ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום
מניות התעשיות הביטחוניות נהנות ממומנטום חיובי בשנים האחרונות, על רקע ההתעצמות הגוברת של צבאות בעולם וגידול משמעותי בתקציבי הביטחון. מרוץ החימוש העולמי, שמקבל ביטוי בצבר ההזמנות התופח של התעשיות ביטחוניות המקומיות, הושפע ממלחמת רוסיה־אוקראינה ומהמלחמות במזרח התיכון - מ־7 באוקטובר ועד 12 ימי הלחימה מול איראן - כמו גם מאיומי סין על שכנותיה. כך, בנאט"ו הוחלט לאחרונה להעלות את יעד ההוצאה לתקציב הביטחון מ־2% ל־5% מהתמ"ג של המדינות החברות.
● היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י
● בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש
בין בעלי המניות שנהנים מהעלייה במניות הסקטור הביטחוני, בולטת קרן הפרייבט אקוויטי פימי, בראשותו של ישי דוידי. הקרן משקיעה בעיקר בחברות תעשייה בישראל ובהן גם במספר דו־ספרתי של חברות מתחומי התעשייה הביטחונית, או כאלה שיש להן נגיעה לתחום והן מספקות פתרונות ללקוחות בו.
בחודש האחרון, בו מימשו בעלי עניין בחברות הנסחרות בבורסה בת"א מניות בהיקף מצטבר מיליארדי שקלים, לא נפקד שמה של פימי מרשימת המוכרים. הקרן מכרה מניות בכמה מהחברות הביטחוניות שבשליטתה - והציפה בהן ערך עצום.

חלק גדול מהרווחים עדיין "על הנייר"
כך, במהלך השבוע שעבר מכרה פימי למוסדיים מניות יצרנית המעגלים המודפסים פי.סי.בי טכנולוגיות (שבין לקוחותיה גופים ביטחוניים) תמורת 135 מיליון שקל. זאת לאחר שהמניה זינקה ב־220% בשנה האחרונה. פימי רכשה את השליטה בפי.סי.בי בשנת 2018, ומאז ראתה תשואה של פי ארבעה ורווח מגולם של 360 מיליון שקל על השקעתה (רובו עדיין "על הנייר").
לקראת סוף השבוע נפרדה הקרן גם מחבילת מניות בחברת עשות אשקלון תמורת 250 מיליון שקל. פימי רכשה את מניות השליטה ביצרנית מוצרי המתכת, חלקים תעופתיים ומערכות לרכב קרבי משוריין, מידי אלביט מערכות בשנת 2021. הקרן שילמה אז 285 מיליון שקל עבור 85% מהמניות, כך שהעסקה שיקפה לעשות אשקלון שווי של 335 מיליון שקל - פחות מרבע משווי השוק הנוכחי שלה (1.5 מיליארד שקל). כך, המכירה הנוכחית הציפה לקרן רווח של מיליארד שקל על השקעתה (גם כאן רובו הגדול עדיין על הנייר).
למעשה, בתקופה של פחות משנה, ביצעה הקרן מימושי מניות בחמש חברות ביטחוניות שבשליטתה בהיקף כולל של לא פחות ממיליארד שקל, וברווח מגולם כולל של מעל 3 מיליארד שקל על השקעותיה באותן חברות.
זה התחיל בקיץ שעבר עם מימוש של 178 מיליון שקל במניות מנועי בית שמש , יצרנית ומשפצת מנועי מטוסים, שהציף ערך של פי שמונה על השקעתה (רווח מגולם של 1.3 מיליארד שקל). בהמשך, הקרן ביצעה שני מימושים (בחודש ספטמבר שעבר ובחודש מאי השנה) בתאת טכנולוגיות, גם היא מתחום שיפוץ המטוסים, בהיקף כולל של 395 מיליון שקל, ויצאה מההשקעה בחברה עם תשואה של פי שלושה על ההשקעה ורווח של כ־250 מיליון שקל. לאלה ניתן להוסיף שני מימושים בהיקף כולל של 50 מיליון שקל בחודשים האחרונים במניית אורביט - ספקית מערכות תקשורת גם לתחום הביטחוני.
האם רצף המימושים של קרן פימי אמור לאותת למשקיעים שבקרן מזהים שיא בתחום הביטחוני ולפיכך מוכרים מניות? נראה שהתשובה לכך שלילית. הראיה לכך היא שברוב המימושים האחרונים, הקרן נותרה בעלת מניות בולטת בחברות.
כך למשל, לאחר מכירת המניות בעשות אשקלון היא מחזיקה עדיין ב־66.3% מהון המניות, ובחברות מנועי בית שמש, פי.סי.בי טכנולוגיות ואורביט ההחזקה נעה בין 22.5% ל־31.2%.
רק בתאת טכנולוגיות המימוש האחרון בחודש מאי הוביל ליציאה של פימי מהשקעה בחברה, אך מדובר על השקעה בת 12 שנים בחברה, תקופת זמן לא מאוד טריוויאלית להחזקה של קרן השקעות.
מניסיון העבר עולה כי קרן פימי לא נוהגת למכור מניות דווקא כשהיא מזהה שינוי מגמה מתקרב: לרוב יעדיפו בקרן למכור כשהם סבורים שיש עוד מקום לעליות, כך שגם מי שקונה מהם ייהנה מאפסייד.
כך לדוגמה במנועי בית שמש הקרן מכרה מניות למספר גופים מוסדיים באוגוסט שעבר לפי מחיר של 201 שקל למניה, ואילו היום מחיר המניה מגיע לכ־535 שקל. בתאת, המימוש של ספטמבר 2024 בוצע במחיר של 54.95 שקל למניה, המימוש של מאי 2025 ב־91.3 שקל וכעת המחיר בבורסה הוא כ־105 שקל.
לא רק מימושים: רכשה חצי מחברה לציוד טקטי
אגב, לא היו רק מימושים של קרן פימי בתחום הביטחוני בחודשים האחרונים: הקרן נכנסה להשקעה בחברה הביטחונית הפרטית מרעום דולפין, יצרנית ציוד טקטי כגון אפודי לחימה, קסדות ומצלמות, כששילמה 130 מיליון שקל על מחצית ממניות החברה בחודש ספטמבר שעבר.
לא מן הנמנע שהקרן תבצע עוד השקעות חדשות בתחום, וזאת למרות העלייה בשוויי החברות על רקע הרוח הגבית מהסביבה הגיאופוליטית. ממילא הקרן מסתכלת על פרמטרים שונים מאלה שעליהם מסתכלים משקיעים בבורסה, כך שהשווי הוא רק אחד משורה של פרמטרים ובהם למשל מנועי הצמיחה העתידיים ויכולתה של פימי לתרום להשבחת אותה חברה.
קרן פימי שנוסדה בשנה 1996 היא קרן ההשקעות הפרטית הראשונה והגדולה בישראל עם נכסים מנוהלים של מעל 7 מיליארד דולר.