גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock
קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

המחצית הראשונה של שנת 2025, ובעיקר החודש שנעל אותה, היו פנטסטיים למשקיעים בשוק ההון הישראלי, כשמדד ת"א 125 עלה בסיכום המחצית בכ-25%. ומה עשו באותה תקופה קרנות הגידור המקומיות המזוהות עם משקיעים מתוחכמים? מבדיקת גלובס עולה כי למרות שהציגו בדרך כלל מחצית טובה למדי, הקרנות התקשו להכות את מדד הייחוס והציגו תשואה ממוצעת של 19%. עם זאת מתחילת שנת 2023 (תקופה של שנתיים וחצי) הניבו קרנות הגידור תשואה ממוצעת של 70% לעומת 67% במדד ת"א 125 ו-62% במדד S&P 500 האמריקאי.

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש
היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מנתוני 20 קרנות הגידור מוטות ההשקעה במניות בישראל, עולה כי למקום הראשון הגיעה בחודשים ינואר-יוני קרן ורטיקל לונג, שנוסדה על ידי אנשי שוק ההון גילי אנגליסטר ומיקו מור ומנוהלת בידי דין בן זאב, אשר רשמה תשואה של 31%.

במכתבו למשקיעים מהעת האחרונה ציין בן זאב כי "אנו לא חושבים שנפתרו כל הבעיות המקומיות (בדגש על גירעון ממשלתי ואתגרים חברתיים ופוליטיים, ח"ש). כמו כן, בהיבט של תמחור השוק המקומי, הוא כבר לא זול בהשוואה עולמית כמו שהיה לפני שנה (אך גם לא יקר). אם כך מנין האופטימיות שאופפת אותנו בפרט ואת כלל המשקיעים הישראלים? אנו מסתכלים על עולם ההשקעות כמכלול של סיכונים מול הזדמנויות, ובשבועיים האחרונים אלמנט הסיכון וחוסר הוודאות ירדו משמעותית".

בן זאב מוסיף כי "אם צריך לתאר זאת כמשל - אנחנו אוהבים להגיד למשקיעי הקרן שאנו במרתון תמידי ולא צריך להסתנוור מהצלחות או כישלונות בתקופות נקודתיות. מה שחשוב זה הדרך והכיוון. מה שכן ניתן להגיד אחרי החודש הנוכחי, זה שהדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה ושהכיוון להערכתנו הוא למעלה".

אחרי ורטיקל לונג בדירוג התשואות מתחילת השנה ניצבת קרן הגידור פרופאונד לונג, שהוקמה על ידי עודד שטרנברג ושי אנגל, עם תשואה של 27%. במקום השלישי נמצאת קרן ספרה יתר, של מנהלת הקרנות הוותיקה ספרה שייסדו ישראל מור, דורון ברין ורון סנטור. זו עלתה ב-25% במחצית הראשונה.

"ישראל מעצמה אזורית"

במקום הרביעי נמצאת קרן אג'יליטי אקוויטי של טל קדם ואודי ביטון שרשמה תשואה של 24% במחצית, ובמקום החמישי ראם אקוויטי מבית אי.בי.אי שמנוהלת בידי דניאל אלון, עם עלייה של 23%.

"הסיכון של ישראל ירד", אומר אלון, מנהל קרנות הגידור של אי.בי.אי. "הסרנו פה איום של עשרות שנים, שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות. ואם האיום הזה כבר לא-קיים, או שמאוד פחת, אז מן הסתם פרמיית הסיכון של מדינת ישראל יורדת. וגם האינפלציה יכולה לרדת שכן הוצאות המלחמה צפויות לקטון בהמשך. ישראל מבחינת המשקיעים נתפסת כיום כמעצמה אזורית, אז אנחנו רואים בבורסה בת"א את אותה אופטימיות שראינו אחרי 'מתקפת הביפרים' בלבנון, רק פי כמה".

אלון סבור כי "מה שרואים כיום בבורסה זה ביקוש כבוש שמתפרץ, שאליו מתלווה חוסר הנזילות שלה. בעבר אמרנו שכאשר 'עם ישראל' רוצה לצאת מהשוק אז הוא עלול לרדת בחדות, ובימים אלה נרשמת התגובה ההפוכה".

עדות לכך לדבריו היא ביצועי מדד ת"א-ביטוח - שעלה בחודש האחרון ביותר מ-30% ומתחילת השנה זינק ב-82%: "ככל שהשוק עולה, ערכם של הנכסים המנוהלים על ידי חברות הביטוח עולה. לכן דמי הניהול שהן יגבו בגין ניהולם מטפסים. זה אפקט מתגלגל שמזין את עצמו".

רונן מטמון, מייסד ומנהל קרן הגידור טוטאל אופורטיוניטי (תשואה של 21% מתחילת השנה), אומר לגלובס כי "בתחילת השנה לקחנו פוזיציות מוגדלות על שוק ההון הישראלי. הנחת העבודה שלנו היא שאנחנו קרבים לעסקת חטופים, להרחבת הסכמי אברהם והודעה על מועד הבחירות לכנסת עד סוף השנה. לכן אנחנו מאמינים ששוק ההון הישראלי יכול להמשיך לייצר עודף תשואה. ההשלכות הכלכליות של הנתונים האלה הן מאוד משמעותיות לחיוב על המשק. אם הנחות אלה אכן יתממשו, נראה גם הרחבת מכפילים בשוק ההון הישראלי".

מעל 100% בשנתיים וחצי

בתחתית הביצועים של קרנות הגידור מוטות המניות ניתן לציין את איון (ion) לונג שורט, השייכת לחברת קרנות הגידור איון של יונתן הלף וסטיבן לוי, שעלתה ב-6%. יש לציין כי בין מדדי הייחוס שלה נמצאים לא רק ת"א 125 אלא גם מדדים בינלאומיים כמו S&P 500 ונוספים, שרשמו כאמור באותה תקופה תשואות נמוכות יותר. מעליה קרן חצבים של יורם הדר שעלתה ב-7%, וקרן טוליפ של מיכה מלכה שעלתה ב-14%.

כשמרחיבים את בדיקת התשואות מתחילת 2023, בולטת קרן אג'יליטי אקוויטי שעלתה בכ-138%. אחריה קרן הגידור פרופאונד לונג שזינקה ב-100% וקרן ספרה יתר, המתמחה במניות השורה השנייה, שרשמה תשואה של 91%. במקומות הרביעי והחמישי נמצאות ראם אקוויטי (88%) ונוקד לונג (87%).

עוד ניתן לציין כי קרן הגידור הותיקה רדינג קפיטל, של צחי אברהם, אחת הגדולות בענף (מיליארד שקל בנכסים מנוהלים), רשמה תשואה של 17% מתחילת השנה ו-60% בשנתיים וחצי האחרונות, הגיעה לנקודת ציון סימבולית במונחי תשואה. לאורך שנות קיומה (12.5 שנים) השיגה הקרן תשואה מצטברת של מעל ל-500% למשקיעיה.

קרנות הגידור הפרטיות אינן נגישות לציבור הרחב. ההשקעה בהן היא בעיקר נחלתם של משקיעים כשירים (בעלי הון נזיל של כ-10 מיליון שקל ומעלה) לצד גופים מוסדיים, והן מיועדות להעניק תשואה מיטבית תוך הקטנת (גידור) הסיכון למשקיעים שלהן - כלומר להיות מעין בלם זעזועים מפני תנודות חדות של השוק.

גלובס בדק גם את קרנות הגידור המשקיעות באיגרות חוב (שבע במספר). הללו עלו מתחילת השנה בממוצע ב-6% - כפול ממדד תל בונד 20, שעלה ב-3%. המצטיינות היו קרנות ורטיקל בונד, יוניק ונוקד אג"ח עם תשואה של 7.6%, 7.5% ו-6.6% בהתאמה.

בפרספקטיבה של שנתיים וחצי, ואר הזדמנויות מובילה עם תשואה של 44% ואחריה ורטיקל בונד (32%).

הערה: ביצועי קרנות הגידור אינם מתפרסמים באופן פומבי. מערכת גלובס אוספת את הנתונים ממספר מקורות ומבצעת הצלבות כדי לאמתם. היקף הנכסים המנוהלים בידי כל קרן אינו חשוף גם הוא לציבור ועל כן אנחנו עושים את מירב המאמצים להתייחס לגופים הנחשבים בולטים מבחינת היקף הכספים המנוהלים.

עוד כתבות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת