גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכה לישראליות בוול סטריט: רשות ני"ע בארה"ב שוקלת לבטל הקלות שחלות עליהן

כ־100 חברות ישראליות, ביניהן כמה מהשמות הגדולים בהייטק הישראלי, זוכות להטבות בזכות מעמד של מנפיק זר - כגון פטור מהגשת דוחות רבעוניים וגילוי אישי לגבי שכר בכירים ● בארה"ב מכוונים בעיקר לפגיעה בסין, באמצעות צמצום מספר החברות הללו והעלאת רף הזכאות למעמד, אך הפגיעה תורגש גם כאן ● גורמים בשוק המקומי: מדובר בשינוי דרמטי שיכביד עליהן בכיס ועשוי להוביל חברות חזרה לבורסה המקומית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta
נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

מלחמת הסחר שמוביל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מול סין עלולה לגבות מחיר מחברות ישראליות: רשות ניירות ערך האמריקאית (ה־SEC) יצאה באחרונה בהודעה דרמטית, ולפיה היא שוקלת להחמיר את הדרישות החלות על חברות זרות הנסחרות בבורסות בארה"ב במעמד של מנפיק זר (Foreign Private Issuer או FPI).

המכסים של טראמפ חוזרים לשולחן: האם יטלטלו מחדש את השווקים?
שאלות ותשובות | טראמפ שוב עולה למתקפה, ושתי ידידות קרובות של אמריקה במוקד

בראש ובראשונה, מדובר בחברות המאוגדות בסין ואשר נהנות מהקלות עבור חברות המסווגות כ־FPI. אך על הדרך, מי שעלולות להיפגע מהמהלך הן כ־100 חברות ישראליות הנסחרות בארה"ב, וביניהן חלק מהשמות הגדולים בהייטק הישראלי. לדוגמה Monday, CiberArk, Wix, Riskified ו-Fiverr.

מיד אחרי סין, ישראל היא היצואנית השנייה בגודלה של חברות הנרשמות למסחר בבורסות בארה"ב - ובמיוחד בנאסד"ק וב-NYSE. מהודעת ה־SEC עולה כי בארה"ב מודאגים שמא חברות זרות עלולות לנצל את ההקלות המגיעות ביחד עם הסיווג כמנפיק זר. כך, משקיעים אמריקאים עלולים להיחשף לסיכון הכרוך בהשקעה בחברה שאינה כפופה לפיקוח משמעותי - לא בארה"ב (כי החברה נחשבת, כאמור, לזרה ואינה כפופה לדרישות החוק האמריקאי), אך גם לא מחוץ לארה"ב (כי רבות מהחברות אינן נסחרות בבורסה זרה).

ואמנם, הפיתוי עבור חברות להירשם למסחר בארה"ב במעמד של FPI הוא גבוה. נכון להיום, חברה כזו פטורה מהגשת דוחות רבעוניים וממתן גילוי אישי לגבי שכר בכירים, ויכולה להסתפק בדוח שנתי. החברה גם נהנית מהקלות בדיווחים המיידים שעליה להגיש לגבי אירועים שוטפים ורשאית שלא לדווח לפי התקן החשבונאי המקובל בארה"ב (US GAPP) אלא לפי תקן ה־IFRS הנהוג בישראל, תוך ביצוע התאמות.

כעת, בארה"ב שוקלים כאמור לשנות זאת. בנייר מדיניות שפרסמה ה-SEC מתבקשת התייחסות הציבור לאפשרות כי כדי ליהנות ממעמד ה-FPI תצטרך החברה הזרה להוכיח כי היקף מינימלי מהמניות שלה נסחר מחוץ לארה"ב, כי היא רשומה למסחר בבורסה זרה, וכי היא כפופה לדרישות המניחות את דעת האמריקאים לגבי דיווח וממשל תאגידי במדינת המוצא. נכון להיום, חלק מהחברות מאוגדות במדינות הידועות בהקלות מרחיקות הלכת שהן מעניקות לחברות, כגון איי הבתולה הבריטיים (BVI) ואיי קיימן.

הכבדה ניכרת על חברות

בישראל מתארים את השינוי כ"לא פחות מדרמטי". לדברי גורם בשוק, "האמריקאים מצמידים לחברות אקדח לרקה. הם אומרים לחברה: את תצטרכי לקבל החלטה. או שתעמדי בקריטריונים החדשים כדי לקבל הקלות כ־FPI או שתתחילי לדווח כחברה אמריקאית עם נטל רגולטורי כבד".

"השינויים עשויים להוביל להכבדה ניכרת בדרישות הדיווח על חברות ישראליות בוול סטריט, בעיקר עבור חברות קטנות ובינוניות", מעריך עו"ד ד"ר שחר הדר, שותף במשרד מיתר, המלווה חברות הנסחרות בארה"ב. לדבריו, "בשלב זה אמנם מוקדם לדעת אם כל ההצעות אכן ייושמו, אבל הכיוון הוא שיידרש מסחר מחוץ לארה"ב בהיקפים לא זניחים". במקרה כזה, הוא צופה, שחלק מהישראליות יעדיפו לעבור לבורסה בת"א בעוד אחרות יעדיפו להכפיף את עצמן לכל דרישות הדיווח החלות על חברות אמריקאיות.

עו"ד מיקי ברנע, שותף מנהל במשרד ברנע ג'פה לנדה, המלווה אף הוא חברות ציבוריות בישראל ובחו"ל, אומר כי ה־SEC פועלת לצמצם בכ־50% את מספר החברות הציבוריות הנסחרות בארה"ב וזכאיות להקלות. לדבריו, "שינוי בכללי הכניסה למעמד FPI עלול להכניס חברות ישראליות אשר כבר נסחרות בארה"ב לתחולה המלאה של כללי הדיווח האמריקאים. לשינוי כזה עלולות להיות השלכות משמעותיות, הן בנטל והיקף הדיווח, הן במהות המידע המדווח, והן בחלק מכללי המשטר התאגידי שיחולו עליהם".

יעודד רישום כפול

ואמנם, אובדן של מעמד ה־FPI עלול לפגוע ישירות בכיס של החברות הישראליות. הדרישה להעלות משמעותית את היקף הדיווחים ולציית לכללים מחמירים יותר של ממשל תאגידי בהתאם לכללים החלים על חברות אמריקאיות הנסחרות בוול סטריט, יצריך העסקה של יותר עורכי דין, יועצים ועובדי מנהלה המקבלים משכורות כמקובל בארה"ב - וזאת, דווקא בתקופה שבה חברות מנסות להדק את החגורה.

בישראל יש כבר מי שמקווים כי תוספת העלויות, והרצון להימנע מהרגולציה האמריקאית המכבידה, יגרום ליותר ישראליות "לחזור הביתה" ולהירשם למסחר בבורסה המקומית. "שנים מנסים לשכנע כאן חברות להיסחר בבורסה, ובסוף ה'גזר' והתמריץ הגדול לעשות זאת יגיע בכלל מארה"ב", אומר גורם בשוק.

השינוי שמעורר בישראל טלטלה יותר מכל היא הדרישה האפשרית מצד האמריקאים לקבוע רף מינימלי של מסחר במניותיה של החברה הזרה מחוץ לארה"ב כדי שזו תזכה לסיווג של FPI. לפי נתוני ה־SEC, למעלה מ־65% מהחברות הישראליות הנהנות כיום ממעמד של FPI סוחרות במניותיהן מחוץ לארה"ב בהיקף שאינו עולה על 5% מכלל המסחר.

ולכן, ככל שתעלה דרישה מצד האמריקאים להעלות את היקף המסחר מחוץ לארה"ב כתנאי לקבלת הקלות, הדבר עשוי להוות תמריץ נוסף למסחר בהיקפים משמעותיים בבורסה בישראל. כבר היום, רוב החברות הנסחרות בוול סטריט, ובמקביל נסחרות במדד ת"א 125 ("רישום כפול"), מנהלות כ־10% מהמסחר במניותיהן בישראל. הממוצע בקרב החברות הדואליות אפילו מגיע ל־30%־40%. "אלה שיעורים משמעותיים, יהיה כדאי לחברה להירשם גם בת"א וליהנות מהקלות ל־FPI", מעריך גורם בשוק.

חברות המאוגדות בישראל אמנם כפופות לדרישות הממשל התאגידי לפי חוק החברות, אך רישום כ־FPI בארה"ב מקנה לחברה הקלות בישראל, כך שהיא כפופה לכללים האמריקאים בלבד - וגם הם, כאמור, כוללים הקלות דרמטיות למנפיקים זרים. בשוק רואים בכך תמריץ נוסף לישראליות לשקול רישום כפול.

בינתיים, השינויים המדוברים מייצרים דריכות כאן. רשות ניירות ערך ביקשה השבוע לקבל התייחסויות לטיוטת ה־SEC משחקנים בשוק ההון, ובחודש הבא אף תקיים מפגש בנושא. לרשות יחסי עבודה קרובים עם מקבילתה בארה"ב, וניתן להעריך כי תרתום זאת לטובת השפעה על ההחלטה הסופית.

עוד כתבות

גילי רענן, מייסד Cyberstarts / צילום: איל יצהר

"לשמור על הטאלנט גם בלי אקזיט": המשקיע הישראלי שמחלק 300 מיליון דולר לעובדים

גילי רענן משיק קרן נזילות לעובדי החברות בפורטפוליו של הקרן סייברסטארטס, שתאפשר לעובדים לממש אחת לשנה חלק מהמניות שלהם שהבשילו ● עוד אמרו בחברה כי הם "בונים כלי שימור שמתגמל הצלחה מוקדמת"

ירידה ברכישת דירות חדשות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

באילו ערים מבצעי המימון של הקבלנים נחתכו בחדות, ואיפה דווקא לא

לפי נתוני הכלכלן הראשי באוצר, מאי האחרון היה אחד מחודשי מאי הדלים ביותר במכירות הנדל"ן ב-25 השנים האחרונות ● בנוסף נרשמה ירידה חדה במבצעי המימון בשל מגבלות בנק ישראל ברוב אזורי הארץ, אך רמת גן בלטה בהיקף המבצעים

הראלי בוול סטריט בדרך? / אילוסטרציה: גלובס

שני ענקי השקעות בטוחים: הראלי בוול סטריט בדרך

הרקע לאופטימיות: ציפיות להורדות נוספות בריבית מצד הפדרל ריזרב, חולשה בשוק האג"ח ונכונות המשקיעים להתעלם מהרעשים קצרי-הטווח ●  גולדמן זאקס: "צופים שתהליך הסתגלות למכסים יהיה הדרגתי, ולחברות גדולות יש כנראה כרית ביטחון בזכות מלאים קיימים, לפני העלייה במכסים" ● בנק אוף אמריקה: "בטווח הקצר אנחנו זהירים"

פגיעת הטיל במכון ויצמן / צילום: ap, Maya Alleruzzo

לאחר פגיעת הטיל מאיראן: התרומה יוצאת הדופן למכון ויצמן

ענת וד"ר שמואל חרל"פ תרמו 10 מיליון דולר למכון ויצמן, לאחר שמתקניו ספגו נזק רב במהלך המערכה מול איראן ● לפי הערכות ראשוניות של המכון, העלות של שיקום הקמפוס והמעבדות, וכן רכישת ציוד חדש, תגיע למאות מיליוני דולרים ● נשיא מכון ויצמן: "מקווה שהתרומה תהיה השראה לרבים נוספים להצטרף אלינו" ● אירועים ומינויים

אלוף דוד זיני / צילום: דובר צה''ל

מסתמן: היועמ"שית והממשלה יסכימו על מינוי זיני לראש השב"כ בתום חקירת קטארגייט

לפי ההסכמות המסתמנות שהושגו בעקבות דיון בבג"ץ, נתניהו יוכל להביא את מועמדות האלוף דוד זיני לאישור הממשלה בעוד חודשיים, עם סיומה הצפוי של מעורבות שב"כ בחקירה נגד יועציו ● בינתיים ימשיך ש', סגן ראש השב"כ, לכהן כמ"מ ראש השירות ● מחר יתקיים בבג"ץ דיון קצר נוסף בנושא בדלתיים סגורות

חדשות ההייטק / צילום: רויטרס - Manuel Orbegozo

אפל רכשה סטארט-אפ ישראלי. כך היא תשלב את המוצר שלו

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק ● והפעם:  אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי TrueMeeting, ג'ק דורסי ממציא את המסנג'ר מחדש, חברת החלל של אילון מאסק בוחנת גיוס בשווי עצום של 400 מיליארד דולר, ושני סטארט־אפים ישראליים מגייסים עשרות מיליונים לפיתוח סוכני AI שיחליפו מענה אנושי ● חדשות ההייטק

מטה סוכנות הדירוג מודי'ס / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis

המכה על איראן הפחיתה את הסיכון לישראל? במודי'ס סבורים שלהפך

למרות ועל אף כל התמורות שחלו במפת אויבי ישראל, בחברת דירוג האשראי מודי'ס מעריכים כי נכון לעת הזו לא יהיה שינוי בדירוג האשראי ● יחד עם זאת, בחברה אומרים כי לישראל "יש גישה יוצאת דופן לאשראי בינלאומי ומקומי בקנה מידה עולמי וכי היא הוכיחה יכולת התאוששות ממשברים כפי שאין למדינות אחרות"

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית הלואו קוסט מקדימה את חזרתה לארץ. אלו היעדים הראשונים

מוקדם מהתאריך עליו הודיעה בעבר: חברת הלואו קוסט ההונגרית וויזאייר צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב־8 באוגוסט ● בהתחלה מדובר רק בשני יעדים: בודפשט וללרנקה

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

אנבידיה שוב עושה היסטוריה: החברה הראשונה שהגיעה לשווי של 4 טריליון דולר

אנבידיה ממשיכה לעשות היסטוריה והגיעה לשווי של 4 טריליון דולר, הכי הרבה אי פעם ● עתה לאחר שזינקה בכ-70% מאז השפל האחרון באפריל, אנליסטים מאמינים שהיא לא יקרה מידי ושהשיא עוד לפניה

מנכ''ל אינטל, ליפ–בו טאן / צילום: ap, Business Wire

זקוקה למזומנים: אינטל מוכרת כ-8% ממניות מובילאיי

על פי הערכות, היקף המכירה עומד על 1.2 מיליארד דולר ● אינטל תמשיך להחזיק את השליטה בחברה עם 80% ממניותיה

מימין: דידי ידידיה, בעלים ומנכ''ל ואבי טוריסקי, יו''ר חברת רותם שני / צילום: אריק סולטן

רשות ניירות ערך פתחה בחקירה נגד חברת הנדל"ן רותם שני

חוקרי רשות ניירות ערך ורשות המסים ערכו אתמול חיפושים במשרדי רותם שני, ומנהליה זומנו לחקירה בחשד להפרה של הוראות הדיווח ● בחודש האחרון נהנתה החברה מהראלי בשווקים ומהעניין הגובר בחברות בנייה וייזום, בחסות המערכה הצבאית מול איראן, שהביאו לקפיצה של כ-20%

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

הבשורה של רשות המסים לבעלי דירות שפונו במסגרת התחדשות עירונית

רשות המסים פרסמה היום נייר עמדה הקובע כי דמי שכירות המשולמים לבעלי דירות שפונו במסגרת התחדשות עירונית אינם חייבים במס גם אם הדירה הושכרה

"300 מיליון פרנק יירדו לטמיון": בשווייץ שוקלים לבטל את העסקה עם אלביט

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: בשווייץ לא מרוצים מהמל"טים של אלביט, פרטי ההסכם שמתגבש בין ישראל וסוריה, ובאיראן מתקשים להתאושש מהתקיפות הישראליות ● כותרות העיתונים בעולם

קבוצת לופטהנזה תחזור באוגוסט, ומחירי הטיסות כבר יורדים / צילום: יח''צ לופטהנזה

היא נחשבת לאחת מחברות התעופה החשובות בעולם. כשהפסיקה לטוס לישראל, קרה דבר מפתיע

לופטהנזה, שנחשבת ל"ברומטר" של השוק, תחדש את פעילותה בישראל באוגוסט לאחר שלושה חודשים של ביטולים ● היעדרה הורגש בחודשים האחרונים, שכן 60 טיסות שבועיות לאירופה נמחקו מהלוח ● אז מדוע המחירים הקיץ לא גבוהים יותר מאשתקד?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ מחדש שוב את מלחמת הסחר, ומשדר: נמאס לי מפוטין

מהטלת מכסים ועד אוקראינה, טראמפ הוא נשיא הזיגזגים והקפריזות • השבוע הוא חתם עשרות מכתבים של בשורות רעות לשותפות הסחר של ארה"ב: הגיליוטינה תרד ב־1 באוגוסט, אלא אם כן הוא ישנה את דעתו בפעם המי־יודע־כמה • השבוע גם מתח ביקורת חריפה על נשיא רוסיה

מחיר הנחושת בשיא כל הזמנים / צילום: Shutterstock

חמישה דברים שכדאי לדעת על מחירי השיא של הנחושת

לאחר שהנשיא טראמפ הצהיר כי ממשלו יטיל מס של 50% על יבוא נחושת, המחירים המריאו לשיא כל הזמנים, עם הזינוק היומי הגדול ביותר מאז 1968 ● המתכת משמשת לייצור של כל דבר, החל ממכוניות ועד טלפונים ניידים ושבבי מחשב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק עלה ב-1%, אנבידיה בשיא חדש

נאסד"ק עלה ב-1% ● אנבידיה שוב עושה היסטוריה ונסחרה בשווי שוק של 4 טריליון ● טראמפ הכריז על העלאת מכסי ייבוא לארה"ב למדינות נוספות ● בנק אוף אמריקה: הפרנק השוויצרי הפך לנכס מקלט, נסחר בשיא של 14 שנה • טראמפ מתכוון להטיל מכס של 50% על הנחושת, מחירה זינק לשיא • אסטרטגיית TACO חוזרת לשולחן? הבנקים הגדולים בארה"ב מעלים תחזיות ל-S&P 500

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה בשיא חדש; מניות הביטוח זינקו, השקל קופץ

מדד ת"א 35 עלה ב-1.6% ● ב-IBI מעריכים כי לאור השפעות מנוגדות על האינפלציה, בנק ישראל לא ימהר להוריד את הריבית ● בנק אוף אמריקה: הפרנק השוויצרי הפך לנכס מקלט, נסחר בשיא של 14 שנה ● טראמפ מתכוון להטיל מכס של 50% על הנחושת, מחירה זינק לשיא ● אסטרטגיית TACO חוזרת לשולחן? הבנקים הגדולים בארה"ב מעלים תחזיות ל-S&P 500

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: Associated Press, Richard Drew

ותיקי השוק בהלם: השינויים הטקטוניים שחלו במסחר ובהשקעות לאורך השנים

בעשורים האחרונים חלו שינויים דרמטיים במפת השחקנים בשוקי המניות ● איך אלה משפיעים על אופי המסחר ואף על הראלי הנוכחי בשווקים? ● האם השינויים בלתי נמנעים, מי ייהנה מהם ומי עלול להיפגע, ואילו עוד מהפכות מחכות באופק של שוקי ההון?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock

אנבידיה מגייסת אלפי מהנדסים. שלוש פקולטות יבטיחו את הדרך לשם

ההכרזה של אנבידיה על הקמפוס החדש בצפון מסמנת שלב חדש בפעילות של ענקית השבבים בישראל - וצפויה להזניק את הביקוש למהנדסים מקומיים ● איפה עדיף ללמוד, איזה תואר כדאי לעשות, ואילו כישורים מחפשים בחברה שמגייסת מאות עובדים בשנה