המאבק המשפטי סביב סופיה נמשך: שבועיים לאחר שבית המשפט העליון הכריע, כי התינוקת מפרשת העוברים בבית החולים אסותא תישאר עם הוריה המגדלים, הגישו היום (א') ההורים הגנטיים בקשה לעליון לקיים דיון נוסף בתיק.
● החלטה דרמטית של העליון: התינוקת סופיה תישאר אצל הוריה המגדלים
● הרמטכ"ל נגד כ"ץ: "אישרתי את נאום הפצ"רית, שחשוב להסברה"
בבקשה, שהוגשה באמצעות עו"ד שמואל מורן ופרופ' פנחס שיפמן, נטען כי "לראשונה בישראל נשללה הורות טבעית של הורים גנטיים בריאים, כשירים, נקבעו הלכות חדשות ביחס להגדרתם של אב ואם, נשללו כוונתם ורצונם המקורי שלהם ושל מטופלים עתידיים בתהליכי פריון".
עוד נכתב בבקשה, כי להכרעת העליון ישנן "השלכות ציבוריות מרחיקות לכת לשנים קדימה. אנו מעריכים כי מדובר באחד מאותם מקרים ייחודיים, עם מאפיינים אנושיים, משפטיים ומוסריים, שמצדיקים את קיומו של דיון מעמיק נוסף. כך או אחרת, הנושא הזה כאן כדי להישאר, כיוון שהשלכתיו ימשיכו ויפגשו את הזוגות המעורבים, את הילדה סופיה, ועוד מטופלות ומטופלים רבים אחרים בעתיד".
הפרשה התפוצצה ב-2022, כאשר בעקבות בדיקה גנטית נחשף כי עובר שנשאה ברחמה מי שלימים תהיה האם המגדלת של סופיה אינו קשור גנטית לאותה אם ולבן זוגה, שעברו טיפולי פוריות. זאת, בעקבות מחדלים שאירעו בבית החולים.
בהמשך אותרו ההורים הגנטיים של סופיה, ונפתח מאבק משפטי. בית המשפט למשפחה קבע, כי סופיה תעבור להוריה הגנטיים, אך ההחלטה נהפכה על ידי בית המשפט המחוזי, שהכריע כי היא תישאר עם הוריה המגדלים.
"נסיבות יוצאות דופן וטרגיות"
כאמור, מוקדם יותר החודש החליטו שופטי העליון לאמץ את קביעת המחוזי ולקבוע כי סופיה תישאר עם ההורים שגידלו אותה עד כה - ולא תועבר להוריה הגנטיים. לצד זאת, השופטים הנחו לקבוע "מתכונת מתאימה לקשר בינה לבין הוריה הגנטיים".
השופטת יעל וילנר כתבה, כי מדובר ב"נסיבות יוצאות דופן וטרגיות, כאלה ששמעם לא משאיר אוזן אדישה ולא מותיר עין יבשה". בהיעדר הוראה מפורשת בחוק, שבאמצעותה ניתן להכריע, התבססה וילנר על חוק הפונדקאות, הקובע כי במקרה של "תחרות" בין זיקות להורים שונים - האם היולדת תקבל אפוטרופסות. במקרה של סופיה, קבעה וילנר, מתבקש להחיל את הכלל שכן סופיה גדלה עם האם היולדת ועם בן זוגה ורואה בהם את הוריה.
השופט יחיאל כשר, אשר הצטרף ביחד עם השופט עופר גרוסקופף להחלטה של וילנר, ייחס משקל מיוחד לפגיעה הצפויה לאם שילדה את התינוקת בתום תשעה חודשי הריון אם הילד יילקח ממנה. השופט אלכס שטיין סייג את ההחלטה וקבע, כי האב הגנטי של סופיה צריך להירשם כאביה, אך ללא זכויות אפוטרופסות.
בדעת מיעוט קבעה השופטת דפנה ברק-ארז, כי יש להכריע לטובת ההורים הגנטיים שכן חוק הפונדקאות עוסק במצב של הסכמה בין הצדדים - וזהו איננו המקרה של סופיה.
בית המשפט העליון יידרש כעת להחליט האם לקבל את בקשת ההורים הגנטיים ולקיים דיון נוסף בהחלטה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.