גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה הסטארט־אפ שבחרה להקים מנהלת החדשנות הטכנולוגית במכבי

ד"ר טל פטלון, ראש ויועצת מומחית למו"פ בקופת החולים מכבי, מאמינה שאחרי שנים של דיבורים הגיע זמנה של הרפואה המותאמת אישית ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה פורטוגל תטמיע את המערכת שפיתחה ראשונה, וגם למה קשה לאפליקציות לרופאים להתחרות בצ'אטים

ד''ר טל פטלון / צילום: אסף ברנר
ד''ר טל פטלון / צילום: אסף ברנר

אם תשאלו את ד"ר טל פטלון, ראש ויועצת מומחית למו"פ במכבי, איך מבחינים בין רופא לרופא מצוין, היא תגיד ש"רופא מצוין מבצע תמיד רפואה שמותאמת לסיכון האישי של האדם". כך, לדוגמה, אם יגיעו אליו שני מטופלים עם אותה תוצאה של בדיקה המעידה על מצב פרה־סוכרתי, אבל עם תנאי רקע שונים, הוא ינבא מי מביניהם אכן יפתח סוכרת ללא התערבות ויפעל בהתאם. את הרעיון הזה היא מתכוונת ליישם בסטארט־אפ שהקימה ונחשף כאן לראשונה.

ההבטחה של אסותא בדרום לקיצור תורים והשאלה הגדולה: מאיפה יגיעו הרופאים?
רוצים להתייעץ עם הצ'אט שלכם על מצבכם הבריאותי? ממה כדאי להיזהר

רופא מצוין יהפוך לשיטה

הניבוי חסר מאוד ברפואה היום, אומרת פטלון, שנבחרה לפני כשנה על ידי כתב העת המדעי Nature לאחת הנשים המשפיעות על המחקר הרפואי בעולם. "רוב הנשים מתחילות ממוגרפיה באותו גיל פחות או יותר", היא מדגימה, "אף שיש לנו גורמי סיכון אחרים לגמרי, אלא אם כן יש לנו רופא יוצא דופן בתחום הזה. אני רוצה לקחת את הרופא המצוין הזה ולהפוך אותו לשיטה שבה מתקבלות החלטות ברפואה".

הטכנולוגיה מאפשרת היום להביא בחשבון הרבה יותר גורמי סיכון מכפי שיכול רופא אנושי. "אפשר לקחת את ההיסטוריה הרפואית שלך, את כל המידע הקליני שנאסף עלייך, פלוס הגנטיקה שלך והאפיגנטיקה שלך, ולקבל ציון הרבה יותר טוב לניבוי, לסיכון ולמניעה, לאבחון מוקדם ולטיפול מותאם אישית", היא אומרת.

הסטארט־אפ החדש שלה, מדאנה (Medãna), נועד לקחת את הרפואה המותאמת אישית הזאת לשלב הבא, לעולם של בינה מלאכותית. מדובר אמנם בחברה עצמאית, אבל יש לה קשר הדוק למכבי. בדומה לסטארט־אפים ישראליים אחרים, לדוגמה K Health, הוא נשען על מאגרי המידע של הקופה.

קופות החולים בישראל משתמשות כבר היום באלגוריתמים לאבחון ולמניעה. כך, לדוגמה, במכבי פיתחו אלגוריתם לאיתור חולים בסרטן המעי על בסיס ספירת דם, ובכללית פיתחו אלגוריתם לאיתור מדויק של מבוטחים שעלולים ללקות בהתקף לב בשנים הקרובות. הפיתוחים האלה מדגימים מה ניתן לעשות עם מידע, אך בינתיים הם נקודתיים בלבד.

רעיון הרפואה המותאמת אישית קיים כבר כשני עשורים, בצורות שונות. בפועל, כמעט לא רואים יישום שלו. מדוע את חושבת שעכשיו זה הזמן?
"בעבר לא הייתה לנו הטכנולוגיה שאפשרה רפואה מותאמת אישית. כמויות המידע שנאספו בחמש השנים האחרונות הן ברמה אחרת - ממידע גנטי ואפיגנטי ועד מידע משעונים ואפילקציות, וזאת בנוסף לתיק הרפואי.

"אחד האתגרים המובילים היה הרמוניזציה של המידע הרפואי, כדי שאפשר יהיה להריץ מודלים של בינה מלאכותית. בלי מידע טוב, ה־AI לא יכול ללמוד כלום. עוד שינוי היה היכולת לחקור את התאים ברמה המולקולרית ולהבין ממה שקורה בתא את מה שמתרחש במחלה הקלינית.

"מידע כזה ניתן לחקור רק בעזרת כוח החישוב שיש היום, ורק בענן. שום מחשב שנקנה לארגון לא יכול להתמודד עם ביג דאטה ובטח לא עם מידע גנטי".

תמיכה מהאיחוד האירופי

הזכרת שאתם נשענים על מאגר המידע של מכבי, ואת מנכ"לית הסטארט־אפ במקביל לעבודה שלך בקופת החולים. מה הקשר בין מכבי לסטארט־אפ?
"מכבי היא שותפה שלנו לחזון ולדרך. מנכ"לית הקופה, סיגל דדון־לוי, מתעדפת מאוד את תחום הרפואה המונעת. במסגרת ההסכם בין מכבי למדאנה, אנחנו מקבלים גישה לכל המידע של מכבי בסביבה מותממת, והם מחכים לנו, כשנהיה מוכנים, לעשות אצלם ולידציה. עם זאת, הם לא מחויבים להטמיע את המערכת שלנו. הם יבחרו תמיד במה שיהיה הכי טוב בשוק.

"ההשקעה שקיבלנו, בהיקף של 2 מיליון אירו, היא מקרן מכבי, וזה לא אותו ארגון". מעבר לכך פטלון אינה חושפת את הקשר העסקי הספציפי בין הסטארט־אפ לקופה.

המקום הראשון שבו תוטמע הטכנולוגיה הוא פורטוגל. החברה התקבלה לתוכנית TEF של האיחוד האירופי, שבה בוחרים טכנולוגיות פורצות דרך לפיילוטים בבתי חולים, ופורטוגל היא אחת המדינות שהאיחוד נותן להן עדיפות. "תהיה שם הרבה מאוד עבודה של האחדת המידע, אבל הם מאוד מעוניינים, והאיחוד האירופי נותן לנו את התקציב להטמעה שם". בהמשך, מקווה פטלון, הכלי יוטמע גם עבור לקוחות מכבי.

מה יהיו היישומים הראשונים?

"אנחנו מתחילים מניהול סוכרת, על בסיס 96 פרמטרים. מתחילים מהאבחון, כדי לא לפספס את מי שסוכרתי ולא יודע זאת. אחר כך היעד הוא לנבא מי יפתח סוכרת בשנתיים הבאות, ואת היכולת הזאת אני מאמינה שנוכל להטמיע כבר בשנה הקרובה. היישומים הבאים יהיו במחלות קרדיו־מטבוליות ואחרי כן מחלות נוירו־דגנרטיביות.

"צריך לעשות את זה בצורה מתוחכמת, כך שהמודל יסביר לנו לגבי כל ניבוי מדוע הוא החליט כך, אילו פרמטרים היו החשובים ביותר להחלטה. כרופאת משפחה, חשוב לי לראות את זה, וגם המטופל יוכל לראות, למשל, מה ישתנה ספציפית במודל שלו אם הוא יתעמל חצי שעה ביום או אם ייקח תרופה מסוימת".

מי שירצה בעתיד ליהנות מהמוצר יהיה חייב לעבור בדיקה גנטית?
"זה נחוץ ליישומים המתוחכמים של המערכת. אני מאמינה שבקרוב בדיקה גנטית תהפוך למוצר צריכה בסיסי".

תחרות קשה עם הצ'אטים

מהן הטכנולוגיות המובילות שאת רואה כמנהלת התחום הטכנולוגי במכבי?
"אנחנו הרופאים משתמשים כל הזמן במודלי השפה הגדולים, הצ'אטים. אנחנו משתמשים במד ג'מיני, בפרפלקסיטי, שאותו אני מאוד אוהבת כי הוא מפנה אותי למקורות שלו. גם אם מודל הבינה המלאכותית הוזה, אני יכולה לבדוק אותו, להרגיש שמשהו לא בסדר, ועדיין הוא נותן לי רעיונות טובים".

יש חברות, גם ישראליות, שמציעות מערכות תומכות החלטה המבוססות על המידע הרפואי של המטופל. בעצם גם זו רפואה מותאמת אישית.
"יש הרבה פיתוחים של מערכות תומכות החלטה בזמן אמת, אבל מעט הטמעות רוחביות בקופות, בגלל האתגר של המידע האחוד שצריך לאמן עליו את האלגוריתם. אני לא חושבת שנראה בקופה שלנו בשנים הקרובות מערכת שהיא גם מודל שפה גדול (LLM) כמו כלי הבינה המלאכותית שאנחנו מכירים, וגם רצה על המידע של המטופלים. מבחינת אבטחה, את לא יכולה לפתוח את המידע של המטופלים לעולם הגדול ולמערכות השפה האלה.

"מערכת שפועלת רק בתוך הארגון תהיה הרבה יותר איטית, והיא תצטרך לעבוד בעברית ועל מידע בשפה שונה מזו שהיא אומנה עליה. זה מאוד מורכב. ואם אמרתי שאני מרגישה בנוח עם היכולת שלי לזהות הזיות של המכונה, אני בכל זאת לא רוצה שזה מה שיקרה לרוחב הארגון. כן נשאף להטמיע מערכת שאין בה הזיות.

"לכן אני חושבת שייקח זמן עד שנראה יכולות AI ייעודיות לרופאים בתוך הקופה. בינתיים למערכות תומכות החלטה שאינן LLM קשה מאוד להתחרות בצ'אטים הכלליים".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו