגל ובפייסבוק, שתיים משבע המופלאות ששולטות כיום בשוק.
כעת הוא מחויב לחלוטין לאסטרטגיה מגוונת של קנייה והחזקה. "באופן כללי, המגמה היא למעלה וימינה", אמר, "ואני רוצה להיות חלק מן המגמה העולה הזו".
גם אם משמעות הדבר היא ללכת נגד תחושת הבטן שלו - "אתה באמת צריך להכין את עצמך להתמודדות, ולהתנגד לדחף לעשות משהו עם התיק".