גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המסירות עולות, אבל השוק לא צומח: כך נוצרה אשליית הביקושים בענף הרכב

נתוני מסירות הרכב של החודשים ינואר-מאי נראים שגרתיים, אך מבט מקרוב מגלה מציאות פחות יציבה ● מלאים סמויים מכבידים על הענף, החדירה הסינית שוברת שיאים, ומותגים שהיו אלמונים עד לאחרונה כובשים את טבלת המסירות ● ואיך קרה שהפלח החשמלי נותר מאחור?

כלי רכב חדשים. נוצרה אשליה של ביקושים בענף הרכב בישראל / צילום: Shutterstock
כלי רכב חדשים. נוצרה אשליה של ביקושים בענף הרכב בישראל / צילום: Shutterstock

נתוני מסירות הרכב התקופתיים לחודשים ינואר-מאי, שפורסמו בשבוע שעבר, עשויים ליצור את הרושם ש"עולם כמנהגו נוהג". כ־142 אלף כלי רכב חדשים נמסרו בחמשת החודשים הראשונים, עלייה של 10.4% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בחודש מאי לבדו נרשמו כ־26 אלף מסירות, עלייה של כ־16%.

בלעדי | התוכנית להוספת קווי אוטובוס טרם מומשה, והממשלה כבר רוצה לקצץ
החל מ־190 אלף שקל: הטויוטה החשמלית ששוברת את החרם הטורקי בדרך לישראל
מבחן דרכים | רק יצרן סיני עם מוטיבציה יכול לספק רכב כזה במחיר כזה

יהיה מי שיכנה את הנתונים "תיקון חיובי מתבקש" לאור הירידה בעצימות המלחמתית שאפיינה את התקופה המקבילה אשתקד. אבל מבט בוחן יותר מגלה תמונה שונה בתכלית של שוק במצוקה, עם פוטנציאל לשינויים דרמטיים בהמשך הדרך. המלאים הגדולים ממשיכים להכביד על השוק, מאזן הכוחות התחרותי ממשיך להשתנות באופן דרמטי לטובת כלי הרכב הסינים, והעדפות הלקוחות משתנות.

מצוקת המלאים הסמויה

נתוני המסירות התקופתיים הרשמיים כוללים גם כלי רכב שהיבואן ביצע להם רישוי על שמו. בענף מעריכים כי בין 15 ל־20 אלף כלי רכב שנכללים בנתוני ינואר-מאי הם בבחינת כלי רכב ב"רישוי עצמי" של היבואנים (מה שמכונה גם "גיולים" בסלנג של הענף). מדובר בעצם בכלי רכב שלא מצאו קונה בטרם חלפו 12 חודשים ממועד ייצורם - ולפיכך היבואנים מחויבים על־פי חוק לרשום אותם על שמם.

עוד אלפי כלי רכב נרשמו על שם חברות ליסינג, שבשליטת יבואני רכב, וחלקם לפחות מיועדים למכירה חוזרת - כלומר לא עבור חוזי ליסינג. אלה עתידים להיפלט לשוק בהמשך השנה בתור "אפס קילומטרים" בהנחות משמעותיות, ובינתיים הם יוצרים אשליה של צמיחה במסירות.

קיימת מחלוקת בענף לגבי ההיקף המדויק של המלאים הללו, אבל בשטח אפשר למצוא אינדיקציות להיקף התופעה. אחת מהן היא כמות חריגה של כלי רכב בסוכנויות הרכב ובמגרשי מכר ברחבי הארץ, שנושאים עליהם את הסטיקר "שלם וקח". כלומר, אלה כלי רכב שכבר עברו רישוי ומוכנים להעברה מיידית ללקוח משלם.

אינדיקציה נוספת היא היקף מבצעי המכירות בענף הרכב. בחודש מאי בלבד ספרנו כמעט 14 מבצעים - לא כמות אופיינית לתקופה כה מוקדמת בשנה. המבצעים מקיפים גם דגמים שהושקו ממש לאחרונה לצד דגמים שנחשבים "מבוקשים". מנגד, הם לא כוללים את המבצעים הנפרדים של חברות הליסינג, שחלקן "תקועות" כיום עם מלאים.

הנחת העבודה של יבואנים רבים בסוף 2024 הייתה שהביקוש הטבעי בשוק ינקז תוך רבעון או שניים את המלאי הענק שיובא ושוחרר ממכס בשנה שעברה, בעיקר של כלי רכב חשמליים. אבל זה לא קרה בגלל כמה סיבות, ובראשן כניסה מואצת של דגמי הייבריד ופלאג־אין מוזלים מתוצרת סין.

בנוסף לקוחות רבים מעכבים את החלטות הרכישה עד להתבהרות תוצאות מלחמת המחירים וטכנולוגיות ההנעה או שמעדיפים "לחכות לדבר הבא". יש גם רבים שמתקשים מאד למכור את רכבם החשמלי המשומש כדי להחליף אותו בדגם חדש.

וברקע עדיין קיימת אווירה שלילית במשק שמקורה בחוסר ודאות ביטחונית, גיוסי מילואים נרחבים, מלחמת סחר מתעצמת בעולם ועוד גורמים שמשפיעים לרעה על נכונות הצרכנים להתחייב כעת להוצאות משמעותיות.

קצב חדירה חסר תקדים

נתוני המסירות מלמדים גם על הקצב הדרמטי שבו עובר שוק הרכב הישראלי, מסטטוס של שוק רכב "מערבי", עם דומיננטיות של מותגי רכב מאירופה, יפן וקוריאה, לשוק "סיני". אינדיקציות לכך נמצאות בנתוני המסירות התקופתיים. נתח השוק של כלי הרכב מתוצרת סין ממשיך לעלות בקצב מואץ ובחודשים ינואר-מאי עמד על כ־28%, בזכות כמעט 40 אלף מסירות. לשם השוואה, בתקופה המקבילה אשתקד עמד חלקן של הסיניות בסך המסירות על כ־22.7% "בלבד". באירופה נע חלקן באותה תקופה סביב 4%.

זה נתון מרשים, אבל זו עשויה להיות רק התחלה. בחודש מאי לבדו כ־36.5% מכלל כלי הרכב החדשים שנמכרו בישראל היו מתוצרת סין, שיא בהשוואה לכל מדינה מפותחת במערב (לעומת נתח של 17.8% במאי אשתקד).

האצת החדירה הסינית לישראל ב־2025 נובעת ממספר סיבות, בראשן שינוי תמהיל היבוא והרכישות של רכב סיני. עד סוף 2023 רוב כלי הרכב החשמליים מתוצרת סין שנמסרו בישראל היו חשמליים לגמרי. ב־2024 החל טפטוף של דגמים עם מנועי בנזין, שכוונו בעיקר לציי רכב. אבל בסוף אותה שנה הסכר נפרץ עם מבול של דגמים בעלי הנעת פלאג־אין והייבריד עם יחס מחיר־מפרט שלמערביים אין עליו מענה כרגע. בחודשים האחרונים המבחר מתרחב גם למנועי בנזין מקובלים.

התוצאה היא צונאמי של מסירות סיניות. הדוגמה הבולטת ביותר היא הקרוס־אובר J7 של המותג JAECOO של צ'רי הסינית, שעד אמצע השנה שעברה היה מותג אנונימי לחלוטין בישראל ובעולם. בין ינואר־מאי 2025 הדגם הזה הפך "בן־לילה" לנמכר ביותר בישראל עם כ־7,200 מסירות, תוך שהוא עוקף להיטי מכירות ותיקים כמו יונדאי קונה וטויוטה קורולה קרוס.

לשם השוואה, בשוק הבריטי הענק, שבו נמכרים מדי שנה מעל 2 מיליון כלי רכב חדשים, המותג ג'אקו מסר באותה תקופה קצת פחות מ־1,800 כלי רכב. זה לא הכול. לדגם הזה יש גם אח כמעט תאום מבית משפחת היצרנית הסינית צ'רי ושמו טיגו 8 פרו, שתפס את המקום התשיעי בטבלת המסירות בינואר מאי עם כ־2,900 מסירות. כלומר, משפחת דגמים סינית חדשה ביצעה למעלה מ־10,000 מסירות מתחילת השנה.

גם דירוג המסירות לפי יצרנים מראה עד כמה מהירה "הפלישה" הסינית. אומנם את רשימת המסירות בחודשים ינואר-מאי הובילו "יצרני הבונקר" המוכרים של שוק הרכב הישראלי ובראשם קבוצת יונדאי מוטורס (עם המותגים יונדאי וקיה) וטויוטה. אבל למקום השלישי, בפער קטן מטויוטה, זינקה קבוצת צ'רי הסינית, שיש לה כיום בישראל שלושה מותגים ובקרוב חמישה.

מה יאט את הסינים?

כרגע נראה כי הדבר היחיד שעשוי להאט את הכיבוש הסיני של שוק הרכב הישראלי הוא היצרנים הסינים עצמם. לצד סיפורי ההצלחה המלחמה התחרותית הקשוחה בין המותגים כבר גובה קורבנות, ויש מותגים שהיבואנים שלהם משלמים מחיר לא קטן.

הנהירה לרכבי הייבריד ופלאג־אין סיניים יוצרת בעיה עבור מותגים שמתמקדים ברכב חשמלי בלבד. התוצאה היא שהפלח החשמלי רשם מתחילת השנה ירידה של כ־27% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. הדוח מגלה שכמעט עשרה מותגי רכב סיניים, חלקם חדשים בשוק, לא עוברים את הרף של 500 מסירות בינואר-מאי, וזאת למרות השקעה לא מבוטלת בשיווק ופרסום. ואם לוקחים בחשבון שלפחות עוד ארבעה מותגים סיניים צפויים להיכנס לישראל עד סוף השנה, לא מן הנמנע שנתחיל לראות תהליך הכחדה פנימי.

ולבסוף קיים באופק חסם נוסף שהוא תקנות יורו 7 החדשות והמחמירות, שייכנסו לתוקף בשנה הבאה וישפיעו בעיקר על מנועי בנזין, הייבריד ופלאג־אין. התקנות האלה עתידות להוציא מהתחרות אפילו מותגים מבוססים מאירופה, מיפן ומקוריאה, וספק אם מותגים סיניים רבים יוכלו לעמוד ב"דד־ליין".

עוד כתבות

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום