הונאת הענק נגד ביטוח לאומי בליגת העל בכדורגל: כך עבדה השיטה

עורכי דין, רופאים ושחקנים בכירים הוציאו על פי החשד קצבאות נכות פיקטיביות לאורך שנים בהיקף של כ-13 מיליון שקל • החוקרים פשטו על בתיהם של עשרות חשודים וביצעו כמה מעצרים

סניף המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock
סניף המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock

חוקרי הביטוח הלאומי ומשטרת ישראל פשטו ביום ד' לפנות בוקר על בתיהם של עשרות חשודים בביצוע הונאת ענק של המוסד לביטוח הלאומי. בין החשודים עורכי דין, רופאים ו"מאכרים".

ראיון | בגיל 35 הוא עומד מאחורי הרפורמה הגדולה של רשות המסים ומבטיח לתפוס "את כל התחמנים"
רשות המסים נגד תופעת ה"דרייברים": פשטה על "תחנות מוניות" פיראטיות

החקירה, הסובבת סביב חשדות להונאה וגזל כספי ציבור על ידי עשרות שחקני כדורגל מקבוצות שונות, לרבות מליגת העל, הובילה למעצרם ולעיכובם של מספר חשודים, ביניהם רופא, עורכי דין ועובדת הביטוח הלאומי. על פי החשד, הם וחשודים נוספים מעורבים בעבירות.

תחילת הפרשה בבדיקה פנימית שנערכה על ידי חוקרי המוסד לביטוח לאומי על אודות חשדות לניגוד עניינים, ותוך חשד ממשי לעבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה וזיוף בידי עובד ציבור.

במהלך השנה וחצי האחרונות מבצע אגף החקירות של הביטוח הלאומי חקירה סמויה נגד עשרות מעורבים, בחשד כי עורכי דין ייצגו עשרות כדורגלנים מליגת העל ומליגות נוספות בתביעות פגיעה בעבודה, תוך שהשחקנים מבצעים העברת כתובות פיקטיביות בתיאום עם רופא חיצוני, שקבע אחוזי נכויות גבוהים, כאשר בפועל השחקנים שדיווחו על אובדן כושר עבודה המשיכו לשחק בקבוצותיהם באופן רגיל.

איך עבדה ההונאה? 

עו"ד הגיש בשם השחקנים תביעות פגיעה בעבודה או אובדן כושר עבודה


לתביעות צורפה חוות דעת רפואית מרופא ששיתף פעולה וקבע אחוזי נכות


בשיתוף פעולה בין עורכי הדין לרופא הוגשו מסמכים מזויפים שהציגו דיונים שלכאורה התקיימו בוועדות רפואיות


התקבלו קצבאות על בסיס המרמה

בעקבות מידע מודיעיני

החקירה החלה בעקבות מידע מודיעיני שהגיע אל הביטוח הלאומי, במקביל לבדיקה שנערכה באגף הביקורת הפנימית, על פעולות חשודות שנבדקו באופן שוטף כדי לוודא שמתקיימת שמירה על הכללים ועל פרטיות האזרחים. החקירות גילו כי הרופא תיאם לכאורה עם עורכי הדין מועדי ועדות ומסמכים מזויפים כדי לקבוע אחוזי נכות פיקטיביים וקבלת קצבאות במרמה של אלפי שקלים מדי חודש לכל שחקן. מהחקירה עלה כי החשודים גרפו לכיסם סכום מצטבר המוערך בכ-13 מיליון שקל.

בעקבות ממצאים אלה התנהלה החקירה הסמויה בשיתוף היחידה ללחימה בפשיעה של מרחב ציון שבמחוז ירושלים, יחד עם גורמי החקירה במוסד לביטוח לאומי ובליווי פרקליטות מחוז דרום.

ביום ד' לפנות בוקר הפכה החקירה הסמויה לגלויה, עת פשטו בלשי יל"פ ציון ממחוז ירושלים על בתיהם של החשודים וערכו חיפושים במקום מגוריהם ובמשרדיהם. במסגרת החיפושים בבתי החשודים נתפסו מאות אלפי שקלים במזומן, חולטו רכבי יוקרה של המעורבים ונמצאו קלסרים מסודרים ובהם שמות הקבוצות, מסמכים רפואיים ועוד.

כמו כן, כאמור, נעצרה עובדת ביטוח לאומי, שהושעתה מהעבודה באופן מיידי עם היוודע הפרטים ועד לבירור ותום החקירה הגלויה; ושחקני כדורגל מכלל קבוצות ליגת העל הוזמנו להמשך החקירות, שיימשכו בשבועות הקרובים.

החשודים שנעצרו ועוכבו הובאו לתחנת המשטרה לצורך המשך חקירה על ידי חוקרי הביטוח הלאומי, ובהמשך יובאו להארכת מעצרם בבית משפט השלום בירושלים. בשלב זה שמם אסור בפרסום על פי חוק.

"ההונאה החמורה ביותר"

מהמוסד לביטוח הלאומי נמסר, כי "מדובר בפרשת ההונאה החמורה ביותר שנחשפה בספורט הישראלי, ושבה מעורבים שחקני כדורגל בכירים בישראל ולגיונרים לאורך השנים. קצבאות צריכות להינתן למי שזקוק לסיוע. העובדה שאנשים מסוגלים לרמות ולפגוע בחלשים בחברה, היא דבר שאינו מתקבל על הדעת.

"אגף החקירות של הביטוח הלאומי ימשיך להבטיח שמי שמרמה - ייתן את הדין, יחזיר את הכספים לציבור ויבוא לדין פלילי. כאמור, אחרי חקירה ממושכת של הביטוח הלאומי, החקירה הועברה למשטרה, ותימשך ביתר שאת בשבועות הקרובים".

*** חזקת החפות: החשודים בפרשה לא הואשמו ולא הורשעו, ועומדת להם חזקת החפות.