גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחיר המלחמה: המנצחים שגילו ששיעור המס קפץ כמעט ל-100%

אולימפיאדת 1948 באנגליה והידוק החגורה שליווה אותה יכולים ללמד את ישראל שיעור חשוב: אחרי ההישגים, צריך גם לשלם את המחיר שהם תבעו ● אם יוסר האיום לנצח, ילדינו ונכדינו יבינו למה הפלנו עליהם חובות עתק, שכבר היום עומדים על יותר מ–1.3 טריליון שקל

פקקים באיילון / צילום: בר לביא
פקקים באיילון / צילום: בר לביא

בשנת 1948, נערכה אולימפיאדה באנגליה. האנגלים - המנצחים הגדולים של מלחמת העולם השנייה - התעקשו לקיים את המשחקים הספורטיביים שלוש שנים לאחר סיומה, אבל הם זכו מהר לכינוי העגום "משחקי הצנע". ניסיון נואש לייצר תחושה של נורמליות במדינה שסבלה עדיין ממחסור במזון, חומרי בנייה ועוד, ועם משטר צנע וקיצוב שנמשך לתוך שנות ה-50. הספורטאים מרחבי העולם הביאו את האוכל והמגבות מהבית. כפר אולימפי לא בא בחשבון - האנגלים ישנו בביתם והשאר מצאו מקום סביר להניח את הראש. העלות עבור המדינה המארחת הייתה מינימלית - כ-730 אלף ליש"ט בלבד, אבל זה לא מנע ביקורת ציבורית בשאלה האם זה בכלל כדאי.

השיטה של האחים אמיר: אריזה מחדש והקפצת מחיר
היום שאחרי | לפני חודש אף אחד לא היה יכול לדמיין תסריט כזה: הנורמליזציה קרובה מתמיד
היום שאחרי | ישראל נערכה למלחמה הזו שנים, אבל אלמלא הפצצה אחת היא לא הייתה יוצאת אל הפועל

להבדיל אלף אלפי הבדלות, כשעם ישראל חוגג (בצדק) ניצחון מזהיר ומהיר על איראן, אבל גם סופר במקביל 630 ימים למערכה הארוכה והמתישה בתולדותיו, סיפורי לונדון פוסט-מלחמה יכולים להזכיר לנו את האתגרים המחכים למדינה ולכלכלה גם אחרי "הניצחון המוחלט". לכל הפחות, הם מוכרחים לצנן מעט את מה שנראה כמו אופוריה מוגזמת בבורסה ובמשרדו של שר האוצר, כאילו רק שגשוג ועושר מחכים למנצחים במלחמה. טוב שניצחנו, הסופרלטיבים במקומם, ועדיין.

נתניהו עצמו השווה השבוע את מטח הטילים על ישראל לבליץ על לונדון. "אני גאה בראשי הערים, בכוחות החירום ובעיקר באזרחים שעומדים איתן. זוהי עוצמתה האמיתית של מדינת ישראל", דברי ראש הממשלה. אבל אם כבר חוזרים ללונדון של שנות ה-40, זה לא יהיה פייר להתייחס רק לבליץ ההוא, שפגע בכ-2 מיליון בתים ודירות. אנגליה אכן קמה על הרגליים, אבל עשרות שנים קדימה אזרחיה שילמו על זה ביוקר.

לחלוק את הכסף עם כולם

רוצים להיבהל? שיעור מס ההכנסה באנגליה במהלך המלחמה - כי מישהו היה צריך לממן את הדרך לניצחון - הגיע עד לרמה מקסימלית של כמעט 100%. כלומר, מי ששפר גורלו לעבוד ולא להיות מגויס, היה צריך לחלוק את הכסף עם כולם. אחרי המלחמה שיעור המס הופחת, ועדיין עמד על כ-90% עד שנות החמישים והשישים. אבל אז, זה איכשהו היה נסבל - בגלל הפטריוטיות של מי שידעו כי ניצחו סופית את הרוע המוחלט, התחושה של שיתוף גורל בין כל אזרחי הממלכה, ובעיקר הצמיחה העולמית בשנים שאחרי מלחמת העולם, שהגדילה משמעותית את העוגה כולה (ואפשרה לאזרח הקטן להשלים עם הנתח הגדול שמועבר ממנה לממשלה).

אבל לא רק מיסים מילאו בשעתו את הקופה. למעשה, אנגליה הייתה פושטת רגל אלמלא העמידו לה ארה"ב וקנדה הלוואות מסובסדות, בחוב שנפרס ושולם במשך 50 שנה. החוב הלאומי של בריטניה, שהגיע בשיא ל-230% מהתמ"ג, היה גבוה מ-100% גם בשנת 1961. וכן, אם יוסר האיום לנצח, ילדינו ונכדינו יבינו למה הפלנו עליהם חובות עתק - שכבר היום עומדים על יותר מ-1.3 טריליון שקל (ובלי ריבית מסובסדת של 2% ששילמו האנגלים). אבל מוקדם כמובן לדעת האם ולכמה זמן תשקוט הארץ בתום המערכה.

בשולי הדברים, האנגלים המנצחים גם הבינו מהר שבעל המאה (החדש) הוא בעל הדעה. וושינגטון הבהירה לבריטים במהלך המלחמה ובסופה שהיא תיאלץ למשל להיפרד מהמושבות שלה ברחבי העולם (מה מכין לנו הנשיא האמריקאי בגזרה הזו, שוב להבדיל וכו', ומה זה יעשה לנו כחברה?). ועוד משהו: ב-5 ביולי 1945 הפסידה מפלגתו של צ'רצ'יל בבחירות לראשות אנגליה. הגיבור הבלתי מעורער של הניצחון על הנאצים הפסיד בתוך ביתו - ללמדנו עד כמה שום דבר לא מובן מאליו אחרי טלטלה עזה כל כך.

האתגרים פה מזמן

ואחרי הכל, דווקא עכשיו, כשלראשונה מזה שנים ראינו שמדינת ישראל יודעת לתכנן לשנים ואפילו לעשרות שנים קדימה, אסור יהיה לבזבז את הלקח והמחמאות המוצדקות למישור הביטחוני. בגלל עלויות המלחמה שמכריחות אותנו ליעל ולשדד מערכות. ונוכח האתגרים העצומים שעדיין לפנינו, שרובם היו פה גם לפני שבועיים ואפילו לפני 7 באוקטובר 2023.

הקטע הוא שנורא מהר כולנו נבין את זה. זה קרה כבר ביום רביעי, כשנסענו בכבישים שחזרו להיות פקוקים ונזכרנו במחדל התחבורה והתשתיות. ובתוך ימים ושבועות נראה עד כמה המערכת האזרחית שלנו - הממשלה, השלטון המקומי והאזרחים עצמם - מתקשה לקדם ולהעמיד מהר את עשרות אלפי הדירות, החנויות והמשרדים שנפגעו במלחמה (תסתכלו על הצפון למשל). ואוי כמה מורכב זה עומד להיות - דמיינו קבוצות רכישה באקסטרים שכוללת עשרות ומאות חברים, בעלי זכויות רשומות יותר ופחות, עם אינספור אינטרסים ואינטרסנטיים סביב שולחן אחד. אבל ראש ממשלה שהצליח לנטרל איום קיומי וביטחוני רחוק כל כך, מוכרח לדעת לנטרל את האיומים מבית.

כוכבי השבוע

מצוין: המימושים נותנים פרופורציות לנסיקת המניות

לאנשי הנדל"ן קל להסביר למה מניות הענף זינקו בעשרות אחוזים בשבועות האחרונים. ידיהם היו מלאות עבודה קודם, ועל אחת כמה וכמה בתום המערכה. כולם ירוצו לקנות דירה עם ממ"ד, והמחירים רק ימשיכו לטוס, ואיתם רווחי העוסקים בנדל"ן.

לכן, טוב לראות אותם מוכיחים שאולי יקרה כך, אבל אולי ההפך. ועדיף להמיר מניות גם למזומן, כי מי יודע מה יהיה מחר. השבוע משפחת קרסו מימשה מניות ואופציות ביותר מ-160 מיליון שקל, במחיר נמוך ב-14% מהבורסה. יעקב לוקסנבורג, בעל השליטה בענקית הבנייה דניה סיבוס, החליט למכור 5.4% ממניותיו למוסדיים. כמה ימים קודם מימשה משפחת עמרם 10% ממניותיה בחברת עמרם אברהם ב-300 מיליון שקל.

כי עם כל הכבוד להיצע מול הביקוש, מי יודע כמה המשק והאזרחים יהיו חזקים מחר ומחרתיים, להמשיך לתמוך במחירי הדיור הנוכחיים.

בלתי־מספיק: לא מצליחים לבנות בקצב מספק

ברבעון הראשון סיימו לבנות בישראל רק 12 אלף דירות. ירידה של 22% לעומת הרבעון הרביעי של 2024 וירידה של 9% לעומת הרבעון המקביל. 12 חודשים אחורה, הסתיימה פה בניית פחות מ-53 אלף דירות - נתון ששם בפרופורציה דיווח אופטימי על עלייה של 11% בהיתרי בנייה (81 אלף דירות) ושל 6% בקצב התחלות הבנייה (68 אלף). אם מוציאים היתרים בכמויות, ואפילו מניחים מנופים ופיגומים, זה לא ממש מרגיע בהינתן שלא מצליחים לסיים מהר ובזמן.

לא חסרות סיבות: עדיין חסרים פועלים, ימי הלחימה שיבשו את העבודות, הקונים מגיעים לאט בצוק העתים (מלחמה וריבית), וגם מצוקת המימון והירידה במכירות מלחיצות בנקים, שמשחררים במשורה אשראי לקבלנים. אבל בסופו של יום, וכשמוסיפים את המערכה האחרונה שתחייב לשפץ ולבנות מחדש עוד עשרות אלפי דירות, משבר הבנייה והביצוע מדאיג מאוד.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

וול סטריט ננעלה בעליות; S&P 500 נגע בשיאו, אנבידיה חצתה רף נוסף

טראמפ שוקל להכריז מוקדם על מועמדו להחליף את יו"ר הפד ● הדולר בשפל של כשלוש שנים ותשואות האג"ח ירדו ● לראשונה מזה שלוש שנים, כלכלת ארה"ב התכווצה ברבעון ● אנבידיה עקפה את רף ה-3.8 טריליון דולר בשווי שוק, השנייה בהיסטוריה אחרי אפל ● במיטב מעריכים: ריבית הפד תרד מוקדם ומהר יותר מציפיות הפד עצמו ● נייקי צפויה לפרסם הלילה תוצאות רבעוניות חלשות

שוקלים לדחות את המשכנתא? הסיבה להימנע ולמי זה מתאים

מתווה דחיית המשכנתאות מציע "הקלה" - אבל רוב הבנקים בחרו באופציה שמכבידה דווקא על מי שנפגע מהלחימה ● מהם הפתרונות המוצעים, מה בנק ישראל יכול לעשות כדי להגן על הציבור - ולמה זה הזמן לבנות כרית ביטחון אמיתית?

שניצל ב''סזאר'' / צילום: אמיר מנחם

עד שהמצב יתייצב: משלוחי אוכל עם נשמה עד הבית

ההנחיות שהשתנו גם השבוע מרגע לרגע לא סייעו לענף המסעדנות, השברירי ממילא ● עד שנהיה בטוחים, הנה ארבעה משלוחים מחיפה, תל יצחק, רחובות והוד השרון, שיעשו לכם טוב בלב ובבטן

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק / צילום: איל יצהר

הכוונות הטובות של אהרן ברק עלולות להסתיים באסון לשלטון החוק

נשיא בית המשפט העליון לשעבר נרתם לקידום הסדר טיעון או חנינה לרה״מ כדי להשיג ״רגיעה״ ● אך כניעה לדה-לגיטימציה נגד משפט נתניהו רק תחמיר את המצב ● אם ברק רוצה באמת לסייע, עליו להעניק גיבוי חד משמעי למערכת אכיפת החוק

דונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ הודיע: בדרך להסכם סחר עם סין

ארצות הברית וסין הגיעו להסכמות בנוגע להסכם סחר, ובכך מתקרבים לסיומם חודשים של משא ומתן ● לדברי שר המסחר האמריקאי, הווארד לוטניק, עשרה הסכמים נוספים קרובים לחתימה

מכון ויצמן ברחובות / צילום: Shutterstock

אחרי נפילת הטיל: מכון ויצמן יוצא בקמפיין מימון המונים למען שיקומו

לצד תרומות גדולות יותר מתורמים מוכרים וחדשים, המכון יוצא ממגדל השן ופונה לקבל את עזרת הציבור ● גם אוניברסיטת בן גוריון יוצאת בקמפיין

עבאס עראקצ'י, שר החוץ האיראני התקשורת האיראנית, 23.6.25 / צילום: ויקיפדיה - Khamenei.ir

איראן משתעשעת בפרישה מהאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני - מה זה אומר?

התקיפות הישראליות והאמריקאיות באיראן הביאו את האחרונה לאיים במרומז ביציאה מהאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני (NPT) ● אז חזרנו לבסיס: מהי האמנה הזו, כיצד היא עובדת וכמה היא מוצלחת? ● וגם: מה הסיכוי שאיראן אכן תפרוש, וכיצד יהיה ניתן להגיב? • המשרוקית של גלובס 

מטוס של פליי דובאי ממריא מנתב''ג / צילום: דני שדה

חברת התעופה שחזרה ראשונה לישראל וזאת שאין מה לבנות עליה

החברות הראשונות לחזור הן לרוב החברות האמירתיות – פליי דובאי ואיתיחאד שהוכיחו את עצמן גם כעת ● אחריהן מגיעות החברות בלו בירד וטוס ואלו שמפעילות טיסות ליעדים קרובים ● מנגד, טורקיש איירליינס ופגסוס, אינן צפויות לשוב בעתיד הנראה לעין

השקת רובוטקסי בטקסס (בעיגול: אילון מאסק, מייסד ומנכל טסלה) / צילום: Chip Somodevilla - AP

"תכפיל את השווי": משקיעי טסלה חיכו להשקה הזו שנים, ויש גם מרוויחה ישראלית

אחרי דחיות חוזרות, אילון מאסק השיק השבוע כמעט מתחת לרדאר פיילוט לרובוטקסי – מוניות אוטונומיות ● בעוד שחלק מהמומחים משוכנעים שהדבר יכול להביא את טסלה לשווי 2 טריליון דולר, אחרים ספקנים ● וגם: איך הדיווח של טסלה הקפיץ את מובילאיי ב־20% ביומיים?

גם זה קרה פה / צילום: שלומי יוסף, כבאות והצלה לישראל

תקציב מדינה חדש לשנת 2025 הוא כבר עובדה מוגמרת במסדרונות האוצר

אין מנוס מפתיחת התקציב ● בעלי הדירות רוצים שהמדינה תיקח על עצמה את הסיכון ● וטראמפ יכול למצוא פה אוזניים קשובות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב, בהצהרה לאחר התקיפה האמריקאית באיראן / צילום: Reuters, Carlos Barria

דיווח ב-CNN: ממשל טראמפ שוקל להציע לאיראן הטבות גדולות כדי להחזיר אותה לשולחן המו"מ

סבא"א: "נכון לעכשיו, לא קיבלנו כל פנייה רשמית מאיראן על ההחלטה להשעות את שיתוף הפעולה ● חמאס שוב משתלט על הסיוע: "על צה"ל להציג תוכנית תוך 48 שעות" ● וויטקוף: "אני חושב שתהיה לנו הכרזה גדולה על מדינות שיצטרפו להסכמי אברהם" ● מתנחלים הציתו בתים ורכבים ליד רמאללה, הפלסטינים: 3 נהרגו מאש צה"ל ● 50 חטופים - 629 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

נתניהו חושף את ארכיון הגרעין האיראני. רוב הפעילות הייתה סודית / צילום: ap, Sebastian Scheiner

30 שנה של הכנות ו-12 ימים של הפצצות: כמה עלתה ההיערכות למלחמה באיראן?

התשלום הכבד על המלחמה מול איראן - כמיליארד שקל בממוצע ליום - הוא רק המערכה האחרונה בהשתלשלות ארוכת שנים ועתירת הוצאות ● יצאנו לבדוק כמה כסף הוקצה לפרויקט בעשורים האחרונים, ומצאנו: מדובר במשאבי עתק, שאולי סוף סוף אפשר יהיה להפנות לחינוך, בריאות ורווחה ● 30 שנה של היערכות, פרויקט מיוחד

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

נגיד בנק ישראל: הנזקים מהמערכה עם איראן הם 5 מיליארד דולר, ישראל תחזור לצמוח מהר

פרופסור אמיר ירון התראיין לרשת CNN, הוא מעריך את עלויות המבצע נגד הגרעין האיראני בכ-1% מהתוצר של ישראל ● הוא אמר כי "הכלכלה הישראלית צפויה לחזור ולצמוח במהירות" ● לגבי הורדת הריבית: "נצטרך לפעול בצורה זהירה, ולחכות לבהירות גבוהה יותר"

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של חברת סלייס / צילום: באדיבות מגדל

חוסכים בסלייס עתרו לבג"ץ: על המדינה להעמיד ערבות לכספים שנעלמו

עשרות חוסכים המצויים סביב גיל הפרישה עתרו נגד שר האוצר, בטענה כי הצעדים שנקטה המדינה לנוכח הכשלים בחברת הגמל שקרסה לא היו מספקים, וכי בעבר העמידה המדינה ערבות. סמוטריץ' מתנגד למתן ערבות מדינה

צבא ברית נאט''ו בתרגיל ביוון / צילום: Reuters, Louisa Gouliamaki

ישראל וארה"ב הצליחו לעשות את מה ש־20 שנים של משא ומתן אירופי מנומס כשלו בו

אחרי שני עשורים של מו"מ אירופי מנומס והליכה על קצות האצבעות, ישראל וארה"ב שמו את הגרעין האיראני על השולחן ● ביבשת פועלים להתעצמות צבאית בכל מחיר ובינתיים שמים את מבטחם בדונלד טראמפ ● היום שאחרי המלחמה, פרויקט מיוחד 

עדותו של נתניהו בבית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: מוטי מילרוד

ביהמ״ש דחה את בקשתו השנייה של נתניהו לביטול עדותו

לאחר שעו״ד עמית חדד הגיש לשופטים במעטפה סגורה את לוח הזמנים החלקי של נתניהו לשבוע הקרוב, נדחתה שוב הבקשה לביטול עדות רה"מ ● הבוקר השופטים כתבו בהחלטתם, כי בקשת רה״מ אינה כוללת נימוקים המצדיקים את ביטול הדיונים ● למעשה, הדיונים במשפט נתניהו לא התקיימו מאז שפרצה המלחמה מול איראן

קניון ערים כפר סבא בזמן המלחמה / צילום: רמי זרנגר

השוכרים בפנייה חריפה לקניונים: "אתם מתפרנסים מאיתנו כל השנה, איפה אתם?"

נשיא איגוד לשכות המסחר, שחר תורג'מן, מבקש מהקניונים וממרכזי הקניות, בשם השוכרים בהם, "לבצע חשיבה מחודשת בנוגע לתקופה בה המרכזים המסחריים היו סגורים, ולזכות את השוכרים בחלק היחסי של דמי השכירות ודמי הניהול עבור ימים אלה" ● תורג'מן לגלובס: "הם גופים חזקים וכוחניים, והחלטתי להגיד להם מה השוכרים חושבים עליהם"

הרטמכ''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל זמיר: "איראן כבר לא מדינה סף גרעינית"

דיווח: רבנים באיראן נעצרו בחשד לשיתוף פעולה עם ישראל ● הרמטכ"ל: "יש פוטנציאל שהפגיעה באיראן תקדם את מטרותינו בעזה, זו הזירה העיקרית" ● דיווח: טראמפ שוקל לתת לאיראן הטבות ב-30 מיליארד דולר ● יוזמת משפחות החטופים לפגישה עם טראמפ בשבוע הבא ● 50 חטופים - 630 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בן סלמאן, א־שרע וטראמפ ברקע, בארמון המלוכה הסעודי במאי / צילום: ap, Saudi Royal Palace

לפני חודש אף אחד לא היה יכול לדמיין תסריט כזה: הנורמליזציה קרובה מתמיד

הקריסה של הציר השיעי, הצורך הדחוף בשיקום כלכלי בסוריה ובלבנון, והאינטרס הסעודי בבלימת איראן יוצרים לישראל אפשרות ממשית: לקדם הסכמי נורמליזציה עם אויבות עבר, בסיוע לחץ אמריקאי מתמשך● שיתופי פעולה בתחומי האנרגיה, הביטחון והתשתיות עשויים להפוך את הקשרים לא רק לאפשריים - אלא גם לרווחיים ● כעת נשאלת השאלה האם המומנטום האסטרטגי יתורגם להסכמות מדיניות ● היום שאחרי המלחמה, פרויקט מיוחד 

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

ענק ההשקעות האמריקאי בתחזית אופטימית לישראל

בבנק אוף אמריקה מעריכים כי סיום המלחמה של ישראל מול איראן יוביל לצמיחה מהירה במשק ● עוד הם מציינים כי להערכתם, בנק ישראל יוריד את הריבית בספטמבר ● במקביל, בבנק משדרגים את תחזית הצמיחה העולמית לשנים 2025-2026