החלטה דרמטית של העליון: התינוקת סופיה תישאר אצל הוריה המגדלים

בהרכב מורחב פסק העליון בפרשת החלפת העוברים באסותא ודחה את הערעור של ההורים הגנטיים • הרכב השופטים אישר את החלטת בית המשפט המחוזי וקבע: "תיקבע מתכונת מתאימה לקשר בינה לבין הוריה הגנטיים"

אסותא / צילום: דוברות אסותא
אסותא / צילום: דוברות אסותא

בית המשפט העליון הכריע היום (ראשון) כי התינוקת סופיה מפרשת החלפת העוברים באסותא תישאר אצל ההורים המגדלים, כפי שקבע בית המשפט המחוזי.

הרכב השופטים שכלל את השופטת דפנה ברק-ארז, השופטת יעל וילנר, השופט עופר גרוסקופף, השופט אלכס שטיין והשופט יחיאל כשר, קבע בהחלטה דרמטית כי סופיה תישאר אצל הוריה המגדלים ולא תועבר להוריה הגנטיים. בית המשפט הכריע סופית כי "תיקבע מתכונת מתאימה לקשר בינה לבין הוריה הגנטיים", במטרה לשמר את הקשר בין התינוקת לבין הוריה הביולוגיים לצד החלטתו להשאירה בבית ההורים המגדלים.

בדעת רוב של ארבעה שופטים, החליט בית המשפט העליון לדחות את הערעור בפרשת החלפת העוברים באסותא, וקבע כי התינוקת סופיה תישאר אצל הוריה המגדלים - האם היולדת ובן זוגה. השופטת יעל וילנר, שכתבה את פסק הדין העיקרי, הדגישה כי המקרה מגלם "נסיבות יוצאות דופן וטראגיות, כאלו ששמעם לא משאיר אוזן אדישה ולא מותיר עין יבשה", כאשר שני הזוגות עברו דרך ייסורים ארוכה כדי לזכות בפרי בטן.

וילנר קבעה שקיימת לקאונה בחקיקה ביחס לשאלה מיהם הוריה החוקיים של התינוקת, ולכן נדרשה לבחון את הסוגיה באמצעות היקש מחוק הפונדקאות. לדעתה, חוק זה מספק כלל הכרעה במקרים של "תחרות" זיקות הוריות, ולפיו האם היולדת היא זו שתהיה אם ואפוטרופא על הילד. השופטת ציינה כי כלל זה חל מקל וחומר במקרה הנדון, במיוחד לאור העובדה שהקטינה חיה עם האם היולדת ובן זוגה מיום לידתה ורואה בהם את הוריה.

השופט יחיאל כשר והשופט עופר גרוסקופף הצטרפו לעמדתה של השופטת וילנר. השופט כשר הוסיף כי יש להשוות את ה"מחיר" שיישא כל אחד מהצדדים במקרה שהצד השני יוכר כהורה, וקבע שאין השוואה בין האובדן של ההורים הגנטיים לבין הפגיעה שתיגרם לאם שנשאה את העובר ברחמה במשך תשעה חודשים ואז ילדה אותו - אם הילד יילקח ממנה. השופט אלכס שטיין הסכים עם דחיית הערעור, אך קבע כי יש לרשום את האב הגנטי כאביה של הילדה, ללא זכויות אפוטרופסות.

לעומתם, השופטת דפנה ברק-ארז ביטאה דעת מיעוט וסברה שיש לקבוע את ההורים הגנטיים כהוריה של התינוקת. היא שללה את ההיקש מחוק הפונדקאות וטענה שבפנינו אירוע תאונתי, ולא כזה שמקורו בהסכמה בין הצדדים.

מהגילוי ועד איתור ההורים הגנטיים

לפני כמעט שלוש שנים גילו בני הזוג שעברו טיפולי פוריות בבית החולים אסותא במהלך החודש ה-7 להיריון, כי אין התאמה גנטית בינם לבין העוברית. הילדה נולדה, והוריה היו לצידה בניתוחים ובכל טיפול שלו נזקקה. לפני כשנתיים, נמצאו ההורים הגנטיים של התינוקת, ומאז הם נלחמו בבית המשפט בהורים שהביאו את הילדה לעולם על מנת לקבל חזקה עליה.

לאחר כשנה של הליך משפטי, קיבל בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון את טענת ההורים הגנטיים והחליט שהתינוקת סופיה תועבר אליהם. האם שילדה את סופיה ובן זוגה, שמגדלים את סופיה למעלה משנתיים וחצי, הגישו ערעור על ההחלטה - שבית המשפט המחוזי הפך וקבע ש התינוקת סופיה תישאר אצל ההורים המגדלים . לבסוף, החליט בית המשפט העליון לדחות את הערעור ולהותיר את ההחלטה על כנה.

הכתבה פורסמה לראשונה ב-N12