גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהלי הגמל בטוחים שמדובר ב"תרחיש הטוב ביותר לשווקים", ומי בכל זאת ממליץ להוציא כסף החוצה

לאחר יום שישי רצוף של עליות בבורסה המקומית, מה צופים מנהלי הגמל קדימה ● במור מעריכים כי המומנטום החיובי במניות יימשך, ואילו באנליסט מזהים הזדמנות דווקא בשוק האג"ח המקומי ● שוק הגמל במאי: אלטשולר ממשיך לאבד לקוחות, אנליסט ומור בראש

שוק המניות המקומי המשיך להציג עליות נאות גם ביום ראשון, כשמדד המניות הרחב ת"א 125 משלים זינוק של 8% מתחילת השבוע שעבר - לאחר שישה ימים רצופים של עליות מאז החלה המלחמה עם איראן.

המניות, המט"ח ומחירי הנפט: שלושה תרחישים למלחמה עם איראן
איך המניות המפתיעות שעלו בבורסה לאחר התקיפה האמריקאית

מנהלים בקופות הגמל, שהניבו למשקיעים בחודש מאי תשואות של 2.3% במסלול הכללי ו־5.5% במנייתי, יכולים אם כן לצפות לחודש חזק נוסף של החוסכים המקומיים. מה הם חוזים לשוק קדימה, והיכן כדאי לדעתם להשקיע את הכסף כעת?

"יום היסטורי", מכנה גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי במיטב גמל ופנסיה, את הצטרפות ארה"ב לתקיפות של ישראל באיראן בלילה שבין שבת לראשון. "בתוך שבועיים הסרנו פה את ראש התמנון האיראני, שהיה איום משמעותי, בין שבגלל מתקני הגרעין או הטילים הבליסטיים. השוק רואה את זה ומתמחר תרחיש אופטימי. ובנוסף - המעצמה הגדולה בעולם לצידנו וזה מייצר סנטימנט משמעותי, שאמור לקצר את המלחמה ועם הסתברות מסוימת להחלפת המשטר האיראני".

ערן קלינסקי, סמנכ"ל השקעות במור גמל ופנסיה, מוסיף כי "הצטרפות ארה"ב היא התרחיש הכי חיובי שיכולנו לדמיין. זה חיובי לשווקים כי מעבר להסרת איום הגרעין על ישראל, והאפשרות למזרח תיכון חדש, יש כאן ירידה בפרמיית הסיכון של ישראל גם בקרב משקיעים זרים וגם אצל המוסדיים".

קלינסקי מעריך ש"זה יבוא לידי ביטוי בהתחזקות השקל. לצד זאת גם תשואות אג"ח ממשלת ישראל בעולם יירדו, המרווח מול ארה"ב יצטמצם, ה־CDS (חוזים על חדלות פירעון של ישראל) יירדו, וגם התמחור של המניות יהיה יותר טוב. הסנטימנט החיובי בארץ אמור לגרום לשווקים להמשיך לרוץ".

ערן גולדרינג, משנה למנכ"ל וראש אגף השקעות בבית ההשקעות אנליסט, אמנם מסכים עם הכיוון הכללי שאותו הוא מכנה "חגיגה בבורסה", אך מעריך שאחרי הראלי החזק בת"א "נראה שבטווח הקצר אנחנו לקראת מיצוי מהלך העלייה במניות בארץ". לפיכך הוא ממליץ "לשקול להזיז קצת כסף החוצה" מהשוק המקומי, לאור ביצועי היתר הניכרים שלו מול חו"ל בשנה האחרונה, ובשבוע האחרון בפרט. עם זאת מציע גולדרינג, "להסיט רק קצת כי עדיין קשה לתפוס את כל שינוי הכיוון האסטרטגי של ישראל, זה שינוי היסטורי ולכן מוטב לעשות מהלכים מדודים".

בניגוד לכך הוא מעריך ש"בשוק החוב יכול להיות אפסייד, כי הוא לא התקדם כמו האקוויטי. אנחנו כבר תקופה ארוכה בסביבת ריבית גבוהה, ושוק האג"ח המקומי צפוי ליהנות מירידת ריבית בארץ. זאת יחד עם כניסת משקיעים זרים ופריחה כלכלית שתעזור לסגור את הגירעון, לצד ירידת ריבית בארה"ב".

שבוע המסחר במט"ח ייפתח אמנם רק היום (ב'), אך שער הדולר הגלום מאותת על המשך התחזקות של השקל. רמז נוסף לכך ניתן לקבל מירידת המניות הדואליות הגדולות (טבע, אלביט, נייס, נובה, אורמת, קמטק וטאואר) בת"א ביום ראשון, בעת ששאר הבורסה עלתה.

"הדואליות יורדות בגלל עוד ייסוף צפוי בשקל היום", סבור גם מני ממיטב. "המניות אמנם ירדו בסוף השבוע בוול סטריט והגיעו למסחר בת"א בארביטראז' שלילי, אבל הן גם מגלמות הסתברות מסוימת שהשקל יתחזק עם פתיחת שוק המט"ח. אם לא יקרה דבר לא צפוי השקל אמור להמשיך להתחזק ולכן אותן דואליות יותר סובלות".

בשאר העולם "רואים בעיקר דאונסייד"

בשונה מהשוק המקומי, גולדרינג מאנליסט לא רואה אפסייד בבורסות העולם: "בחו"ל לא היה עליהם איום של נשק גרעיני ולכן הם רואים יותר דאונסייד - ירידה במחירי הנפט, סגירת מיצרי הורמוז, פגיעה בבסיסים אמריקאיים, כניסה עמוק יותר של ארה"ב למלחמה". הוא מעריך כי "אם איראן לא תגיב ביום־יומיים הקרובים, נראה את השווקים בעולם נרגעים".

קלינסקי ממור מציין כי "איראן לא היוותה פרמיית סיכון על ארה"ב. בעולם תיתכן עלייה במחירי הנפט אם איראן תסגור או תמקש את מיצרי הורמוז, או תתקוף מתקני נפט סעודיים".

האנליסטים מזכירים לצד זאת כי מלחמת הסחר של טראמפ עדיין לא הסתיימה, וגם זה מקשה על השוק האמריקאי לעלות כרגע. קלינסקי אומר כי "ארה"ב נמצאת ברמת מכפילים לא זולה והמכסים עדיין ברקע". מני מתאר את המצב בחו"ל כ"סוג של הולד", כאשר "סוגיית המכסים מול סין ואירופה עדיין לא נפתרה ועומדת לפתחנו בחודש הבא".

חרף התשואות: אלטשולר ממשיך לאבד כספים

עוד לפני פרוץ המלחמה עם איראן, נמשכו השינויים הטקטוניים בשוק ניהול החיסכון המקומי גם בחודש מאי - כך על פי נתוני ההעברות בין גופי הגמל שהתפרסמו בסוף השבוע. אחרי שבחודש אפריל מיטב עקף את אלטשולר שחם כמנהל הגדול בתחומי הגמל והפנסיה ומור עקף את ילין לפידות, הפער ביניהם ממשיך לגדול.

למרות שהוביל את טבלת התשואות בקרב הגופים המנהלים בחודש מאי, אלטשולר שחם ממשיך לאבד לקוחות בקצב הולך וגובר בחודשים האחרונים. במאי איבד למתחריו 2 מיליארד שקל, עלייה חדה לעומת החודשים הקודמים, ופי 4 לעומת הקצב במחצית השנייה של 2024.

מתחילת השנה איבד אלטשולר למתחרים כמעט 7 מיליארד שקל. התשואות שלו במאי היו אמנם חזקות כאמור, בעקבות הקפיצה בוול סטריט, אך מתחילת השנה וגם בשנה האחרונה (וכן בשלוש ובחמש שנים) אלטשולר עדיין משתרך מאחור בתשואות. נראה שהחוסכים, שכבר ראו אותו מתחיל אשתקד בקאמבק שלא זכה להמשך, אינם משוכנעים שהפעם הסיפור יהיה שונה.

מי שממשיך ליהנות מהעברות חיוביות מהמתחרים הוא בראש ובראשונה אנליסט, שגייס שוב הכי הרבה כסף בחודש מאי עם כמעט 1.3 מיליארד שקל (האטה מסוימת לעומת החודשיים הקודמים), ולא פחות מ־7.1 מיליארד שקל מתחילת השנה. אחרי שהיה הגוף המוביל בשנה שעברה בתשואות ובהעברות מהמתחרים, מוסיף אנליסט לשעוט קדימה לפי שעה.

אחריו נמצא בית ההשקעות מור, שכאמור עקף לאחרונה את ילין לפידות וטיפס למקום הרביעי מבין מנהלי הגמל בהיקף הכספים המנוהלים, וכעת הוא לא רחוק מלעקוף גם את הפניקס שבמקום השלישי.

מור רשם זינוק של 200% בהעברות מהמתחרים בחודש מאי, לעומת הממוצע מתחילת השנה, לסך של 1.2 מיליארד שקל בחודש אחד. מתחילת השנה גייס מור 2.9 מיליארד שקל.

במקום השלישי בהעברות החיוביות בחודש מאי (והשני מתחילת השנה) נמצא בית השקעות מיטב שגייס מהמתחרים 470 מיליון שקל, ומתחילת השנה העביר כבר 3.1 מיליארד שקל.

מי שמאבד כספים למתחרים בגמל, לראשונה לאחר תקופה ארוכה, הוא בית ההשקעות ילין לפידות, גם אצלו על רקע חולשה בתשואות בשנה האחרונה. אחרי שבחודש אפריל קצב הגיוסים שלו התאפס, בחודש מאי כבר נרשמו יציאות כספים של 86 מיליון שקל למתחרים, מה שמהווה את החודש הגרוע ביותר שלו זה שנתיים.

נזכיר כי בשנת 2024 היה ילין לפידות הגוף השני בגיוסים, כשהעביר מהמתחרים כמעט 13 מיליארד שקל. בצד השלילי ממשיכים לבלוט הראל וכלל, עם אובדן כספים למתחרים של 195 מיליון ו־356 מיליון שקל בהתאמה, בחודש מאי. מתחילת השנה הראל איבד כמיליארד שקל וכלל איבד כמעט 2 מיליארד שקל.

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש