גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כולם למדו את האלגוריתם של גוגל, ואז הגיעו הצ'אטבוטים

מפרסמים ומו"לים מתחבטים בימים אלה בשאלה כיצד לייצר בולטות במנועי החיפוש של ה-AI, כדי לא לאבד כניסות והכנסות ● מאזכורים בוויקיפדיה ועד הוספת מידע כמו המתחרים - אלה השיטות

צ'אטבוט. מייחס חשיבות למקורות תוכן איכותיים / צילום: Shutterstock
צ'אטבוט. מייחס חשיבות למקורות תוכן איכותיים / צילום: Shutterstock

לפני חודשים אחדים חתם ה"גרדיאן" הבריטי על שותפות אסטרטגית עם OpenAI, מפתחת ה-ChatGPT. במסגרת שיתוף-הפעולה, הצ'אטבוט יסרוק את ארכיון העיתון וישתמש בתקצירים ממנו בתשובות לגולשים - וזאת בתמורה לתשלום תמלוגים. בכך מנסה העיתון להתגבר על הירידה בכניסות לאתר האינטרנט שלו, מאז שהצ'אטבוטים החלו לגזול תנועת גולשים ממנועי החיפוש הרגילים.

פובליסיס ישראל מקימה חברת שיווק מבוסס דאטה, בשיתוף Braze
המערכה האיראנית מרתקת את ישראל למסכים. האם זה הזמן לפרסם יותר?
השלב הבא של ה-AI בגוגל: כך תבצעו חיפושים מעתה

"המצב החדש ימוטט, יבנה ויהרוס מחדש את כל האקוסיסטם של המפרסמים, חברות הפרסום, לקוחות הקצה והפבלישרים, ואת כל המודל העסקי שלהם", אומר ישי שמש, מייסד ושותף בקבוצת השיווק הדיגיטלי קיי לוג'יק. "מה שקורה להם עכשיו זה כמו לנהוג במכונית במהירות של 120 קמ"ש, ואז לגלות שעוד כמה קילומטרים הכביש מסתיים והופך לים, ותוך כדי נסיעה אתה צריך לשדרג את עצמך לספינה ואולי גם למטוס".

לדברי שמש, "האתגר הגדול ביותר הוא של גופי התקשורת, כי גם אם ChatGPT יצטט אותם, איך הם ירוויחו מזה כסף? העסקה שעשה ה'גרדיאן' מהווה רק 6%-7% מההכנסות של העיתון, הוא לא יוכל לחיות רק על זה. אולי בעתיד זה יהיה 60%-70%".

ה"גרדיאן" אינו היחיד, כמובן, שמתמודד עם השאלה איך לבלוט בתוצאות החיפוש של כלי הבינה המלאכותית. "מפרסמים עסוקים בשאלה איך למקסם את הסיכויים שלהם להופיע למעלה. זה כמו להיות ה'א.א.א מזגנים' בדפי זהב של פעם", אומר שמש.

ישי שמש / צילום: פרטית

אומנם גוגל עדיין תופסת את המקום הראשון בפער בשוק החיפוש באינטרנט, אך השנה היא ירדה לראשונה זה עשור מתחת לקו ה-90%, מה שעשוי ללמד על תחילתו של שינוי.

"יש בזה שלושה דברים מבלבלים", אומר שמש. "הראשון - גוגל כבר הגיע לשיא, ו-ChatGPT ודומיו הם רק בהתחלה, והם תופסים תאוצה מטורפת.

"השני - המטרה של גוגל היא 'לזרוק אותך' לאתר הקצה כמה שיותר מהר, ועל הדרך גם לגבות על זה קופון. לעומתו, כלי AI מנסים לתת לך את התשובה בפנים, כמו שיאהו עשה פעם. הגולש מקבל אצלם את התוצאה הטובה, והם מרוויחים מזה כי הם מוכרים מינויים. בעצם, ChatGPT עושה לגוגל מה שהיא עשתה ליאהו.

"הדבר השלישי הוא שאנשים משתמשים ב-ChatGPT בשלב המחקר שבו הם מנסים לקבל מידע על התחום, ועוד לא מבצעים קנייה או אפילו קליק - כך שהתרומה שלו לא ממש נספרת במערכות האנליזה השונות".

לדאוג שיכתבו עליך

אז מה צריך לעשות כדי להיכנס לרשימת התוצאות הנכספת של כלי הבינה המלאכותית? "ChatGPT מייחס חשיבות למקורות תוכן איכותיים כמו אתרי בתי חולים, גופים ממשלתיים, מוסדות גדולים או עיתונים מסוימים וגם לאזכורים ולסימנים שמעידים על מקצועיות, ניסיון וסמכות", אומר שמש.

"הוא גם יודע מתי טקסט שיווקי הוא חסר משמעות, ומתי הטקסט רציני או אובייקטיבי יותר. אם תהיה בוויקיפדיה, למשל, זה מאוד ישפר את מצבך. כל זה בסוף נהיה חלק מדירוג, ולכן כמותג אתה צריך לגרום לאתרים האלה לכתוב עליך. בנוסף, תסתכל מאיפה כלי AI מצטט יותר, ותנסה להופיע במקומות האלה".

בשבוע שעבר דווח כי רשת ה-BBC מאיימת לנקוט הליכים משפטיים נגד הצ'אטבוט של חברת Perplexity, מכיוון שהוא מצטט במדויק את הכתבות שלה. שמש אומר שזה "קצת כמו שהיה עם גוגל ניוז בהתחלה, כשאתרים פחדו שכולם יקראו שם הכול, ולא ייכנסו אליהם. יש אתרים שחוסמים את ChatGPT לגמרי, כי הם מפחדים שזה ירסק להם את המודל".

לפני כשנתיים הקים שמש עם ליעד מרום את fix.co.il, שמחברת בין לקוחות לבעלי מקצוע מומלצים. "גופים גדולים ישלמו למי שצריך, אבל האתגר הוא של בעלי העסקים הקטנים", אומר מרום. "יש פה גם המון הזדמנויות עבורם, כי מי שיתפוס את המומנטום עכשיו, ויבין איך מערכות כמו ChatGPT עובדות ומשפיעות על החלטות צרכניות, ייצר לעצמו יתרון תחרותי שיתורגם ללקוחות אמיתיים".

להבין היכן נמצא השוק

פבל ישראלסקי, שעומד בראש סוכנות השיווק הדיגיטלי Angora Media, ייסד עם שני שותפים את Chatoptic ("הסימילארווב של ה-LLM") כדי לעזור למותגים להתנהל בתוך התשובות של הצ'אטבוטים. "ל-ChatGPT יש יותר מ-400 מליון משתמשים בשבוע וקצב צמיחה מטאורי. לכן פיתחנו את התוכנה", הוא מסביר.

פבל ישראלסקי / צילום: פבל ישראלסקי

"אם, למשל, אני חברת ביטוח, ומישהו שואל על חברות ביטוח שמשלמות תביעות הכי מהר, ארצה להופיע בתשובות. המערכת שלנו יודעת לנטר את כל המופעים של המותג בשאלות רלוונטיות, מה אנשים מחפשים בהקשר שלו ובאילו תשובות המתחרים מופיעים, ומזה לגזור מה כדאי לעשות ברמה הפרקטית כדי לשפר את הנראות.

"למשל, אם באתר מסוים יש פסקה שמסבירה X, אז המערכת תמליץ להוסיף גם את Y, מידע שמופיע אצל מותגים אחרים שה-ChatGPT מזכיר בתשובה שלו. דוגמה נוספת - בעמודי מאמרים מומלץ ליצור חלק של שאלות ותשובות נפוצות, והמערכת שלנו יודעת לייצר את זה. אגב, אי-אפשר 'למחוק' ביקורת שכתבו עליך, אבל אפשר לוודא שהיא לא תהיה הסיפור היחיד שהמודל מכיר".

הצ'אט אופטיק מבוסס על מנוי חודשי קבוע, ולחברה יש כבר עשרות לקוחות משלמים בארץ ובחו"ל, ביניהם קורנית דיגיטל, אינקרדיבילד וניומרק נת"מ. "בניגוד לאחרים, אנחנו לוקחים זה לכיוון שהוא מרקטינג פירסט", מסביר ישראלסקי. "בסוף אנשים משתמשים בכלי לצורכי שיווק, הם רוצים להבין איפה השוק נמצא ואיך להגיע אליו, כלומר למקסם את הנוכחות בפלטפורמה החדשה".

ומה לגבי הכלי החדש של גוגל, ה-AI Mode? "הוא נותן תשובה יותר איכותית ויפה לעין מאשר ChatGPT, כולל תרשימים, מפות וגרפים", אומר ישראלסקי, "ובשביל להופיע שם, כדאי למותג לייצר תוכן עשיר לאתר שלו. זה מרוץ חימוש".

עוד כתבות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● גיוס של 23 מיליון דולר ל-Restore Medical בתחום אי ספיקת הלב ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם