ענף הרכב ממתין בדריכות להשלכות של הסכם הפסקת האש עם איראן על תנועת הספנות בים האדום. בענף מעריכים כי אם הושגו הסכמים על הפסקת המתקפות בים האדום, הדבר יוביל לחזרה אפשרית של ספינות הובלת רכב מהמזרח לתעלת סואץ כבר בתקופה הקרובה.
● השבוע בענף הרכב | הנחות של עד 38 אלף שקל על רכבים חדשים בצל המלחמה
● משקיעי טסלה חיכו להשקה הזו שנים, ויש גם מרוויחה ישראלית
עד כה לא התקבלו אינדיקציות מחברות הספנות הגדולות לגבי חזרה למסלול המקוצר דרך סואץ. עם זאת, מאז שנכנסה לתוקף הפסקת האש, כבר נרשמה ירידה לא מבוטלת ב"פרמיית סיכוני המלחמה" שגובות חברות הספנות וחברות הביטוח בעולם על משלוחים ימיים, שמיועדים לישראל.
יבואני רכב מדווחים כי בשיא המתיחות, לאחר המתקפה האמריקאית על מתקן הגרעין בפורדו, הטילו חברות ביטוח וספנות "היטל מלחמה" חריג בגובה של 50% מעלות השילוח על סחורות המיועדות לישראל. ואולם, מאז הפסקת האש ירד גובה ההיטל באופן חד.
1,000 דולר תוספת לרכב
מאז התחלת המתקפות על אוניות בים האדום, בנובמבר 2023, עלויות הובלת הרכב מהמזרח לישראל כמעט שולשו, בשל הצורך להוביל את המכוניות במסלול ארוך, שעוקף את אפריקה, כדי להימנע ממעבר בים האדום.
רוב חברות הספנות להובלת רכב, למעט צים, אף פורקות את כלי הרכב מהספינות העיקריות בנמלים באירופה ובאגן הים התיכון. משם נשלחים אותם כלי רכב לישראל באמצעות ספינות מגשרות ("שטעון") לנמלי ישראל.

כלי שיט בתעלת סואץ / צילום: Shutterstock
בענף מעריכים כי מסלול ההובלה הארוך, שהוסיף כמעט שבועיים למשך ההובלה הרגיל בשל המתקפות בים האדום, הוסיף בממוצע כ-1,000 דולר לעלות ההובלה של כלי הרכב שמיובאים מהמזרח לישראל.
מתחילת השנה יובאו ממזרח אסיה (סין, קוריאה ויפן) במסלול ההובלה הארוך כ-71 אלף כלי רכב חדשים, וביחד עם היבוא המסיבי בדצמבר יובאו לישראל בששת החודשים האחרונים כ-120-140 אלף כלי רכב ממזרח אסיה במסלול זה. במונחים של תוספת לעלויות ענף הרכב, מדובר בכ-120-140 מיליון דולר על הובלה בלבד.
בענף מעריכים כי אם תתאפשר חזרה של ספינות להובלת כלי רכב לתעלת סואץ במסגרת הסכם הפסקת האש, הדבר יאיץ משמעותית את יכולת התגובה התחרותית של יבואני הרכב, יוזיל את העלויות וישפר את ניהול המלאי.
ממשיכים לאחסן בנמלים
בתוך כך הסירה ביום ה' רשות הספנות והנמלים (רספ"ן) את הדרישה שהועלתה בתחילת השבוע שלא לאחסן בשטחי הנמלים כלי רכב עם סוללות ליתיום שנפרקים מספינות, אלא להובילם ישירות לאתרי אחסון חיצוניים. לטענת היבואנים, ההוראה הייתה כמעט בלתי ניתנת ליישום כשמדובר במטענים של אלפי כלי רכב חשמליים, פלאג-אין והייבריד, והייתה עלולה לייקר משמעותית את עלות הלוגיסטיקה של הובלת הרכב, ולגלגל זאת לצרכנים.
קצב היבוא הממוצע של כלי רכב חדשים לישראל נע סביב כ-20 אלף כלי רכב בחודש, וחלק משמעותי מהם מצוידים בסוללות ליתיום.
בדרך לאירופה: טויוטה לנדקרוזר דיזל-הייבריד
חברת טויוטה הכריזה השבוע ביפן כי דגם השטח המיתולוגי שלה, הלנד-קרוזר, מהגר גם הוא לעידן ההיברידי. השינוי נובע בין השאר מתקנות הפליטה המחמירות של אירופה שצפויות להיכנס לתוקף, ושלא יאפשרו יותר לשווק את מנוע הטורבו-דיזל המסורתי שעימו הושק הלנדקרוזר החדש.

טויוטה לנדקרוזר דיזל-הייבריד / צילום: יח''צ
הרכב מצויד במנוע ה-2.8 ליטר טורבו-דיזל היוצא, אולם מוסיף לו מנוע חשמלי וסוללת ליתיום איון בטכנולוגיית 48V, שמשקלה כ-7 ק"ג, ומטרתה העיקרית להפחית את הפליטה. כאשר הסוללה טעונה במלואה, היא יכולה להוסיף הספק של כ-20 כ"ס למנוע.
כל המערכת החשמלית והסוללה עברו מיגון והקשחה כדי לעמוד בתנאי השטח הקשוחים, שעבורם תוכננה סדרת הלנדקרוזר.
הרכב צפוי להגיע לישראל בתחילת 2026.
שוק הרכב מנסה להתעורר מהקיפאון, ומבצעי ההנחות נמשכים ואף מתרחבים
ההאטה בשוק הרכב וההשבתה הממושכת של הפעילות בשל המלחמה דוחפות יבואני רכב להעמיק את מבצעי המכירות על דגמים רבים, כולל דגמים של מותגים חדשים בישראל.
השבוע החלה סמלת במבצע מכירות למנויי הפיס על דגמים רבים של הקבוצה.
כלי הרכב החשמליים החדשים של המותג הסיני הונגצ'י, שנחתו בישראל בסוף השנה שעברה, מוצעים במבצע בהנחה של כ-10,000 שקל לדגם הסדאן EH7, שמחירו במבצע כ-190 אלף שקל לגרסת הפתיחה. כ-15 אלף שקל הנחה מוצעת על דגם הקרוס-אובר EHS7, שמחירו במבצע כ-215 אלף שקל.
הקרוס-אובר החשמלי ליפמוטור C10 מוצע במבצע בהנחה של 12 אלף שקל ממחיר המחירון, עם מחיר התחלתי של כ-158 אלף שקל בלבד.
גם הקרוס-אובר החשמלי סובארו סולטרה מוצע במבצע בכ-190 אלף שקל, כ-20 אלף שקל פחות ממחיר המחירון, וזאת במסלול "אפס קילומטר מיבואן".
מבצעי הנחות על ב.מ.וו וסוזוקי
חברת מכשירי תנועה החלה במבצע בשיתוף עם מועדון חבר, שבו היא מציעה את הקרוס-אובר החשמלי הגדול "דיפאל S07", ששיווקו בישראל החל בסוף השנה שעברה, ב-184 אלף שקל, נוסף על מערכת איתור מובנית. זוהי הנחה של 18 אלף שקל ממחיר המחירון הרשמי. את דגמי סוזוקי היא מציעה במבצע בהנחות של כ-8,000 עד 10,000 שקל.
דלק רכב מציעה באתר השיווק הישיר שלה את גרסת הבסיס של ב.מ.וו 116 החדשה, מודל 2025, ב-199 אלף שקל, הנחה של כ-41 אלף שקל ממחיר המחירון. באותו מחיר מוצעת גם מיני קופר החשמלית, באפס קילומטר, כ-20 אלף שקל פחות מהמחירון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.