גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תצטרכו לעשות כמה פשרות עם הרכב הזה. אז למה בכל זאת הוא מעניין?

לקרוס-אובר קופה החשמלי החדש של ענקית הרכב הסינית BYD יש עיצוב נמרץ ומושך מבטים, תא נוסעים איכותי, מרווח ומאובזר מאוד וביצועים רציניים בגרסה הבכירה ● למרות זאת, הוא בנוי בעיקר לשיוט נינוח ● מבחן דרכים

BYD Sealion 7 4x4 / צילום: יח''צ
BYD Sealion 7 4x4 / צילום: יח''צ

מדור מבחני הדרכים של גלובס אינו מרבה לעסוק בסוגיות גיאו-פוליטיות, אבל נראה שלשוק הרכב הישראלי הייתה השפעה על משולש היחסים ישראל-סין-איראן בעימות הנוכחי. אומנם מתחילת המלחמה גינתה סין לא אחת את פעילות ישראל, אולם הגינויים היו הרבה יותר "שקטים" ומתונים מאלה ששמענו מהסינים בעבר. זה לא מובן מאליו, אם מביאים בחשבון את התלות הסינית באספקה שוטפת של נפט איראני.

האם הפסקת האש תחזיר את הובלת הרכב לתעלת סואץ, ומה יהיו ההשלכות
"תכפיל את השווי": משקיעי טסלה חיכו להשקה הזו שנים, ויש גם מרוויחה ישראלית

אחד ההסברים לכך עשוי להיות הדומיננטיות הסינית בשוק הרכב הישראלי. בחודשים ינואר-מאי 2025 נמסרו בישראל קרוב ל-40 אלף כלי רכב מתוצרת סין, בשווי מצרפי של 1.2 מיליארד דולר כמעט במחירי יבוא (כ-2 מיליארד דולר במחירים לצרכן).

בחודש מאי תפסו כלי רכב סיניים נתח של למעלה מ-35% מסך המכירות, ואם הקצב הזה יימשך עד סוף השנה, עשויים להימכר אצלנו ב-2025 כולה כ-70-80 אלף כלי רכב מתוצרת סין, בשווי מצרפי של 2.5 מיליארד דולר כמעט במחירי יבוא. בשורה התחתונה, אלו הם נתוני סחר שאפילו כלכלה ענקית כמו של סין אינה יכולה להרשות לעצמה לסכן למען רטוריקה דיפלומטית תוקפנית.

גם יצרני הרכב הסינים מקפידים להפריד בין פוליטיקה לביזנס, וזרם הדגמים החדשים שמגיעים אלינו זמן קצר לאחר השקתם בסין אינו פוסק לרגע. אחד מהם, שהגיע ממש לפני המלחמה, הוא הקרוס-אובר הספורטיבי הגדול של BYD, שנושא את השם Sealion 7.

עיצוב חיצוני

עם קצת דמיון אפשר למצוא קווי עיצוב משותפים בין עיצובו של הרכב ובין אותו יונק ימי חביב שאת שמו הוא נושא. החרטום המחודד מזכיר את שאר דגמי הדור החדש של BYD, ומתאפיין בצמד פנסים גדולים ומושחזים, שתחומים בתוך כנפיים גדולות ובולטות ופגוש אגרסיבי למראה, שמזכיר קצת שפם.

פרופיל הצד נראה שמנמן וזורם בזכות גג שמשתפל לאחור בתלילות, עמוד גג אחורי דק, שנוטה קדימה בזווית חדה, וקשתות גלגלים גדולות עם חישוקי 20 אינץ' גדולים. הזנב גבוה ומסיבי, עם שמשה אחורית צרה יחסית וכונס אוויר כפול בקצה העליון. האורך, 4.83 מ', מרשים, אם כי הגובה מתון יחסית, כמקובל בז'אנר הקרוס-אובר קופה.

בשורה התחתונה העיצוב אולי אינו דרמטי כמו בדגמי קרוס-אובר קופה אירופיים, אבל יש לו בהחלט נוכחות כביש עתירת סטטוס, שמושכת לא מעט מבטים.

פנים הרכב

הכניסה לתא מתבצעת מבעד לדלתות צד ענקיות ומפתן בגובה נוח, אם כי גובה מוגבל יחסית של מסגרת הגג דורש גמישות מנוסעים גבוהים. גם מרווח הראש בתוך התא אינו נדיב כמו בחלק מדגמי הקרוס-אובר המתחרים, דוגמת טסלה Y, אך הוא עדיין סביר בהחלט עבור בעלי קומה ממוצעת, הן מלפנים והן מאחור.

המושבים הקדמיים מעוצבים במתכונת ספורטיבית, והם נוחים ומעניקים תנוחת ישיבה גבוהה ומתוכננת היטב, עם תצפית חופשית מעל מכסה המנוע הנמוך. הראות לאחור והצידה מוגבלת, ודורשת להיעזר במערך המצלמות ההיקפי.

המושב האחורי רחב מספיק עבור שלושה מבוגרים, אם כי הנוסע האמצעי נענש במסעד גב קשיח. מרחב הרגליים מאחור כמעט אינו מוגבל, בזכות בסיס גלגלים מרשים של 2.92 מ'. תא המטען רחב, אך לא עמוק, ויכול להכיל מטען בנפח סביר של כ-520 ליטר.

מערך הפיקוד מזכיר באופן כללי את שאר דגמי BYD, עם מסך ענק ודקיק, שמסתובב על ציר ממונע במרכז, וקונסול מרכזי גבוה שמפריד בין המושבים הקדמיים. יש כאן גם מסך לוח מחוונים גדול מהמקובל, שמשולב אינטגרלית במערך הפיקוד, לצד משטחי דיפון נאים, שזורמים מידיות הדלתות ועד לחלק הקדמי, ותאורת לילה מושקעת.

הנדסת האנוש נוטה לקו המינימליסטי המקובל בסין, אך עדיין משלבת כמה מתגי שליטה פיזיים מסביב למתג ההילוכים הקצר בקונסול המרכזי. עם זאת, המתגים האלה די זעירים. מערך התפריטים ברור וניתן להתאמה אישית, אך פונקציות תפעוליות רבות עדיין דורשות תפעול תפריטים מסיחי דעת. זו סוגיה חשובה אם מביאים בחשבון שלא מעט פונקציות במערכת הסיוע לנהיגה הן טורדניות, ויש צורך לנתק אותן מחדש אחרי כל התנעה. מנגד, להבדיל מטסלה, פתחי האוורור, המראות ועוד נשלטים פיזית ולא דרך המסך. יש גם מערך פיקוד קולי, שמתפקד היטב באנגלית, אבל כושל באופן מביך כשהוא מנסה לדבר בעברית.

האבזור בדגם הבכיר ("אקסלנס") שבו נסענו אינו נופל מזה של דגמי פרימיום אירופיים, שעולים כפול, וכולל כמעט כל פריט נוחות נפוץ בשוק. איכות הייצור והגימור מרשימה מאוד, עם שילוב חומרים רכים ויוקרתיים, שעוטפים את רוב המשטחים בסביבת הנהג, וחומרי פלסטיים קשיחים אבל איכותיים בפינות נסתרות. בידוד הרעשים יעיל מאוד גם ב-130 קמ"ש פלוס, והתחושה הכללית בתא היא של איכות מוקפדת בלי עיגולי פינות.

מנוע וטווח נסיעה

ה-Sealion משווק בישראל עם מגוון מכובד של אופציות הנעה וסוללות, החל במנוע בודד עם 231 כ"ס וטווח של עד 440 ק"מ ועד לדגם ההנעה הכפולה האימתני, שהתייצב למבחן שלנו עם 530 כ"ס וסוללה של 91.3 קילוואט, שמספקת טווח של עד 502 ק"מ. במצב התכנות הרגיל הכוח זורם בצורה חלקה ומתונה כמו כל חשמלית משפחתית מקובלת. אבל לחיצה חזקה יותר, או שילוב למצב הספורטיבי, מטיסים את הרכב מאפס ל-100 קמ"ש ב-4.5 שניות ושואבים לאחור את הנהג, הנוסעים והמטען - בכל שיפוע.

זו ללא ספק נקודת מכירה חזקה של הרכב עבור שוחרי ריגוש ותאוצה, ו-BYD אפילו מציגה את נתון התאוצה על הזנב, כחלק מהסימול של הדגם. מנגד, טווח תיאורטי של 502 ק"מ ב-WLTP אינו מרשים עבור סוללה כה גדולה, ובתנאי אמת הוא קרוב יותר ל-380-400 ק"מ תחת עומס של מזגן מלא בקיץ הישראלי ורגל כבדה על התאוצה. מערכת מיחזור האנרגיה בבלימה עושה עבודה יעילה במצב הגבוה שלה.

על הכביש

על הכביש הרכב מרגיש מגובש ומלוטש יותר דינמית מרוב הדגמים הסיניים שפגשנו עד כה, אם כי הוא מכויל בעיקר לשיוט נינוח ופחות לתחושה ספורטיבית ומתגמלת כמו בטסלה Y הגרמנית. ההיגוי מרגיש די מאוזן במצב הספורטיבי, אבל ההיזון החוזר לא מתקשר במיוחד. אחיזת הכביש טובה ברוב המקרים, הודות לצמיגי ענק איכותיים של מישלין, אבל העברות משקל בפניות הדוקות חושפות קצת יותר מדי תנודות צידיות של המרכב, ואינן מאפשרות לנצל את פוטנציאל הביצועים. על הכביש המהיר היציבות הכיוונית מרשימה, כפי שניתן לצפות מרכב הנעה כפולה ששוקל כמעט 2.5 טונות לפני נוסעים.

נוחות הנסיעה טובה מאוד, הודות לכיול רך אבל לא רך מדי של בולמי הזעזועים. גם הבלמים דורשים לחיצה בריאה. בקיצור, זהו יותר "קרוזר" למרחקים ארוכים ולשיוט "משפחתי" נינוח מאשר רכב לחובבי נהיגה נמרצת, ואת המשימה הזו הוא ממלא היטב.

מחיר

גרסת הבסיס של ה-SEALION, עם מנוע בודד וטווח של 440 ק"מ, מתחילה כבר ב-219 אלף שקל. הגרסה הבכירה שבה נסענו, עם ביצועים רציניים בכל קנה מידה, עולה כ-263 אלף שקל. הרכב אומנם מכתיב כמה פשרות ויש כלים עם טווח ארוך יותר. אבל אם מביאים בחשבון את רמת האבזור המקיפה כבר מדגמי הבסיס, את הממדים, הביצועים והעיצוב עתיר הסטטוס, זוהי אחת ההצעות המעניינות ביותר כיום בשוק.

חלק מהמתחרות

אקספנג G6 4X4

257 אלף שקל עולה הגרסה החזקה של ה-G6, עם 476 כ"ס ותאוצה מאפס ל-100 ב־4.1 שניות. לרכב עיצוב דינמי, תא נוסעים מרווח, תא מטען מכובד ונוחות נסיעה טובה

אקספנג G6 4X4 / צילום: יח''צ

סרס M5 4X4

247 אלף שקל עולה הגרסה כפולת המנוע של M5, עם הספק של 576 כ"ס ותאוצה מאפס ל־100 ב־4.2 שניות. סוללה של 80 קילוואט מספקת 483 ק"מ

סרס M5 4X4 / צילום: יח''צ

עוד כתבות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?