גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיום הדרמטי וההסכמה השקטה של ארה"ב: הסכנה מאחורי התדרדרות היחסים עם אירופה

הלחץ האירופי מילא תפקיד בנימוקים לגבי הצורך של ישראל לשנות כיוון ולהתחיל להזרים מזון וסיוע המוניטרי לעזה ● הביקורת האירופית החדשה על ישראל, השפה החריפה, האיומים והדרישות הם לא רק תולדה של דעת הקהל האירופי ● זו הפעם הראשונה מאז ה-7 באוקטובר שבה האיחוד האירופי מנצל את העובדה שהוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, כדי לדרוש צעדים מדיניים

מנהיגי אירופה. המדיניות ביבשת מול ישראל השתנתה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי; צילומים: AP-Ludovic Marin, Alberto Pezzali,Shutterstock
מנהיגי אירופה. המדיניות ביבשת מול ישראל השתנתה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי; צילומים: AP-Ludovic Marin, Alberto Pezzali,Shutterstock

בסוף השבוע האחרון התקבצו קרוב למאה אלף מפגינים בהאג, באחת ההפגנות הגדולות שידעה הבירה ההולנדית בעשורים האחרונים. רובם לבשו אדום, כדי לסמן את "הקו האדום" החדש עליו הכריזה הממשלה ההולנדית לפני כשבועיים בנוגע למלחמה הישראלית בעזה. שר החוץ ההולנדי קספר וולדקאמפ הכריז לראשונה כי יש לדון בהסכם הבסיס בין ישראל לאיחוד ("הסכם האסוציאציה") - צעד קיצוני שבעבר נדרש רק על ידי קומץ מדינות פרו-פלסטיניות - אם ישראל לא תסיר את "המצור ההומניטרי" על עזה. מאוחר יותר באותו הערב הכריז ראש הממשלה בנימין נתניהו על התקפלות והכנסת הסיוע והמזון. "התקרבנו לקו האדום", הוא אמר.

שר החוץ הצרפתי מאיים: נתמוך בדיון אם ישראל עדיין מקיימת את ההסכם עם האיחוד האירופי
בריטניה, צרפת וקנדה מאיימות בסנקציות על ישראל - אלה המשמעויות

הרטוריקה הדומה אינה מקרית. לפי הדיווחים מהקבינט הישראלי, הלחץ האירופי מילא תפקיד בנימוקים לגבי הצורך של ישראל לשנות כיוון ולהתחיל להזרים מזון וסיוע המוניטרי לעזה, לצד לחץ אמריקאי והסכמות עם וושינגטון. יהיו מה שיהיו הסיבות המלאות, הרי שהמהלך הנוכחי מסמל את הפעם הראשונה שבה האיחוד האירופי "עלה להתקפה" מול ישראל מאז ה-7 באוקטובר, וניצל את העובדה כי הוא שותף הסחר הגדול ביותר שלה, כדי לדרוש צעדים מדיניים.

מאחורי הצעד הזה עומדת העובדה כי הגישה לישראל השתנתה בבירות אירופה בחודש האחרון. ההכרזות על כיבוש כל הרצועה "לזמן ממושך", ההתבטאויות הקיצוניות של שרים על "השמדה" וטרנספר, הרעב שחווים תושבי הרצועה וההפצצות המתמשכות, גרמו למדינות שבעבר בלמו יוזמות נגד ישראל ברמת האיחוד האירופי לשנות כיוון.

הולנד אולי הובילה את היוזמה, אך במהרה הצטרפו אליה גם שבדיה, פינלנד, פורטוגל ובלגיה, בין השאר. הממשלות הללו, שהפגינו תמיכה בישראל, נמצאות כבר יותר משנה תחת לחץ ציבורי בלתי פוסק "לעשות משהו" לטובת הפלסטינים. הימים האחרונים מסמנים את הקריסה של שאריות התמיכה בממשלה הנוכחית שהיו ברוב חלקי אירופה.

הפגנת ''הקו האדום'' בהאג / צילום: ap, Molly Quell

הממשלות הגנו עד כה על ישראל בפני ציבור עוין

למי שסבר בטעות בעקבות תוצאות הצבעת הקהל באירוויזיון כי "הציבור האירופי" ניצב לצד ישראל, בעוד הממשלות הן אלה שנגדה - הרי שהמציאות היא הפוכה לגמרי. אחרי שנה וחצי של מלחמה, הציבור האירופי הרבה יותר אנטי-ישראלי מאשר רוב הממשלות המייצגות אותו. כעת הן מיישרות קו עם הציבור ונכנעות ללחץ הפנימי.

42% מהגרמנים סבורים כי ישראל מבצעת בפלסטינים מה שהנאצים ביצעו ביהודים (לפי סקר של קרן "ברטלסמן"). 50% מהספרדים דורשים שמדריד "תעשה יותר כדי לרסן את ישראל". 56% מהשבדים רואים את ישראל באור שלילי. 60% מהאיטלקים סבורים כי המתקפה הישראלית בעזה "אינה מוצדקת" (הנתונים לפי סקרי YouGov). אם כבר, הממשלות הגנו עד כה על ישראל בפני ציבור עוין. כעת ההגנה הזו נעלמה.

דנמרק, אחת המדינות האחרונות שהתעקשו להימנע מהכרזה על אמברגו נשק על ישראל, שממשיכה לספק חלקים ל-F-35 בעוד מדינות אחרות הפסיקו זאת, ושנאבקת נגד דרישות לחרם על ישראל בבתי משפט, פרסמה אתמול לראשונה הודעה הדורשת מישראל להכניס סיוע הומניטרי לרצועה באופן מיידי.

גם גרמניה, ידידתה הגדולה של ישראל ומי שמנסה להפעיל את השפעתה כעת כדי למתן את העמדה המאוחדת של בריסל בנוגע לישראל, דורשת זאת באופן ברור ומגנה את המבצע הצבאי.

ועם האוכל בא התיאבון. אחרי האיומים לשינוי מדיניות האיחוד האירופי, גם צרפת, בריטניה וקנדה עלו אתמול להתקפה משלהן. צרפת מכנסת בחודש הבא ועידה לנושא הפלסטיני בניו יורק, בשיתוף עם סעודיה, ומתכננת להכריז על הכרה במדינה פלסטינית. היא מגייסת שותפות לכך.

לראשונה דרשו המדינות לא רק את הזרמת הסיוע לעזה, אלא את "הפסקת הפעולות הצבאיות" ברצועה. הן איימו על ישראל ב"צעדים מוחשיים" בנושא זה. כששר החוץ הצרפתי נשאל מה הם הצעדים הללו, הוא הצביע על היוזמה ההולנדית לדון בהסכם האסוציאציה.

"ישראל היא מדינה סוררת"

אין לטעות - הביקורת האירופית החדשה על ישראל, השפה החריפה, האיומים והדרישות הם תולדה לא רק של דעת הקהל המקומית. הם גם מקבלים תמיכה שקטה מוושינגטון. אירופה חרדה ליחסיה עם ארה"ב, המגנה עליה במסגרת נאט"ו. אם דוברת הבית הלבן הייתה מבהירה כי הנשיא דונלד טראמפ רואה בחומרה את האיומים האירופיים כלפי ישראל, הם היו נפסקים בין-רגע. האירופים חשים כי גם הממשל הנוכחי בוושינגטון ביקורתי כלפי המדיניות הנוכחית. מעודדים מכך - הם מנסים לנצל את כוחם.

ההשלכות הכלכליות יכולות להיות הרות-גורל בעבור ישראל. מעבר לרעידת האדמה הדיפלומטית שתיווצר אם שרי החוץ של האיחוד אכן יחליטו לדון אם ישראל היא עדיין דמוקרטיה המחויבת לזכויות אדם, כפי שדורש מספר הולך וגדל של מדינות - הרי שהדבר צפוי להעביר את השאלה לבחינה משפטית. מבחינה זו, הממשלות ייאבדו את השליטה בצעדים הבאים, והדבר יועבר להכרעת משפטנים - לא הזירה הכי אוהדת לישראל במצב העניינים נוכחי.

מבחינה זו, הסוסים ייצאו מהאורווה ברגע שבו הדבר ייקבע. לא משנה מה יהיו ההשלכות של הבחינה. לא משנה שהשעיה של הסכם האסוציאציה דורשת הסכמה פה-אחד, מה שלא צפוי כל עוד לישראל יש ידידות כמו גרמניה, אוסטריה והונגריה. ההסכם הזה הוא הבסיס ליחסי סחר בשווי 47 מיליארד אירו בשנה, הבסיס להסכם השמיים הפתוחים, לחילופי הסטודנטים שבמסגרת תוכנית "אראסמוס", לשיתופי-הפעולה המדעיים במסגרת תוכנית "הורייזן". לכל היחסים כולם. גם אם ההשעיה תטורפד, המסר שייווצר מבחינה של סעיף 2 יהיה - "ישראל היא מדינה סוררת". מה אמורה לחשוב חברה אירופית ששוקלת אם לפתוח מפעל בישראל, או לשתף פעולה עם חברה ישראלית, כשהיא צריכה לחשוש מקריסה מוחלטת של היחסים?

יש מגוון צעדים אחרים שבהם האיחוד האירופי עשוי לנקוט. הוא יכול להרחיב את הסנקציות על מתנחלים אלימים וארגוני מתנחלים, הוא יכול להטיל סנקציות אישיות על "שרים קיצוניים" כפי שדורשת שבדיה. הוא יכול אפילו להתחיל ולקדם הגבלה על מוצרים המגיעים מהתנחלויות. הוא גם יכול לקבור את הדיונים המשפטיים כפי שהוא יודע לעשות, בלחץ ישראלי ובסיוע מדינות ידידותיות ביבשת. אבל התחושה היא שנפל דבר באירופה, שהמלחמה בעזה איבדה את שאריות התמיכה שלה.

"לא נעמוד מנגד", הבטיחו מנהיגי אירופה, וכעת נותר לראות איך הם מתכוונים למלא את הבטחותיהם, ומה המחיר שיהיה על ישראל לשלם.

עוד כתבות

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון