גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אדם נוימן לא לבד: מוכרי החלומות לא טורחים לחפש טריק חדש

בילי אוונס מוכר למשקיעים אבחון מהיר למצב רפואי - אותו רעיון שבגינו מרצה זוגתו אליזבת הולמס 11 שנות מאסר ● ואם כל כך קל למחזר חלומות ענק, מה הפלא שאדם נוימן הקים חברה שנשמעת דומה מדי לוויוורק ● למה הם חוזרים לשיטת הפעולה שכשלה? פשוט, כי הם יכולים

אליזבת הולמס / צילום: Associated Press, Jeff Chiu
אליזבת הולמס / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

השבוע פרסם הניו יורק טיימס כי בילי אוונס, בן זוגה ואבי ילדיה של אליזבת הולמס, הקים סטארט-אפ חדש שמתואר על ידו כ"עתיד הדיאגנוסטיקה". אוונס, בן 33, מגייס עשרות מיליוני דולרים לטובת פיתוח מוצר שמאפשר לדבריו לבצע בדיקות פשוטות ומהירות לאבחון מצב רפואי - חלום של מאות מיליונים (לפחות) מסביב לעולם.

● היא אחת המדינות העוינות את ישראל, היא מאיימת על שכנותיה ופוטנציאל עסקאות הנשק בשמיים
ראיון | גילעד אלטשולר מדבר על הכול: וול סטריט, מחירי הדיור והשוק הישראלי

הבעיה היא, שזוגתו של אוונס מרצה כעת 11 שנות מאסר בכלא בטקסס, לאחר שהורשעה על אותו טריק בדיוק. בתום משפט ארוך ומתוקשר התברר שלא היה שום כיסוי להבטחה שמכרה בשעתו - חברה ומוצר שהבטיחו לגלות לנו את מצבנו הרפואי בעזרת דקירה קטנה באצבע. אבל למי אכפת? אם זה עבד פעם אחת, והתברר כמה הצורך גדול - עד כדי כך שהמשקיעים אפילו לא בדקו עד כמה המוצר אמיתי לפני שהעבירו לה מאות מיליוני דולרים - אז למה לא לנסות שוב?

וזו רק דוגמה מצוינת. בשנת 2025, נדמה שהשרלטנים ומוכרי החלומות אפילו לא מתאמצים להתחבא או להחליף זהות. בדיוק להפך. אם כבר אנחנו חיים בעידן של פייק ושקרים, וממילא אי אפשר לסמוך על אף אחד, עדיף כבר ללכת לבעלי ניסיון. הם לפחות הוכיחו שהם יודעים מה איך עושים את זה. זה מצליח בפוליטיקה, וזה עובד לא רע גם בעולם העסקים.

עם אותן סיסמאות

תסתכלו למשל (ולהבדיל) מה עושה אדם נוימן. החודש, הודיעה חברת FLOW של נוימן כי גייסה 100 מיליון דולר, לפי שווי של 2.5 מיליארד דולר. שנתיים אחרי שדיווחה שקרן ההון סיכון הבולטת בעמק הסיליקון, אנדריסן הורוביץ, השקיעה 350 מיליון דולר בחברה, מה שגילם לה בזמנו שווי אסטרונומי של יותר ממיליארד דולר. סכום שכעת יותר מהוכפל, כי ככה זה בחברות שמוכרות חלום ופוטנציאל בלתי מוגבל.

אבל הטריק של נוימן כל כך דומה לסיבוב הקודם, שקשה להאמין שזה אמיתי. האיש שהקים בזמנו את חברת וויוורק, הלביש חזות הייטק על חברה נדל"נית והצליח לסחוף אחרי החלום אינספור משקיעים שהקפיצו את החברה לשווי של עשרות מיליארדים - לפני שהיא התרסקה כל הדרך חזרה (לא חלילה באופן אישי, לאחר שהוא עצמו לקח קרוב ל-2 מיליארד דולר הביתה) - עושה שוב את אותו הדבר בדיוק. וזה עובד מצוין. עם אותו בן אדם ואותן סיסמאות.

כמה הטרמינולוגיה דומה? תשפטו בעצמכם מהודעות החברה, ש"משנה את חוויית המגורים ומחדשת טכנולוגיה אינטגרטיבית". או "חברה שלא רק מספקת דירות, היא מטפחת חיים מחוברים שבהם הפרטים מרגישים מוערכים, נתמכים ומוסמכים להגשים את הפוטנציאל המלא שלהם. עם פורטפוליו הכולל מעל 4,000 דירות בארבע ערים בארה"ב ובסעודיה, FLOW מוכנה להגדיר מחדש את מהות המגורים". הבניין הראשון, אגב, נפתח רק באוגוסט האחרון.

לא צריך ללכת רחוק כדי להבין שמדובר שוב בחברת נדל"ן פשוטה למדי. היא בעצמה מוכיחה את זה, למשל, כשהשתמשה בכסף לרכוש לפני חצי שנה 30% מפעילות הנדל"ן בארה"ב של בעלי השליטה בקנדה ישראל - חברת קנדה גלובל, הנסחרת בבורסת תל אביב. הפרויקטים של החברה כוללים גם משרדים ומסחר. השבוע היא דיווחה שהיא צפויה לבנות באחד הפרויקטים דיור בר השגה למעוטי יכולת, מה שבעיקר מלמד שמדובר ביזמות "רגילה" למדי. זה בכלל לא רע, אבל רחוק מלהיות "הגדרה מחדש של מהות המגורים".

מדד חשבונאי חדש

אבל לקנות או לבנות דירות, ודאי להשכרה, זה עסק רווי תחרות. ודאי כשהריבית בשמיים. תראו את קרנות הריט, שקונות נדל"ן מניב ומחלקות את רוב הכנסותיהן בחזרה למשקיעים. אלה מתקשות מאוד לצמוח היום, ורוב רווחיהן הם תולדה של שערוך נכסים נדיב. 4,000 דירות ביזמות ובתכנון הן בוודאי לא מוצר שיכול להצדיק מכפיל רווח עתידי מופרך כל כך. אז נוימן מדבר על "חוויה", ומציע לשוכרים (ובעיקר למשקיעים) דירה שהיא גם אפליקציה. מה שתמצאו כבר היום, ברמה כזו או אחרת, בכל פרויקט מגורים בינוני בפתח תקווה או בראשל"צ.

אז מה אם זה דומה מדי לחברת חללי המשרדים ההיא, שבסך הכול חתמה על חוזים ארוכי טווח כדי להשכיר משרדים לטווח מאוד קצר. זה לא הפריע לה לספר: "we are not just a company. We are a movement" (התיאור בתשקיף החברה). היא אפילו המציאה מדד חשבונאי חדש - "רווח מותאם לקהילה", שאפשר לה להציג רווחיות מרשימה, אחרי שניכו ממנה משום מה ריבית, מיסים, פחת, הוצאות שיווק ועוד.

אבל כיף להתאהב בחלום חדש-ישן. גם אם אני מבין שמוכרים לי חלום על הקרח, זו לא בהכרח סיבה לברוח. די אם אני משוכנע שיש סיכוי לא רע שהחלום ימשיך להתנפח, ואפשר יהיה לגלגל אותו הלאה במחיר עוד יותר מופרך.

כוכבי השבוע

מצוין: המסע הגדול של המטרו מתקדם

קשה לפרגן לפרויקטים של הסעת המונים בישראל. גם בגלל שאנחנו שבעי הבטחות, ובעיקר בגלל שלא ברור מתי נברך על המוגמר, ולא רק תושבי תל אביב יוכלו להיפרד מרכבם הפרטי (לפחות בימי חול).

ודווקא בגלל זה, מוכרחים לציין ניצחונות קטנים. בשבוע האחרון, אחרי חודשים ארוכים של דיונים ומחלוקות, אישרה הכנסת את תוכנית מתאר ארצית 70 (תמ"א 70), זו שקובעת את זכויות ועקרונות הבנייה סביב למעלה מ-100 תחנות שיהיו למטרו, הרכבת התחתית שתיסע מתחת לגוש דן.

במקביל, כמה ימים קודם, מונתה יודפת אפק ארזי, מי שכיהנה בעבר כמנכ"לית מוערכת של עיריית בת ים וכסגנית מנהל רשות התחרות, ליו"ר נת"ע, החברה הממשלתית שאמורה להגשים את החלום הגדול. והעובדה שלא טענו שהיא נבחרה בגלל קשרים ומקורבים, מספיקה להאמין שדברים טובים בכל זאת מתחילים לזוז.

בלתי־מספיק: קבינט הדיור נזכר בריכוזיות הבנקים

בוקר טוב לקבינט הדיור, שהשבוע עלו הבנקים אצלו על המוקד. פרופ' שמחון, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, הציע בקבינט להקים "צוות לבדיקת מעורבות הבנקים והשפעתם על מחירי הדירות". שמחון ציין שמימון הקבלנים כולל למשל התניה המונעת מהם להוריד את מחירי הדירות גם בתקופות קשות. ההצעה אושרה, והצוות יוקם.

אבל זה הסוד הכי גלוי בענף. מאוד מהר הצוות החדש יגלה שאכן מעט בנקים שולטים גם בביקוש לדיור - דרך המשכנתאות שהם מעמידים לרוכשים, וגם בהיצע - דרך מימון הקרקעות והבנייה. ברצותם משחררים את החבל, לקונים, ליזמים או גם וגם, וברצותם מהדקים. הדרך לשנות זאת היא לא עוד בדיקה, אלא יצירת תחרות ושחרור חסמים למערכת הפיננסית ובכלל. אבל הרבה יותר קל ונוח לסמן אויב אולטימטיבי, ולהמשיך לחגוג - יזמים, בנקים וגם הקופה הממשלתית בעצמה - מנסיקת מחירי הדירות.

עוד כתבות

החשמל הגרעיני אמין, סביבתי ובטוח - אבל יקר / איור: Shutterstock

בצל מדיניות העמימות: ישראל מגששת אחרי תחנת כוח גרעינית

ישראל נערכת לעידן שאחרי הגז ובוחנת הקמת כור גרעיני לייצור חשמל, אך העובדה שאינה חתומה על האמנה הבינלאומית למניעת הפצת נשק גרעיני תהווה מכשול ● התומכים במהלך מצביעים על האמינות הגבוהה של תחנת כוח כזו ועל היתרון הסביבתי שלה, אך מזהירים מהעלויות, משך ההקמה והרגישות המדינית ● השר אלי כהן: "אנרגיה גרעינית היא העתיד של המשק"

טרטר דג אווסה / צילום: חיים יוסף

המסעדה שכולם מדברים עליה: שימו בצד כל מה שידעתם על אוכל אתיופי

שימו בצד את כל מה שחשבתם על אוכל אפריקאי בכלל ואתיופי בפרט - "סטודיו גורשה" פותח את הראש למטבחים אחרים ונפלאים

מפגינים למען שחרור החטופים בתל אביב, הערב (ש') / צילום: פאולינה פטימר

אלפים מפגינים למען שחרור החטופים בתל אביב; גורם בישראל: "שעות גורליות"

בחמאס מאשרים: המו"מ בדוחא מתנהל "ללא תנאים מקדימים" ● צה"ל פתח במבצע "מרכבות גדעון" והצהיר: "הנענו כוחות לתפיסת שטחים בשטח רצועת עזה" ●  דיווחים ערביים: "טנקים של צה"ל העמיקו את הכניסה הקרקעית" ● נשיא מצרים בפסגה הערבית: דורשים מטראמפ ללחוץ על ישראל ● עדכונים שוטפים 

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

תוכנית "דירה בהנחה" צפויה לעבור למתכונת חדשה. כך היא תעבוד

תוכנית "דירה בהנחה" תימשך במתכונת הנוכחית שלה עד לסוף אוגוסט, כדי לאפשר שיווק של מלאי קיים ● לאחר מכן, היא צפויה לעבור למתכונת חדשה, עם מיקוד בעיקר ביישובי הפריפריה ● חלק מראשי הרשויות המקומיות התערמו על המתווה החדש, ולא מן הנמנע שיהיה ניסיון להביא להארכה נוספת של התוכנית הנוכחית

מוזיאון המט בעת הצגת התערוכה ''קספר דיוויד פרידריך: נשמת הטבע'' בחודש שעבר. פועלים לחקר האמת / צילום: Reuters, Anadolu

ייתכן שלמטרופוליטן יש אומנות גנובה במיליוני דולרים, והוא לא מחכה שיבקשו אותה בחזרה

המוזיאון פועל להערכה מחדש של הפריטים שברשותו, כדי לקבוע מהיכן בכלל הגיעו היצירות, ולהשיבן לבעליהן ● בשנת 2022 הוציאו רשויות מהמט 27 חפצים בשווי 13 מיליון דולר והחזירו אותם למדינות המוצא שלהם ● מנכ"ל המט: "לפני 50 שנה לאיש לא היה אכפת ממסמכים"

סם בנקמן–פריד. נותר שנוא ברחבי תעשיית הקריפטו / צילום: Reuters, Kyle Mazza via Reuters Connect

מתוך תא המאסר: בנקמן-פריד יוצא לעסקה הנועזת ביותר בקריירה שלו

ראיונות מהכלא, הבטחות לפיצוי לקוחותיו לשעבר והצהרות על מהפך בדעותיו הפוליטיות ● סם בנקמן-פריד, שהורשע בהונאה בבורסת הקריפטו שייסד, מנצח על בליץ יחסי ציבור בניסיון להשיג חנינה נשיאותית ● כשעל כף המאזניים 25 שנות מאסר נראה שאין לו מה להפסיד

הפצצת שדה התעופה של צנעא על ידי חיל האוויר / צילום: Reuters, Anadolu

התקיפות הישראליות בתימן נובעות מבורות מודיעינית ומתפיסה מערבית שגויה

השבתת הנמלים הימיים של המורדים החות'ים על ידי ישראל היא אכן מרשימה, אבל היא נובעת מתפיסה מערבית שגויה שמניחה שלחץ צבאי יוביל לכניעה ● האיראנים בינתיים ממשיכים להזין את החות'ים דרך נתיבים יבשתיים ● הפתרון היחידי להתמודד עם החות'ים: להוריד את ראש הנחש

האינפלציה בישראל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

קפיצה חריגה באינפלציה - עלתה לקצב שנתי של 3.6% באפריל; התמתנות בעליית מחירי הדיור

המחירים באפריל עלו ב-1.1%, הרבה מעל הצפי • האינפלציה השנתית זינקה ל-3.6% באפריל לעומת 3.3% במרץ ● זינוק בולט של 16% נרשם בהוצאות על נסיעות לחו''ל וטיסות בארץ שתרמו לעלייה של 0.7% במדד • ירידות נרשמו בסעיפי ירקות טריים וריהוט וציוד לבית • במחירי הדירות נרשמה השנה עלייה של 6.4%

חוזרים לעבודה במשרד / צילום: AI

באינטל וגוגל כבר שינו את הכללים: ברוכים הבאים לעידן החדש בשוק העבודה

יותר ויותר חברות ענק בעולם נפרדות מהמודל ההיברידי ומקשיחות מדיניות לעיבוי הנוכחות במשרד - וגם בישראל כבר מיישמים את המגמה ● איך תעשו את זה נכון, בלי לאבד את הטאלנטים שלכם?

הנפקת חברת REE. מאז ההנפקה צלל מחיר המניה בכמעט 90% / צילום: נאסד''ק

מניית האוטוטק הקטנה שהוערכה במיליארדים נפלה במעל 70%

מאז ההנפקה צלל מחיר מניית חברת האוטו-טק הישראלית REE בכמעט 90%, והיא נסחרת כעת לפי שווי של 33 מיליון דולר בלבד ● החברה, שהונפקה לפי שווי של מעל 3 מיליארד דולר, מתקשה להציג הכנסות בזמן שהיא שורפת מזומנים בקצב גבוה - מה שהביא את ההנהלה להכריז על תוכנית ייעול

עורב. בעל יכולת לזהות את עצמו במראה - השמורה מלבדו רק לדולפינים, פילים, קופי האדם ולוויתני אורקה / צילום: Shutterstock

לא שוכח פרצופים: הזיכרון המדהים שהפך את העורב לאימת הרחוב

יש להם יכולת לזהות פרצוף גם במרחק של עשור, לפתור בעיות סבוכות, וגם זיכרון פנומנלי שמשמש אותם לקטלג דרכים להשגת מזון ● העורבים הם מבעלי החיים החכמים ביותר בממלכת החי, גם בהשוואה ליונקים. לא תרצו שהם יסמנו אתכם

השבוע בעולם / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Alex Brandon, Shutterstock

מתנת קטאר מזעזעת גם את תומכי טראמפ; בריטניה הופכת ל"אי של זרים"

קטארגייט נוסח אמריקה: תומכי טראמפ מלגלגים על החלטתו לקבל 'ארמון מעופף' ● הסינים מתפארים שיכלו ל'נמר הנייר' האמריקאי ● סוכנים רוסיים ניצודים באירופה ● מנהיגים שמאליים מדברים כמו ימניים נגד הגירה ● 'תור הזהב' של תרופות משקל ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם "חדר סודי": בכמה נמכר בית פרטי בשטח של 420 מ"ר במבשרת ציון?

ברחוב ברקת במבשרת ציון נמכר בית פרטי בשטח בנוי של כ־232 מ"ר, תמורת 6 מיליון שקל ● לבית שבעה חדרים והוא זקוק לשיפוץ יסודי ● "בתהליך המכירה גילינו בנכס חדר נוסף בעליית הגג שהבעלים בכלל לא היו מודעים אליו" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

סושי ב–Mizumi / צילום: באדיבות מיזומי

על שפת הכנרת, מצאנו מסעדה יפנית עם סושי שקיבל טוויסט ישראלי

פטיסרי מושלמת שמגישה קרואסון פפיון ופרלינה קשיו, טיול סאפ ויוגה בזריחה, אוכל יפני ראוותני ומפלים צוננים נסתרים ● תופרת יום סובב כנרת

הנהלת טריפלדוט. במרכז: המייסדים ליאור שיף ואייל חמיידס / צילום: Paul Clarke

סודוקו וטטריס בשווי של 2 מיליארד דולר: חברת המשחקים הסודית של הישראלים בלונדון יוצאת לאור

טריפלדוט, מפתחת משחקי קז'ואל למובייל, הפכה בן לילה לאחת מחברות הגיימינג הבולטות בשוק, לאחר שרכשה את חטיבת המשחקים של ענקית הפרסום אפלובין - בתמורה ל־800 מיליון דולר ● בשיחה עם גלובס, מדבר מנכ"ל ומייסד החברה ליאור שיף על ההחלטה וחושף עד כמה החברה קרובה להנפקה: "זו בהחלט אופציה"

ישראל פרמייר טק באימון המסלול של המרוץ באיחוד האמירויות. ''הנוכחות שלנו במדינה ערבית מסמלת את הכוח של הספורט'' / צילום: נועה ארנון

8 מיליון אירו בשנה הפכו קבוצת אופניים אנונימית מישראל לסנסציה

במרוץ ג'ירו ד'איטליה היוקרתי, שנערך בימים אלה, לוקחת חלק זו השנה השמינית קבוצת האופניים ישראל פרמייר טק ● העיניים כולן נשואות אליה, לאחר שבשנים האחרונות רוכביה גורפים פעם אחר פעם הישגים בתחרויות מובילות בעולם ● הפילנתרופ סילבן אדמס, שמשקיע בה כ–8 מיליון אירו בשנה, מסביר איך הצליח לשים קבוצה אנונימית על מפת הספורט העולמי

צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ענקיות השבבים שכבר נהנות מההסכם של טראמפ עם סעודיה

בעקבות עסקאות הענק שנחתמו במהלך ביקורו הנשיאותי של טראמפ בחצי האי ערב, בנק אוף אמריקה כבר העלה את תחזיותיו לחברות השבבים אנבידיה ו-AMD, והקפיץ את מחירי היעד של מניותיהן ● הבנק העלה גם את מחירי היעד של מניות ברודקום ומארוול, על אף שהן חשופות לאפל ולגוגל, שמעמדן הרגולטורי והעסקי רגיש

טוני אבוט / צילום: פרטי באדיבות המצולם

ראש הממשלה לשעבר שבטוח: אלה שלוש הדיקטטורות שרוצות לרסק את המערב הליברלי

רגע אחרי הבחירות באוסטרליה, ראש הממשלה לשעבר טוני אבוט בראיון מיוחד ● הוא מודאג מהשלטון הנוכחי במדינתו, שמחריף את מצב הקהילה היהודית בה, סבור שישראל נלחמת מלחמה צודקת, מאמין בסחר חופשי אבל לא שולל מכסים על סין, ובטוח: "טראמפ לא שמרן. בלב השמרנות נמצאת תפיסת הכבוד"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; פוט לוקר זינקה ב-86%, סולאראדג' ב-16%

נאסד"ק ירד ב-0.2% ● פוט לוקר נרכשת בפרמיה של 90% ● פאוול מזהיר מפני "שוקים בשרשרת האספקה" ● מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן: "המיתון עדיין מהווה אפשרות" ● יונייטד הלת' נפלה בכ-15% לאחר שפורסם שהחברה נמצאת תחת חקירה של משרד המשפטים האמריקאי ● ירידה מפתיעה במדד המחירים ליצרן בארה"ב ● תשואות האג"ח ומחירי הנפט ירדו, מחיר הזהב התאושש

מערכת מעיל רוח של רפאל / צילום: אתר רפאל

מערכת הנשק הישראלית שזוכה לביקושים גדולים במיוחד

מערכת ההגנה האקטיבית של רפאל "מעיל רוח" הצילה חיים רבים והופכת מבוקשת במיוחד, מטוס הקרב הדור החמישי של טורקיה יוצג בשנת 2027, סינגפור רוכשת צוללות מטיסנקרופ הגרמנית שמכרה בעבר צוללות לישראל, ודנמרק תגן על נתיבי הסחר הימיים עם כשב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות