המכסים של טראמפ חוזרים לשולחן: האם יטלטלו מחדש את השווקים?

אחרי תקופה של רגיעה בשווקים הגלובליים, שבמהלכה נרשמו בהם שיאים חדשים, הודיע נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ על מימוש כוונתו להטיל מכסים על שורה של מדינות, כולל דרום קוריאה ויפן • עכשיו השווקים בכוננות ספיגה לקראת המועדים הבאים של התוכנית

טראמפ מציג את תוכנית המכסים באפריל 2025 / צילום: ap, Mark Schiefelbein
טראמפ מציג את תוכנית המכסים באפריל 2025 / צילום: ap, Mark Schiefelbein

אחרי תקופת רגיעה קצרה, תוכנית המכסים של נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, חוזרת לערער את השווקים. זאת, לאחר שביום ב' הכריז טראמפ על כוונתו להטיל מכסים על שורה של מדינות, מה שהביא לירידות שערים של עד 0.9% במדדים המובילים.

שאלות ותשובות | טראמפ שוב עולה למתקפה, ושתי ידידות קרובות של אמריקה במוקד
"האינדיקטור של וורן באפט" מאותת: צרות בוול סטריט
וול סטריט או בורסות אירופה: איפה עדיף להשקיע כיום?

במכתבים ששלח טראמפ לראש ממשלת יפן ולנשיא קוריאה הדרומית הוא הודיע להם על כוונתו להטיל מכסים של 25% על סחורות מהמדינות שלהם. זאת לצד הכרזה על מכסים מול תריסר מדינות נוספות, כולל דרום אפריקה, אינדונזיה, תאילנד וקמבודיה. הדד-ליין לכניסה לתוקף נקבע ליום ד', ומאוחר יותר חתם טראמפ, בבית הלבן, על צו נשיאותי המעכב את כניסת המכסים לתוקף בשלושה שבועות, ל-1 באוגוסט.

"דווקא נקודה חיובית"

על אף הטלת המכסים על שורת המדינות, יש מי שסבורים שהתפתחויות האחרונות מביאות עימן דווקא בשורה חיובית עבור השווקים. "עצם זה שטראמפ מדבר על כך שהכניסה לתוקף תהיה בתחילת אוגוסט, כלומר מפריד בין הדד-ליין לכניסה לתוקף, זו דווקא נקודה חיובית, משום שזה מאפשר לצדדים עוד כמה ימים של משא ומתן", מסביר רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות.

מאחורי האופטימיות של מנחם עומדת ההנחה שלו שגם ארה"ב וגם המדינות האחרות יעדיפו בסופו של דבר להגיע להסכמים, ולא להיקלע למצב של מכסי גומלין ומלחמות סחר. לדבריו, "צריך לזכור שלארה"ב קשה מאוד להטיל מכסים באופן גורף על שותפות הסחר שלה, כי חלק לא קטן מהיבוא אליה הוא חומרי גלם, שנחוצים כדי לייצר דברים בתוך המדינה, דבר שבעצם ייקר את העבודה של היצרן האמריקאי, וזה בניגוד לאג'נדה של טראמפ של 'America First'. שנית, זה גם יגרום לעלייה של המחירים לצרכן, מה שיקשה על הריבית לרדת, וטראמפ רוצה מאוד שהיא תרד".

מנגד, יש מי שסבורים שהדחייה דווקא צפויה להעיב על השווקים בתקופה הקרובה. כך למשל עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל, סבור שהדחייה מכניסה אלמנט חדש של חוסר ודאות לשווקים: "דחו את המכסים ב-90 יום, אז השוק שכח ותיקן כלפי מעלה. אבל בעצם שוב דבר לא נפתר", מסביר קליין. זה מייצר לחברות ולמשקיעים אי-ודאות לגבי אינספור פרמטרים, כולל האינפלציה, הצריכה, חומרי הגלם".

סאגה מתמשכת בשווקים

ההחלטה של טראמפ היא האירוע האחרון בסאגה המתמשכת סביב מדיניות הסחר של הממשל האמריקאי, אשר טלטלה את השווקים ברחבי העולם. זאת, לאחר שבתחילת אפריל השנה הכריז על הטלת מכסים בשיעור של 10% על היבוא מכלל המדינות לארה"ב, לצד מכס נוסף על שורה של מדינות.

בעקבות ההודעה, במה שזכה לכינוי "יום השחרור", צנחו מדדי המניות בארצות הברית וברחבי העולם בצורה חדה, כאשר מדדי נאסד"ק ו-S&P 500 רשמו ירידה יומית של כ-6%.

עם זאת, שבוע לאחר מכן הודיע טראמפ על הפוגה של 90 יום בתוכנית, כדי לאפשר זמן למו"מ עם המדינות, מה שהביא לזינוק חד במדדי המניות בארה"ב ובעולם, ולהתאוששות שכללה שיאים חדשים במרבית המדדים המובילים בארה"ב בשבוע החולף. עם זאת, עד כה חתמה ארה"ב על הסכמי מסגרת רק עם קבוצה מצומצמת של מדינות, ובראשן בריטניה ווייטנאם, לצד הסכם ראשוני שנחתם מול יריבת הסחר הגדולה, סין.

"גם יפן וגם קוריאה הדרומית נחשבות בנות ברית של ארצות הברית, ומהוות נקודה מאזנת במערכת היחסים מול סין. לכן, אני חושב שגם במקרה שלהן האינטרס הכלכלי-גיאופוליטי של ארה"ב הוא להגיע להסכמות", אומר מנחם.

באשר לישראל, התוכנית המקורית קבעה מכסים בשיעור של 17%, אך למרות שורה של דיונים מול הממשל האמריקאי טרם נחתם הסכם. עם זאת, קליין מהראל סבור כי גם במתכונתם הנוכחיתשל המכסים האמריקאיים, השפעותיהם על המשק הישראלי מוגבלות.

"אני חושב שהמכסים משפיעים עלינו פחות, כי אנחנו מייצאים לארה"ב בעיקר שירותים ומעט מאוד סחורות, ועל חלקן יש החרגות, כמו מוצרים ביטחוניים, תרופות וטכנולוגיה.

"ברור שמי שהטילו עליו את המכס יסבול, אבל באופן יחסי מול מדינות אחרות בעולם, אני חושב שמצבנו טוב", מסכם קליין.