גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חידה בוול סטריט: למה המניות שאמורות להרוויח מהמלחמה באיראן בקושי זזות?

מהיצרנית של מטוסי F35 ועד לחברה שהביאה לעולם את מפציצי B2 האמריקאים: המניות הביטחוניות בארה"ב צפויות להרוויח בגדול מההתחממות במזרח התיכון, אבל הן מציגות תשואה אפסית בשבוע האחרון ● האם אף אחד לא דמיין שטראמפ יתקוף, או שיש סיבה אחרת?

משגר טילים עם סנסורים של RTX / צילום: אתר RTX
משגר טילים עם סנסורים של RTX / צילום: אתר RTX

התקיפה האמריקאית באיראן טורפת את הקלפים לא רק במלחמה, אלא גם בהקשר של שוקי ההון והסחורות ברחבי העולם. כשייפתח שבוע המסחר בארה"ב, העיניים יהיו נשואות למניות התעשייה הביטחונית האמריקאיות. באופן מעט מפתיע, מאז התקיפה הישראלית הראשונה, רוב המניות האלה כמעט לא זזו. כך לדוגמה, מאז 12 ביוני, מניית לוקהיד מרטין , יצרנית הנשק הגדולה בעולם, עלתה ב־0.3% בלבד; ומניית ג'נרל דיינמיקס , גם היא ענקית ביטחונית ,אף ירדה ב־0.4%. אפילו בואינג , שמייצרת מטוסי קרב, נחלשה ב־2.5% (גם בשל התרסקות מטוס אזרחי שלה בהודו). למעשה, המניה היחידה בענף שעלתה משמעותית בשבוע האחרון היא RTX , שמייצרת מערכות הגנה אווירית ומנועים למטוסי קרב, עם עלייה של 4%. גם תעודת הסל הכוללת את מניות הענף, ITA של iShares, נסחרה כמעט בלי שינוי מאז פרוץ המלחמה.

20 מיליון דולר לפצצה: 3 הערות על התקיפה ההיסטורית באיראן
"תרחיש האימה של הכלכלה": האם איראן תפעיל את נשק יום הדין?

כל המניות הללו יצרניות בולטות של מערכות ביטחוניות שונות עבור צבא ארה"ב, ומתחילת השנה רובן זינקו בשיעורים דו־ספרתיים, ותעודת הסל הסקטוריאלית בכ־25%.

ההתחמשות של אירופה והמלחמה בישראל הגדילו את הביקושים של חברות ביטחוניות ברחבי העולם, ובפרט של אלה האמריקאיות. ובכל זאת, כשישראל במערכה היסטורית מול איראן, ולאורך ימים ארוכים בהם ההערכות בשוק להצטרפות ארה"ב למערכה - המניות הללו כמעט ולא עלו בכלל.

עמרי עפרוני, אנליסט המסקר את התחום הביטחוני באופנהיימר, מסביר כי "היו בשבוע האחרון הרבה דיבורים על התקיפה האמריקאית, והייתה הטעיה של טראמפ, כאילו הוא רוצה לקיים שיחות ולסגור את העניין בתוך שבועיים. באתרים שמהמרים בנושא, נתנו סיכוי של 10%־15% לתקיפה - כלומר, השוק לא כל כך האמין שטראמפ ילך על זה".

כאמור, מתחילת השנה המגמה ברוב המניות בסקטור חיובית, ולדברי סבינה לוי, מנהלת המחקר בלידר שוקי הון, בעיקר המניות האירופיות נהנו מכך: "פסגת נאט"ו שתתכנס בקרוב אמורה לאשר את הגדלת תקציבי הביטחון ל־5% מהתוצר. ההייפ היה גדול יותר בעיקר במניות האירופיות, מתוך הבנה שהגדלת התקציב פירושה שיהיו ביקושים רבים לתעשיות ביבשת. אומנם באירופה ההיקפים צפויים להיות יותר גדולים, אבל בסך־הכול גם בארה"ב מדברים על הגדלת התקציבים. הצעת התקציב שהוגשה לפני כמה חודשים כוללת בין היתר את שדרוג הצי הימי, הנושא של כלי טיס בלתי מאוישים ואת פרויקט ההגנה הרב־שכבתי Golden Dome".

קשה להעריך מה יקרה למניות הסקטור עם פתיחת שבוע המסחר, ולוי מציינת שני תרחישים מרכזיים: הראשון הוא האצת סיום המלחמה והגעה להסכם, כפי שטראמפ מעוניין. והשני, כניסה ללחימה ממושכת, מה שאולי יגרור מדינות נוספות לעימות וידחוף להצטיידות ביטחונית נוספת.

עפרוני מצפה להשפעה גדולה על המניות הביטחוניות עם פתיחת המסחר ביום שני, לצד השפעה משמעותית על מחיר הנפט. עם זאת, הוא מדגיש כי "בטווח המיידי, ייתכן שאיראן תנסה לסגור את מיצרי הורמוז או תתקוף בתי זיקוק במדינות המפרץ, ואז תהיה פגיעה משמעותית יותר, וסיכוי סביר שארה"ב תנסה למנוע זאת באופן אגרסיבי. בהחלט יכול להיות שתהיה דחיפה למניות הביטחונית אבל השוק הכללי ירד בשל פאניקה, וישפיע גם על הסקטור. הכל תלוי בתגובת איראן ובתגובה ארה"ב לאחר מכן".

עפרוני מסמן את 5 החברות הגדולות, השולטות ב־80% מהשוק, ככאלה שייהנו מגידול בביקושים (ג'נרל דיינמיקס, Northrop Grumman, לוקהיד מרטין, RTX ובואינג). Northrop Grumman, אגב, היא היצרנית של מפציצי B2 המפורסמים שביצעו את התקיפה בפורדו. עפרוני מסמן גם חברות קטנות שמתמחות בתחומים ספציפיים, דוגמת AeroVironment המייצרת חימושים משוטטים (כגון מל"טים), Kratos המייצרת מל"טים ו־Rocket Lab מתחום החלל.

ובכל זאת, הוא מעריך כי לא יהיה שינוי בתחזיות החברות: "אירוע כזה לא אומר שעכשיו ארה"ב מתחילה לחתום על חוזים עם ספקיות, זה לוקח חודשים ושנים". להערכתו ייתכן שהציפיות בשוק יעלו ואיתן המניות. לוי מוסיפה כי "בארה"ב יש הצעת תקציב שכללה עלייה מסוימת בתקציב הביטחון, וקשה להניח שהתקציב ייפרץ, אלא אם תהיה הסלמה משמעותית בחזיתות רבות - שזה לא תרחיש בהסתברות גבוהה".

הנה 3 מניות בולטות מהרשימה והתחזיות לגביהן בשוק:

היצרנית של הנשק המדובר בעולם מדשדשת

שווי השוק של Northrop Grumman בבורסת ניו יורק הוא 71.6 מיליארד דולר, לאחר עלייה בשיעור חד־ספרתי מתחילת השנה וכמעט ללא שינוי מאז תחילת המערכה בין ישראל ואיראן. המטוסים שבהם השתמשה ארה"ב בתקיפה שלה בפורדו מיוצרים על־ידי החברה: מטוסי B־2 ספיריט, מפציצים חמקנים אסטרטגיים שמסוגלים להטיל גם פצצות גרעיניות, ויש להם טווח פעולה ארוך - 9,600 ק"מ ללא תדלוק. אגב, את הפצצות שהוטלו מייצרת בואינג.

את הסיבה לדשדוש אפשר למצוא בדוחות הרבעון הראשון של השנה, שבישרו על ירידה בהכנסות וצניחה של כ־50% ברווח הנקי בשל ירידה במכירות בתחום החלל. רוב האנליסטים מחזיקים בעמדות חיוביות כלפיה, אבל מחיר היעד הממוצע גבוה רק ב־8.7% מהמחיר הנוכחי.

לוקהיד מרטין: יצרנית F35 בתמחור חסר?

מניית לוקהיד מרטין - יצרנית מטוסי F-16, F35, מערכת ההגנה נגד טילים בליסטיים THAAD שבכולם משתמשים ביתר שאת כעת במערכת מול איראן - בקושי זזה בשבוע האחרון. מדובר בחברה הביטחונית הגדולה בעולם שנסחרת לפי שווי של כ־110 מיליארד דולר, אבל מתחילת השנה היא המניה המדשדשת של הסקטור עם ירידה של 3%.

מעל 70% מהמכירות שלה הן לסוכנויות ממשל אמריקאיות והרווח ברבעון הראשון של השנה צמח בכמעט 11% ל־1.7 מיליארד דולר. לפי נתוני וול סטריט ג'ורנל, 25 אנליסטים מסקרים את המניה ורובם (13) נייטרליים, כשמחיר היעד הממוצע גבוה ב־11.6% מהנוכחי. בכתבה ב־Yahoo Finance ציינו שהמניה בולטת בתמחור אטרקטיבי, עם מכפיל רווח של 17 ל־2025, זול מהמתחרות, ועם תשואת דיבידנד של 2.75%.

לעומת זאת, באתר נאסד"ק ציינו את התמחור שעשוי לקרוץ למשקיעי ערך בסקטור, אך הזכירו גם שהרווחיות התפעולית שלה נמוכה מהממוצע במדד S&P 500.

RTX: היחידה שעלתה מאז המתקפה

חברתRTX נוצרה ממיזוג בין UTC וריית'און ב־2020, וגם לה יש שותפות ענפה עם התעשייה הביטחונית הישראלית. ממנועים למטוסי קרב, דרך טילים למערכות הגנה (פטריוט), שותפות עם רפאל בייצור קלע דוד ועד ייצור טילי טמיר לכיפת ברזל - הכל עובר דרך הענקית שנסחרת בשווי של 196 מיליארד דולר, וזינקה ב־27% השנה.
המניה נסחרת ברמות שיא של כל הזמנים, ובאתר המשקיעים Zacks כתבו לפני כמה ימים "לשים עליה עין" על רקע הקונפליקט במזרח התיכון.

רוב האנליסטים המסקרים את המניה, 17 מתוך 26, מחזיקים בעמדות חיוביות, אבל מחיר היעד הממוצע נמוך מעט מהמחיר הנוכחי.

עוד כתבות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"