גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock
קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

המחצית הראשונה של שנת 2025, ובעיקר החודש שנעל אותה, היו פנטסטיים למשקיעים בשוק ההון הישראלי, כשמדד ת"א 125 עלה בסיכום המחצית בכ-25%. ומה עשו באותה תקופה קרנות הגידור המקומיות המזוהות עם משקיעים מתוחכמים? מבדיקת גלובס עולה כי למרות שהציגו בדרך כלל מחצית טובה למדי, הקרנות התקשו להכות את מדד הייחוס והציגו תשואה ממוצעת של 19%. עם זאת מתחילת שנת 2023 (תקופה של שנתיים וחצי) הניבו קרנות הגידור תשואה ממוצעת של 70% לעומת 67% במדד ת"א 125 ו-62% במדד S&P 500 האמריקאי.

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש
היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מנתוני 20 קרנות הגידור מוטות ההשקעה במניות בישראל, עולה כי למקום הראשון הגיעה בחודשים ינואר-יוני קרן ורטיקל לונג, שנוסדה על ידי אנשי שוק ההון גילי אנגליסטר ומיקו מור ומנוהלת בידי דין בן זאב, אשר רשמה תשואה של 31%.

במכתבו למשקיעים מהעת האחרונה ציין בן זאב כי "אנו לא חושבים שנפתרו כל הבעיות המקומיות (בדגש על גירעון ממשלתי ואתגרים חברתיים ופוליטיים, ח"ש). כמו כן, בהיבט של תמחור השוק המקומי, הוא כבר לא זול בהשוואה עולמית כמו שהיה לפני שנה (אך גם לא יקר). אם כך מנין האופטימיות שאופפת אותנו בפרט ואת כלל המשקיעים הישראלים? אנו מסתכלים על עולם ההשקעות כמכלול של סיכונים מול הזדמנויות, ובשבועיים האחרונים אלמנט הסיכון וחוסר הוודאות ירדו משמעותית".

בן זאב מוסיף כי "אם צריך לתאר זאת כמשל - אנחנו אוהבים להגיד למשקיעי הקרן שאנו במרתון תמידי ולא צריך להסתנוור מהצלחות או כישלונות בתקופות נקודתיות. מה שחשוב זה הדרך והכיוון. מה שכן ניתן להגיד אחרי החודש הנוכחי, זה שהדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה ושהכיוון להערכתנו הוא למעלה".

אחרי ורטיקל לונג בדירוג התשואות מתחילת השנה ניצבת קרן הגידור פרופאונד לונג, שהוקמה על ידי עודד שטרנברג ושי אנגל, עם תשואה של 27%. במקום השלישי נמצאת קרן ספרה יתר, של מנהלת הקרנות הוותיקה ספרה שייסדו ישראל מור, דורון ברין ורון סנטור. זו עלתה ב-25% במחצית הראשונה.

"ישראל מעצמה אזורית"

במקום הרביעי נמצאת קרן אג'יליטי אקוויטי של טל קדם ואודי ביטון שרשמה תשואה של 24% במחצית, ובמקום החמישי ראם אקוויטי מבית אי.בי.אי שמנוהלת בידי דניאל אלון, עם עלייה של 23%.

"הסיכון של ישראל ירד", אומר אלון, מנהל קרנות הגידור של אי.בי.אי. "הסרנו פה איום של עשרות שנים, שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות. ואם האיום הזה כבר לא-קיים, או שמאוד פחת, אז מן הסתם פרמיית הסיכון של מדינת ישראל יורדת. וגם האינפלציה יכולה לרדת שכן הוצאות המלחמה צפויות לקטון בהמשך. ישראל מבחינת המשקיעים נתפסת כיום כמעצמה אזורית, אז אנחנו רואים בבורסה בת"א את אותה אופטימיות שראינו אחרי 'מתקפת הביפרים' בלבנון, רק פי כמה".

אלון סבור כי "מה שרואים כיום בבורסה זה ביקוש כבוש שמתפרץ, שאליו מתלווה חוסר הנזילות שלה. בעבר אמרנו שכאשר 'עם ישראל' רוצה לצאת מהשוק אז הוא עלול לרדת בחדות, ובימים אלה נרשמת התגובה ההפוכה".

עדות לכך לדבריו היא ביצועי מדד ת"א-ביטוח - שעלה בחודש האחרון ביותר מ-30% ומתחילת השנה זינק ב-82%: "ככל שהשוק עולה, ערכם של הנכסים המנוהלים על ידי חברות הביטוח עולה. לכן דמי הניהול שהן יגבו בגין ניהולם מטפסים. זה אפקט מתגלגל שמזין את עצמו".

רונן מטמון, מייסד ומנהל קרן הגידור טוטאל אופורטיוניטי (תשואה של 21% מתחילת השנה), אומר לגלובס כי "בתחילת השנה לקחנו פוזיציות מוגדלות על שוק ההון הישראלי. הנחת העבודה שלנו היא שאנחנו קרבים לעסקת חטופים, להרחבת הסכמי אברהם והודעה על מועד הבחירות לכנסת עד סוף השנה. לכן אנחנו מאמינים ששוק ההון הישראלי יכול להמשיך לייצר עודף תשואה. ההשלכות הכלכליות של הנתונים האלה הן מאוד משמעותיות לחיוב על המשק. אם הנחות אלה אכן יתממשו, נראה גם הרחבת מכפילים בשוק ההון הישראלי".

מעל 100% בשנתיים וחצי

בתחתית הביצועים של קרנות הגידור מוטות המניות ניתן לציין את איון (ion) לונג שורט, השייכת לחברת קרנות הגידור איון של יונתן הלף וסטיבן לוי, שעלתה ב-6%. יש לציין כי בין מדדי הייחוס שלה נמצאים לא רק ת"א 125 אלא גם מדדים בינלאומיים כמו S&P 500 ונוספים, שרשמו כאמור באותה תקופה תשואות נמוכות יותר. מעליה קרן חצבים של יורם הדר שעלתה ב-7%, וקרן טוליפ של מיכה מלכה שעלתה ב-14%.

כשמרחיבים את בדיקת התשואות מתחילת 2023, בולטת קרן אג'יליטי אקוויטי שעלתה בכ-138%. אחריה קרן הגידור פרופאונד לונג שזינקה ב-100% וקרן ספרה יתר, המתמחה במניות השורה השנייה, שרשמה תשואה של 91%. במקומות הרביעי והחמישי נמצאות ראם אקוויטי (88%) ונוקד לונג (87%).

עוד ניתן לציין כי קרן הגידור הותיקה רדינג קפיטל, של צחי אברהם, אחת הגדולות בענף (מיליארד שקל בנכסים מנוהלים), רשמה תשואה של 17% מתחילת השנה ו-60% בשנתיים וחצי האחרונות, הגיעה לנקודת ציון סימבולית במונחי תשואה. לאורך שנות קיומה (12.5 שנים) השיגה הקרן תשואה מצטברת של מעל ל-500% למשקיעיה.

קרנות הגידור הפרטיות אינן נגישות לציבור הרחב. ההשקעה בהן היא בעיקר נחלתם של משקיעים כשירים (בעלי הון נזיל של כ-10 מיליון שקל ומעלה) לצד גופים מוסדיים, והן מיועדות להעניק תשואה מיטבית תוך הקטנת (גידור) הסיכון למשקיעים שלהן - כלומר להיות מעין בלם זעזועים מפני תנודות חדות של השוק.

גלובס בדק גם את קרנות הגידור המשקיעות באיגרות חוב (שבע במספר). הללו עלו מתחילת השנה בממוצע ב-6% - כפול ממדד תל בונד 20, שעלה ב-3%. המצטיינות היו קרנות ורטיקל בונד, יוניק ונוקד אג"ח עם תשואה של 7.6%, 7.5% ו-6.6% בהתאמה.

בפרספקטיבה של שנתיים וחצי, ואר הזדמנויות מובילה עם תשואה של 44% ואחריה ורטיקל בונד (32%).

הערה: ביצועי קרנות הגידור אינם מתפרסמים באופן פומבי. מערכת גלובס אוספת את הנתונים ממספר מקורות ומבצעת הצלבות כדי לאמתם. היקף הנכסים המנוהלים בידי כל קרן אינו חשוף גם הוא לציבור ועל כן אנחנו עושים את מירב המאמצים להתייחס לגופים הנחשבים בולטים מבחינת היקף הכספים המנוהלים.

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון