גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדוחות הדהימו את השוק: הרבה זמן לא ראינו ראלי כזה במניות הביטוח

אחרי גל של דוחות כספיים חזקים במיוחד לחברות הביטוח, שבו הציגו שיעורי רווחיות גבוהים מאלה של הבנקים, מניות חברות הביטוח בבורסה קפצו ● מוטי ציטרין, סמנכ"ל מידרוג, סבור כי מדובר באירוע חריג לחיוב ● לדבריו מדובר בתרומה של תקן חשבונאי חדש שתיתכן גם בהמשך

מיכאל קלמן, ניר כהן ויורם נוה / צילום: נטי לוי טל שחר, הבורסה לני''ע ת''א
מיכאל קלמן, ניר כהן ויורם נוה / צילום: נטי לוי טל שחר, הבורסה לני''ע ת''א

מניות חברות הביטוח עוברות יום מסחר חריג לחיוב בבורסה, כאשר מדד ת"א-ביטוח עולה ביותר מ-4.5%, בזמן שמדד ת"א 35 עולה בפחות מ-2%. זאת על רקע פרסום גל של דוחות לרבעון הראשון הציגו רווחיות חריגה, שיפור במכירות הביטוחים לצד עליה ברווח הכולל שהושפעה לחיוב מתקן חשבונאי חדש.

תשע מניות חברות הביטוח הנכללות במדד ת"א-ביטוח מוסיפות לשוויין מאז הבוקר (ה') יותר מ-3 מיליארד שקל. הבולטת היא הפניקס , שמנייתה עולה בכמעט 6% והיא מוסיפה כ-1.2 מיליארד שקל לשוויה (ל-21 מיליארד שקל, חברת הביטוח הגדולה בבורסה במונחי שווי שוק). אחריה מניות הראל וכלל שמזנקות ב-5% ו-8% ומוסיפות כ-730 ו-640 מיליון שקל לשווי השוק שלהן (ביחס לפתיחת המסחר הבוקר).

ההכנסות ירדו, אך הרווח הנקי של שופרסל זינק ב-77% ברבעון הראשון של 2025
הפניקס בליגה של הבנקים הגדולים: עוקפת את הרווח של הבינלאומי

אז ממה נובעים הזינוקים במניות? בדוחות אלה יושם התקן החשבונאי IFRS 17 שנראה שהיטיב עם חברות הביטוח השונות. אך גם עלייה בפעילויות הביטוח עצמן סייעה להן לרשום רבעון חזק עם עליות בקצב דו-ספרתי לרוב בשורת הרווח הכולל.

מעבר לתקן החשבונאי, חברות הביטוח פשוט הצליחו להקפיץ את מחירי הפוליסות שהן מוכרות, כאשר גם שיפור בנכסיהן ובפעילות הפנסיה, עזרו לרשום רווחים חזקים. הציבור נאלץ לספוג את גל ההתייקרויות, כאשר התוצאה מבחינת חברות הביטוח היא עלייה בתוצאות.

"מה שקורה פה היום זה אירוע", אומר מוטי ציטרין, סמנכ"ל, ראש תחום מוסדות פיננסיים ומימון מובנה במידרוג, "כל חברות הביטוח עשו חיל בביטוח האלמנטרי (ביטוחי רכב, דירה, נסיעות לחו"ל), משום שהפרמיות שהן גבו עלו בשנה וחצי האחרונות בסדרי גודל של כ-30%.

"מיטיב עם התוצאות של כלל חברות הביטוח. יש התאמה בשוק של ביטוחי הבריאות - משלים שירותי בריאות נוספים, שב"ן. הן יודעות לתמחר את זה טוב יותר, וזה אומר שאפשר להתחיל להפיק מהפוליסות האלה רווחים לפחות בטווח הקצר".

ציטרין מסביר כי התקן החשבונאי החדש משחרר לבנקים הכרה חשבונאית ברווחים יותר גדול, כפי שעולה מתוצאות הרבעון הראשון. "בפעם הראשונה אנחנו רואים רווחים די גבוהים (כתוצאה מהתקן), אבל זה לא מעיד על היציבות לעתיד. צפוי שהחברות יזקפו יותר רווחים ופחות להון שלהן. אני לא חושב שנראה זעזועים, משום שהחברות האלה יתנהלו יותר בשמרנות".

מה צפוי בעתיד - האם הרבעון החלומי יימשך? ציטרין חושב שלא בהכרח. אנחנו "כנראה לא נראה רווחיות חריגה כמו שראינו עכשיו. להערכתי בתחום הביטוח האלמנטרי, שהתוצאות שלו היו פנטסטיות ברבעון הראשון בקרב החברות, יש התנהגות מחזורית (סייקלים). אנחנו כיום בקצה גבול היכולת של השוק לספוג את הפרמיות שגובות חברות הביטוח. אנחנו לכן מתחילים לראות ירידה מסוימת בפרמיות באלמנטרי. ועדיין אלה דוחות מדהימים".

כלל ביטוח: רכישת מקס ופעילות ביטוחי הרכב השתלמה

"הגיהוצים" בכרטיסי האשראי של חברת מקס שבבעלותה, לצד שיפור בפעילות ביטוחי הבריאות והרכב, סידרו לכלל ביטוח רבעון מוצלח. החברה רשמה זינוק של 30% ברווח הכולל ל-409 מיליון שקל, כך לפי התקינה החשבונאית החדשה אשר לפיה מפרסמות חברות הביטוח בארץ את תוצאותיהן (IFRS 17).

כלל ביטוח בניהולו של יורם נוה, רשמה תשואה על ההון של 18.7% (במונחים שנתיים), אם הייתה אחד הבנקים מדובר היה ברף העליון במערכת הבנקאית, אך מתחרתה הפניקס רשמה גבוה יותר של 21%.

ברבעון המקביל עמדה התשואה על ההון של כלל ביטוח על 17.3%, לפי התקינה החדשה גם כן. נתון מעניין לא פחות, שעדיין נוגע לתקינה החדשה הוא פרסום תוצאות 2024 לפיה. כעת מתברר שהרווח הכולל אז הסתכם ב-1.54 מיליארד שקל, וגילם לחברה תשואה על ההון של 21.1%.

הרווח החיתומי זינק הודות לתחום ביטוחי החיים

בכלל ביטוח מציינים כי סך הרווח החיתומי מביטוח וחיסכון הסתכם ברבעון שחלף בכ-252 מיליון שקל, עליה של 25% בתוך שנה. עליה זו נובעת משיפור בכל ענפי הביטוח. אך הזינוקים המשמעותיים היו בתחום ביטוחי החיים, שם גדל הרווח משירותי ביטוח ומפעילות ל-78 מיליון שקל ברבעון שחלף אל מול 67 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. זאת הודות לעדכון הנחות אקטואריות.

בתחום הביטוח הכללי קפץ הרווח החיתומי ב-113% והסתכם ב-64 מיליון שקל. חלק נכבד מהזינוק בביטוח הכללי הגיע מפרמיות שנגבו בגין "רכב רכוש", אלה קפצו פי 11 ביחס לרבעון המקביל והסתכמו ב-33 מיליון שקל. בנוסף, מגזר כרטיסי אשראי, שכולל את פעילותה של חברת מקס שנרכשה לפני כשנתיים, תרם לכלל ביטוח רווח של כ-118 מיליון שקל לפני מס, לעומת כ-93 מיליון שקל, ברבעון המקביל אשתקד, עליה של כ-27%.

היקף הנכסים המנוהלים של כלל ביטוח עמד על 373 מיליארד שקל. מה שצפוי למקם אותה במקום הרביעי במערכת (אחרי הפניקס , מגדל , וככל הנראה מנורה מבטחים שתפרסם בהמשך היום את תוצאותיה). מדובר מבחינת כלל בעליה של 6% ביחס להיקף הנכסים המנוהלים ברבעון המקביל אשתקד. בעלי המניות ישמחו לגלות שכלל ביטוח תחלק דיבידנד בסך של כ-300 מיליון שקל בגין רווחי שנת 2024, מתוכם תחלק כלל החזקות לבעלי המניות דיבידנד בסך של כ-200 מיליון שקל.

מנורה מבטחים חילקה דיבידנד של 150 מיליון שקל ברבעון

בדומה לחברותיה, גם קבוצת מנורה מבטחים בניהולו של מיכאל קלמן, רשמה תשואה דו-ספרתית גבוהה על ההון. זו עמדה על 21% בסיכום הרבעון שחלף (שחיקה קלה ביחס לרבעון המקביל אז עמדה על 22%), לאחר שהחברה דיווחה על רווח כולל לאחר מס שגדל ב-12% ל-391 מיליון שקל. קבוצת מנורה מבטחים חילקה במהלך הרבעון 150 מיליוני שקל כדיבידנד.

תוצאות מנורה הושפעו בין היתר גם כן מעלייה בפעילות רכב רכוש, שם רשמה רווח מתואם של 114 מיליון שקל ברבעון, עלייה של 33% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. בתחום ביטוחי הבריאות נרשם רווח כולל של 68 מיליון שקל, עלייה מול רווח כולל של 59 מיליון שקל, שהושפעה מרווח חד בתחום סיעוד פרט.

מנורה מבטחים הציגה את הרווח הנקי אשתקד לפי התקן החשבונאי החדש, והוא זינק ב-477 מיליון שקל ל-1.7 מיליארד שקל. כאשר ההון של החברה גדל בכ-200 מיליוני שקל והסתכם לסך של כ-7.4 מיליארדי שקל. לאור המעבר לתקן החדש, התשואה על ההון לשנת 2024 עלתה ב-8.5% והגיעה ל-27.8%.

מנכ"ל מנורה מבטחים, מיכאל קלמן אמר כי גם בעידן תקן IFRS17, "תוצאות הקבוצה ממשיכות לבלוט לחיוב ומשקפות את הצלחתן של ההחלטות העסקיות ארוכות הטווח שקיבלה הקבוצה, לצד ניהול עסקי מוקפד, כאשר כל אלה מתורגמים לרווחיות גבוהה ותשואה גבוהה למשקיעי החברה".

הראל: הרווח הכולל זינק ל-543 מיליון שקל - תשואה על ההון של 22%

חברת הביטוח הראל, בניהולו של ניר כהן, מסכמת את הרבעון הראשון עם רווח כולל של 543 מיליון שקל, שיותר מאשר הכפיל את עצמו ביחס לרבעון המקביל אשתקד (שני הנתונים לפי התקן החשבונאי החדש).

הראל רשמה גידול דרמטי ברווח שלה מפעילות בריאות. מרווח של 8 מיליון שקל בלבד ברבעון הראשון אשתקד ל-307 מיליון שקל ברבעון שחלף. הסיבה לגידול? פערי תשואות בתיק הנוסטרו של החברה, שינויים בעקום הריבית חסרת הסיכון שמשמש את הראל לחישוב ההתחייבויות הביטחויות שלה, ושינויים פיננסיים אחרים. אלה הובילו לפער גדול ברווח מהשקעות ומימון נטו בתחום ביטוחי הבריאות.

איילון: הרווח הכולל הוכפל ל-57 מיליון שקל

חברת הביטוח איילון מציינת גם היא שיפור חד בתוצאות. הרווח הכולל הוכפל (93%+) ל-56.7 מיליון שקל, זאת הודות לשקלול תוצאות חברת ווישור ביטוח שרכישתה הושלמה ביולי אשתקד. איילון המנוהלת על ידי שרון רייך, רשמה גידול ברווח מפעילות הליבה שנבע בעיקר משיפור בתוצאות מגזר בריאות ואלמנטרי, בעוד במרווח הפיננסי העודף השיפור נבע בעיקר מהשפעת שיעור ריבית חסרת הסיכון ופרמיית אי נזילות.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● מגמה חיובית באירופה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן