שר החוץ הצרפתי מאיים: נתמוך בדיון אם ישראל עדיין מקיימת את ההסכם עם האיחוד האירופי

אין מדובר בעמדה חדשה מצדה של צרפת, שהביעה תמיכה בפתיחה לדיון של השאלה אם ישראל עדיין מחויבת להסכם האסוציאציה, הקובע כי האיחוד האירופי וישראל יישארו מחויבים לערכים משותפים של דמוקרטיה וכיבוד זכויות אדם

שר החוץ של צרפת, ז'אן נואל בארו / צילום: Associated Press
שר החוץ של צרפת, ז'אן נואל בארו / צילום: Associated Press

שר החוץ של צרפת הבהיר היום (ג') בראיון לרדיו צרפתי מה עומד מאחורי האיומים שנשמעו אתמול מצד מנהיגי צרפת, בריטניה וקנדה לנקוט "פעולות מוחשיות" אם ישראל לא תפסיק את הפעולה הצבאית בעזה ותזרים סיוע הומניטרי לתושבי הרצועה. השר ז'אן נואל בארו ציין כי פעולה אפשרית יכולה להיות תמיכה בדיון אם ישראל עדיין מחויבת להסכם האסוציאציה עם האיחוד האירופי, שהוא הבסיס לכל היחסים בין ישראל לאירופה.

בריטניה, צרפת וקנדה מאיימות בסנקציות על ישראל - אלו המשמעויות
כותרות העיתונים בעולם | משרד החוץ הסיני ממליץ לאזרחים: אל תגיעו לנהריה או לאשקלון

לא מדובר בעמדה חדשה מצד צרפת, שהביעה תמיכה בפתיחה לדיון של השאלה אם ישראל עדיין מחויבת לסעיף 2 בהסכם האסוציאציה, הקובע כי האיחוד וישראל יישארו מחויבים לערכים משותפים של דמוקרטיה וכיבוד זכויות אדם. נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר בימים האחרונים כי צרפת תומכת במהלך, שנחשב למהלך אנטי-ישראלי השמור לקומץ מדינות פרו-פלסטיניות באיחוד האירופי, אך זכה לתמיכה בשבועיים האחרונים מצד מדינות שנחשבו לתומכות בישראל.

כזכור, אתמול (ב') מנהיגי צרפת, בריטניה וקנדה פרסמו הודעה משותפת הדורשת מישראל לראשונה "להפסיק מיד את הפעולות הצבאיות ברצועת עזה". המנהיגים איימו על ישראל ב"פעולות מוחשיות" אם תסרב לעשות זאת, כמו גם להכניס סיוע הומניטרי ומזון לרצועה.

שלושת המנהיגים כתבו בהודעה המשותפת כי "ההודעה של ישראל אמש, לפיה תכניס כמות בסיסית של מזון לעזה, היא לחלוטין בלתי־מספקת". "אנו קוראים לממשלה הישראלית להפסיק את הפעולות הצבאיות שלה בעזה, ולאפשר באופן מיידי כניסת סיוע הומניטרי לרצועה", נכתב.

בניגוד להצעה הישראלית-אמריקאית לכונן מנגנון חדש לחלוקת המזון והסיוע ההומניטרי, שלוש המדינות קובעות כי "(ישראל חייבת) להיות בקשר עם האו"ם כדי לאפשר את חזרת הסיוע לפי העקרונות ההומניטריים".

המנהיגים גם קראו לחמאס לשחרר מיד את כל החטופים המוחזקים בידיהם מאז ה-7 באוקטובר. הם גינו בחריפות את "דבריהם של שרים בממשלה הישראלית" שרמזו כי המצוקה שתיווצר ברצועת עזה בעקבות המצב הנוכחי, תעודד את התושבים להגר למדינות אחרות. "עקירה כפויה היא הפרה של החוק הבינלאומי", נכתב.