גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בענף ממתינים לראות: האם הפסקת האש תחזיר את הובלת הרכב לתעלת סואץ, ומה יהיו ההשלכות

עד כה, לא התקבלו אינדיקציות מחברות הספנות הגדולות לגבי חזרה למסלול המקוצר דרך תעלת סואץ ● עם זאת, מאז שנכנסה לתוקף הפסקת האש, כבר נרשמה ירידה לא מבוטלת ב"פרמיית סיכוני המלחמה", שייקרה את עלות התובלה באלפי שקלים ● וגם: מבצעי המכירות של יבואני הרכב מתרחבים ● השבוע בענף הרכב

חדשות הרכב / צילום: Shutterstock
חדשות הרכב / צילום: Shutterstock

ענף הרכב ממתין בדריכות להשלכות של הסכם הפסקת האש עם איראן על תנועת הספנות בים האדום. בענף מעריכים כי אם הושגו הסכמים על הפסקת המתקפות בים האדום, הדבר יוביל לחזרה אפשרית של ספינות הובלת רכב מהמזרח לתעלת סואץ כבר בתקופה הקרובה.

השבוע בענף הרכב | הנחות של עד 38 אלף שקל על רכבים חדשים בצל המלחמה
משקיעי טסלה חיכו להשקה הזו שנים, ויש גם מרוויחה ישראלית

עד כה לא התקבלו אינדיקציות מחברות הספנות הגדולות לגבי חזרה למסלול המקוצר דרך סואץ. עם זאת, מאז שנכנסה לתוקף הפסקת האש, כבר נרשמה ירידה לא מבוטלת ב"פרמיית סיכוני המלחמה" שגובות חברות הספנות וחברות הביטוח בעולם על משלוחים ימיים, שמיועדים לישראל.

יבואני רכב מדווחים כי בשיא המתיחות, לאחר המתקפה האמריקאית על מתקן הגרעין בפורדו, הטילו חברות ביטוח וספנות "היטל מלחמה" חריג בגובה של 50% מעלות השילוח על סחורות המיועדות לישראל. ואולם, מאז הפסקת האש ירד גובה ההיטל באופן חד.

1,000 דולר תוספת לרכב

מאז התחלת המתקפות על אוניות בים האדום, בנובמבר 2023, עלויות הובלת הרכב מהמזרח לישראל כמעט שולשו, בשל הצורך להוביל את המכוניות במסלול ארוך, שעוקף את אפריקה, כדי להימנע ממעבר בים האדום.

רוב חברות הספנות להובלת רכב, למעט צים, אף פורקות את כלי הרכב מהספינות העיקריות בנמלים באירופה ובאגן הים התיכון. משם נשלחים אותם כלי רכב לישראל באמצעות ספינות מגשרות ("שטעון") לנמלי ישראל.

כלי שיט בתעלת סואץ / צילום: Shutterstock

בענף מעריכים כי מסלול ההובלה הארוך, שהוסיף כמעט שבועיים למשך ההובלה הרגיל בשל המתקפות בים האדום, הוסיף בממוצע כ-1,000 דולר לעלות ההובלה של כלי הרכב שמיובאים מהמזרח לישראל.

מתחילת השנה יובאו ממזרח אסיה (סין, קוריאה ויפן) במסלול ההובלה הארוך כ-71 אלף כלי רכב חדשים, וביחד עם היבוא המסיבי בדצמבר יובאו לישראל בששת החודשים האחרונים כ-120-140 אלף כלי רכב ממזרח אסיה במסלול זה. במונחים של תוספת לעלויות ענף הרכב, מדובר בכ-120-140 מיליון דולר על הובלה בלבד.

בענף מעריכים כי אם תתאפשר חזרה של ספינות להובלת כלי רכב לתעלת סואץ במסגרת הסכם הפסקת האש, הדבר יאיץ משמעותית את יכולת התגובה התחרותית של יבואני הרכב, יוזיל את העלויות וישפר את ניהול המלאי.

ממשיכים לאחסן בנמלים

בתוך כך הסירה ביום ה' רשות הספנות והנמלים (רספ"ן) את הדרישה שהועלתה בתחילת השבוע שלא לאחסן בשטחי הנמלים כלי רכב עם סוללות ליתיום שנפרקים מספינות, אלא להובילם ישירות לאתרי אחסון חיצוניים. לטענת היבואנים, ההוראה הייתה כמעט בלתי ניתנת ליישום כשמדובר במטענים של אלפי כלי רכב חשמליים, פלאג-אין והייבריד, והייתה עלולה לייקר משמעותית את עלות הלוגיסטיקה של הובלת הרכב, ולגלגל זאת לצרכנים.

קצב היבוא הממוצע של כלי רכב חדשים לישראל נע סביב כ-20 אלף כלי רכב בחודש, וחלק משמעותי מהם מצוידים בסוללות ליתיום.

בדרך לאירופה: טויוטה לנדקרוזר דיזל-הייבריד

חברת טויוטה הכריזה השבוע ביפן כי דגם השטח המיתולוגי שלה, הלנד-קרוזר, מהגר גם הוא לעידן ההיברידי. השינוי נובע בין השאר מתקנות הפליטה המחמירות של אירופה שצפויות להיכנס לתוקף, ושלא יאפשרו יותר לשווק את מנוע הטורבו-דיזל המסורתי שעימו הושק הלנדקרוזר החדש.

טויוטה לנדקרוזר דיזל-הייבריד / צילום: יח''צ

הרכב מצויד במנוע ה-2.8 ליטר טורבו-דיזל היוצא, אולם מוסיף לו מנוע חשמלי וסוללת ליתיום איון בטכנולוגיית 48V, שמשקלה כ-7 ק"ג, ומטרתה העיקרית להפחית את הפליטה. כאשר הסוללה טעונה במלואה, היא יכולה להוסיף הספק של כ-20 כ"ס למנוע.

כל המערכת החשמלית והסוללה עברו מיגון והקשחה כדי לעמוד בתנאי השטח הקשוחים, שעבורם תוכננה סדרת הלנדקרוזר.

הרכב צפוי להגיע לישראל בתחילת 2026.

שוק הרכב מנסה להתעורר מהקיפאון, ומבצעי ההנחות נמשכים ואף מתרחבים

ההאטה בשוק הרכב וההשבתה הממושכת של הפעילות בשל המלחמה דוחפות יבואני רכב להעמיק את מבצעי המכירות על דגמים רבים, כולל דגמים של מותגים חדשים בישראל.

השבוע החלה סמלת במבצע מכירות למנויי הפיס על דגמים רבים של הקבוצה.

כלי הרכב החשמליים החדשים של המותג הסיני הונגצ'י, שנחתו בישראל בסוף השנה שעברה, מוצעים במבצע בהנחה של כ-10,000 שקל לדגם הסדאן EH7, שמחירו במבצע כ-190 אלף שקל לגרסת הפתיחה. כ-15 אלף שקל הנחה מוצעת על דגם הקרוס-אובר EHS7, שמחירו במבצע כ-215 אלף שקל.

הקרוס-אובר החשמלי ליפמוטור C10 מוצע במבצע בהנחה של 12 אלף שקל ממחיר המחירון, עם מחיר התחלתי של כ-158 אלף שקל בלבד.

גם הקרוס-אובר החשמלי סובארו סולטרה מוצע במבצע בכ-190 אלף שקל, כ-20 אלף שקל פחות ממחיר המחירון, וזאת במסלול "אפס קילומטר מיבואן".

מבצעי הנחות על ב.מ.וו וסוזוקי

חברת מכשירי תנועה החלה במבצע בשיתוף עם מועדון חבר, שבו היא מציעה את הקרוס-אובר החשמלי הגדול "דיפאל S07", ששיווקו בישראל החל בסוף השנה שעברה, ב-184 אלף שקל, נוסף על מערכת איתור מובנית. זוהי הנחה של 18 אלף שקל ממחיר המחירון הרשמי. את דגמי סוזוקי היא מציעה במבצע בהנחות של כ-8,000 עד 10,000 שקל.

דלק רכב מציעה באתר השיווק הישיר שלה את גרסת הבסיס של ב.מ.וו 116 החדשה, מודל 2025, ב-199 אלף שקל, הנחה של כ-41 אלף שקל ממחיר המחירון. באותו מחיר מוצעת גם מיני קופר החשמלית, באפס קילומטר, כ-20 אלף שקל פחות מהמחירון.

עוד כתבות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם