גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשרות מיליארדים על הכף: המכה שעסקי מאסק עשויים לספוג

מי יותר חזק - נשיא ארה"ב או האיש העשיר בעולם? התשובה לשאלה הזאת הולכת ומתגבשת בימים אלו מעבר לים, כשהברית בין אילון מאסק לדונלד טראמפ מתנפצת בסכסוך מתוקשר ● המומחים מעריכים כי מאסק מסכן הון עתק ביריבות עם טראמפ, בעיקר בשל הסיכון לרגולציה "נקמנית" שתפגע בעסקי טסלה, ברשת איקס וב־SpaceX ● ובכל זאת, גם מאסק יכול להשיב מלחמה לבית הלבן

דונלד טראמפ ואילון מאסק. קרע ביחסים / צילום: ap, Brandon Bell
דונלד טראמפ ואילון מאסק. קרע ביחסים / צילום: ap, Brandon Bell

בסוף השבוע האחרון הקרע בין אילון מאסק לדונלד טראמפ הפך לקרב של ממש. שבוע לאחר שהודיע מאסק על עזיבתו את הממשל האמריקאי, נפתחה התקוטטות בפרופיל הכי גבוה שיש בין השניים. מאסק האשים את טראמפ במעורבות בפרשת ג'פרי אפשטיין (ואחר־כך התחרט ומחק את הציוץ), הנשיא מנגד טען לאי־שפיות של מאסק, והברית הפוליטית בין השניים עלתה על שרטון.

פרשנות | אילון מאסק נגד טראמפ ולהפך: מאבקי הכוח והכסף שעומדים מאחורי הפיצוץ ביחסים
האם טראמפ יסתדר בלי הכסף של מאסק בבחירות האמצע בארה"ב?
שאלות ותשובות | מה עומד מאחורי הקרע בין מאסק לטראמפ?
כמה כסף איבד מאסק מאז שטראמפ נכנס לבית הלבן?

האם האיש העשיר בעולם יכול להתמודד עם יריבות מצד הנשיא החזק בעולם? או במילים אחרות, איך הפרידה המתוקשרת מטראמפ תשפיע על העסקים של אילון מאסק? על דבר אחד יש הסכמה גורפת בקרב המומחים: "אף פעם לא טוב לריב עם נשיא ארה"ב".

יאיר לפידות, מנכ"ל משותף ומייסד בית ההשקעות ילין לפידות: "זו לא שאלה, היריבות הזו תעלה לאילון מאסק יותר מאשר לטראמפ. אחת - כי טראמפ לא רץ מחדש לנשיאות, כך שיש לו פחות מה להפסיד; ושתיים - כי החברות של מאסק נמצאות במקומות שתלויים ברמה כזו או אחרת בשלטון. זו תהיה טעות גדולה של מאסק להמשיך להתכסח עם טראמפ ויש לו גם משקיעים בכל אחת מהחברות הללו שלא יסכימו שהחברות ייפגעו, אף משקיע לא יילך איתו בצורה כזו, ולכן הוא חייב לרדת מהעץ ומהר".

אלון לסט, אנליסט טכנולוגיות במיטב בית השקעות, מציין כי "אם מחפשים מנופי לחץ עבור טארמפ לפגוע במאסק בהחלט יש לו כאלה, כי מאסק פועל בתחומים שהם מוטי רגולציה ותמריצים ממשלתיים" - תקשורת, רכבים חשמליים וטכנולוגיות חלל.

גורם בשוק מוסיף כי "מאסק צריך עכשיו 'לסתום את הפה' שלוש שנים וחצי ולתת לגל הזה לחלוף. זה המפתח, אתה לא אמור להיכנס למריבות מטורפות, בטח לא מול נשיא ארה"ב".

טסלה: מחקה 138 מיליארד דולר ביום אחד

אם תגובת המניה היא המבחן, אז משקיעי טסלה מסכימים עם המומחים. ביום חמישי, כשהחזית בין טראמפ למאסק הסלימה ברשתות החברתיות, מניית טסלה רשמה את אחד הימים הגרועים בהיסטוריה שלה כשנפלה בכ־14% ומחקה 138 מיליארד דולר מהשווי שלה. על פי מדד המיליארדרים של בלומברג, מאסק איבד באותו היום 34 מיליארד דולר מהשווי הפרטי שלו, מחיקת ההון האישי השנייה בגובהה בהיסטוריה לפי בלומברג. ביום שישי המניה תיקנה ועלתה ב־3.7% כשהיה נדמה שהרוחות בין שני האישים מתחילות, אולי, להירגע. ועדיין, היא רחוקה ב־38% מהשיא האחרון בחודש דצמבר. עמית עטר, סמנכ"ל השקעות במור קרנות נאמנות, סבור שהנפילה במניה הייתה "לא על רקע כלכלי, אלא בגלל חשש של המשקיעים, בצדק מוחלט, מהעימות ביניהם".

ואכן, נראה שבשנה האחרונה מניית טסלה הפכה למניה הכי פוליטית בוול סטריט. מאז הצטרף מאסק לקפמיין של טראמפ, ביולי שעבר, מניית הרכב החשמלי עולה ויורדת בחדות בתגובה על אירועים בבית הלבן. ולא מדובר רק בהשפעה על שווי החברה, אלא גם בעסקים עצמם.

בחודשים האחרונים טסלה סופגת מרד צרכנים חריג ברחבי העולם, ובפרט באירופה על רקע הפעילות הפוליטית של מאסק ופרויקט ה־DOGE שהוביל בממשל טראמפ. לפי רויטרס, מתחילת השנה החברה מתמודדת עם ירידה במכירות של עשרות אחוזים בכל חודש. בצד החיובי, ייתכן שהפרידה מטראמפ תעזור לרכך את חרם הצרכנים על טסלה ולאושש מעט את המכירות.

לדברי עטר ממור, "מה שבאמת הוליד את העימות הוא התוכנית של טראמפ לבטל את הסובסידיות למכוניות חשמליות בתוך ארה"ב, וזו פגיעה כלכלית אמיתית שמאסק יחווה, אך קשה לכמת את זה, תהיה פגיעה במכירות של טסלה אבל לא ברור בכמה". כך או כך ברור לכל שהיכולת של טראמפ לקדם רגולציה נוקשה נגד טסלה עלול לפגוע בחברה קשות.

עם זאת, לפידות סבור שלא נכון לבחון את טסלה רק על פי מכירות כלי הרכב שלה "אני אומר כבר חמש שנים שזו טעות שמשווים את טסלה לתעשיית הרכב, זו חברה אחרת לגמרי. נכון שעדיין רוב המכירות וההכנסות שלה מגיעות מרכבים, אבל הדברים שהיא מפתחת פלוס הטכנולוגיה וכח האדם שלה - זה ליגה אחרת. היא לא חברת הייטק אלא סופר הייטק".

לדבריו, "זה כולל את מערכת ה־FSD (נהיגה עצמית), ואת הרובוט־טקסי שמשקיעים בו אנרגיות גדולות, עם בטריות שיכניסו לחברה בתוך שנה להערכתי יותר מ־20 מיליארד דולר בשנה". לסט ממיטב פחות אופטימי לגבי טסלה. לדבריו, "זו חברה בקיפאון מבחינת הפעילות העסקית, וההכנסות התמחור הנוכחי לא מוצדק על רקע התוצאות".

הפגנה מול מרכז טסלה בברלין / צילום: ap

SpaceX: נאס"א צריכה את מאסק יותר משהוא צריך אותה

אבל לא רק טסלה צריכה להדאיג את מאסק, למרות שהיא החלק הארי של עסקיו. סיכון ממשי שעלול לעלות לו הון עתק נוגע דווקא לחברה אחרת של מאסק - SpaceX, חברת השיגורים לחלל שהשווי שלה מוערך ב־350 מיליארד דולר. טראמפ איים לבטל את החוזים של SpaceX עם נאס"א - חוזים בהיקף של לא פחות מ־22 מיליארד דולר. עם זאת, קשה לראות איך הנשיא האמריקאי יממש את האיום שלו.

"SpaceX אחראית היום לרוב המוחלט של כל מה שקשור בטיסות לחלל, בין אם מול נאס"א שזה נדבך חשוב לממשל האמריקאי ובין אם בחברות אזרחיות", אומר עטר ממור. לדבריו, "מאסק הוא אולי לא הריבון, אך יכול להטיל סנקציות מסוימות ולהפעיל לחץ נגדי, ועדיין לא נראה שזה על השולחן". ביום חמישי הוא איים להוציא את חללית "דרגון" משימוש, הכלי היחיד שמסוגל לשאת אסטרונאוטים לתחנת החלל הבינלאומית. למזלו של טראמפ, כשאחד העוקבים של מאסק ביקש ממנו לקחת צעד אחורה לכמה ימים, האיש העשיר בעולם החליט לקבל את ההמלצה: "עצה טובה, בסדר, לא נוציא את דרגון משימוש".

שיגור טיל של SpaceX / צילום: ap

מעבר לכך, SpaceX גם זכתה בחוזים בהיקף של מיליארדי דולרים כדי לשגר לחלל את רוב הלווינים של הפנטגון (משרד ההגנה האמריקאי) בעשור הקרוב. טראמפ אומנם רמז שהוא עשוי לפגוע בחוזים של SpaceX, אך עטר סבור ש"זו רק אמירה שלא ייצא ממנה כלום. יש כאן חוזים ממשלתיים וניתוק כזה קשה הרבה יותר לביצוע בטווח המיידי, בטח מול נאס"א שכבר קשורה ל־SpaceX כל־כך עמוק ולא ניתנת להפרדה ברמה המיידית. גם אם תהיה פגיעה היא לא תהיה אנושה. הפעילות עם נאס"א מהווה לדעתי פחות מרבע מההכנסות שלה".

מנגד לסט מציין כי "גם ספייס איקס (חברת השיגורים לחלל של מאסק, נ"א) מאוד מוטה לפעילות ממשלתית ומריבה עם הממשל עלולה לפגוע בעסקים וזה נכון גם לחברת הבינה המלאכותית XAI, לכן הסיכון פה ברמה העסקית לא קטן". לפידות מסכים "בספייס איקס יש תקציבי ביטחון גדולים וכמובן שגם במיזם שלה סטארלינק (חברת התקשורת באמצעות לווינים) יש עניין של הקצאת תדרים ורגולציה".

רשת X: מרוויחה מהסכסוך, לפחות בינתיים

ומה באשר לרשת החברתית X (לשעבר טוויטר)? ב־AP מציינים כי מפרסמים גדולים שנמלטו מ־X בחודשים האחרונים לאחר שמאסק קיבל בברכה תיאוריות קונספירציה בפלטפורמה, החלו לחזור לפעילותם בחודשים האחרונים. בחודש מרץ האחרון דיווח הגרדיאן כי השווי של X עלה בחזרה ל-44 מיליארד דולר, השווי שבו מאסק רכש אותו לפני מספר שנים, ושאחריו צלל בחדות. בסוף השבוע האחרון X שוב חווה עדנה כאשר העימות המתוקשר בין האישים הוביל לקפיצה של 54% בפעילות בפלטפורמה לפי AP. אפילו מנכ"לית X, לינדה יאקרינו, אמרה בציוץ ביום שישי שהשימוש בפלטפורמה עלה בעקבות העימות. עם זאת, ייתכן שהעימות התקשורתי עם טראמפ יוביל לפגיעה במפרסמים ב־X. לא כולם מוכנים לקחת את הסיכון ולהתייצב לצד היריב החדש של הנשיא האמריקאי.

משרדי X בסן פרנסיסקו / צילום: ap

עוד כתבות

מפקד חמאס האחרון שנותר, ומחזיק בידיו את גורל החטופים והרצועה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איך סיקרו בעולם את המשט לרצועת עזה, מפקד חמאס האחרון שנותר, והאם איראן הצליחה להשיג מידע מודיעיני של ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בזמן מלחמה: משרד התחבורה מקצה 40 מיליון שקל לפרסום הרפורמה בתחבורה הציבורית

תעריפי התחבורה הציבורית צפויים לסיים עלייה של כ-50% בתוך חודשיים, ובמקביל משרד התחבורה זכה לתקציב חריג של 40 מיליון שקל לשנים 2025-2026 כדי לשווק את פעילותו ● לשם המחשה, בתקציב כזה ניתן לסלול רשת הכוללת כ-8 ק"מ של שבילי אופניים, הקצאה שיכולה לרשת עיר בינונית בישראל כמו בת ים או אופקים

מיקי לוי, יו''ר הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

"המהלכים האחרונים במשכנתאות עלולים להוביל למשבר סאב פריים חמור"

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת, ח"כ מיקי לוי, קרא למבקר המדינה להוציא דוח בנושא ● נציגת הפיקוח על הבנקים אמרה בדיון: "שיעור המשכנתאות בפיגור אינו עולה על אף זעזוע המלחמה" ● נציג רשות התחרות: "לא רואים תיאומים בין הבנקים, אך הנושא נמצא במעקב"

אילוסטרציה: shutterstock

"התור הפנוי לשיננית הוא במרום גולן ב-2038?": היזם שפיתח בוט למציאת תורים לרופאים במכבי

הראל רום, יזם מתל אביב ומייסד שותף של חברת Stealth, פיתח בוט חינמי בשם "דוקתור", הפועל באמצעות וואטסאפ ומעדכן בזמן אמת על תורים שמתבטלים ● בקופת החולים מאוחדת השיקו לאחרונה עוזר דיגיטלי שמזהה תורים שבוטלו, וסביר שגם ביתר הקופות ימצאו פתרונות דומים בעתיד הלא רחוק

אוטובוסים חונים בתחנה המרכזית בת''א / צילום: Shutterstock

התוכנית להוספת קווי אוטובוס טרם מומשה, והממשלה כבר רוצה לקצץ

אחרי שנים של עיכובים, משרד התחבורה קיבל תוספת של 250 מיליון שקל לשיפור התחבורה הציבורית בקווים ובתדירות ● אך התוכנית טרם גובשה, ובינתיים בממשלה מתכננים לקצץ שליש

נתניהו הורה להדיח את רוב חברי הוועדה שבוחנת מינויים בכירים. זו המשמעות

"ועדת המינויים" אמורה לבחון את המועמדים למשרות בכירות ורגישות ● אבל היא נותרה ללא יו"ר, וראש הממשלה הורה להדיח את רוב החברים ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אילון מאסק לצד דונלד טראמפ במהלך מסע הבחירות לנשיאות / צילום: Alex Brandon

האם טראמפ יסתדר בלי הכסף של מאסק בבחירות האמצע בארה"ב?

שינוי הכיוון של אילון מאסק - שתרם לטראמפ 300 מיליון דולר כמעט בבחירות 2024 - מטלטל את המפלגה הרפובליקאית כולה ● העימות הפומבי בינו לנשיא חושף את הסדקים שבין הון לשלטון ומעורר סימני שאלה לגבי עתידה הפוליטי והכלכלי של המפלגה לקראת בחירות האמצע ב-2026

ארנון פרידמן / צילום: יונתן בלום

"המחיר הריאלי של הדירות ירד ברוב האזורים בארץ"

בשנה האחרונה הוציאה חברת אשטרום מגורים כ־30 פרויקטים לשיווק ● ארנון פרידמן, מנכ"ל החברה, מסביר בראיון לגלובס מדוע החברה מגדילה את הבנייה דווקא עכשיו, מדוע ויתרה על המותג הוותיק "אשדר", ולמה הוא סבור שהמחירים בשדה דב יהיו נמוכים בהרבה מהחזוי

תחנת הכוח הגרעינית בבושהר, איראן / צילום: Reuters, Stringer Iran

המערב צפוי לקדם החלטה דרמטית נגד איראן – שמאיימת בתגובה קשה

קרן הסיוע לעזה הודיעה: מרכז החלוקה ברפיח נסגר בגלל מהומה שנגרמה בעקבות דוחק שמנע את פריקת הסיוע ● חברי המשט בדרכם לנמל אשדוד, שם יצפו בסרט הזוועות - ולאחר מכן יגורשו דרך נתב"ג ● דובר צה"ל לתושבים בג'באליה: "התפנו מיד לאזורי המקלט והמחסה בעיר עזה" ● 55 חטופים - 612 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

אושר טובול, מנכ''ל מיטב טרייד / צילום: מיטב טרייד

המיליונרים של מיטב: המניה בשיא, והבכירים נפגשים עם הכסף

לאחר זינוק של כמעט 100% במניית מיטב מתחילת השנה, שורה של בכירים בבית ההשקעות מכרו מניות - ובראשם מנכ"ל זרוע המסחר העצמאי, שמימש מניות במעל 5 מיליון שקל, ומנהל השקעות הגמל והפנסיה

הספינה מדלן לפני תפיסתה בידי כוחות צה''ל / צילום: Reuters, Salvatore Allegra

היאכטה ששטה לעזה נעצרה; הפעילים טוענים כי "נחטפו במים בינלאומיים"

כוחות ישראלים השתלטו על הספינה "מדלן" כשזו התקרבה לחופי עזה ● מארגני המשט הפרו-פלסטיני החלו לעלות לרשתות החברתיות קטעי וידאו שהוכנו מראש, בו הם טוענים כי "נחטפו" ע"י כוחות צה"ל ● משרד החוץ: "הפעילים יושבו למדינותיהם אחרי שיילקחו לנמל אשדוד"

דקלה צ'צ'קס אקסלברד, מנכ''לית פוליפיד / צילום: יוסי לזרוב

חברת הביומד הישראלית הצליחה בניסוי קליני, והמניה מזנקת

פוליפיד הודיעה על הצלחה של ניסוי שלב III במוצר למניעת זיהומים בניתוחים, אחרי שניסוי קודם בו נכשל ● המוצר עשוי להגיע לשוק ב-2026 ● מניית החברה איבדה כ-99% מערכה מאז ההנפקה בנאסד"ק ● המניה מזנקת בחדות בוול סטריט

צרפת ובריטניה תכננו להצהיר על תמיכה במדינה פלסטינית. למה הן נסוגו?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: צרפת ובריטניה לא יצהירו על תמיכה במדינה פלסטינית, מנהיג אל-קאעידה בתימן מאיים על טראמפ ומאסק בגלל המלחמה, ושיעור הלוחמות בצה"ל גבוה מרוב הצבאות בעולם ● כותרות העיתונים בעולם

הקוטג' בשכונת יובלים א' / צילום: עינת ורדי

בכמה נמכר קוטג' בשכונה החדשה בקריית שמונה?

קוטג' בשכונת יובלים א' שבקריית שמונה נמכר תמורת 2.1 מיליון שקל, כאשר קוטג' מאותו פרויקט נרכש לפני חמש שנים במחיר של 1.4 מיליון שקל ● מספר העסקאות בעיר עדיין נמוך בכ־50% מלפני המלחמה, אך נראה שהמחירים חוזרים לעצמם

עוברים לדירות יקרות יותר / איור: גיל ג'יבלי

ביטוחים, ערבויות ותיקונים: מה צריך לדעת לפני חתימה על חוזה שכירות?

מה גובה הערבות המקסימלי שניתן לבקש משוכר, מי אמור לשלם על ביטוח המבנה, ועל אילו תיקונים אחראי השוכר? ● רגע לפני שהעונה החמה של מעברי הדירה מתחילה, ריכזנו את ההיבטים המשפטיים והכלכליים שכדאי לשים לב אליהם ● המדריך לשוכרים ולמשכירים - חלק שני

וושינגטון

מוואלה לחדשות 12: התפקיד החדש של ברק רביד

העיתונאי והפרשן המדיני ברק רביד יעזוב את וואלה וימונה לפרשן חדשות 12 בוושינגטון ● יחליף את יונה לייבזון, ששימשה בתפקיד מאז 2019

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה בירידות קלות; אל על עלתה ביותר מ-3%, ג'י סיטי ירדה ב-4%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.2% ● קרן פימי מכרה מניות אורביט - המניה ירדה במסחר ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים ● מניית האנרגיה אורמת הוסיפה אתמול לשוויה מיליארד שקל ביום אחד, בזכות שני אנשים ● האם הפד עומד להוריד ריבית מוקדם מהצפוי? ● וגם: בנק אוף אמריקה מפרסם סקירות עדכניות על ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, אמזון, אלפאבית וברודקום

צילום: יח''צ, באדיבות החברה

האם המכשיר הדק ביותר של סמסונג מתאים לכם?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית משיקה בישראל את ה-S25 Edge הדק, ולוקחת את הסיכון שהוא ייתפס קצת כמו צעצוע ● היתרונות הבולטים הם בעיצוב ובמצלמה, אבל הסוללה חלשה בגלל דקות המכשיר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; וורנר ברדרס עולה ב-7%, רובינהוד צוללת ב-5%

נאסד"ק עולה ב-0.3% ● בורסות אירופה ננעלו בירידות קלות ● הניקיי עלה בכ-0.9% ● היום יתקיימו בלונדון שיחות בין נציגי סין וארה"ב, במטרה להתניע מחדש מו"מ על הסכם סחר בין המעצמות ● על רקע המכסים של הנשיא טראמפ - היצוא הסיני לארה"ב צנח במאי בשיעור החד ביותר מזה חמש שנים ● טסלה ממשיכה להתאושש, לאחר שצנחה בשבוע החולף על רקע העימות המתוקשר בין המנכ"ל אילון מאסק לנשיא טראמפ

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: תמר מצפי

מי ירוויח מהזזת קברים: מה עומד מאחורי האלימות מול ביתו של אטרקצ'י

בעל השליטה ומנכ"ל אאורה תגבר את השמירה סביב ביתו בשל התפרעות של פלג חרדי קיצוני, בעקבות מציאת קברים באתר בנייה ביהוד ● אטרקצ'י: "מעדיף לשלם מיליונים אבטחה ולא פרוטקשן"