גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוכל מרזה? חברה ישראלית מאמינה שמצאה אותו באמצעות AI

חברת Lembas הישראלית מדווחת על גילוי חומר הנחשב כמזון ומעודד הפרשה של GLP-1, הבסיס לתרופות להרזיה ● רגולציה חדשה בפלורידה עשויה להפוך את נוראקסון לחברת אנטי-אייג'ינג מסחרית ● קבוצת Aman תקים חטיבת בריאות לאיחוד התיק הרפואי הישראלי ● ו-Visby מגייסת 65 מיליון דולר לאבחון מחלות מין ● השבוע בביומד

חדשות הביומד / עיבוד: Shutterstock
חדשות הביומד / עיבוד: Shutterstock

אוכל מרזה? חברה ישראלית מאמינה שמצאה אותו באמצעות AI

חברת Lembas (למבס) הישראלית, שנחשפת לראשונה בימים אלה, מדווחת על גילוי חומר הנחשב כמזון ומעודד הפרשה של GLP-1, הבסיס לתרופות להרזיה כמו אוזמפיק. החברה פיתחה תוסף מזון על פי הגילוי, ובכוונתה להציע אותו כגלולה וכן לשלבו במזון, כמעין "אוכל מרזה".

השבוע בביומד | מחקר חדש: האם שמן זית פחות בריא ממה שחשבנו
חזית המדע | מרגישים שאין לכם משמעות בחיים? החוקרת שמגלה מה מניע אותנו

החברה נחשפת עם הודעה על גיוס של 3.6 מיליון דולר, בהובלת קרן FLORA Ventures (קרן אג-פודטק בראשות גיל הורסקי), אשר גם יזמה את החברה. בסבב השתתפו גם: Bluestein Ventures, Fresh Fund, Longevity Venture Partners, Maia Ventures, Siddhi Capital, Mandi Ventures ו-SDH.

Lembas (על שם לחם המסע מ"שר הטבעות") הוקמה כחברה לגילוי באמצעות AI של רכיבים הנחשבים למזון, שיכולים להיות בעלי השפעה בריאותית משמעותית, והמוצר הנוכחי הוא הראשון שלה.

GLP-1 מופרש על ידי הגוף באופן טבעי, בעקבות צריכת מזונות מסוימים, למשל מזונות עתירי סיבים או חלבון. תרופות ה-GLP-1 בהזרקה, כוללות מינונים הרבה יותר גבוהים של החומר מכפי שהגוף מפריש בעצמו. המטרה של Lembas הייתה למצוא את אותם רכיבים ספציפיים שנחשבים למזון שיכולים להוביל להפרשה רבה של GLP-1.

תרופות ה-GLP-1 כמו אוזמפיק, מונג'ארו ומתחרות נוספות בשוק שנמצאות בשלבי פיתוח, ניתנות בזריקות במינון קבוע ולטווח ארוך מאוד. התרופות הללו מובילות לירידה של כ-15% מהמשקל בממוצע, וזהו היום הרף המינימלי לתחרות בשוק זריקות ההרזיה.

אך ישנן תרופות למתן בבליעה, שמשיגות שיעורי ירידה במשקל נמוכים יותר, וכן נחשבות מתחרות משמעותיות בשל צורת המתן הנוחה יותר.

Lembas אינה רואה במוצר שלה מתחרה ישיר לתרופות בזריקה, אלא כמוצר מתאים למי שאינם מעוניינים להזריק תרופה או שרוצים להפסיק את השימוש בתרופה וחוששים לעלות במשקל. ההמלצה תהיה להחליף ארוחה אחת ביום בגלולה, או במזון עם התוסף.

קשה להשוות בין היעילות של התרופות לבין היעילות של מוצר כזה, משום שהרגולציה אינה מחייבת ניסוי יעילות במוצרי מזון, ו-Lembas אכן אינה מתכוונת לעשות ניסוי יעילות בבני אדם, אלא ניסוי בטיחות בלבד כדרוש ממוצרי מזון. במודלי חיה, החברה מצליחה להגיע לכשני שליש מהפחתת המשקל המתקבלת עם "סמגלוטייד", החומר הפעיל באוזמפיק.

החברה מקווה כי מוצריה יהיו בשוק החל מ-2027 והדבר תלוי בהסכמים עם חברות מזון או תוספים. נזכיר כי חברת "אפיטומי" שפיתחה גלולה להרזיה במנגנון אחר, חתמה על הסכם עם חברת "נסטלה", אך זו ביטלה את ההסכם לאחר שבניסוי קליני במוצר, הוא לא השיג את רף הביצועים הרצוי מבחינת נסטלה. אתגרים דומים יעמדו בפני Lembas, בבואה לשכנע את חברות המזון כי למוצר שלה יש מקום בעולם ה-GLP המתפתח במהירות.

Lembas הוקמה ב-2024 על ידי שי הלל (מנכ"ל), בעבר מתחום ההייטק ובכיר בחברת אלקטל-לוסנט, ואחר כך מייסד הסטארט אפ BrainVu, שעסק בזיהוי רגשות על פי תנועות עיניים, ונמכר לחברת Mantis Vision. איתו בהקמה הייתה גם ד"ר זוהר ברבש (סמנכ"לית טכנולוגיה, עד לאחרונה סמנכ"לית הטכנולוגיה של חברת החלב המתורבת Wilk). עוד חברים בהקמה היו פרופ' מעיין גל (מדען ראשי, חוקר באוניברסיטת תל אביב ומייסד של מספר חברות ביוטק) וד"ר דניאל בר, ראש מעבדה לחקר אריכות ימים באוניברסיטת תל אביב. כמו כן, גיל הורסקי מקרן FLORA משמש כיו"ר החברה.

רגולציה חדשה בפלורידה עשויה להפוך את נוראקסון לחברת אנטי-אייג'ינג מסחרית

לפני כשנתיים, סיפרנו לכם על חברת נוראקסון (NurExone), הנסחרת בבורסה של טורונטו. החברה פיתחה טכנולוגיה המבוססת על שילוב בין אקסוזומים, שהם חלקי תא המופרשים על ידי תאי גזע, לבין רכיבי תרופה, לטיפול בפגיעות עצביות כמו פציעה בחוט השדרה, פגיעות בעצבי העין בשל גלאוקומה, ושיתוק של עצב הפנים.

מוצרים כאלה הם מסוג פיתוחי הביומד הארוכים והיקרים מאוד, אשר שוק ההון פנה נגדם מאז הקורונה, נוראקסון נסחרת לפי 52 מיליון דולר קנדי, לאחר שירדה 14% מאז שמוזגה לשלד בבורסה של קנדה ב-2022.

אולם, שינויים רגולטוריים הביאו לפתחה של החברה הזדמנות מסחרית מיידית: הטכנולוגיה עליה מבוססים מוצרי החברה, האקסוזומים, הפכו לאחרונה ללהיט בתחום האנטי אייג'ינג.

אקסוזומים הם מעין "מיני תאים" המופרשים על ידי תאי גזע. כמו תאים, הם מכילים מעטפת, ויכולים לשאת חומר גנטי, חלבונים, חומצות שומן ומטבוליטים, ויש להם פעילות אנטי דלקתית. בניגוד לתאים שלמים, הם אינם מתרבים.

לדברי ד"ר ליאור שאלתיאל, מנכ"ל נוראקסון, לאחרונה החל עניין באקסוזומים לתחום האנטי אייג'ינג, אשר התחזק אחרי שאחת ה"אחיות קרדשיאן", סיפרה כי עברה טיפול כזה. נורואקסון רכשה ב-2024 מתקן ליצור אקסוזומים, עבור הטיפולים התרופתיים שלה, וב-2025 היא הקימה חברה בת אמריקאית, שהמטרה שלה היא לשווק לשוק האסתטי את האקסוזומים עצמם, ללא תרופה מוספת.

"אנחנו מאמינים כי פעילות כזו תעזור להפחית את הסיכון עבור המשקיעים שלנו. יש לנו זרוע שצפויה לייצר הכנסות כבר בשנה הקרובה, ומאמינים כי כבר ב-2026 אנחנו יכולים להגיע לאיזון", אומר שאלתיאל. אם גישה זו תצליח, החברה תהפוך מסחרית שנים לפני הצפוי. אקסוזומים כבר מאושרים לשימוש בדרום קוריאה, מקסיקו, סין והפיליפינים. לאחרונה גם במדינת פלורידה בארה"ב, אושר שימוש במוצרים מבוססי תאי גזע וביניהם אקסוזומים, ללא אישור FDA.

קבוצת Aman תקים חטיבת בריאות לאיחוד התיק הרפואי הישראלי

קבוצת הטכנולוגיה Aman (אמן) הודיעה על הקמת חטיבה לקידום פתרונות טכנולוגיים למגזר הבריאות. בתחילה הכוונה היא להשקיע בחטיבה כ-10 מיליון שקל ובהמשך סכומים משמעותיים נוספים. אחד הטריגרים להקמת החטיבה הוא המעבר ההדרגתי של משרד הבריאות לפתרון ה-EMR, תיק רפואי אחוד. החברה תשים דגש מיוחד על הפעילות הזו.

אמן כבר פעלה בעבר בתחום הבריאות, גם בישראל, ובין היתר הקימה הקבוצה את המערך הטכנולוגי לבדיקות הקורונה בתקופת המגיפה.

לדברי בן פסטרנק, מנכ"ל קבוצת Aman, "המערכות הקיימות היום לניהול המידע הרפואי של המטופל צמחו מלמטה, בתוך כל אחד מארגוני הבריאות, קופות החולים ובתי החולים. אלה מערכות מתוחכמות יחסית לעולם, אבל עכשיו המטרה היא לבנות מערכת מאוחדת, בין היתר על ידי הבאת מערכות מחו"ל שפותחו באופן ייעודי לניהול של תיק רפואי אחוד. מערכות כאלה כבר באות עם הכנה להרצת פתרונות AI מתוחכמים על המידע.

"אנחנו מדברים בימים אלה עם חברות מובילות בעולם, כדי לבחון אפשרות של הטמעת המערכות שלהן במערכת הבריאות בישראל".

כבר לא נסיכת הקורונה, אך Visby של אדם דה לה זרדה מגייסת 65 מיליון דולר לאבחון מחלות מין

חברת Visby Medical, שפיתחה מכשיר PCR ביתי, הודיעה על גיוס של 55 מיליון דולר עם פוטנציאל להגדלתו לעד 65 מיליון דולר. החברה עלתה לכותרות בתקופת הקורונה, כשהתקווה הייתה שתוכל לספק תחליף ביתי לבדיקות ה-PCR שנערכו במרכזי הבריאות ומתחמי הבדיקה הזמניים. בינתיים, פותחו בדיקות האנטיגן, ועם הזמן המגיפה דעכה לרמה שבה לא היה צורך משמעותי בבדיקות PCR ביתיות לקורונה. Visby חזרה למטרה המקורית שלה: בדיקות PCR לאבחון ביתי מדויק של מחלות מין.

ויזבי הוקמה בקליפורניה, ומנוהלת על ידי הישראלי ד"ר אדם דה לה זרדה, שהוא גם אחד היזמים. את הגיוס הנוכחי שלה הובילה קרן Catalio Capital Management, בהשתתפות משקיעים קיימים ביניהם קרן פיטנגו הישראלית, בית החולים סידר סיני וכן ND Capital ,Blue Water Life Science Advisors וכן השקעה אישית של ג'ון דואר מקרן קליינר פרקינס.

Visby קיבלה במרץ האחרון אישור FDA לבדיקה לאבחון קלמידה, זיבה וטריכומונס אצל נשים. ניתן לרכוש את הבדיקה בארה"ב ללא מרשם ולבצע אותה בבית. התוצאות מתקבלות תוך 30 דקות. כל הזיהומים הללו ניתנים לטיפול על ידי אנטיביוטיקה, אך אם אינם מטופלים, הם יכולים לגרום לסיבוכים קשים. לחברה כבר יש מוצר לאבחון סיפיליס, שאושרה בשנה שעברה.

עוד כתבות

אתר בנייה באשקלון / צילום: Shutterstock, Yuri Dondish

אחרי זינוק של יותר מ-20%: למה מדד הבנייה יורד היום במסחר?

מאז תחילת המערכה מול איראן ובמשך שישה ימי מסחר בלבד, זינק מדד הבנייה בשיעור של 21.1%, אך היום הוא רושם ירידות במסחר ● חיים קריחלי מפסגות טרייד: "המשקיעים לקחו עד הסוף את התרחיש האופטימלי שבו ישראל נותרת ללא איום שנים קדימה, הירידה היום נראית כמו מימוש"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות המפתיעות שעלו בבורסה לאחר התקיפה האמריקאית

באופן לא אינטואיטיבי, מניות רשתות השיווק ומרכזי הקניות בלטו  לחיוב, ככל הנראה, על רקע ציפייה של המשקיעים לחזרה מוקדמת מהצפוי לשגרה ● גם מניות האנרגיה הירוקה טיפסו, על רקע שימוש מוגבר באנרגיה מתחדשת בימים אלה במשק האנרגיה, מה שעשוי להגביר את קצב פריסת השדות הסולאריים בארץ

המגדל שנפגע בתל אביב / צילום: ap, Leo Correa

מגדל היוקרה שנפגע מטיל בסמוך לקריה לא ייהרס. כמה יעלה השיקום שלו?

אחד המגדלים שספגו פגיעה ישירה מהטילים האיראניים הוא מגדל יוקרה בת"א, הניצב לא הרחק מהקריה, שאוכלס רק לפני כשנתיים ● בעיריית ת"א הוציאו לבניין צו של "בניין מסוכן", אולם אין מדובר בצו הריסה

נתניהו, טראמפ וחמינאי על רקע מיצרי הורמוז / עיבוד: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת, וHamad I Mohammed, IMAGO/Khamenei office \ apaimage (רויטרס), Jose Luis Magana

"תרחיש האימה של הכלכלה": האם איראן תפעיל את נשק יום הדין?

הפרלמנט האיראני אישר לסגור את מיצרי הורמוז, אך ההחלטה הסופית בעניין היא של המועצה הלאומית העליונה לביטחון לאומי באיראן ● אם איראן אכן תעשה זאת, ההשלכות על מחירי הנפט יהיו דרמטיות ● ומי עשויות להיפגע במיוחד?

שליח של וולט / צילום: Shutterstock, Furmiga Stock

הביקוש לעבודה כשליח בוולט מזנק מאז התקיפה באיראן

באפליקציית המשלוחים הפופולרית מעריכים כי ישנה עלייה של 15%-20% בקצב ההצטרפות של שליחים לשירותיהם מאז פרוץ המערכה האיראנית ● ומי הישראלים שלקחו השנה חלק בפסטיבל הפרסום הבינלאומי אריות קאן? ● אירועים ומינויים

גת מגידו / צילום: רמי זרנגר

השקל לא משקר: הנתון שמסביר מה עומד מאחורי האופוריה של המשקיעים

גת מגידו, מנכ"לית פינסה קפיטל, סבורה כי שתי מילים מכתיבות את הקצב הכלכלי: פרמיית סיכון ● בשוק המניות, באג"ח ובנכסים נוספים, האיום האיראני היה חלק בלתי נפרד מתמחור הסיכון של ישראל זה עשורים ● כעת, לראשונה, המשקיעים נדרשים לחשב מסלול מחדש ● טור אורח

רכב שנפגע מנפילת טיל בחולון / צילום: Reuters, Anadolu via Reuters Connect

הנחות של עד 38 אלף שקל על רכבים חדשים בצל המלחמה

על פי הערכות, החודש צפויות מסירות כלי הרכב החדשים להיות נמוכות במיוחד ● המלחמה, ההאטה במכירות והמלאים ממשיכים לדחוף את יבואני הרכב להנחות והוזלות על כלי רכב חדשים ובעיקר על רכב "אפס קילומטר מהיבואן" ● ועוד חדשות מענף הרכב

המשרוקית מארחת / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

אלקין הפנה את התקועים בחו"ל לחברות התעופה, אבל החוק לא בהכרח לטובתם

השר זאב אלקין טען כי חברת תעופה חייבת לממן שהייה כשיש ביטול טיסה. בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ביג מרכזי קניות / צילום: ביג מרכזי קניות

שכר דירה בהתאם לפדיון: ביג מפרסמת הקלות לשוכרים

רשת מרכזי הקניות ביג היא הראשונה לצאת בהקלות לשוכרים ● לפי המתווה, גביית שכר הדירה מבעלי העסקים בגין חודש יוני תחושב לפי תחשיב אחוז העומס של החנות ביוני של השנה הקודמת ובהתאם לפדיון בפועל ביוני השנה – כולל ימי המלחמה ● באשר לשכר הדירה של יולי, החלטה תגובש בהמשך בהתאם להתפתחויות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

50 נוסעים במטוס, בלי דיוטי פרי: מתווה היציאה מהארץ יוצא לדרך

לפי התכנון, יופעלו מדי יום כ-24 טיסות נכנסות ביום מיעדים שונים ברחבי העולם שיגיעו לשדה התעופה בן גוריון ולשדה התעופה בחיפה ● במסגרת המתווה, בכל טיסה ימריאו כ-50 נוסעים בלבד, על-מנת לצמצם את מספר השוהים בשדה ואת משך שהותם

משגר טילים עם סנסורים של RTX / צילום: אתר RTX

חידה בוול סטריט: למה המניות שאמורות להרוויח מהמלחמה באיראן בקושי זזות?

מהיצרנית של מטוסי F35 ועד לחברה שהביאה לעולם את מפציצי B2 האמריקאים: המניות הביטחוניות בארה"ב צפויות להרוויח בגדול מההתחממות במזרח התיכון, אבל הן מציגות תשואה אפסית בשבוע האחרון ● האם אף אחד לא דמיין שטראמפ יתקוף, או שיש סיבה אחרת?

איך להימנע ממתקפת פישינג / עיבוד: Shutterstock

הטיפים של מומחי הסייבר: איך להימנע ממתקפת פישינג

המערכה נגד איראן הובילה גם להתחממות במרחב הקיברנטי ולעלייה במתקפות פישינג נגד ישראלים ● חמישה מומחי סייבר מספקים טיפים להתמגנות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

יציבות באירופה; מגמה מעורבת בחוזים העתידיים בארה"ב

מדד הדאקס יורד ב-0.3% ● בורסת טוקיו ירדה מעט, אך הונג קונג עלתה ב-0.6% ● מחירי הנפט יורדים קלות, לאחר שמוקדם יותר עלו בעקבות החשש מסגירת מיצרי הורמוז; שר החוץ של ארה"ב קרא אתמול לסין למנוע מאיראן את סגירתם ● הדולר מתחזק הבוקר מול המטבעות הזרים אך נחלש מול השקל ● תשואות האג"ח של ארה"ב יורדות קלות

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

בג"ץ: ביה"ד הרבני לא מוסמך לדון בתביעות רכוש שעלו אחרי הגירושים

כשנתיים וחצי אחרי שהתגרשו, הגבר תבע את גרושתו לגבי חלוקת הדירות והתשלומים ביניהם ● שופטי העליון קבעו כי גם אם ביה"ד הרבני היה מוסמך לאשר את הסכם הגירושים המקורי – הסמכות לדון במחלוקות שהתעוררו בהמשך לגבי הרכוש נתונה לבית המשפט לענייני משפחה

חברת חשמל / צילום: תמר מצפי

חברת החשמל: אספקת החשמל בדרום הארץ חודשה

חברת החשמל עדכנה כי טיל איראני פגע בסמוך למתקן תשתית אסטרטגי בדרום הארץ והוביל לשיבושים באספקת חשמל לאלפי בתים באשדוד, ביבנה וביישוב עשרת הסמוך ● אחרי כשעה החשמל חזר לכלל הצרכנים

נאומו של נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מוקרן על מסך הטלוויזיה בבית הלבן, לאחר התקיפה באיראן / צילום: ap, Alex Brandon

מארה"ב ועד אירופה, כותרות העיתונים מתארות את התקיפה האמריקאית במילה אחת

כלי התקשורת ברחבי העולם דיווחו הבוקר בהרחבה על התקיפה האמריקאית באיראן ועל "ההימור" שטראמפ לקח ● באירופה כולה התייחסו למהלך האמריקאי כ"כניסה נוספת למלחמה במזרח התיכון", אך ההחלטה של טראמפ מוכיחה עד כמה הם אינם רלוונטיים כשחקנים בזירה הבינלאומית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

רצף העליות נשבר: הירידות בבורסה מתחזקות, מדד הבנייה מאבד 2.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.9% ● "וול סטריט ג'ורנל" על העליות בת"א: "המשקיעים מאותתים על אמון אסטרטגי עמוק" ● מיטב: "סיום המלחמה צפוי להגביר קצב הצמיחה בישראל" ● ירידות מתונות בבורסות בעולם ● מחירי הנפט עולים ב-2.5%, חשש מסגירת מצרי הורמוז ● ההחזקה הגדולה של ביל אקמן תזנק ב-30%, ועוד שתי מניות מומלצות בוול סטריט

הפיגורים בהחזרי המשכנתאות זינקו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הפיגורים בהחזרי המשכנתאות קפצו ב-15% בתוך שנה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מאי לבדו, הפיגורים בהחזרי המשכנתאות, שהגיעו ל-3.7 מיליארד שקל, עלו ב-4% ● במקביל, ניכרת עלייה בגובה המשכנתאות הממוצעות שנלקחות ע"י ציבור רוכשי הדירות ● גם היקפי מיחזורי המשכנתאות זינקו

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על דורשת, מירי רגב תכריע: הסעיף שיכול לפגוע עוד יותר בנוסעים התקועים בחו"ל

בפנייה לשרים ולוועדת הכלכלה, טוענת אל על כי חוק שירותי תעופה אינו מותאם למצבי חירום, ומבקשת להסיר ממנה את חובת שירותי הסיוע לנוסעים שטיסתם בוטלה, הכוללים לינה, הסעות ומזון ● שרת התחבורה, באישור ועדת הכלכלה, מוסמכת להכריז על "מצב מיוחד" - וכך להשעות זמנית חלק מהזכויות הצרכניות בתקופות חירום

"מזימה מרושעת": איראן מגיבה לתקיפה ההיסטורית ומאיימת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: מדינות ערב חוששות מהסלמה באזור, האיום האיראני על ארה"ב, ובארה"ב מנסים למפות את תרחישי ההמשך למלחמה, והאתר שמדווח: וושינגטון העבירה התרעה מוקדמת לאיראנים לפני התקיפה ● כותרות העיתונים בעולם