הקלות בחלוקת דיבידנדים: המתנה של רשות המסים ליורשים

החלטה חדשה קובעת שכאשר יורשים מחלקים דיבידנד מחברה שהוענקה להם בירושה, כדי לאזן את הנכסים ביניהם, החלוקה תהיה פטורה ממס • גם מכירת מקרקעין לצורך חלוקה תהיה פטורה

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי כהן
שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי כהן

בעלים של חברה נפטר, והוריש את כל מניות החברה ליורשיו. החברה החזיקה מקרקעין. חלק מהיורשים רצו מניות וחלק רצו סכום כסף שווה ערך לערך המניות. הבעיה היא שעל פי חוק, אם "מכניסים" רכוש נוסף לירושה לצורך איזון - כסף מבחוץ למשל - כדי לשלם ליורשים את שווי מניותיהם, הם אינם נהנים מפטור ממס שניתן בגין ירושות. גם חלוקת נכסי מקרקעין בין יורשים נחשבת "מכירה" חייבת במס, אלא אם מדובר בחלוקה "ראשונה" של נכסי העיזבון.

מאות עובדי רשות המסים דרשו להעלות את שכרם. מה קבע בית הדין?
הונאת הענק נגד ביטוח לאומי בליגת העל בכדורגל: כך עבדה השיטה

בהחלטת מיסוי חדשה שפרסמה רשות המסים היא מנסה להקל על יורשים שנקלעו לסיטואציה הזאת, וקובעת שגם חלוקת דיבידנד מחברה שהוענקה בירושה, לצורך איזון נכסים בין היורשים, מהווה חלוקה הנהנית מפטור ממס בגין ירושות. עוד נקבע, כי גם מכירת המקרקעין - לצורך חלוקת הדיבידנד והאיזון המבוקש - תהיה פטורה ממס. זאת, כל עוד לא הוכנס כסף "חדש" מחוץ לעיזבון לטובת האיזון.

חלוקת דיבידנד אגב חלוקת נכסי עיזבון

החוק
חלוקת נכסי מקרקעין בין יורשים מהווה "מכירה" החייבת במס

החריג
חלוקה ראשונה של נכסי עיזבון בין יורשים לא נחשבת מכירה, כל עוד לא מכניסים להסכם נכסים או כספים מחוץ לעיזבון

החלטת המיסוי
בעת הורשת חברה ונכסי נדל"ן בבעלותה, חלוקת דיבידנד תיחשב "נכס העיזבון", ולא תמוסה כעסקת מכירה, בשלושה תנאים

התנאים
● הדיבידנד יחולק מיתרת העודפים הקיימים ערב פטירת המוריש
● לא יילקח מימון חיצוני לצורך חלוקתו
● היתרה שלא חולקה תוכר כיתרת זכות לטובת היורשים

במקרה שהגיע להכרעת הרשות נפטר אב המשפחה, בעלים של חברה שנכסה היחיד היה מניותיה של חברה בת, שהינה איגוד מקרקעין. האב המנוח הותיר אחריו צוואה לאשתו, לשלושת ילדיו ולנכדיו, אך בשל מחלוקת בין היורשים, הוסכם ביניהם על חלוקה אחרת מזו המופיעה בצוואה. בהתאם להסכמות בין היורשים, שניים מילדיו של המנוח ייוותרו עם מניות החברה בחלקים שווים, ואילו הילד השלישי, וילדיו, שהינם יורשים ישירים בצוואה, יהיו זכאים למזומן, שמקורו בדיבידנד, שיחולק מהחברה הבת לחברה, ומשם לכלל היורשים, במסגרת חלוקת העיזבון.

עודפים לחלוקת דיבידנד

לחברה ולחברה הבת עודפים לחלוקת דיבידנד. נוסף על כך, לחברה הבת יתרת מזומנים ונכס מקרקעין אשר מצוי בהליכי מכירה, וצפוי להניב תזרים מזומנים נוסף. הוסכם, כי המזומנים יחולקו לכלל היורשים באמצעות חלוקת דיבידנד.

ככל שסכום הדיבידנד שיוכרז על ידי החברה גבוה מהמזומנים, יתרת הדיבידנד שלא חולקה תסווג כיתרת זכות בחברה לטובת היורשים, ותשולם ממזומנים שינבעו מהכנסות מנכסיה של החברה (שנרכשו ערב פטירתו של המנוח). לטובת מימון תשלום הדיבידנד, לא יילקח מימון חיצוני, לרבות על ידי החברה או על ידי החברה הבת.

בנסיבות אלה, ביקשה החברה להכריז על מלוא הדיבידנד לטובת כלל היורשים - כשבמועד ההכרזה יוכרז מלוא הדיבידנד וישולם המס בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה. מקור הדיבידנד ברווחים ששולם בגינם מלוא המס, בהתאם להוראות.

חלוקת נכסי מקרקעין בין יורשים מהווה "מכירה" החייבת במס לפי הוראות החוק. ואולם, סעיף 5(ג)(4) לחוק קובע חריג לכלל, שלפיו, חלוקה ראשונה של נכסי עיזבון בין יורשים אינה נחשבת "מכירה" לעניין החוק, ובלבד שבמסגרת החלוקה האמורה לא ניתנה תמורה בכסף, או בשווה כסף שאינו נכס הנמנה עם נכסי העיזבון.

היורשים, שחששו מהיבטי המס של החלוקה, ומהסיכוי כי המכירה של הנדל"ן וחלוקת הדיבידנד ייחשבו כ"מכירה" החייבת במס, ולא כחלוקה ראשונה של נכסי העיזבון, פנו לרשות המסים בבקשה לקבוע כי הדיבידנד שיחולק מהחברה ליורשים הינו בגדר נכס הנמנה עם נכסי העיזבון, כמשמעות המונח בסעיף 5(ג)(4) לחוק.

עו''ד בועז פיינברג / צילום: ניקי וסטפהל
 עו''ד בועז פיינברג / צילום: ניקי וסטפהל

באה לקראת היורשים

רשות המסים אישרה את הבקשה. בהחלטת המיסוי שניתנה למשפחה צוין, כי בהתאם להחלטת מיסוי 43/08 ולהוראת ביצוע מיסוי מקרקעין 7/2010, העוסקת ב"חלוקת נכסי עיזבון בין יורשים - סעיף 5(ג)(4) לחוק מיסוי מקרקעין", יראו בדיבידנד כנכס שנמנה על נכסי העיזבון, ובלבד שהתקיימו מספר תנאים: חלוקת הדיבידנד תתבצע מיתרת העודפים הקיימים בחברה ובחברה הבת ערב פטירתו של המנוח; לא יילקח מימון חיצוני לצורך חלוקת הדיבידנד; ויתרת הדיבידנד שלא חולקה תוכר כיתרת זכות בחברה לטובת היורשים, ותשולם ממזומנים שינבעו מהכנסות מנכסיה של החברה (שנרכשו ערב פטירתו של המנוח).

"מדובר בהמשך המגמה של רשות המסים לבוא לקראת יורשים ולהרחיב את מה שהם קבעו בהחלטות מיסוי קודמות בנושא חלוקת עיזבון בין יורשים, סביב השאלה מה קורה כאשר נכסי העיזבון נמצאים בתוך חברה שיש בה מקרקעין", מסביר עו"ד בועז פיינברג, שותף מוביל במחלקת המסים של משרד ארנון, תדמור-לוי.

פיינברג מסביר, כי כאשר הכספים והנכסים נמצאים בתוך החברה, ובעל חברה אינו רוצה לפרק את החברה כדי לבצע את חלוקת נכסיו ליורשיו - הוא נקלע לבעיית מס. "במקרים שונים המוריש פשוט מוריש את העסק לכל היורשים ומשאיר להם את החלוקה שמתאימה להם, אבל זה עלול ליצור סכסוכים בין היורשים, ותקלות מס".

בהחלטת המיסוי החדשה, רשות המסים פותרת בדיוק את הבעיה הזאת. עו"ד מאיר מזרחי, מומחה מיסוי נדל"ן, מסביר, כי "ההחלטה החדשה של רשות המסים מרחיבה את האפשרויות העומדות בפני יורשים לחלק ביניהם את העיזבון ללא מיסוי. היא מאפשרת מעתה לחלק דיבידנד מהחברה ולהשתמש בו לאיזון בין יורשים, באופן שחלק מהם יקבלו את מניות החברה וחלק אחר יקבלו את כספי הדיבידנד, כך שהחלוקה לא תיחשב כאירוע חייב במס".