גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחדל העוברים באסותא: העליון דחה את בקשת ההורים הגנטיים לדיון נוסף

נשיא העליון קבע כי פסק הדין שבו הוחלט בדעת רוב להשאיר את הפעוטה סופיה ברשות ההורים שגידלו אותה, ולא להעבירה להוריה הגנטיים, אינו כולל הלכה משפטית חדשה ● עמית ציין כי מדובר ב"מקרה כואב שבכואבים", ועם זאת קבע כי "בשלה העת לשים סוף להתדיינות הממושכת ולאפשר לצדדים להותיר מאחור את משקעי העבר על-מנת לקדם את טובתה של ס'"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית / צילום: דוברות הרשות השופטת
נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית / צילום: דוברות הרשות השופטת

פרשת מחדל העוברים באסותא: נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, קבע כי פסק הדין שבו הוחלט בדעת רוב להשאיר את הפעוטה סופיה ברשות ההורים שגידלו אותה עד כה, ולא להעבירה לידי ההורים הגנטיים, אינו כולל הלכה משפטית חדשה.

לראשונה: הכרה באם גנטית מהליך פונדקאות, ללא צו הורות פסיקתי
האב גילה שבתו אינה שלו - ותבע פיצוי מהאם. מה קבע בית המשפט?

לדברי עמית, הקביעה בפסק הדין, ולפיה זיקה גנטית אינה מקנה כשלעצמה ובאופן אוטומטי מעמד הורות, אינה חותרת תחת הלכות קודמות של בית המשפט בנושא.

עוד דחה עמית את הטענה כי ההחלטה להשאיר את סופיה בידי הוריה המגדלים סותרת את חוק האימוץ.

לפיכך דחה עמית את בקשת ההורים הגנטיים לדיון נוסף בסוגיה.

לא מקרה "חריג שבחריגים"

ההורים הגנטיים הגישו בסוף חודש מאי בקשה לבית המשפט העליון לקיים דיון נוסף בפסק הדין שניתן מוקדם יותר באותו חודש, ואשר הכריע כי סופיה תישאר בחזקת הוריה המגדלים.

בבקשה, שהוגשה באמצעות עו"ד שמואל מורן ופרופ' פנחס שיפמן, נטען כי "לראשונה בישראל נשללה הורות טבעית של הורים גנטיים בריאים וכשירים, נקבעו הלכות חדשות ביחס להגדרתם של אב ואם, נשללו כוונתם ורצונם המקורי שלהם ושל מטופלים עתידיים בתהליכי פריון".

בהחלטתו לדחות את הבקשה עמד עמית על כך שהאפשרות לקיים דיון נוסף בפסק דין שניתן בהרכב מורכב - כפי שאירע בפרשת העוברים, בה פסקו חמישה שופטים בבית המשפט העליון כי סופיה תישאר בידיה הוריה המגדלים - שמורה למקרים "חריגים שבחריגים". מקרה זה, כך קבע, אינו נכלל במקרים אלה.

עמית תיאר כיצד נחלקו הדעות בקרב שופטי הרוב לגבי חלק מהנימוקים להחלטה, ומכאן שלא ניתן לקבוע כי פסק הדין יצר הלכה משפטית חדשה.

לגבי המעמד שמקנה הזיקה הגנטית, עמית קבע כי "בחווֹת-דעתם של שופטי הרוב הוצגו כאמור תרחישים שבהם ההורות המשפטית אינה נוצרת באופן אוטומטי על אף קיומה של זיקה גנטית בין היילוד להוריו הגנטיים. מכל מקום, טענות המבקשים בנושא נדונו לגופן ובאופן ממצה בפסק הדין, ואיני סבור כי יש מקום להידרש אליהן פעם נוספת במסגרת דיון נוסף".

לגבי חוק האימוץ פסק עמית כי "שופטי הרוב יצאו מנקודת הנחה שהחקיקה והפסיקה אינם מספקים פתרון ישיר ואוטומטי לשאלה מי ייחשבו כהוריה המשפטיים", ופסק הדין עסק בשאלה כיצד יש לקבוע מלכתחילה מי יוכר כהורה.

נשיא העליון הכיר בחידוש הנובע מקביעתם של השופטים יעל וילנר, אלכס שטיין ויחיאל כשר, ולפיה לאימהות פיזיולוגית יש עדיפות על פני אימהות גנטית, אך לא ראה בכך הצדקה לקיומו של דיון נוסף. "המקרה שבמוקד פסק הדין מבוסס על טעות נדירה וחריגה בהליך הפריה חוץ-גופית, אשר אירעה שלא באשמת מי מהצדדים. אף אחד מהם לא ידע בזמן אמת על החלפת העוברים, לא נתן את הסכמתו לכך ואף לא 'עצם עיניו' אל מול השלכות אפשריות של פעולותיו. יש לקוות שטעות שכזו לא תחזור על עצמה, ולכל הפחות ניתן לקוות שהמוסדות הרפואיים יפיקו את הלקחים המתאימים", כתב עמית.

בהקשר זה הוסיף עמית כי "השלכותיה של הקביעה שלעיל על חיי המעשה צפויות להיות מוגבלות ביותר, אם בכלל".

לשים סוף להתדיינות הממושכת

עוד כתב נשיא העליון כי "בענייננו התבררה המחלוקת שבין הצדדים בפני שלוש ערכאות, בהליכים שהתפרשו על פני למעלה משנה וחצי - רוב ימי חייה של ס' עד כה. טענות הצדדים נדונו לפני ולפנים, והערכאות השונות לא השאירו אבן על אבן בדרך להכרעה בסוגיה הסבוכה שהובאה בפניהן. סבורני כי בעת הזו בשלה העת לשים סוף להתדיינות הממושכת שבין הצדדים, ולאפשר להם להותיר מאחור את משקעי העבר על-מנת לקדם את טובתה של ס'".

עמית הכיר בכאב הצפוי להיגרם להורים הגנטיים לנוכח ההחלטה. "איני מקל ראש בהשפעת פסק הדין על הצדדים או בכאבם של ההורים הגנטיים - אשר לא יזכו לשמש כהוריה המשפטיים של ס', ואשר הביעו חשש כי אילו פסק הדין יוותר על כנו, נשים שתבצענה בעתיד הפריה חוץ-גופית עלולות שלא לקבל לידיהן את היילוד הנושא את מטענן הגנטי", כתב.

נשיא העליון הוסיף: "יש לזכור כי הנסיבות החריגות שבמוקד ההליך מובילות לכך שכל הכרעה - בין אם לטובת המבקשים, בין אם לטובת המשיבים - תהיה כרוכה, למרבה הצער, במחיר ובכאב גדול עבור הצד שעמדתו לא תתקבל".

עוד כתב עמית: "עסקינן במקרה רגיש שברגישים, כואב שבכואבים. מן העבר האחד - ההורים הגנטיים, אשר עברו תהליך ארוך של הפריה חוץ-גופית תוך השקעת משאבים גופניים, חומריים ורגשיים ניכרים (בפרט באשר לאֵם הגנטית), ובהמשך גילו כי עוברית הנושאת את מטענם הגנטי הושתלה בטעות ברחמה של אחרת. מן העבר השני - ההורים המגדלים, אשר התבשרו בשלב מתקדם של ההריון כי העוברית שהאֵם היולדת נשאה ברחמה אינה נושאת את מטענם הגנטי, ואשר מגדלים את ס' מיום היוולדה. אלה ואלה עשו כל שביכולתם כדי לממש את חלומם להביא ילד משותף לעולם, ובשל טעות חמורה שאינה באשמתם נקלעו למערכת נסיבות מורכבת אשר הציבה אותם משני צדי המתרס המשפטי".

"נסיבות טרגיות יוצאות דופן"

הפרשה התפוצצה ב-2022, כאשר בעקבות בדיקה גנטית נחשף כי עובר שנשאה ברחמה מי שלימים תהיה האם המגדלת של סופיה אינו קשור גנטית לאותה אם ולבן זוגה, שעברו טיפולי פוריות. זאת, בעקבות מחדלים שאירעו בבית החולים.

בהמשך אותרו ההורים הגנטיים של סופיה, ונפתח מאבק משפטי. בית המשפט לענייני משפחה קבע כי סופיה תעבור להוריה הגנטיים, אך ההחלטה נהפכה על-ידי בית המשפט המחוזי, שהכריע כי היא תישאר עם הוריה המגדלים.

בפסק הדין של העליון מתחילת מאי, אשר הכריע כאמור לטובת ההורים המגדלים, כתבה השופטת יעל וילנר כי מדובר ב"נסיבות יוצאות דופן וטרגיות, כאלה ששמעם לא משאיר אוזן אדישה ולא מותיר עין יבשה".

בהיעדר הוראה מפורשת בחוק שבאמצעותה ניתן להכריע, התבססה וילנר על חוק הפונדקאות, הקובע כי במקרה של "תחרות" בין זיקות להורים שונים - האם היולדת תקבל אפוטרופסות. במקרה של סופיה, קבעה וילנר, מתבקש להחיל את הכלל, שכן סופיה גדלה עם האם היולדת ועם בן זוגה ורואה בהם את הוריה.

השופט יחיאל כשר, שהצטרף ביחד עם השופט עופר גרוסקופף להחלטה של וילנר, ייחס משקל מיוחד לפגיעה הצפויה לאם שילדה את התינוקת בתום תשעה חודשי הריון אם הילד יילקח ממנה. השופט אלכס שטיין סייג את ההחלטה וקבע כי האב הגנטי של סופיה צריך להירשם כאביה, אך ללא זכויות אפוטרופסות.

בדעת מיעוט קבעה השופטת דפנה ברק-ארז כי יש להכריע לטובת ההורים הגנטיים, שכן חוק הפונדקאות עוסק במצב של הסכמה בין הצדדים - וזהו איננו המקרה של סופיה.

לצד הכרעתם לטובת ההורים המגדלים, השופטים הנחו לקבוע "מסגרת מתאימה" לקשר בין סופיה לבין ההורים הגנטיים.

עוד כתבות

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע כי יטיל מכס בגובה 25% על קוריאה ויפן; הירידות בוול סטריט מתחזקות

הנאסד"ק יורד בכ-1% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● טסלה נופלת במעל 7%, לאחר שמאסק הכריז על הקמת מפלגה חדשה בארה"ב ● מניות האנרגיה המתחדשת יורדות ● שר האוצר האמריקאי אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● וגם: אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם