גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהל רשות המסים: "כבר מצאנו מיליארדים של פערים בלתי מוסברים"

מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' השתתף בכנס השנתי של STEP ISRAEL והבהיר כי "כיום זורם הרבה יותר מידע מרחבי העולם, והמעבר לשיטת 'אגם המידע' צפוי להגדיל עוד את גביית המסים"

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן
שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

"קראתי את דוח מבקר המדינה, ואני מודה שהופתעתי מהביקורת לפיה לקח לנו חודשיים וחצי לשלם פיצויים. התחלנו את התשלומים בסוף דצמבר, אך היינו חייבים לבדוק את הדוחות קודם לכן. אני סבור שהתהליך היה מהיר יחסית, בהתחשב במורכבות" - כך אמר היום (ד') מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', בכנס השנתי של STEP ISRAEL.

רשות המסים מחפשת 24 מיליארד שקל. מי ישלם את המחיר
הקלות בחלוקת דיבידנדים: המתנה של רשות המסים ליורשים

אהרונוביץ' התייחס לדוח חדש של מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, שהתפרסם השבוע והתמקד בעיקר בטיפול הממשלה ביישובי הצפון במהלך מלחמת "חרבות ברזל", במישור האזרחי־כלכלי. הדוח כולל גם פרק שסקר את הפגיעה בעסקים הקטנים בעקבות המלחמה, ואת יישום הסיוע הכלכלי לעסקים קטנים בחודשים הראשונים של מלחמת "חרבות ברזל".

אהרונוביץ' ציין כי "כבר לאחר אסון התאומים הגיעו נציגים מארה"ב ללמוד מישראל על קרן הפיצויים. זה מודל ייחודי יחסית בעולם, אף שאנחנו עצמנו אימצנו אותו במקור מהבריטים. לצערי, הניסיון שיש למדינת ישראל בהתמודדות עם מלחמות, ובפרט ב-20 השנים האחרונות, איפשר לנו להגיע מוכנים יותר גם במצב קשה זה. הוגשו כ-700 אלף תביעות בגין נזק עקיף וכ-80 אלף תביעות נזק ישיר. מדובר בסכומי פיצוי של מעל 20 מיליארד שקל".

לדבריו, "מה שייחד את הסבב הזה הייתה החלטת הממשלה כבר בתחילת המלחמה לפצות את כלל המשק - לא רק את העסקים שבקווי העימות, אלא גם עסקים בתל אביב, בירושלים ובשאר חלקי הארץ. הצעד הזה תרם משמעותית ליציבות הכלכלית. אפשר לראות זאת גם ביציבות שערי החליפין של השקל מול הדולר והאירו, וגם במדדי הבורסה שנותרו חזקים - תוצאה לא מובנת מאליה במצב של מלחמה כוללת. מגיע כאן קרדיט לממשלה על תמיכתה בעסקים".

עומדים ביעד הגירעון, ותחזית גביית המסים משתפרת

בשיחה שערך עם עו"ד דניאל פסרמן, יו"ר משותף של STEP ISREAL וראש תחום מיסוי במשרד גורניצקי, התייחס אהרונוביץ' גם לתקציב 2025 ולעובדה שיעד הכנסות המדינה ממסים לשנת 2025 עודכן על־ידי האוצר ל־496 מיליארד שקל, במקום 472 מיליארד שקל - קפיצה של 24 מיליארד שקל. "ההנחה הבסיסית שעליה נבנה התקציב הייתה שהמלחמה תסתיים עד תחילת השנה, ושהמשק יחזור לתפקוד מלא. המטרה הייתה גם להפחית את הגירעון התקציבי. נכון להיום אנחנו עומדים ביעד הגירעון, ותחזית גביית המסים אפילו משתפרת, אם כי תחזיות הצמיחה לפי גופים חיצוניים דווקא יורדות. זה משקף מצד אחד את החוסן של הכלכלה הישראלית, אך חשוב לי להיות זהיר - אני נוטה להיות פסימי מראש, כדי להתאכזב לטובה", אמר.

לשאלת עו"ד פסרמן איך רשות המסים נערכת למלא את הקופה, השיב אהרונוביץ': "אנו בונים את תחזיות ההכנסות בשיתוף-פעולה הדוק עם הכלכלן הראשי. אנו לוקחים בחשבון צעדים שכבר אושרו, כמו גם כאלה שמתוכננים. חוק ההסדרים לשנת 2025, עליו הייתה לא מעט ביקורת, כלל תיקוני חקיקה מהותיים במיסוי, שנועדו גם לשדר איתנות כלכלית כלפי העולם.

"צריך לזכור: אחרי מלחמת יום כיפור חווינו את המשבר הכלכלי של 1985, והפקנו לקחים. לדוגמה, חקיקת המיסוי על הרווחים הכלואים עברה ברגע האחרון. אכן, בפברואר-מרץ נרשמה ירידה בגבייה, אך ברבעון השני המצב השתפר משמעותית. אני מקווה מאוד שיהיה תקציב מאושר, כי להיכנס לשנה בלי תקציב זה מצב לא רצוי. יש לנו צוותים טובים ותשתיות מחשוב שהולכות ומשתפרות, וזה מסייע רבות".

לגבי הרווחים הכלואים הוסיף אהרונוביץ' כי "החקיקה לא הייתה אידאלית, זה נכון. המלחמה האיצה את קבלת ההחלטות. היה חשוב לשדר לעולם מסר של יציבות וצעד אקטיבי במסגרת תקציב 2025. אם לא היינו נוקטים את הצעד הזה, היינו צריכים למצוא מקורות מימון אחרים. החקיקה עברה דיונים אינטנסיביים בוועדת הכספים במשך כחודשיים. אין חקיקה מושלמת, אבל עובדים על הוראות ביצוע, וכנראה יהיו תיקונים בעתיד. מבחינתי, חשוב שהחוק יישאר בתוקפו ולא יבוטל בהזדמנות הראשונה".

נמצאו מיליארדים של פערים בלתי מוסברים

מנהל רשות המסים התייחס גם לצורך למלא את קופת המדינה ברקע המחסור במפקחים ובכוח-אדם ברשות, שמוביל לביקורת מצד מייצגים על כך שהחלטות לא מתקבלות, ותיקים תקועים. "המצב אכן מורכב. צעירים כיום פחות נמשכים למקצועות שעליהם נשענת רשות המסים. נחתם הסכם שכר חדש שהעלה את השכר במערכת, וכיום אנחנו בתהליך גיוס אינטנסיבי של מפקחים. לאחר סיום הפגישה הזאת אני יוצא למפגש עם קבוצה של רואי חשבון מצרפת במטרה לשכנע עולים פוטנציאליים להשתלב ברשות המסים. אני גם מקווה לגייס נשים מהמגזר החרדי לשורות הרשות - זה ייקח זמן, אך אנחנו עובדים על כך".

"במקביל", הוסיף, "אנחנו משקיעים רבות בטכנולוגיה. השקענו עוד כ-100 מיליון שקל בשדרוג מערכות המחשוב, כשהשאיפה היא לעבור לבדיקה אוטומטית מלאה של דוחות, כולל דוחות 2026, בבדיקה ראשונית על ידי מחשב. הרשות לא תחזור למצב בו יש תשעה מפקחים בכל חוליה - המחשוב ייכנס עמוק לתוך העבודה השוטפת. כבר היום יש לנו תמונה די מלאה על נישומים - נכסים, הכנסות, הצהרות הון, ואנחנו בתהליך מתקדם של סריקת הצהרות ההון באמצעות מחשב".

לדברי מנהל רשות המסים, באמצעות הצלבות המידע הללו "כבר נמצאו מיליארדים של פערים בלתי מוסברים. השאיפה היא שבאוקטובר 2026 נעמוד עם מערכת אוטומטית מלאה. כיום זורם הרבה יותר מידע מרחבי העולם, והמעבר לשיטת 'אגם המידע' צפוי להגדיל עוד את גביית המסים".

"אגם המידע" של רשות המסים הוא מאגר נתונים שבונה הרשות, המכיל מידע על האזרחים מכל המקורות והמאגרים של רשות המסים, בהם נתוני דיווח מס, דיווחים פליליים, בעלות על נכסים, מידע ממאגרי נתונים חיצוניים שהרשות חשופה להם ועוד.

"יעד הגבייה עלה כיוון שההוצאות עלו"

לדברי אהרונוביץ', "במקביל נבחנת אפשרות שבמקרים מסוימים נוכל אף להמליץ על הקלות במיסוי", ואולם לשאלה האם יהיו הפחתות מס, השיב: "קשה להתחייב. זה מאוד תלוי איך נסיים את 2025. יעד הגבייה עלה כיוון שההוצאות עלו. עשינו בדיקה יסודית והגענו למסקנה שאפשר לממן את זה באמצעות מיסוי, מבלי לפתוח את תקציב המדינה.

"כרגע מיסוי ירושה אינו על הפרק - אני אישית מתנגד לכך. מדובר במס שמכביד על תושבים ועל עולים חדשים, וזה עלול להרחיק אוכלוסיות שהמדינה רוצה למשוך אליה. בסוף יש מס ירושה, כי אדם מוריש, ויש רצף מס, והמס פשוט נגבה ליום המימוש".

בזירת מיסוי המקרקעין ציין מנהל רשות המסים כי "נושא הדיור להשכרה דורש טיפול - היום אין כמעט היצע, וזה בעייתי. המלצתי, למשל, לבטל את מס הרכישה על קבלנים שבונים בצפון, כדי להקל על הבנייה באזורי פריפריה. עדיף להשקיע בהתחדשות עירונית ולספק ממ"דים במקום מענקי רכישה. הדיור הוא אתגר לאומי - המדינה גדלה דמוגרפית, ואנשים צריכים לגור כאן".

בנוסף התייחס מנהל רשות המסים לנוהל גילוי מרצון (המאפשר לאזרחים לחשוף את הונם החבוי ולשלם את המס הנדרש, מבלי להיות חשופים להליך פלילי), אשר הובטח על ידו כבר במאי אשתקד כי "יתפרסם בימים הקרובים", אך עד כה טרם פורסם. "לא קיבלנו אישור להפעיל שוב מנגנון גילוי מרצון אנונימי, אך אני מקווה שאנשים יפנו אלינו בכל מקרה. מדובר בסוגיה לא פשוטה, ואנו מנסים למצוא פתרונות יצירתיים. יש גם שאלה של איך מביאים את הכסף הביתה, וזה לדוגמה אולי באמצעות חשבונות בנק זרים בחו"ל", אמר.

עוד כתבות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

האזהרה של חברת הסייבר על סנסציית 80 מיליון הדולר של מאור שלמה

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד