גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המניה הביטחונית שטסה בכ־550%: "יש מערכות שלנו בחלק גדול ממטוסי חיל האוויר"

חברת מערכות התקשורת הלוויינית אורביט חווה פריחה בעסקיה, ומניבה בשנים האחרונות תשואה חלומית לבעלי המניות, בראשות קרן פימי ● המנכ"ל דניאל אשחר טוען כי "המומחיות שלנו היא לאפשר ללקוח להתחמק משיבושים - וגם לדבר עם מטוס או מל"ט מהקרקע" ● ומה בכל זאת מדאיג אותו במלחמה מול איראן?

מטוס מדגם P-8A Poseidon המשמש את חיל הנחתים האמריקאי. גם בו מותקנות מערכות אורביט / צילום: Reuters
מטוס מדגם P-8A Poseidon המשמש את חיל הנחתים האמריקאי. גם בו מותקנות מערכות אורביט / צילום: Reuters

המערכה שנפתחה מול איראן תפסה את חברת אורביט בתקופה חיובית: יצרנית מערכות התקשורת בעיקר לשוק הביטחוני מציגה גידול עקבי בהכנסות ובצבר ההזמנות, שהגיע לשיא של 127.5 מיליון דולר ברבעון הראשון של 2025.

המניות, המט"ח ומחירי הנפט: שלושה תרחישים למלחמה עם איראן
איך המניות המפתיעות שעלו בבורסה לאחר התקיפה האמריקאית

כמו חברות ביטחוניות אחרות הנסחרות בבורסה בת"א, גם אורביט מציגה ביצועים מרשימים: החברה נסחרת בשווי של כ־950 מיליון שקל, אחרי עלייה של 25% במניה מתחילת השנה, וכ־550% בחמש שנים.

הנהנית המרכזית מהפריחה במניה היא קרן פימי, בראשות ישי דוידי, שהפכה בשנת 2017 לבעלת המניות הגדולה באורביט, שנשלטה עד אז על ידי זאב שטיין (בנו של המייסד). פימי מחזיקה כיום ב־22.5% ממניות אורביט, לאחר מספר מימושים שביצעה, אחד מהם בשבוע האחרון (ב־30 מיליון שקל).

בסך הכול השקיעה קרן פימי באורביט, בכמה פעימות, סכום כולל של 15 מיליון דולר, ועד כה מימשה מניות ב־57 מיליון דולר ובידיה נותרו מניות בשווי דומה. כך שבסך הכול מורווחת הקרן נכון להיום כמעט פי 8 על השקעתה באורביט.

בראיון לגלובס מספר מנכ"ל אורביט, דניאל אשחר, על מערכות החברה המשולבות בכלי טיס ושיט המעורבים בלחימה מול איראן, ומדבר על מה שמדאיג אותו בימים אלה: השמיים הסגורים. "אורביט חברה ותיקה, בת 75, שעובדת ב־60 מדינות עם 270 לקוחות פעילים ומעסיקה כ־250 עובדים", אומר אשחר. "אנחנו מתמחים בעולמות התקשורת, כולל לוויינית, ומספקים כזו לים, לאוויר וליבשה, כשאנחנו מפתחים מערכות לשימושים גם בתחום הביטחוני וגם באזרחי".

דניאל אשחר, מנכ''ל אורביט / צילום: איל יצהר

התחום הביטחוני מהווה 81% מהכנסות החברה, וחלקו צפוי לגדול לנוכח צמיחת השוק, בשל הגידול בתקציבי הביטחון ברחבי העולם. לדברי אשחר, "המערכות שלנו נמצאות במטוסי קרב, במסוקים, ספינות מלחמה, צוללות, כלי טיס ושיט לא מאוישים וכלי רכב מסוגים שונים. הן משמשות גם להורדת נתונים מהחלל, ומעבירות מידע דרך הלוויין לשימושים צבאיים ואזרחיים".

אפשר להעריך שכשחיל האוויר תוקף באיראן, הצוותים משתמשים במערכות אורביט?
"לא אפרט אילו מערכות שלנו נמצאות באילו מטוסים, אבל הן נמצאות בחלק גדול ממטוסי חיל האוויר. המערכות שלנו מוכחות במלחמה - לא רק בזו, הן מבצעיות גם במקומות אחרים, כמו הודו בחיכוך שלה עם פקיסטן. אלה לא מערכות תוקפות, אלא כאלה שמעבירות תקשורת ומאפשרות למשל לדבר עם מטוס או מל"ט מהקרקע".

אורביט מתמקדת בתקשורת לוויינית, ואשחר מסביר שאחת התכונות החשובות ביותר בתקשורת זו חסינות (resiliency) - שהמערכות יהיו כאלה שקשה עד בלתי־אפשרי לשבשן. "זו המומחיות שלנו. אנחנו מאפשרים ללקוח להתחמק משיבושים, בעזרת טכניקות שלא אכנס אליהן, והוא נהנה ממערכת אמינה גם בלחימה. האיומים גדלים והמערכות עוברות כל הזמן אבולוציה של שיפורים".

מקפידים לייצר בישראל

כמו חברות ביטחוניות אחרות, אורביט נהנית מהמגמה של הגדלת תקציבי הביטחון בעולם והתעצמות הצבאות. בחודשים האחרונים היא דיווחה למשל על הזמנה ממשרד הביטחון ב־11.2 מיליון דולר ועל הזמנה מצי באסיה ב־9.4 מיליון דולר. אורביט עובדת גם עם נאט"ו, ונהנית מהרצון להגדיל את שיעור ההוצאה לביטחון במדינות הארגון.

"אנחנו נמצאים בשווקים עם רוח גבית מאוד חזקה", אומר אשחר (66), שמונה לתפקיד המנכ"ל בתחילת 2020, לאחר ששימש קודם כמשנה למנכ"ל בחברת המל"טים אירונאוטיקס. "תקציבי הביטחון עולים בכל העולם; בדרום־מזרח אסיה למשל יש חיכוכים בין הודו לפקיסטן ובים סין הדרומי, וכל המדינות שם 'מחזקות את השרירים'. נושא התקשורת הלוויינית הוא מרכיב משמעותי בים, ביבשה ובאוויר, ועולמות הקישוריות הופכים לנדרשים יותר מבעבר כגיבוי לתקשורת הרגילה, שהיא בעייתית".

מה עלול לפגוע בצמיחה שלכם? יש אתגרי כושר ייצור, עלויות רכיבים, מכסים?
"באופן עקרוני אנחנו צומחים, מגדילים תשתיות ייצור וגדלים בכוח האדם. אנחנו רק צריכים לוודא שאנחנו יודעים לייצא, כי אם אין אוניות ומטוסים כרגע, איך הלקוח בנאט"ו יקבל את הסחורה שהזמין? בהנחה שהשמיים פתוחים, ונתיבי הים פתוחים, אין לנו שום מגבלה להמשיך לצמוח".

איך המלחמה מול איראן משפיעה על הפעילות בחברה?
"אנחנו מפעל חיוני ומכיוון שכך עובדים כרגיל, עם כשני־שלישים ממספר העובדים בכל יום, כפועל יוצא של כמות המקום במקלטים. כיום, שישה ימים מפתיחת המלחמה, מתחיל איתות שיש לנו בעיה כי אולי חומרי גלם שאמורים להגיע לא יגיעו. כרגע זה לא קריטי, אבל עלולה להיות בעיה. ושוב, נושא היצוא ללקוחות מטריד, שלא ייפגעו פרויקטים בגלל שהשמיים סגורים".

לקוחות שואלים בנושא?
"אנחנו פנינו לכל הלקוחות והרגענו שאנחנו עובדים כרגיל. עם זאת, איך שולחים סחורה? זה אתגר שלא עסקתי בו ביומיום ועכשיו אני מאוד בפרטים. לקוחות מוטרדים: 'אתה שולח?'. כל עוד המצב ייגמר תוך ימים בודדים זה בסדר, אבל אם לא, יתחילו לבקש שנייצר בחו"ל ולא בארץ".

בהקשר זה, אשחר אומר שהחברה מעבירה את מרכז הכובד לחברה הבת בפלורידה, עוד מלפני המלחמה, מאחר שהשוק האמריקאי מעדיף ייצור מקומי. עם זאת מבהיר כי "החברה לא תצטמצם בישראל ונייצר בשני המקומות".

מי צריך לפתור את הבעיה ביצוא?
"בשוק חופשי, אני מזמין נפח במטוס מטען ושולח סחורה, אבל כשהשמיים סגורים אין לי מה לעשות. אני חושב שכמו שהממשלה פועלת לשחרר צווארי בקבוק במקומות מסוימים, גם כאן הממשלה, שר הכלכלה, התאחדות התעשיינים - צריכים לפעול שהמשק יוכל להמשיך לעבוד למרות המציאות. כי אם לא נצליח לייצא היום, מחר לקוחות לא יזמינו מאיתנו.

"חייבים להבטיח את אמינות שרשרת האספקה גם בימים מתוחים. כמו שמביאים נוסעים שנתקעו בלרנקה, תקצו מטוסי מטען שייצאו מישראל כדי להבטיח שרידות עסקית, כדי שלקוחות לא יגידו 'לא נקנה מחברה ישראלית'. המדינה מוטת־יצוא, דולרים נכנסים. כולם צועקים עד לב השמיים 'תנו לנו לייצא', אז הממשלה יכולה לעזור".

סנטימנט "חצי שלילי"

השבוע פורסמו תמונות מהסלון האווירי בפריז, שבו נחסמו הביתנים של חברות מישראל בצעד שעורר סערה. אשחר בחר מלכתחילה שאורביט לא תשתתף בתערוכה, "כי הערכתי שזה לא יעבור חלק, והחלטתי לא לבזבז כסף. בשנה שעברה היינו בתערוכה אחרת ולקחנו חלק בעתירה (חברות וארגונים מישראל עתרו לבית המשפט בצרפת אחרי שהוחלט להרחיקן מתערוכה ביטחונית יוקרתית, שח"ו). הפעם החלטנו שנחסוך את המאבק".

אתם מרגישים סנטימנט אנטי־ישראלי מצד לקוחות, כמו במקרה שממשלת ספרד ביטלה חוזה עם התע"ש?
"התשובה היא חצי כן. אנחנו מוכרים ל־60 מדינות, לא היו מקרים שלקוח אמר שלא יעבוד איתנו כי אנחנו ישראלים, אבל חברות בספרד אמרו לנו שהממשלה מקשה ויש סנטימנט. לשמחתי, אנחנו לא מוכרים מערכות תוקפות, לא פגזים או חומרי נפץ שגורמים למדינות באירופה להסתייג. במכירת מערכות תקשורת זה יותר פשוט".

עד כמה AI משבשת את התעשייה שלכם?
"מבחינתי AI לא משבשת אלא עוזרת, ואנחנו משתמשים בבינה אך לא מספיק, ומתכננים להטמיע יותר. אין ספק שזה מוסיף ערך למוצרים. לדוגמה, יש מערכת שמע למסוקים, שיש בהם המון רעש. הטייסים עם אוזניות ומישהו מדבר איתם מהבסיס, ובעזרת למידת מכונה ו־AI אנחנו יודעים להנמיך את רעשי הרקע ולאפשר לטייס לשמוע רק את הקול של מי שמדבר איתו. אנחנו מאפשרים גם זיהוי קול - המערכת לומדת את דפוסי הקול, ואם לטייס יש מספר מקורות שמע, והוא מבקש עדיפות למפקד או למגדל הפיקוח, אפשר לספק לו".

"מלטשים את היהלום"

יש לכם כוונה לבצע רכישות?
"אנחנו מתכננים לצמוח גם אורגנית וגם על ידי רכישות. אנחנו מחפשים באירופה, שמעלה הילוך בנושא התקציבי. הכיוון הוא רכישה שתרחיב את בסיס הלקוחות ותתן לנו נגישות לאירופה, עם מוצרים סינרגטיים לעולם התקשורת".

הגעת לאורביט ב־2020, במה החברה שונה היום?
"הגעתי בדיוק בקורונה, ואי אפשר היה לעשות שום דבר. בשנתיים שלא טסנו ללקוחות השקעתי המון ב־turnaround של החברה, כי זיהיתי בה יהלום לא מלוטש. ב־2019־2020 החברה מכרה סביב 50 מיליון דולר, והיום אנו מכוונים לצמיחה דו־ספרתית כל שנה (ב־2024 המכירות הסתכמו ב־70 מיליון דולר, שח"ו); הצבר היה כ־50 מיליון דולר והיום מתקרב ל־150. עשינו הרבה מהלכים לשיפור תפעולי, שיווקי, פיתוח עסקי, הגדלת היצע המוצרים. החברה במקום אחר".

בעוד 3-5 שנים הוא רואה חברה "עם המון פוטנציאל. אנחנו מלטשים את היהלום והחברה תגדל כל שנה בשיעור דו־ספרתי".

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: Kevin Lamarque - AP

הישראליות שהתברגו לרשימת החברות המובילות בפינטק העולמי

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: חברות ישראליות התברגו לרשימת  50 חברות הפינטק התאגידי המובילות בעולם לשנת 2025; הזירה הווירטואלית בין ישראל לאיראן הייתה חלק אקטיבי מהמלחמה האחרונה - והרבה בזכות בינה מלאכותית; ומארק צוקרברג חושף את פרויקט "פרומתאוס" • חדשות ההייטק

סיימון האריס, ראש ממשלת אירלנד / צילום: ap, Virginia Mayo

עד חמש שנות מאסר: אירלנד בדרך לאסור סחר עם התנחלויות

הממשלה האירית מתגאה בחקיקה שתעמוד בקרוב להצבעת בפרלמנט, הקובעת עונשים קשים למי שייבא סחורה מהתנחלויות מעבר לקו הירוק ● היקף הסחר זעום (1.5 מיליון אירו בשנה), אך מדינות נוספות עשויות להצטרף

יו''ר ש''ס, אריה דרעי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מפלגת ש"ס פורשת מהממשלה, אך לא מהקואליציה

הרבנים של המפלגה החליטו פה אחד לצאת מהממשלה, אך חברי הכנסת של ש"ס לא יתמכו בהצעת אי אמון • הקואליציה לא תהיה קואליציית מיעוט ותוכל להמשיך בחקיקה • השר מיכאל מלכיאלי: "לא נשתף פעולה עם השמאל"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; נאסד"ק עלה ב-0.25% לשיאו התשיעי השנה

טראמפ הכחיש כי בכוונתו לפטר את פאוול: "לא סביר בכלל" ● האיחוד האירופי יגדיל את תקציב הביטחון ל-2 טריליון יורו ● בארה"ב האינפלציה זינקה, אך מדד הליבה דווקא הצליח להפתיע מעט כלפי מטה ● ג'נסן הואנג מכר עוד 225,000 מניות של אנבידיה, בסכום כולל של כ-37 מיליון דולר ●  סולאראדג' נפלה ב-9%, ריגטי זינקה ב-30%

הנשיא טראמפ ומזכ''ל נאט''ו מארק רוטה, הבית הלבן, וושינגטון / צילום: Reuters, Nathan Howard

איום במכסים ועסקת נשק עם אוקראינה: טראמפ מגביר את הלחץ על רוסיה

נשיא ארה"ב מאיים בהטלת מכסים על רוסיה ובסנקציות על מדינות שלהן קשרים עסקיים עימה ● במקביל, נרקם שיתוף־פעולה אמריקאי־אירופי במטרה לסייע לאוקראינה ● טראמפ: בתוך ימים ספורים תקבל קייב נשק והגנה אווירית חדישים

גיל גירון מנכ''ל אשטרום ורמי נוסבאום יו''ר הקבוצה / צילום: ישראל הדרי

בהשקעה של מיליארד דולר: אשטרום תקים תחנת כוח חדשה

אשטרום מעוניינת להקים תחנת כוח חדשה, מונעת בגז, באיזור ירושלים, יחד עם מגה אור החזקות ומפעלי הר טוב, בהחזקה של שליש לכל אחת ● המתקן המתוכנן, אם יקבל את אישור הותמ"ל, צפוי לכלול  מתקן אגירה ● אך יש כמה מהמורות לעבור לפני שיוקם ויופעל

כלי רכב בנמל אילת / צילום: Shutterstock

חוב של 10 מיליון שקל: מאחורי סכנת הסגירה של נמל אילת

הסגירה, עקב חובות של מיליונים לעירייה בשל אי תשלום ארנונה ● לאור רווחים גדולים ודיבידנדים גבוהים בשנים קודמות, המדינה תדרוש מהבעלים לשאת בעלויות

נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית / צילום: באדיבות לשכת עורכי הדין

לנשיא עמית סמכות לקבוע את הרכבי העליון

אין‎ פגם בקביעה שכאשר בפני בית המשפט סוגייה חוקתית מורכבת, יישב בדין הרכב השופטים הבכירים והמנוסים, ואין הדבר פוגע בעיקרון השוויון בין השופטים • פרופ׳ אמנון רייכמן מגיב לטורו של פרופ׳ עדו פורת שפורסם בגלובס, בו נטען כי מדובר בניסיון של נשיא העליון לבסס הרכב אקטיביסטי ללא עיגון בדין

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Alex Brandon

מה שכנע את טראמפ לאפשר לאנבידיה למכור את שבב ה־AI שלה לסין

שבוע לאחר שחצתה לראשונה שווי של 4 טריליון דולר, ממשל טראמפ התיר לאנבידיה למכור מחדש את שבב הבינה המלאכותית שלה לסין ● מאחורי הקלעים: הפסדים של מיליארדים, מסע שכנועים של המנכ"ל - וחשש מאובדן היתרון האמריקאי בתעשייה לטובת חברות מקומיות

עו''ד יעקב וינרוט ז''ל / צילום: יוסי זמיר

"נפשוט רגל": יורשיו של וינרוט מבקשים לבטל את פסק הבורר שחייב אותם לשלם מאות מיליונים

ילדיו ויורשיו של עו"ד יעקב וינרוט המנוח טוענים כי אם יעמוד בעינו פסק הבוררות המחייב אותם לשלם מאות מיליוני שקלים לאחים משה ומנדי גרטנר – המשמעות היא "פשיטת רגל של שבעה אנשים" ● החיוב הוא בסך 37.5 מיליון דולר, בתוספת ריבית ליבור + 4.5% לשנה מאז 2006

יפית גריאני, המשנה למנכ''ל ישראכרט / צילום: כדיה לוי

בכירה בישראכרט נאלצת לפרוש בעקבות פגישות סודיות עם בכירי קבוצת דלק

יפית גריאני, המשנה למנכ"ל ישראכרט שנפגשה עם בכירים בקבוצת דלק כולל תשובה, פורשת ● הפגישות של גריאני נערכו ללא אישור החברה וללא דיווח לה ● החברה הודיעה על חלוקת דיבדינד בהיקף של 1.25 מיליארד שקל

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

ניסיונות ההרגעה לא עזרו: כללית יוצאת בשביתת אזהרה של 24 שעות

ועד הכללית יוצא מחר לשביתה כללית, מתוך חשש שהתערבות משרד הבריאות בקופה יוביל לקיצוצים, פגיעה בשכר ועצירת קליטת עובדים ● השביתה מגיעה יום אחרי שמשרד הבריאות הודיע על מינוי ועדת בדיקה לשירותי בריאות כללית

יצחק תשובה / צילומים: גדעון לוי, טלי בוגדנובסקי

תשובה עוד לא קיבל את המפתחות בישראכרט וכבר מורווח בחצי מיליארד שקל

מניית חברת כרטיסי האשראי זינקה במעל 15% בשבוע האחרון, לשווי של 4.3 מיליארד שקל - על רקע הציפיות להצפת ערך תחת קבוצת דלק ● המפסידה: המשנה למנכ"ל ישראכרט, יפית גריאני, שפורשת בעקבות פגישות חשאיות שניהלה עם ראשי קבוצת דלק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה שלילית בבורסת ת"א; מניות סלקום ופרטנר זינקו ב-5%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● השקל התחזק וקטע מגמה קצרה של התחזקות הדולר בימים האחרונים ● מדד המחירים לצרכן בישראל הפתיע לרעה, האם הפחתות הריבית מתרחקות? ● גם בארה"ב האינפלציה זינקה, אך מדד הליבה דווקא הצליח להפתיע מעט כלפי מטה ● יוליוס בר: נגמר המומנטום של העליות במחיר הזהב ● וגם: האזהרה של בנק אוף אמריקה בנוגע לשוק המניות האמריקאי

לייטריקס הישראלית מציגה את מודל ה–AI / צילום: צילום מסך מסרטון של לייטריקס

פי שמונה מהסטנדרט בשוק: כך ייראו בקרוב סרטוני ה-AI

חברת לייטריקס הישראלית הציגה את מודל ה-AI הראשון בעולם שתומך בהפקת קליפים באורך של יותר מ-60 שניות, פי שמונה מהסטנדרט הקיים בשוק ● אפליקציית המזומן הדיגיטלי קאשקאש חתמה עם חברת הפינטק נאייקס על הסכם לשיתוף פעולה ● וגם: ארגון בני ברית הקים מוקדי סיוע חירום למפונים בערים ברחבי הארץ ● אירועים ומינויים

אינפלציה בישראל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מהפך: סעיף חדש מקפיץ את האינפלציה ומעמיד את הנגיד בדילמה

אם לאחר פרסום מדד מאי שהפתיע לטובה נראה היה שהאינפלציה בדרך למטה, המדד הנוכחי מסבך את התמונה ● הפעם, מחירי הטיסות לא השפיעו על המדד כבעבר ● סעיף הדיור לבדו אחראי לכמעט מחצית מעליית המדד החודשית וצפוי להמשיך לבלוט לשלילה

נמל אילת / צילום: שלומי יוסף

דרמה בנמל אילת: החשבונות עוקלו, והוא ייסגר החל מיום ראשון

עיריית אילת נאלצה לעקל את חשבונות הנמל לאחר פיגור בתשלומי ארנונה המוערכים בכ-600-700 אלף שקל בחודש, וזאת לנוכח השבתתו מאז פרוץ המלחמה ואיומי החות'ים על ספינות בים האדום ● מנכ"ל משרד התחבורה זימן דיון דחוף בנושא

אינפלציה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה עלתה לקצב שנתי של 3.3% ביוני; מחירי הדירות יורדים בפעם השלישית ברצף

הצפי היה לאינפלציה של 3.1% ● עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי תרבות ובידור, מזון וירקות טריים, דיור, תחבורה ותקשורת ובריאות ● ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי הלבשה, פירות טריים וריהוט וציוד לבית ● מחירי הדירות ירדו ביוני ב-0.3% ● בנק מזרחי: קצב האינפלציה לא יקל על בנק ישראל לשקול הורדה קרובה של הריבית

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

הנזק מפגיעת הטיל בבזן: 150-200 מיליון דולר

בזן מספרים שהם קיבלו מקדמה של 160 מיליון שקל מקרן הפיצויים של מס רכוש, בעקבות פגיעת הטילים האיראניים בבית הזיקוק ● על פי ההודעה, סך הנזק מוערך בכ-150-200 מיליון דולר, כלומר 500-670 מיליון שקל ● מנכ"ל משרד האנרגיה: "בהיעדר שיקום מיידי של המתקנים, לא ניתן יהיה להבטיח אספקה סדירה של דלקים למשק"

מסעדת ''המזנון'' של אייל שני במלבורן שהושחתה בתחילת יולי ע''י מפגינים פרו־פלסטינים / צילום: Reuters, Alex Zucco / SOPA Images

האנטישמיות גואה: בריטניה מנרמלת, בארה"ב חוזר דימוי "הבוגד היהודי"

בעיצומו של גל אנטישמיות, בעולם מתחילים לחפש דרכי התמודדות חדשות ● יועצים ראשיים לענייני אנטישמיות מפרסמים הצעות איך להילחם בה בלונדון ● באוסטרליה מוצעים "49 צעדים" לטפל בבעיה העמוקה ● בארה"ב, ימין קיצוני טוען שעבריין המין המורשע ג'פרי אפשטיין היה סוכן ישראלי - והלחץ גובר על טראמפ לחשוף את רשימת קשריו ● ישראל נדרשת לחשוב מה ביכולתה לעשות, מעבר להסברה