גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מענקים של מיליארדי אירו על הכף: "הפסד של הורייזון - מכה כמעט אנושה למדע הישראלי"

האפשרות שבאיחוד האירופי יוציאו את ישראל מתוכנית הורייזן לתמיכה במדע מטלטלת את החוקרים ואת האקדמיה בארץ ● גורמים בכירים מזהירים שעוד לפני קבלת ההחלטה, עצם הדיון יתחיל לגלגל כדור שלג שיפגע במחקר ● האם אירופה תוכל באמת להחליף את החוקרים הישראלים?

אפשרות שבאיחוד האירופי יוציאו את ישראל מתוכנית הורייזן / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
אפשרות שבאיחוד האירופי יוציאו את ישראל מתוכנית הורייזן / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

אפשר לומר שהוצאת ישראל מתוכנית הורייזן האירופית לתמיכה במדע תחזיר את ישראל שנים אחורה, אבל גם זו תהיה הערכת חסר של עוצמת הטלטלה האפשרית. ישראל הייתה מיום הקמתה מובילה מדעית, והאוניברסיטאות שלה זכו להערכה עוד לפני קום המדינה. כעת, עצם העובדה שבאיחוד האירופי דנים באפשרות להוציא את ישראל מהתוכנית עלולה לדרדר את המדע הישראלי לליגות נמוכות שאיננו מכירים כמדינה.

פרשנות | בצל החזרה לעזה: יחסי הישראלים עם העולם בסכנה חסרת תקדים
היוזמה הזו נגד ישראל נדחתה בשאט־נפש לפני חצי שנה, אז איך היא חזרה אל השולחן?
טלטלה ביחסי ישראל־אירופה: האיומים, ההסכמים שבסכנה והסנקציות האישיות שבדרך

"שיתוף־פעולה הוא הבסיס למדע"

"במדע של היום, במיוחד במדעי הטבע ובמדעים המדויקים, חלק גדול מהמחקרים הטובים ביותר נעשים במשותף", אומר דוד הראל, נשיא האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים ופרופסור למדעי המחשב במכון ויצמן.

"בנושאים מסוימים, אי־אפשר לעשות מדע טוב במדינה אחת. זה לא רק המחקר הרשמי המשותף, אלא גם כנסים ושיחות מסדרון שבהם נולדים הרעיונות הטובים ביותר. שיתוף־פעולה הוא הבסיס לכל עשייה מדעית, לא רק במחקרים של מיליונים אלא גם במחקרים צנועים יותר".

לדברי הראל, "המדע הוא קריטי לביטחון, להייטק, לכלכלה, לרפואה. אנחנו לא יכולים לדמיין את מדינת ישראל בלי מדע מוביל. להפסיד את הורייזן זו מכה כמעט אנושה למדע הישראלי".

פרופ' דוד הראל / צילום: יח''צ

"אין עוד תוכנית כזאת בעולם", מוסיף גורם בכיר במועצה להשכלה גבוהה (מל"ג). "כמו שמי שלא משתתף באולימפיאדה לא באמת יכול להיות שחקן משמעותי בספורט העולמי, כך אי־אפשר לדמיין את המדע הישראלי בלי תוכנית הורייזן".

חוקרים ישראלים אומנם נהנים גם ממענקי מכון הבריאות הלאומי בארה"ב (NIH), שגם הם בסיכון מסיבות פנים־אמריקאיות, אבל ההיקפים שלהם אינם דומים לאלה של תוכנית הורייזן, המגלגלת 93.5 מיליארד אירו בשנה.

במסגרת הורייזן 2020 (התוכנית לשנים 2014-2020) קיבלו אלפי חוקרים ישראלים מענקים בשווי כולל של 1.3 מיליארד אירו. במסגרת התוכנית הנוכחית, שתקפה עד 2027, התקבלו עד כה יותר ממיליארד אירו.

"ההישג הישראלי - שני רק לשווייץ"

ההצלחה של ישראל בתוכנית עד כה הגיעה בזכות ולא בחסד, ועד האירועים האחרונים נרשם ביקוש רב לעבודה עם חוקרים ישראלים. גם היום, לא בטוח שחוקרים באירופה חושבים שהישראלים כל־כך קלים להחלפה. בתוכנית הורייזן 2020 נענו בחיוב 12.8% מהבקשות למענקים שהגישו ישראלים, בהשוואה לממוצע של 11.9% לתוכנית כולה. היום סיכויי ההצלחה בכלל האיחוד האירופי עומדים על 16%-17%, ואילו של ישראל עומדים על 15.3%.

בתוכנית ERC היוקרתית, שהיא חלק משמעותי ומוביל מתוכנים הורייזן, ישראל נחשבה ונחשבת עדיין מצליחה במיוחד. במסגרת הורייזן 2020 שיעור ההצלחה שלה עמד על 18%, הישג שני רק לשווייץ. "ובואו ניקח רגע להעריך את זה, כי לשווייץ מגיעים מדענים מכל העולם, ואילו אלינו מי בא? הנתון הזה הוא תוצאה רק של עבודה של ישראלים ויהודים", אומר הבכיר במל"ג.

"אנשים לא רוצים לפגוע במדע", אומר הראל. "הם יודעים שמה שאפשר לעשות עם החוקרים הישראלים הוא חשוב מאוד לכל העולם. הם גם יודעים שפגיעה במדע מחלישה סקטור שהוא, בהכללה, מתנגד לפעולת המממשלה".

"בינתיים", הוא אומר, "המצב של ארה"ב בכל זאת יותר גרוע. מבטלים שם מענקים בהפתעה, וחוקר לא מבין מאיפה הוא הולך לשלם לסטודנטים או לספקי הציוד שלו. מפסיקים ויזות לחוקרים מחוץ למדינה באבחה.

"אבל גם זה משפיע עלינו, כי גם אנחנו מקבלים מענקים מה־NIH, ושולחים את מיטב החוקרים שלנו להכשרה באוניברסיטאות המובילות בארה"ב. במדע הכול קשור והכול בינלאומי".

הבעיה היא לא רק אובדן של כסף

"מלבד אובדן הכסף ישירות ממענקי הורייזן, הוצאת ישראל מהתוכנית יכולה להתחיל לגלגל כדור שלג", אומר הגורם במל"ג. "ישראל לא תוזמן להשתתף במחקרים עם החוקרים המובילים, לא תהיה לה גישה לתשתיות המדעיות המובילות בעולם, תשתיות שבדרך־כלל לא נמצאות אצלנו. חוקרים, גם ישראלים שיצאו לחו"ל, לא ירצו להגיע או לחזור לפה, כי הם יידעו שכאן הם לא יכולים לקבל את המענקים, ושהמדינה מודרת מהמדע הבינלאומי.

"כמו כל העולם, גם אנחנו נערכים עכשיו לפתות מדענים מבטיחים שחוששים לנסוע לארה"ב בגלל האי־ודאות שיש שם לגבי עתיד המדע ומצב ההגירה. איך נוכל למשוך אותם אלינו אם אנחנו בעצמנו מקום כל־כך בעייתי?".

הראל מסכים שההשלכות עלולות להיות מורגשות עוד לפני שהתקבלה החלטה רשמית. "ברגע שמתחילים אפילו לדבר על הנושא, כל ההתייחסות למדע הישראלי מושפעת מזה. ועדות השיפוט אמורות להיות אובייקטיביות, אבל בסופו של דבר אלה בני אדם. אנחנו כבר מרגישים שהתפיסה של המדע הישראלי בעולם נפגעה".

סיכוי נמוך לתרחיש הכי גרוע

ההחלטה להוציא את ישראל מהסכמי האסוסיאציה, המגדירים את היחסים בין ישראל לאיחוד האירופי מאז שנות ה־90 של המאה הקודמת, צריכה להתקבל בקונצנזוס, והתרחיש לכך נראה כרגע לא סביר. בישראל מעריכים כי מדינות כמו הונגריה וגרמניה יחסמו צעד כזה.

הדיון בהסכמים האלה עלול להסתיים גם בסנקציות חלקיות שיכללו את השעיית ישראל מתוכנית הורייזן. סנקציות כאלה יכולות להתקבל ברוב מיוחס, אבל ברשות החדשנות מעריכים כי גם הסיכוי לתרחיש כזה הוא נמוך. "כיוון שהרוב נקבע לפי גודל האוכלוסייה של המדינות, ובשל משקלן של מדינות כמו גרמניה, איטליה והונגריה - תרחיש זה נחשב בשלב זה כבלתי סביר ואף חסר סיכוי להערכתנו".

כך או כך, ההחלטה באיחוד האירופי צפויה להתקבל עד 23 ביוני. בחצי השנה הקרובה צפוי להתחיל גם הדיון בתוכנית המסגרת הבאה של הורייזן, שתחל ב־2027. בינתיים, בשנתיים שנותרו לתוכנית הנוכחית לא אמור להשתנות דבר באופן רשמי, אולם כבר עכשיו ניכרים סימנים להשפעה לא ישירה.

לדברי הגורם במל"ג, "כל עוד לא התקבלה החלטה רשמית, אסור לתוכנית לחסום מענקים מקבוצות שבהן משתתפים ישראלים. בכל זאת אנחנו רואים ירידה מסוימת, גם אם קטנה בינתיים, במספר המענקים שהתקבלו. זה קורה לא רק בגלל חרמות רשמיים ממספר קטן של אוניברסיטאות באירופה, אלא גם בגלל חשש פרקטי. האם כדאי להכניס ישראלי לפרויקט אם אנחנו לא יודעים מה יקרה לחברות הישראלית בתוכנית בעתיד?".

מועצת האקדמיה הלאומית למדעים: "המצב הנוכחי מורכב ומסוכן"

מועצת האקדמיה הלאומית למדעים פרסמה היום גלוי דעת חריף ובו ציינה כי קיימת סכנה ממשית בכל הנוגע לעתיד שיתוף הפעולה המדעי והאקדמי בין ישראל לאירופה והשתתפותה של ישראל בתוכניות הורייזון.

"החשש מפני פגיעה באפיק התמיכה האירופי, ובכך גם בעתיד המדע הישראלי, מקבל משנה תוקף על רקע ההתפתחויות המדאיגות בארצות הברית", נאמר במסמך. "קיצוצי ממשל טראמפ בתקציבי מחקר פדרליים, צמצום שיתופי פעולה עם חוקרים זרים והקפאת מענקים דו־לאומיים כבר החלו להשפיע לרעה על המימון של מחקר ישראלי וכפי הנראה הדבר אף יחמיר בעתיד. מגמה זו מעצימה את תלותו של המחקר הישראלי בשיתופי פעולה עם אירופה וממחישה עד כמה המצב הנוכחי מורכב ומסוכן.

"מועצת האקדמיה קוראת לממשלת ישראל לפעול לאלתר ובנחישות בנצלה את כל הכלים העומדים לרשותה כדי למנוע פגיעה בהסכם השותפות עם האיחוד האירופי. על הממשלה לפעול ליצירת תנאים שיאפשרו המשך שיתוף הפעולה הכלכלי והמדעי עם אירופה תוך כדי מתן מענה לדאגות הבין-לאומיות שהועלו ושמירה על האינטרסים הלאומיים של ישראל.

"אנו קוראים לכל מוסדות המחקר והמדע באירופה שלא לערב שיקולים לא מקצועיים בשיתוף הפעולה המדעי עם מדינת ישראל ולהימנע מצעדים של הפסקת מימון מחקרים, של ניתוק קשרים או של גילויי חרם אקדמי אשר עלולים לפגוע לא רק במדע הישראלי אלא גם במדע העולמי ובטובת הכלל".

עוד כתבות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות