גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא יודע מה קניתי, אבל זה נראה מעניין": העסק החדש של בעלי חברת התעופה

עופר גלבוע, בעלי חברת הטסת המטענים צ'אלנג', השלים לאחרונה את רכישת השליטה בחברת תשתיות המים הבורסאית גאון אחזקות ● גלבוע: "זה מהלך שבו ההימור המרכזי שלי הוא על המנכ"ל, שקנה איתי מניות. אני לא יודע אם יש פה אפסייד גדול, אבל זה עסק שצריך אותו"

עופר גלבוע / צילום: שלומי יוסף
עופר גלבוע / צילום: שלומי יוסף

בחודש שעבר השלים איש העסקים עופר גלבוע יחד עם שותפו אשל חפץ מהלך מפתיע, לרכישת השליטה בחברת גאון אחזקות, הפועלת בתחום תשתיות המים באמצעות שורה של חברות (גאון אגרו, צינורות המזרח התיכון, פלסים־פלגל, הכוכב, מדי ורד ועוד).

שטראוס מעדכנת את מדיניות התגמול לבכירים. אלה היעדים החדשים
האנליסטים שפספסו את העליות הגדולות, ומה צופה מי שפגע בול?

במסגרת העסקה רכש גלבוע, יחד עם מנכ"ל קבוצת גאון גיא רגב, את החזקות קבוצת ויולה, בעלת השליטה הקודמת בגאון אחזקות, וכן משורה של משקיעים נוספים, בהם דיסקונט קפיטל, לני רקנאטי ויורשי סמי שמעון. בסך־הכול נרכשו בעסקה 77.7% ממניות גאון אחזקות תמורת 67.5 מיליון שקל.

מדובר בסכום לא מבוטל, אבל אם תשאלו את גלבוע, המחזיק יחד עם שותפו אשל חפץ בחברת הטסת המטענים המשגשגת "צ'אלנג' אירלינס" (לשעבר ק.א.ל), הוא עדיין לא בטוח מה יש לו ביד, ועד כמה הפוטנציאל של הפעילות הנרכשת גדול. "עוד לא ברור לי אפילו מה קניתי", הוא אומר בכנות לגלובס, "אבל זו הייתה נראית לי חברה מעניינת".

מאחורי ההחלטה של גלבוע עומד לדבריו האמון שלו ביכולות השותף רגב, המשמש כמנכ"ל גאון אחזקות. כאמור במסגרת העסקה הוא הפך לאחד מבעלי השליטה בגאון (עם החזקה של 12.5% מהמניות), לצד חברת "כנפי חגי" של גלבוע (המחזיקה 65.2% מההון). שותף עמם לשליטה גם בנו של מייסד גאון אחזקות, משה גאון, שממשיך להחזיק בכ־3% ממניות החברה לאחר שמכר חלק מהחזקותיו.

"זה מהלך שבו ההימור המרכזי הוא המנכ"ל. קנינו יחד איתו והוא שותף שלנו", מבהיר גלבוע. "זה מאפשר עסקה קלה יותר - לא נדרשות כל בדיקות הנאותות ולא צריך לריב עם המוכרים על שיפויים וכל מיני הבטחות. אתה אומר 'אני סומך על המנכ"ל, שחזקה עליו שבנה הנהלה טובה, אחרת הוא לא היה מסכן את כספו'", הוא מסביר את הרציונל מאחורי ההשקעה.

"ישראל צריכה תשתיות, כך שהסיכון לא גדול"

כלל הפעילות של גאון אחזקות נעשית כיום באמצעות החברה הבת קבוצת גאון, שנסחרת בת"א לפי שווי של 259 מיליון שקל. הקבוצה, אשר הוקמה לפני 27 שנה על ידי בני גאון ז"ל, לאחר פרישתו מניהול קונצרן כור, פועלת באמצעות ארבע חטיבות: תשתיות ותעשייה (תשתיות הולכה ממקורות מים, דלק וגז); מערכות בניין (מתמקדת במערכות התשתית דוגמת כיבוי אש, מיזוג אויר ומערכות חשמל); חטיבה טכנולוגית (פיתוח ושיווק מערכות מדידה בעיקר למים, בטכנולוגיית קריאה מרחוק) וכן חטיבת ייזום וביצוע.

קבוצת גאון (החברה הבת של גאון אחזקות) הציגה ב־2024 מחזור הכנסות של 654 מיליון שקל, ואת הרבעון הראשון השנה סיימה עם הכנסות של 183 מיליון שקל ורווח נקי של כ־10 מיליון שקל. זאת לאחר שרשמה הפסד ברבעון המקביל אשתקד.

בשלב זה, גלבוע כאמור עוד לא יודע להצביע על המהלכים הנדרשים לשיפור פעילותה, כמו גם בנוגע לעתידה כחברה ציבורית: "אני לא יודע אם יש לה אפסייד גדול, אבל זה עסק שיש בו צורך. בימים אלה אנחנו רק מתחילים להבין מה קנינו, מה יש לנו, ולגבש אסטרטגיה עתידית. מדינת ישראל צריכה תשתיות ועוד תצטרך, אז היה נראה שמדובר בכניסה לפעילות עם רמת סיכון לא גבוהה".

גאון אחזקות נרכשה לכאורה במחיר הזדמנותי. היא נסחרת לפי שווי של 109 מיליון שקל, נמוך בחצי משווי החזקותיה בחברה הבת (כ־69% מהמניות) שעומד על כ־201 מיליון שקל. פער השוויים יציב בפני גלבוע ושותפיו את השאלה האם לנסות למחוק את אחת החברות מהמסחר בבורסה, כפי שכבר ניסו בעבר בעלי השליטה הקודמים ללא הצלחה. עם זאת, על פי גלבוע בשלב זה הם מתמקדים בבחינת הפעילות העסקית ובלגבש אסטרטגיה עבורה.

מערכת הובלת מים של גאון החזקות / צילום: צילום מסך מתוך מצגת החברה

מאופנה לשינוע ולתשתיות: "מבין תעשייה"

המהלך לרכישת גאון מחזיר את גלבוע אל התחום בו צמח ופעל רוב חייו. "הייתי תעשיין בעברי, ובעצם שם גדלתי רוב החיים", הוא מספר. "אני יודע להסתכל על תעשייה ולראות מה אפשר לעשות, מה אפשר לייעל ולשפר ובאיזו אסטרטגיה רצוי לנקוט. עכשיו צריך להתחיל את זה מחדש פה".

גם המהלך העסקי, שבמסגרתו חובר בעל הון למנכ"ל חברה לצורך השתלטות עליה, אינו זר לגלבוע. בתחילת שנות ה-2000, לאחר ששימש בשלל תפקידי ניהול בענף הטקסטיל, הוא חבר לאיש העסקים צביקה בארינבוים לרכישת השליטה בתשלובת פולגת־בגיר, אותה ניהל בהמשך לאורך כעשור. בשנת 2010, עשור טרם קריסתה של בגיר הוא עזב את התפקיד, לאחר כניסתה של קרן פימי להשקעה ביצרנית החליפות לצד בארינבוים.

עם ההון שצבר בחברת הטקסטיל, סיפר אשתקד גלבוע לגלובס, "חיפשתי אתגר חדש והגעתי לק.א.ל". חברת הטסת המטענים הייתה נתונה אז בקשיים שאיימו על המשך קיומה. בשנת 2010 רכש אותה גלבוע תמורת כ־10 מיליון דולר בלבד, ובתוך עשור וקצת הפך אותה לחברה ששווה כיום על פי ההערכות כמיליארד דולר. החברה, ששינתה בהמשך את שמה לצ'אלנג' איירלינס, חולשת כיום על צי של 11 מטוסי ג'מבו ענקיים, עם מחזור הכנסות של 700-800 מיליון דולר לשנה, ורווחיות המסתכמת בעשרות מיליוני דולרים.

בדומה לעסקת גאון, גם לק.א.ל הגיע גלבוע במקרה מבלי שהבין יותר מדי בתחום אליו נכנס. בראיון לגלובס סיפר כי מי שהביא אותו לעסקה היה חברו ושכנו במושב רמות השבים, אשל חפץ, המחזיק כיום במניות מיעוט בצאלנג'. חפץ שהיה סמנכ"ל מבצעי אוויר בק.א.ל אמר לגלבוע, בעת שהשניים בילו יחד בחופשת סקי, כי "זו חברה עם DNA טוב אבל זה הולך לפשיטת רגל". גלבוע הסכים להגיע אחרי בדיקה ראשונית, שכן "זה היה נראה מעניין למרות שהבנתי בטקסטיל ולא בתעופה".

עוד כתבות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות