גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניו יורק לפריז בפחות מארבע שעות

מאז יצא הקונקורד משימוש לפני שני עשורים, נדמה היה שהעולם התייאש מחלום התעופה העל–קולית ● עד שמהנדס לשעבר באמזון הרים את הכפפה, והסטארט–אפ שהקים כבר עובד על דגם מטוס בגודל מלא ● הוא זוכה לתמיכה מאילון מאסק, סם אלטמן והנשיא טראמפ, וגם ענקיות התעשייה כבר נכנסו להשקעה

מטוס אוברטור. מניו יורק לפריז בפחות מארבע שעות / צילום: באדיבות בום סופרסוניק
מטוס אוברטור. מניו יורק לפריז בפחות מארבע שעות / צילום: באדיבות בום סופרסוניק

כאשר הקונקורד קורקע ב־2003, לאחר שקשיים כלכליים והתרסקות אפופה בלהבות על מסלול ההמראה בפריז הכריעו אותו, נראה היה שהתעופה העל־קולית האזרחית הגיעה אל סוף דרכה. שום דבר לא התפתח כדי להחליף אותו. למעשה, מהירות הטיסות נעה בכיוון ההפוך. מסלולים רבים נעשו איטיים יותר בשנים האחרונות עקב עומס וחוסר יעילות בבקרת התנועה האווירית, שיצרו פקקים בשמים.

עשור למתווה הגז: איך נראות נבואות הזעם אל מול הכנסה של מאות מיליארדי שקלים?
הקאמבק המפתיע של סן פרנסיסקו

בלייק שוֹל, מהנדס תוכנה לשעבר באמזון, הקים לפני עשור חברה כדי לשנות זאת, וקרא לה בום סופרסוניק (Boom Supersonic). הוא הימר שהסטארט־אפ שלו, שבסיסו בדנוור, יוכל לנצל את המשיכה הטמונה בתעופה אולטרה־מהירה, כמיהה שמעולם לא באמת אבדה. למרות האתגרים הפיננסיים והפרקטיים שהביאו לסוף דרכו של הקונקורד אחרי 30 שנות פעילות כמעט - שול רואה לנגד עיניו עולם שבו נסיעות עסקים טרנס־אטלנטיות מתרחשות ביום אחד, הלוך־חזור.

"החשיבה עד כה הייתה - ברור שטיסה על־קולית תהיה נהדרת, אבל אף אחד לא עושה את זה, ולכן זה בוודאי בלתי אפשרי", אמר המנכ"ל בן ה־44 בראיון שנערך לאחרונה. "זה לא נכון".

בלייק שול / צילום: באדיבות בום סופרסוניק

החלום שמפלג את התעשייה

ניסיונות קודמים, לרבות הקונקורד, נכשלו בגלל מודלים עסקיים גרועים או בגלל בעיות ארגוניות אחרות, משום שיצרניות מטוסים גדולות התקשו להתחיל לייצר סוגים חדשים של מוצרים. הטכנולוגיה הדרושה להשגת תעופה על־קולית, הוא טען, הייתה זמינה כל הזמן.

שול, חובב תעופה שלמד את הנושא בעצמו, מסתבך באופן קבוע עם מבקרים ברשתות החברתיות, ותגובותיו כלפיהם נעות בין סרקזם לבין טיעונים אקדמיים שיסתרו את עמדותיהם. "הלוואי שהייתי חושב על זה לפני שהקמתי את החברה", הוא ענה ב־X לפוסט שציין שהקונקורד היה יקר מדי לתפעול.

חלומו של שול מחלק את התעשייה לשני מחנות: אלה שחושבים שבום תיכשל ואלה שמאמינים שהוא האאוטסיידר שיצליח סוף סוף להחיות את התעופה העל־קולית האזרחית. שול שואף שהמטוס הראשון של החברה, בשם אוברטור (Overture), יטוס עד שנת 2029. בשנה שעברה השלימה בום את הקמתו של מפעל בגרינסבורו, קרוליינה הצפונית, שם היא מתכננת לבנות אותו. היא החלה לייצר אבטיפוס של המנוע שיניע את אוברטור.

מטוס הניסוי XB-1 במפעל. ניסויים בדגם בגודל מלא צפויים ב-2027 / צילום: באדיבות בום סופרסוניק

עם מעריציו של שול נמנים משקיעי סטארט־אפ בולטים, המונים ברשתות החברתיות וגם אילון מאסק והנשיא טראמפ, שהצטלם מוקדם יותר השנה עם דגם של מטוס אוברטור. יונייטד איירליינס, אמריקן איירליינס וג'פאן איירליינס ביצעו הזמנות ראשוניות למטוסים עתידיים. הוא זוכה לתמיכה מצד Y Combinator, האקסלרטור הנודע מעמק הסיליקון, ממנכ"ל יונייטד לשעבר אוסקר מונוז וממייסד OpenAI סם אלטמן. מנכ"ל בואינג לשעבר פיל קונדיט יושב בדירקטוריון של בום.

הנשיא טראמפ עם דגם מטוס אוברטור. ביטל איסור טיסות על-קוליות מעל היבשה בארה''ב / צילום: צילום מסך

אולם בום התקשתה לאחרונה לגייס כסף. שווייה, שהוערך בעבר בכמעט מיליארד דולר, היה בסוף השנה שעברה כ־500 מיליון דולר, והיא קיצצה את יעדי גיוס הכספים שלה. בסתיו שעבר היא פיטרה כמחצית מ־260 עובדיה. החברה טרם החלה לבנות מטוס בגודל מלא.

מנכ"ל דלתא אד בסטיאן נמנה עם ספקני בום, ומכנה את המטוס "נכס יקר מאוד מאוד" בהתחשב בעובדה שהוא צפוי להכיל כ־75 נוסעים - שבריר ממה שמכיל מטוס רחב־גוף טיפוסי. הוא אמר שהוא זוכר את הטיסה בקונקורד כחוויה מגניבה, אבל כזו שהוא נהנה ממנה רק באמצעות שדרוגים בחינם, ואף פעם לא שילם עבורה מכיסו. הוא אינו מתכוון לרכוש מטוסי אוברטור. "אני מאחל להם הצלחה", אמר.

הקונקורד. 14 מטוסים טסו בבריטיש איירווייז ואייר פראנס מ-1976 עד 2003 / צילום: ap, Kathy Willens

שול אינו מתרגש. בעובדה שאין כיום מטוסים על־קוליים אזרחיים הוא מאשים את תעשיית התעופה והחלל, הנשלטת בידי שתי שחקניות מבוססות, בואינג ואיירבוס, שאינן מוכנות לטלטל מודלים עסקיים ותיקים.

לבום יש פתרון לבום, אולי

בום ערכה מוקדם יותר השנה ניסוי טיסה באבטיפוס קטן יותר, והיא עובדת על הכנת דגם בגודל מלא לניסויים עד 2027.

בטיסת הניסוי בינואר שול עמד ליד מגדל הפיקוח של נמל האוויר והחלל מוהאבי מצפון ללוס אנג'לס, בתוך קהל של כ־200 איש, שכלל עובדים, משקיעים ולקוחות, כשהמטוס הלבן והמלוטש מדגם XB-1 המריא. לאחר מכן הקבוצה צפתה בשידור חי של הטיסה על גבי צג ענק באוויר הפתוח, וראתה את המטוס החד־מושבי חותך את שמי מדבר דרום קליפורניה.

קריאת המהירות עלתה בהדרגה לפני שהגיעה למאך 1, כ־1,200 קמ"ש, המהירות הנדרשת כדי לשבור את מחסום הקול.

בהגאים אחז טייס הניסוי הראשי של בום, טריסטן ברנדנבורג, בוגר בית הספר לטייסי ניסוי של הצי האמריקאי. הוא סייע גם בהכנת המשתתפים בתוכנית ההכשרה הטקטית לטיסה קרבית של הצי, הידועה בכינוי טופ גאן.

"אני לא בטוח שהמוח שלי לגמרי איתי", אמר ברנדנבורג לאחר הטיסה. "אני חושב שהוא עדיין טס במהירות על־קולית".

באשר לבום העל־קולי, המרעיד את החלונות ומתרחש כשמטוס טס מהר יותר ממהירות הקול, ואשר שימש כהשראה שובבה לשם הסטארט־אפ של שול, אמר המנכ"ל שהחברה הבינה כיצד לפתור זאת.

החברה מתכננת להשתיק את אותו הבום באמצעות טכניקה הנקראת Mach cutoff (שמטרתה למנוע מהגל הקולי להגיע לקרקע), אף שלגישה הזאת יש מגבלות ולא כל המומחים משוכנעים שניתן לעמעם את הרעש במידה מספקת שתמנע ממנו להיות מטרד. יתרה מכך, המודל העסקי שלה אינו מסתמך על טיסות מעל שטח מיושב, משום שהיא צופה שמטוסיה יטוסו תחילה בין ניו יורק ללונדון או לפריז.

הנשיא טראמפ חתם לאחרונה על צו נשיאותי המורה לרשות התעופה הפדרלית לבטל איסור בן חמישה עשורים על טיסות על־קוליות מעל היבשה בארה"ב.

כרטיס הלוך ושוב בקונקורד עלה בשנות התשעים יותר מ־10,000 דולר, אבל בום אומרת כי היא תוריד את העלות למושב באוברטור לזו של מחלקת עסקים רגילה: כ־1,700 דולר לכיוון בין ניו יורק ללונדון. עם זאת, חברות התעופה הן שיקבעו את התעריפים. לדברי שול, פנים המטוס של בום יהיה דומה למחלקת עסקים מבחינת מגוון השירותים והמרחב, ואילו הקונקורד היה ידוע בזכות היותו מהיר - ומגניב - יותר מאשר בזכות הטיסה הנוחה בו.

הקונספט שמאחורי הקונקורד היה מסעיר בשנות השישים, כאשר המטוס תוכנן ונבנה במסגרת הסכם צרפתי־בריטי. אך עד שהוא ערך את הופעת הבכורה שלו בשנות השבעים צריכת הדלק הגבוהה של טיסות על־קוליות הפכה לנטל. משבר נפט הזניק את מחירי הדלק הסילוני והדאגה לאיכות הסביבה הלכה והתגברה.

חברות תעופה נסוגו מהזמנותיהן. בריטיש איירווייז ואייר פראנס היו היחידות שרכשו, וקיבלו סבסוד משמעותי מממשלותיהן. רק 14 מן המטוסים בעלי החרטום המוארך והחד נבנו לשימוש מסחרי.

בסופו של דבר, הקונקורד היה יקר לתפעול ולתחזוקה. הזוהר שלו התעמעם בהשוואה לתנאים יוקרתיים יותר במחלקה ראשונה במהירות רגילה. הירידה בביקוש לאחר התרסקות קטלנית בשנת 2000 והצניחה במספר הטיסות לאחר פיגועי 11 בספטמבר הובילו להוצאת המטוס משימוש.

סטארט-אפ שהתחיל במרתף

האופן שבו סר חינו של הקונקורד ריתק את שול זמן רב. כחובב תעופה כל חייו הוא בילה שנים בעיון בספרי לימוד על המדע וההנדסה של הטיסה, ובשנות ה־20 לחייו קיבל את רישיון הטיס הפרטי שלו.

"אנחנו לא עובדים כאן עם טכנולוגיה חדשה", הוא אמר.

בום יכולה להצליח כלכלית, הוא אומר, אם תציע מושבים במחלקת עסקים בלבד. מאמציה של בואינג לפתח מטוס נוסעים על־קולי נכשלו בתחילת שנות השבעים, לדבריו, משום שהחברה ניסתה ליצור מטוס שיוכל להטיס נוסעים בכל רמות המחיר.

היו חברות אחרות שניסו לפתח מטוסי עסקים על־קוליים ומטוסי נוסעים קטנים, מאז הקונקורד הוצא משימוש בשנת 2003. בואינג ניסתה שוב כשתמכה בסטארט־אפ בשם Aerion, שנסגר ב־2021 לאחר שכספו אזל. המיזמים הושהו עקב עלויות גבוהות, אתגרים טכניים וחוסר ביקוש, והמהירות פשוט לא הייתה בראש סדר העדיפויות של חברות תעופה.

שחקנים נוספים עובדים על טיסות סופר־מהירות, הן ליישומים צבאיים והן ליישומים מסחריים. לוקהיד מרטין שיתפה פעולה עם נאס"א כדי לפתח מטוס על־קולי שטס מבלי ליצור בום מחריש אוזניים. חברת הסטארט־אפ Hermeus מאטלנטה, שעובדת על מטוס שיטוס במהירות היפרסונית, פי חמישה ממהירות הקול, מסרה החודש כי ניסתה בהצלחה אבטיפוס בלתי מאויש. במקביל, Comac, חברה סינית בבעלות המדינה, אמרה כי היא שואפת לבנות מטוס על־קולי שקט.

לאחר שעזב את אמזון ב־2006 דילג שול בין סטארט־אפים במשך שנים. בסופו של דבר, ב־2012, הוא קיבל משרה כמנהל בדרג ביניים בגרופון, לאחר שמכר את המיזם העדכני שלו - ספקית תוכנה לקניות מקוונות בשם Kima Labs, לספקית קופוני ההנחה. את בום הוא הקים בשנת 2014.

"אין כמו עבודה על קופונים באינטרנט כדי לגרום לך לרצות לבנות משהו שאתה באמת אוהב", הוא כתב בלינקדאין.

שול החל להציף את התיאוריה שלו - שטכנולוגיה על־קולית היא בהחלט בהישג יד, אך המודל העסקי פשוט זקוק לעבודה נוספת - בפני משקיעים ומנהלי חברות תעופה. הוא הציג אותה גם בפני קונדיט, מנכ"ל בואינג לשעבר, שעבד ביצרנית המטוסים כאשר היא סגרה את תוכנית המטוסים העל־קוליים שלה בתחילת שנות השבעים. התוכנית בוטלה משום שממשלת ארה"ב, שנרתעה מעלויות גבוהות ומכשולים טכנולוגיים, קטעה את המימון לפרויקט.

שול ייסד את בום במרתף ביתו כשהתגורר באזור מפרץ סן פרנסיסקו. הוא עבר לדנוור שנה לאחר מכן, ובמהרה הקים את ההאנגר הראשון של בום בשדה התעופה הזעיר סנטניאל. צוות עובדים שלוקט מחברות הזנק אחרות בתחום התעופה והחלל ומחברות תעופה קטנות החל לשחק עם זה.

המטוס של בום תוכנן תוך שימוש בחומרים מרוכבים מסיבי פחמן שלא היו בשימוש נרחב כאשר הקונקורד פותח. המהנדסים השתמשו בסימולציות דיגיטליות במקום במנהרת רוח פיזית כדי ליצור את העיצוב האווירודינמי של המטוס. לאוברטור של בום יש חרטום ארוך ומחודד הדומה לזה של הקונקורד. הוא מסתמך על מצלמות חיצוניות כדי להבטיח את שדה הראייה של הטייסים.

"כמו שעשתה טסלה ברכב"

"אני חושב עליה כחברה שלא רק ב ונה מטוס על־קולי זול יותר", אמר קונדיט, "אלא ככזו שמביאה גישה מודרנית בנוסח עמק הסיליקון כדי לשבש את תחום התעופה והחלל, כפי שעשתה טסלה בתעשיית הרכב".

חששותיו של קונדיט לגבי עתידה של בום גברו בשנת 2022, לאחר שרולס רויס, שהייתה אמורה לספק את המנועים של האוברטור, הודיעה שהיא נסוגה מן העסקה משום שטיסות על־קוליות כבר לא דורגו גבוה בסדר העדיפויות שלה.

כשהפרידה הפכה רשמית, לשול כבר הייתה תוכנית חירום מוכנה: בום תבנה בעצמה את המנוע שלה, היא תייצר חלקים מסוימים באופן עצמאי ותרכוש אחרים מספקים שונים.

כעת, לאחר שהתכנון ותוכנית המנוע הושלמו, בום פועלת כדי להבטיח את אספקתם של החלקים וכלי הייצור למפעל.

כמה חברות תעופה ביצעו הזמנות, אך הפיקדונות שלהן קטנים יחסית. ג'פאן איירליינס השקיעה 10 מיליון דולר בחברה בשנת 2017. יונייטד ואמריקן שילמו מקדמות קטנות יותר, על פי מקורות המעורים בעסקאות. כספים נוספים מלקוחות לא יגיעו עד שהמטוסים יהיו קרובים יותר לאספקה, וההסכמים נוסחו בקפידה כך שלחברות עדיין תהיה האפשרות לא לקנות אותם, לדברי המקורות.

לאחר שאמר בתחילה שעל בום לגייס 6 עד 8 מיליארד דולר כדי להכניס את אוברטור לייצור, שול שואף כעת לגייס 1 עד 2 מיליארד דולר, שלדבריו יספיקו כדי להביא את הפרויקט לשלב שבו תשלומי הלקוחות מתחילים לממן את הפעילות. בום גייסה עד כה 600 מיליון דולר.

מונוז, מנכ"ל יונייטד לשעבר ומשקיע בבום, אמר שהוא התרשם מהאופן שבו החברה הצליחה להתייעל ולהישאר ממוקדת כשנתקלה באתגרי גיוס כספים בשנה שעברה, שאותם הוא תיאר ככאבי גדילה אופייניים לסטארט־אפים. הוא עזר ליצור קשרים עם משקיעים פוטנציאליים חדשים.

"הדבר המפחיד שקרה היה עניין המימון", אמר מונוז. "המוצר עצמו לא מפחיד".

שול אינו נבהל מהאתגרים. "יש אמונה בתעשייה שכדי לעשות דברים כאלה נדרשים מיליארדי דולרים וצבא של אנשים", אמר בנוגע לפיטורים האחרונים, "ואני קצת טעיתי ברצון לשחק בהתאם לזה".

"יש לו מעין רצון ברזל והוא מאמין כל כך במשימה, עד שהוא אף פעם לא מטיל ספק בכך שימצא את הדרך", אמר ג'ארד פרידמן, שותף ב־Y Combinator, האקסלרטור מעמק הסיליקון שנמצא בין המשקיעים של בום. "הוא התחיל כמעט ללא רשת של קשרים מקצועיים בתחום, ובתוך שנה או שנתיים גיבש תוכנית מעמיקה".

עוד כתבות

חזית המדע / צילום: מכון ICRAR

בגודל של עיר: החוקר שגילה בטעות משפחה חדשה של כוכבים

פרופ' פז בנימיני חוקר אנרגיות הנפלטות באירועים בעלי עוצמות אפיות כמו התנגשות בין כוכבים ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך מתרחשת רעידת אדמה בלי אדמה, מדוע כוכב קטן מנצנץ ומה הופך את קבוצת גרמי השמים שחקר לעוצמתית במיוחד ● "בכל פעם אנחנו מגלים שהטבע יכול לעשות דברים שחשבנו שהם בלתי אפשריים"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בוול סטריט; לוי שטראוס זינקה בכ-11%

S&P 500 נסוג מהשיא כשטראמפ מחריף את מדיניות המכסים ● וול סטריט ירדה אחרי שטראמפ הטיל מכסים על קנדה ופיזר איומים לגבי מדינות נוספות ● נעילה שלילית גם באירופה ● אתמול, וול סטריט ננעלה בשיאים: נאסד"ק עלה ב-0.1%, S&P 500 ב-0.3%, דאו ג'ונס עלה ב-0.4% ● הביטקוין מוסיף לטפס והגיע מוקדם יותר לשיא של מעל 118 אלף דולר

זירת שריפה שפרצה בעקבות תקיפה רוסית על תחנת חשמל באוקראינה / צילום: ap, Alex Babenko

רוסיה שיגרה על אוקראינה 728 כטב"מים במכה. כך איראן עזרה לה

התקיפה האחרונה כללה יותר כטב"מים בלילה אחד, מאשר כל הכטב"מים שרוסיה השתמשה בהם במשך חודש שלם בשנה שעברה

''פורני''. לא מפצחת את הרגש / צילום: באדיבות נטפליקס

כמו פחמימה ריקה: "פורני" מבקשת להקסים אבל לא מצליחה באמת לגעת

למרות ההבטחה לדרמה קומית נוגעת ללב, "פורני" הנורווגית מציגה עלילה שטוחה, פערי אמינות, יחסים בנאליים ונותרת כמו החיים שהיא מציגה: מלאה בכוונות טובות אבל בלי עומק אמיתי

משה פתאל / צילום: דוברות משרד הביטחון

מתכנן מערך ההגנה האווירית: "ההישגים מעבר לציפיות, אבל איומי העתיד כבר כאן"

משה פתאל, שעומד בראש מנהלת חומה במשרד הביטחון, פגש לראשונה את מערכת החץ לפני כמעט 30 שנה, אז לא האמין שישראל תצטרך להשתמש בה ● כעת, אחרי שהמערכת הפגינה ביצועים חסרי תקדים במהלך הלחימה עם איראן, פניו קדימה להתמודדות עם האיום ההיפרסוני ● מה נדרש כדי לשמר את היתרון של ישראל בתחום?

לייב אייד, 13.7.1985, במרכז: פרדי מרקיורי, פול מקרטני ובונו. הפעם האחרונה בה העולם הסכים על משהו / צילום: Reuters, PA Images via Reuters Connect

לפני 40 שנה לייב אייד איחד את כל העולם. אין סיכוי שזה יקרה שוב

ב־1985 ענקי המוזיקה התאחדו על במה אחת למען הרעב באתיופיה, המופע הזה הפך להיסטוריה והראה שהעולם יכול לעמוד מאחורי מסר אחד ● ההופעות האחרונות בפסטיבל גלסטונברי והקריאות "מוות לצה"ל" מעלות את השאלה פשוטה: האם אפשר לשחזר את זה?

מלגו ומלבר / צילום: רן בירן

השעות המתות של המסעדות נהפכו לשעות הכי יציבות

המלחמה דחפה יותר ויותר מסעדות להפוך את ההפי האוור (16:00-19:00) לשעות פעילות, מניבות ושמחות מאוד - להן ולסועדים

ארקדי דוכין ואתגר קרת. מיומנות בסיפור סיפורים / צילום: ליאל זנד

למרות הכול ובתוך הכול: פסטיבל ישראל 2025 נובע מהמציאות ומגיב לה

פסטיבל ישראל שייפתח השבוע ייערך על פני כחודש (16.7 עד 14.8) בשלל מוקדים: ירושלים, קריית שמונה, תל חי, כפר בלום, מג׳דל שמס, אופקים, אורים וצאלים ● הנה כמה מהאירועים היותר מסקרנים שצפויים בו

מתוך ''הבהלה לזהב'', 1925. קולנוען מהשורה הראשונה / צילום: Stern/mptvimages.com

100 שנה ל"הבהלה לזהב": החדשנות הבלתי נדלית של צ'רלי צ'פלין

במאי ושחקן הסרטים האילמים הגיע לשיא אומנותי עם הקומדיה, שמצליחה לחלץ הומור מאחד הנושאים הרציניים ביותר - הרעב ● בסצנות כמו אכילת הנעל המפורסמת הוא הנציח את האיום של רעב קיצוני, ועל הדרך עורר את הזדהות האנדרדוגים

אביעד גליקמן / צילום: ויקיפדיה,  רן יחזקאל

היועמ״שית תבחן את חקירת אביעד גליקמן

היועצת המשפטית לממשלה תקיים ישיבה לבחינת זימונו לחקירה של עיתונאי חדשות 13, אביעד גליקמן ● לפי ההודעה, הישיבה תתקיים לפני שתתקבל החלטה, כך שהיועמ״שית משהה בפועל את החקירה - ועשויה שלא לאפשרה בהמשך

סקודה אוקטביה / צילום: יח''צ

המכונית שעברה השקה חדשה והשאירה מאחור את התדמית העממית וגם את התמחור העממי

הגרסה המחודשת של אוקטביה נעימה לנהיגה, זריזה, בנויה היטב וחסכונית ● אלא שהמחיר מרחיק אותה מהמיצוב העממי המסורתי של המותג ● מבחן דרכים

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

יש לכם קרן השתלמות? בעבר היא הייתה שווה הרבה יותר

הבורסה עולה, אבל ההטבה בקרן ההשתלמות נשחקת ● מודי'ס מוצאים שוב סיבה למה לא ● והדיבורים על משבר חוקתי כבר התממשו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פיתוח שכונת בן שמן בלוד / צילום: כלכלית לוד

שכונת נופי בן שמן, לוד: "חוויית מגורים איכותית במחירים נמוכים יחסית לאזור המרכז"

כל מגרשי המגורים בשכונה החדשה בלוד כבר שווקו ליזמים, עם צפי לאכלוס ראשון ב־2025, ואכלוס מלא ב־2029 ● מנכ"ל מדלן: "השכונה מנותקת ממרכז העיר לוד, אך זה לאו דווקא דבר שלילי בהתחשב בבעיות החברתיות הקשות בעיר"

משה (שיקו) זאנה, מנכ''ל רכבת ישראל, בכנס התשתיות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

החזון ל־300 מיליון נוסעים לא יתממש אם רכבת ישראל תמשיך לנהל את עצמה

בענף התחבורה גוברות ההערכות כי מנכ"ל הרכבת יצטרף בקרוב לשושלת קודמיו אשר לא הצליחו לסיים את כהונתם בחברה הממשלתית ● כשאותו הגוף אחראי גם על תפעול יומיומי וגם על בניית תשתיות בעשרות מיליארדי שקלים - הכישלון לא מפתיע, וכולנו סובלים ממנו

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ הודיע: נטיל מכסים של 30% על האיחוד האירופי ומקסיקו

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע על המכסים על האיחוד האירופי ומקסיקו, לאחר שמוקדם יותר השבוע הודיע על מכסים של 35% שיוטלו על קנדה ● בשווקים כבר מביעים דאגה מחזרת מלחמת הסחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

וול סטריט ננעלה בשיאים; קלוג זינקה ב-30%, הביטקוין מעל 113 אלף דולר

פררו האיטלקית רוכשת את קלוג ב-3 מיליארד דולר ● מניות הכרייה הבריטיות הובילו את בורסת לונדון לשיא כל הזמנים ● מניית אם.פי מטריאלס, זינקה במעל 40% ● המדיניות הפרו-קריפטו של טראמפ, צבירת ביטקוין מצד חברות ציבוריות, והתאוששות בשוק המניות – הסיבות לראלי בביטקוין ● ירידה במספר המובטלים בארה"ב זה השבוע הרביעי ברצף ● מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן: "יש שאננות בשווקים"

זאב אלקין, הימין הממלכתי הבוקר הזה, כאן ב', 12.6.25 / צילום: ראובן קופיצ'נסקי

איום בלי שיניים? המספרים שמאחורי הסנקציות במתווה לגיוס חרדים

חוק הגיוס שעל הפרק כולל גזירות דרקוניות על חרדים שלא יתגייסו ● ביניהן: איסור הוצאת רישיון נהיגה, אי־סבסוד לימודים אקדמיים וביטול העדפה מתקנת בשירות המדינה ● אלא שצלילה לנתונים מגלה שרק מיעוט של אנשים יושפע מכך, ויש ספק לגבי האפקטיביות של הצעדים

ביל אקמן / צילום: Reuters, Richard Brian

האם ביל אקמן יהפוך לאורקל של השוק?

הוא מחפש חברות שזקוקות לזעזוע, לא מהסס להתעמת עם הנהלות ושילם 23 מיליון דולר על פנטהאוז במנהטן ● ביל אקמן מנסה למצב את עצמו כיורש האמיתי של המשקיע האגדי: "התנצלותי למר באפט, אבל הווארד יוז תהפוך לברקשייר מודרנית" ● אך המיליארדר היהודי מביא גישה שונה לחלוטין ● פרויקט מיוחד  

יער האפשרויות / צילום: אנה בורשטיין

מקלחת יער? חכו שתגלו את האטרקציה הזאת ומה היא עושה לגוף

נביעה סודית שאפשר לצוף בה, סדנת ריפוי באמצעות עצים, התמסרות למים וקונצרט ייחודי ● רגע אחרי הריצה למקלט, אלה המקומות שיעזרו לכם לנשום מחדש ● חגית אברון תופרת יום