גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק
הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

מתקפת הטילים מאיראן והשיעור הגבוה של דירות ובניינים שאין להם אמצעי מיגון, מובילים רבים לחפש פתרונות מיגון לבתים, ובעיקר מי שאין לו ממ"ד, ממ"ק או מקלט נגיש בקרבת מקום. בין הפתרונות, יש גם כמה מוכרים פחות.

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?
בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

כך לדוגמה העלתה גולשת שאלה לרשת X: "המתווך אמר שבדירה יש חדר מחוזק - מה זה לעזאזל?". גלובס יצא לבדוק אילו פתרונות חיזוק אישר עד היום פיקוד העורף.

מהו חדר מחוזק?

חדר מחוזק הוא חדר שעבר שיפור מיגון בהתאם להוראות פיקוד העורף. לפי אתר פקע"ר הוא פחות מגן מממ"ד - אך טוב יותר מחדר רגיל, ובונים אותו במקומות שבהם אין אפשרות לבנות מרחב מוגן תקני.

בחירת החדר צריכה להיעשות על ידי מהנדס, ומינימום השטח הממוגן צריך להיות 8 מ"ר. עוד על פי ההוראות, לחלל המחוזק צריכה להיות גישה מתוך המבנה, ומומלץ שיהיה פנימי ככל האפשר. אם בונים כמה כאלה בבניין דירות אחד, מומלץ שיהיו זה מעל זה - אולם זו לא חובה. החדר חייב להיות בעל שני קירות חיצוניים לכל היותר, ואין להתקין בו חיפויי חרסינה, קרמיקה, שיש וכדומה.

מתי בונים חדר מחוזק?

הדרישות ההנדסיות להקמת מרחבים מוגנים תקניים כוללת בין היתר יסודות עד הקרקע.

הבעיה היא שדרישה זו פעמים רבות אינה ישימה בבניינים משותפים או בבנייה רוויה.

לדוגמה, בניינים כמו זה שנפגע קשה בבת ים, אינם מתאימים להתחדשות עירונית משום שאין כדאיות כלכלית לבצע בהם פרויקט התחדשות עירונית.

גם הוספת ממ"ד בבניינים כאלה קשה מאוד. הוספת ממ"ד מחייבת אישור מהדיירים האחרים, והיא גם יקרה מאוד משום שהיסודות צריכים להגיע עד הקרקע. לעתים אין אפשרות להוסיף בגלל חריגה מקו הבניין או בגלל מגבלות תכנוניות אחרות.

במקרים כאלה, אפשר לבחור חדר מסוים בבית עם חלון חיצוני אחד, ולמגן אותו במערכת המאושרת כאמור על ידי פיקוד העורף.

כמה זה עולה ואיך מתבצע

לדברי חברת אורטק, בפתרון שלהם שנקרא "חדר מוגן", הוספת המיגון אורכת 7־14 ימים. כל לוחות המיגון מגיעים מוכנים מראש ואין בנייה בתוך הבית, כלומר אין צורך לחיות בתוך אתר בנייה.

בכל השיטות מוסיפים דלת וחלקן תקניות של ממ"ד. העלות, לדבריהם, מגיעה לכ־180 אלף שקל וניתן להוסיף אותה לתשלומי המשכנתא.

באורטק, שהיא רק אחת מכמה חברות הפעילות בתחום, אומרים שהם מקבלים אלפי פניות בשבוע האחרון. "האנשים שלנו עוברים מבית לבית למדידות ולהצעות מחיר.

חברה אחרת שמאושרת על ידי פיקוד העורף היא מפרם, שהפתרון שלה אושר כבר לפני עשור. במקרה זה מדובר במבנה פלדה אשר בימי שגרה הוא מקופל ומותקן על גבי אחד הקירות בדירה קיימת, ובשעת חירום יש לפתוח אותו וליצור חדר פנימי. כשהוא מקופל, עוביו כ-27 ס"מ. לדברי החברה, הפתרון כולל הרכבה של תאורה, חשמל וחיבור תקשורת.

הפתרון של חברת רותם מגן טכנולוגיות מיגון כולל התזה של חומר פולימרי בעובי של 15 מ"מ על גבי הדופן הפנימית של מעטפת החלל או הקיר.

בשנים האחרונות רבים הוסיפו לדירותיהם חיזוק כזה, אולם מאחר שאין צורך בהיתר בנייה לצורך שיפור מיגון, אין גם נתונים מרוכזים על היקף ההתקנות.

מה יותר בטוח

בפיקוד העורף מסבירים שאלו פתרונות שנחשבים תקניים - אך ברמה מופחתת. אם יש לכם חדר מוגן או אפשרות להגיע בזמן למקלט תקני נוכח זמני ההתרעה המוגברים, עדיף ללכת למרחב מוגן תקני.

אולם גם החדרים המחוזקים מבוססים על עמידה בקריטריונים של עמידות בפני הדף, ונבדקים בניסויי פיצוץ שפיקוד העורף עורך מעת לעת.

איך נזהרים מחיקויים?

בפיקוד העורף מציינים כי בשוק קיימת תופעה של התחזות - חברות שונות מציגות עצמן כמאושרות על אף שלא עברו את תהליך האישור.

חשוב לציין שרק שיטות שמוכיחות עמידות מספקת מקבלות אישור, ורשימת החברות המאושרות מתפרסמת באתר פיקוד העורף. אם יש ספק - אפשר להתקשר למוקד של פיקוד העורף בטלפון מס' 104 ולשאול לגבי חברה מסוימת.

בפיקוד העורף מדגישים כי שיטות כמו שימוש בפלדה או בלוחות פולימריים - שאינן ניתנות ליישום ללא פיקוח הדוק ויכולת הנדסית מתאימה - עלולות לסכן את הדיירים אם לא מבוצעות כראוי.

גם במוצרים כמו חלון ודלת הדף התחום סובל מהטעיות, וכל מוצר כזה שמסופק לחדר מחוזק, חייב לשאת תו תקן ואישור של מכון התקנים, כולל תווית מזהה עם מספר סידורי. כל התקנה כזו צריכה להתבצע על ידי חברה מאושרת בלבד.

בשורה התחתונה

שיפור מיגון בחדר קיים עדיין מהווה פתרון הנדסי רלוונטי, במיוחד כאשר זמן התגובה קצר, וחדר מחוזק תקני עדיף על חדר רגיל, אולם ממ"ד תקני מספק רמת מיגון גבוהה יותר.

שאלות רבות עולות ברשתות החברתיות באשר לבחירה בין שהייה בחדר מחוזק לבין ירידה למקלט - והתשובה תלויה במאפייני המבנה ובזמן ההתרעה. בפיקוד העורף אומרים שאם ניתן להגיע למרחב מוגן תקני, זוהי ההעדפה. אם לא, יש לפעול בהתאם לנסיבות.

עוד כתבות

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

"חייבים הסכם ממון": טלטלה בעקבות התקדים לגבי נכסים מלפני הנישואים

אחרי שבית המשפט העליון קבע כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים, מומחיות לדיני משפחה מזהות שינוי דרמטי ● בעוד שחלקן סבורות כי מדובר בפריצת דרך לטובת שוויון במשפחה, אחרות מתריעות כי "אין יותר חסינות" לשום נכס

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

חברת הבינה המלאכותית של אילון מאסק מגייסת 10 מיליארד דולר בחוב ובהון עצמי

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

גורם המעורה במו"מ: תיתכן פריצת דרך לעסקה מול חמאס בזמן הקרוב

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים