צמרת בכירי עמק הסיליקון התייצבה ביום ג' בריאד, בירת סעודיה, לצידו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, במה שנראה כמו אירוע היסטורי שהשלכותיו במזרח התיכון צפויות להדהד שנים קדימה. שני גורמים מרכזיים הביאו אנשים כמו מנכ"ל אמזון אנדי ג'אסי, מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג ומנכ"ל OpenAI סם אלטמן לצאת מאזור הנוחות שלהם בקליפורניה, ולנחות בבירה, שבה נרשמו אתמול 41 מעלות: חשמל בשפע ומאות מיליארדי דולרים זמינים להשקעה בחברות אמריקאיות.
● מנוע החיפוש החדש שמאיים על גוגל ומושך את ג'ף בזוס ואנבידיה
● בהשקעה של חצי מיליארד שקל: החברה שתקים את מחשב העל הלאומי
אך לולא המחויבות הסעודית להפוך ממעצמת נפט וגז למעצמה טכנולוגית אזורית, ולולא המעורבות האישית של ראש המדינה, יורש העצר מוחמד בן סלמאן, במהלכים האלה - ספק אם הדבר היה מרשים בכירים כמו מנכ"ל אנבידיה או אמזון. בראשה של חברת הבינה המלאכותית הסעודית הלאומית החדשה "יומיין" (Humain) יושב לא אחר מאשר המנכ"ל לשעבר של עראמקו - חברת הנפט הלאומית - טארק אמין, ובן סלמאן בעצמו משמש כנשיא הפעילות.
בזה אחר זה הודיעו המבקרים על הסכמים של מיליארדי דולרים לרכישת שבבים, בניית חוות שרתים גדולות ולהצטיידות במה שמכונה "מפעלי AI" - מרכזי ענק זוללי חשמל שמעבדים מודלי בינה מלאכותית עבור ענקיות הענן. ההסכם המרכזי והבולט שבהם הוא זה שנחתם בין מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג ובין הממלכה, דרך חברת יומיין, להקמת "מפעל AI" ענק - חוות שרתים שתפעל בהספק חשמלי של 500 מגוואט ותורחב עד ל- 1.9 ג'יגוואט עד סוף העשור.
אנבידיה תספק לה בשלב הראשון 18 אלף שבבים מהדגם החדש ביותר, "בלאקוול אולטרה" (GB300) - כמות שבבים שנחשבת לכפולה מזו שקיימת בישראל - אך בטווח הארוך תוכל להגיע לכ-200 אלף שבבים גרפיים, חלקם גם עשויים להגיע מהמתחרה AMD, שגם היא הייתה שותפה למסע ההשתדלות האמריקאי.
אנבידיה צפויה להכניס מההסכם החדש מיליארד דולר בטווח הקצר, וכ-10 מיליארד דולר בסך הכול - ממדינה אחת בלבד.
הסכם היסטורי לאמזון
גם אמזון הודיעה על הסכם השקעה היסטורי בעטיו של ביקור המנכ"ל אנדי ג'אסי: ענקית הקמעונות והענן הודיעה כי תשקיע 5 מיליארד דולר בהקמת "אזור AI" בממלכה, זאת נוסף על ההתחייבות הקודמת שלה להקמת חוות שרתים לעיבוד ענן בהיקף של 5.3 מיליארד דולר.
במונח אזור AI, ניתן להניח כי החברה תהיה שותפה לבניית "מפעלי ה-AI" של יומיין, ובנוסף תסייע בהפעלת חוות הענן המקומיות לאחר חוק שעבר לאחרונה בסעודיה, שלפיו כלל המידע על תושבי הממלכה יישמר אך ורק במתקנים במדינה.

מלבד אנבידיה ואמזון, גם IBM - שנחשבת כיום לחברת המחשוב הקוונטי הגדולה ביותר - הודיעה שתפתח במדינה "האב של בינה מלאכותית" יחד עם ענקית האינטגרציה אקסנצ'ר. גם מקורביו של טראמפ, אילון מאסק, מנכ"ל טסלה, ואלכס קארפ, מנכ"ל פלנטיר, מקווים ליהנות מהון סעודי כמקור להשקעות בחברות שלהם, ומפרויקטים ממשלתיים סעודיים.
הדס לורבר, ראש פרויקט ישראל-ארה"ב במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS וראש המכון לבינה מלאכותית אחראית ב-HIT, רואה בשני הפרויקטים הללו לבדם ככאלה שיקדמו את סעודיה למעמד של מעצמת טכנולוגיה אזורית, שיעמיד אותה במסלול של תחרות עם ישראל. "השקעת הענק של אמזון תקדם את סעודיה לתוך מה שמכונה 'חזון 2030', שבו היא תהפוך למובילה עולמית בתחום הבינה המלאכותית, וזה כולל בניית שרתים, מרכזי נתונים, כלי פיתוח AI ופיתוח מודלי שפה, בכלל זה מודל שפה בערבית לכלל העולם הערבי.
"הדבר כולל תמיכה ביישומים בכל המגזר הציבורי - בבריאות, בתחבורה, באנרגיה ובחינוך - וגם במגזר הפרטי, ויכלול הקמת שוק 'סוכני AI', והכשרה של 100 אלף אזרחים סעודיים במיומנויות ענן.
"עם אנבידיה, סעודיה בעצם יוצאת מתוך מגבלות יצוא השבבים שהטיל ביידן למצב שבו היא יכולה בבת אחת להכפיל בכמה מונים את כמות השבבים שלה, ולהתייצב כאחת המדינות המובילות בעולם בעיבוד נתונים ומחשוב-על, עם תשתית מחשוב ריבונית, ויכולת לשלוט בפיתוחים העתידיים ולאמן מודלים בגבולות הממלכה", אומרת לורבר.

הדס לורבר / צילום: אסתי צילום
מי שלא הגיעה הפסידה
לדברי לורבר, שגם שימשה בעברה כבכירה במל"ל, יחד עם ענקיות הטכנולוגיה הופכת סעודיה ל"אקוסיסטם של חדשנות שכולל הכשרת כוח אדם בקנה מידה גדול ויצירת שיתופי פעולה עם ענקיות אמריקאיות, מה שיזין דור חדש של סטארט-אפים וחוקרים".
לביקור ישנם גם כמה מפסידים, ובראשם אינטל, יצרנית השבבים הגדולה בארה"ב שנפקדה מהאירוע. יתר על כן, היא היחידה מבין חברות השבבים הגדולות כמו אנבידיה, AMD וקוואלקום, שלא נכחו. עיון בעסקת סעודיה-אנבידיה מגלה מדוע: אנבידיה דחקה הצידה את אינטל באמצעות אספקת שבבים גרפיים במערכת המשולבת עם מעבדי הליבה מתוצרתה, "גרייס", המתחרים במוצר המרכזי של אינטל, שבב הקסיאון.
לשם השוואה, מחשב-העל שהוכרז הבוקר על ידי רשות החדשנות בישראל, יכלול 4,000 מעבדים מתקדמים פחות, בלאקוול (B200), ללא מעבדי גרייס של אנבידיה. המשמעות היא שבישראל מותירים פתח גם לאינטל להיכנס למחשב-העל החדש שלה. מפסידה נוספת היא אפל: טראמפ השפיל את טים קוק, מנכ"ל החברה, כאשר העיר למנכ"ל אנבידיה כי "הוא התייצב והגיע, שלא כמו אפל שנעדרו מהמעמד".

דונלד טראמפ ויורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בריאד / צילום: ap, Alex Brandon
שם מחסום לסינים
באמצעות בליץ ההסכמים הללו השיג טראמפ בסעודיה מספר מטרות: מעבר למפגן הראווה המרשים, הוא מוכיח כי ביכולתו לגייס את מיטב חברות הטכנולוגיה והפיננסים למטרותיו, כי הוא מאפשר הזרמה של עוד 400 מיליארד דולר לחברות אמריקאיות, לאחר 600 מיליארד שהובטחו קודם לכן, וחשוב מזה: הוא סותם את הגולל על הפלרטוט הסעודי עם חברות טכנולוגיה סיניות, דווקא בעת שבה אלה מציעות את פתרונות ה-AI הזולים ביותר.
בזמן ממשל ביידן, וביתר שאת לאחר הנזיפה שבאה בעקבות ההתנקשות הסעודית בעיתונאי ג'מאל חשוקג'י, הלכו והתקרבו היחסים בין סעודיה ואיחוד האמירויות ובין סין, דבר שגם הרחיק את ישראל בתורו.
שחר בלקין, סמנכ"ל בחברת זוטאקור הישראלית, שמספקת טכנולוגיות צינון ל"מפעלי AI" בעולם, סבור שהמהלך המשותף של טראמפ ובן סלמאן צפוי לא רק לקדם את סעודיה למעמד של מעצמה טכנולוגית אזורית, אלא גם להפוך אותה ליצואנית של מודלי בינה מלאכותית עבור ענקיות הטכנולוגיה ומרכזי הענן שלהן ברחבי העולם.
"בעוד שמרכזי ענן צריכים להיות בקרבת הלקוחות, ולכן יש חשיבות שאלה יוקמו בארה"ב או באירופה, מפעלי AI - שבעצם עוסקים באימון מודלים - יכולים להיות ממוקמים הרחק במקום שבו ישנו חשמל זול ובשפע, כמו בסעודיה, או האמירויות והודו, שגם כן זיהו את המגמה הזו ומשקיעים בה מיליארדים. את המודלים שמאמנים בריאד, ניתן יהיה לייצא לשרתי ענן של גוגל, אמזון ומיקרוסופט בכל העולם. אם בעבר סעודיה החזיקה את הנפט של העולם, כעת היא תאחוז במטבע החדש, שהוא מודלים וסוכני AI".
"שחקן מתחרה לישראל"
הזריחה של סעודיה כמעצמה טכנולוגית אזורית עשויה להאפיל על מעמדה של ישראל. "סעודיה הופכת לשחקן מתחרה לישראל מול הממשל האמריקאי או מול החברות האמריקאיות - בגיוס הון ובהשקעה בתשתיות וטאלנטים", אומרת לורבר.
"מיקרוסופט עלולה לחשוב פעמיים לפני שהיא מרחיבה את הפעילות בישראל, אם היא יכולה להחזיק בנוכחות בסעודיה שהופכת להאב טכנולוגי. ואם סעודיה הופכת לשותפה אסטרטגית עם שותפויות בניהול דאטה ורגולציה עם רוב ענקיות הטכנולוגיה, היא בהחלט מבינה שהטכנולוגיה הופכת למרכיב מכריע בגיאופוליטיקה, שבה הבריתות הטכנולוגיות והבינלאומיות מתחברות".
יונית גולדברג, בעלת חברת הייעוץ 11Stream שלה ניסיון בעבודה עם המפרציות, וראש פורום חוות השרתים הישראלי, אומרת כי "ישראל לא יודעת לספק כעת את האקוסיסטם הנדרש ברמה של מדינות כמו סעודיה ואיחוד האמירויות, שמספקות חשמל זמין וסביבה רגולטורית מקילה, משקיעות באקדמיה, מייבאות כוח אדם איכותי ומושכות השקעות זרות. תוכנית הבינה המלאכותית הלאומית עדיין בשלבי גיבוש - נדרש שינוי חשיבה מחדש על התחום ושינוי סדרי עדיפויות בתחום כחלק ממהלך אסטרטגי רחב-היקף".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.