גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה שראש עיר אחד יכול לעשות: מאחורי הקאמבק המדהים של "עיר ההומלסים"

בשנים האחרונות הפכה סן פרנסיסקו לשם נרדף להזנחה, עם כנופיות סמים, הומלסים, עסקים שנסגרו ותושבים שנהרו החוצה ● כעת נראה שהיא חוזרת לחיים, בין השאר עם נוכחותן של ענקיות כמו OpenAI ¿ מאחורי המהפך עומד ראש העיר החדש, מיליארדר יהודי ונצר למשפחת המותג ליווי'ס, שהצליח לרתום למטרה את עשירי ההייטק והפיננסים

ראש העיר החדש דניאל לורי ומשפחתו. ניצחון המתונים / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez
ראש העיר החדש דניאל לורי ומשפחתו. ניצחון המתונים / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

"עד לפני שנה או שנתיים הייתי חושש להגיע למרכז העיר. אתה חונה עם הרכב ולא יודע איך תמצא אותו וכמה חלונות יישארו לו", מספר עודד חרמוני, משקיע ישראלי בקרן J-ventures שמתגורר בפרבר הישנוני לוס אלטוס, מדרום לסן פרנסיסקו. "הפרוגרסיביות וההומלסים מילאו את העיר, והעירייה הפסידה הרבה כסף. עכשיו זו עיר בטוחה הרבה יותר, הצעירים חוזרים ואיתם חברות ההייטק ומשקיעי הטכנולוגיה". חרמוני מספר כי לאחרונה עמד בצומת במרכז העיר וצילם את הכרזות: "ספרתי עשרות פרסומות של צ'טבוטים של AI. זה אולי יכול להעיד על התפתחות בועה, אבל גם על כך שהמקום הפך למֶכָּה של הבינה המלאכותית".

עשור למתווה הגז: איך נראות נבואות הזעם אל מול הכנסה של מאות מיליארדי שקלים?
מניו יורק לפריז בפחות מארבע שעות

עד ממש לא מזמן נחשבה סן פרנסיסקו לשם נרדף לעיר כושלת, הייתה סמל להזנחה ונקשרה לעיתים קרובות עם חסרי בית המתגוללים מסוממים מפנטניל ברחובותיה. הקורונה רוקנה אותה מתושביה, מועצת העיר לא תפקדה והיא הוזנחה מצד מדינת קליפורניה והממשל הפדרלי. כעת היא עושה קאמבק, לאחר שכל אלה התחלפו בבת אחת ברוח נמרצת של עשייה ובהתגייסות של צמרת בכירי ההייטק והפיננסים מרחבי ארה"ב.

כל חברות הבינה המלאכותית הגדולות, ובראשן OpenAI, אנתרופיק וקרסר (Cursor), תקעו בה דגל, והיא הפכה לאבן שואבת עבור מפתחי בינה מלאכותית ומשקיעים שמחפשים את סם אלטמן הבא. רחובות מרכזיים בעיר הולכים ומתרוקנים מחסרי הבית ועסקים נטושים נפתחים מחדש. את השינוי מובילים שני גורמים מרכזיים. הראשון הוא ראש העיר החדש, המיליארדר היהודי הנמרץ דניאל לורי, נצר למשפחת תאגיד הג'ינסים לוי־שטראוס. השני הוא מועצת עיר מתונה, שהחליפה את הפרוגרסיבים הוותיקים ומפקחת בעצמה על כמה מהשינויים המובהקים שנערכים בעיר, כמו גם על לורי עצמו.

הבחירות לראשות העיר ומועצת העיר נערכו סמוך לבחירות לנשיאות, בנובמבר 2024, וכמו טראמפ - ראש העיר והמועצה שלצדו נכנסו לתפקידם בינואר האחרון. אלה סימנו עידן חדש בעיר, גם אם לא את כל השינויים ניתן לזקוף לזכותם. חודשיים לאחר מכן חנכה OpenAI את המטה החדש שלה, בנוכחות לורי עצמו. ענקית הבינה המלאכותית עברה ממרכז העיר לרובע מישן ביי, אחד ממרכזי המשרדים המתעוררים בעיר, למשרדים שעזבה אובר. OpenAI, שמחזיקה בכמעט 100 אלף מטר רבוע בעיר ומעסיקה 2,000 עובדים, מדורגת בין 20 המעסיקים הגדולים בסן פרנסיסקו. החברה מתכננת להכפיל את עובדיה ולעקוף את גוגל, שמעסיקה 4,000 עובדים ונחשבת למעסיקה העשירית בגודלה בעיר.

לורי, שנכח בהשקת המשרדים, אמר כי הם "לא רק מושכים טאלנטים של הייטק, הם מביאים לעיר יותר בריסטות ומלצרים ואגב כך יותר לקוחות למסעדות הסמוכות, וכל זה רק יביא לעוד ועוד השקעות בסן פרנסיסקו".

הון אישי של עשרות מיליונים

מאז נכנס לתפקידו מכריז לורי חדשות לבקרים על פרויקטים חדשים לפינוי ושיקום חסרי בית, ניקוי הרחובות וייעול שירותים לאזרחים. הוא העביר במועצה מעין תקנת חירום למלחמה בסם הפנטניל בעיר, עיבה את מערך השיטור במרכזי הרובעים הבעייתיים והשיק מיזם שמאיץ תהליכי רישוי עסקים קטנים - שמסייע הן לחנויות ומסעדות והן לסטארט־אפים.

"לורי הוא מאוד פרו־ביזנס, ולפני הכול שם לעצמו למטרה לשמר את החברות הקיימות ולהביא עוד חברות לעיר, בדגש על טכנולוגיה", אומרת שולי גלילי, שותפה מייסדת בקרן Upwest מפאלו אלטו, שמשקיעה בחברות ישראליות. "עדיין יש הרבה מה לשפר, והעיר נוהלה בצורה לא נכונה, אבל ניכר שהיא בתנופה חיובית".

מלבד מיזמים חדשים, הכרזות והשקות - אם יש דבר אחד שראש העיר מזוהה עמו יותר מכל, הרי שמדובר בגיוס מיליארדרים, מפורסמים ובכירי הייטק לכל מטרה - מ־1,500 מיטות לחסרי בית ועד רכישת כבאיות חדשות.

לורי, נצר למשפחה העשירה של יורשי תאגיד ליווי'ס, למד בילדותו בבתי ספר פרטיים ולא עבד בחברות מסחריות או בתחום הפוליטי מימיו - עד שנכנס ללשכת ראש העיר. כל חייו הבוגרים הוא בילה כמנכ"ל של עמותה פילנתרופית בשם "נקודת מפנה" (Tipping Point) שעוסקת בגיוס הון לנזקקים. גם עתה הוא מתואר כמי שמבלה חלק ניכר מיומו במסעדות יוקרה ובפגישות עם מיליארדרים מרחבי ארה"ב וברתימתם לשיקום העיר. הרשימה כוללת, למשל, את לורן פאוול ג'ובס, אלמנתו של סטיב ג'ובס, פילנתרופית מובילה שהקימה את עמותת אמרסון; סמנכ"לית הכספים לשעבר של גוגל ונשיאת החברה־האם אלפאבית רות' פורת; וקת'רין אוגוסט־דה־וויילד, הנשיאה לשעבר של בנק פירסט ריפבליק וחברת מועצת המנהלים של העמותה שהקים לורי.

שלוש הנשים התנדבו בעצת לורי להקים את שותפות לסן פרנסיסקו, שפועלת במודל המזכיר את תנועות השיקום שהוקמו למנהטן בשעתה הקשה בסוף שנות השבעים של המאה שעברה.

אוגוסט־דה־וויל, כך נראה, משחקת תפקיד מרכזי בגיוס מיליארדרים ליוזמות של לורי. בחודשים האחרונים היא רתמה שמות כמו סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, ג'וני אייב, לשעבר המעצב הראשי של אפל וכיום שותפו של אלטמן לפיתוח מוצר AI עתידי, מייסד אפליקציית השליחויות דורדאש טוני שו ועשרות בכירים נוספים.

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI. בין המעסיקות הגדולות בעיר / צילום: ap, Franck Robichon

מי שכבר מונה לתפקיד חצי־ביצועי בעיר הוא דיוויד סטיפלמן, נשיא משותף של קרן ההשקעות Sixth Street, קרן היברידית שמשקיעה באחרונה גם בחברות הייטק ישראליות צומחות. סטיפלמן עומד בראש "חברת הפיתוח למרכז העיר", שפועלת בהשראת חברה דומה שפעלה בניו יורק לשיקום אזור מגדלי הסחר העולמי לאחר פיגועי 11 בספטמבר. למועצת המנהלים שלה כבר מונו מנכ"ל גאפ בוב פישר, מג ויטמן, לשעבר מנכ"לית HP ואיביי, וכריס לארסן, ממייסדי חברת הקריפטו ריפל.

לורי מתחכך גם עם בכירי הפיננסים והנדל"ן, והדבר ניכר. למרות שהתעסוקה בעיר טרם התאוששה במלואה, פעילות השכרת המשרדים הגיעה ברבעון האחרון לרמה הגבוהה ביותר בעשור האחרון, מגמה שמתודלקת בנהירת חברות ה־AI לעיר. על פי פירמת הנדל"ן MMCG, שוק הדיור למגורים מתאושש בקצב מואץ ו"אפילו אזורים כמו מרכז העיר או רובע טנדרלוין, שחוו אתגרים חברתיים, רואים שיפור בתפוסה מחודש לחודש". בשוק המשרדים, טוענים ב־MMCG, קצב הפעילות העסקית הכוללת התחייבויות שכירות ל־20 שנה מרמז על אמון הולך וגדל מצד שוכרים לטווח הארוך.

מפגשים של ראש העיר עם מנכ"ל ג'יי.פי מורגן ג'יימי דיימון ונשיא בלקסטון ג'ונתן גריי הניבו עסקאות שהזכירו לעיר ימים יפים יותר: באפריל הודיעה ג'יי.פי מורגן על הגדלת שטח השכירות שלה ברחוב מישן ב־6,000 מ"ר ועל הפיכתם למטה שלה באזור עמק הסיליקון. בלקסטון רכשה מגדל ברובע הפיננסי במרכז העיר ב־111 מיליון דולר, עסקת המשרדים הגדולה בעיר מאז 2022. "סן פרנסיסקו שוב מתחילה לזרוח כמרכז חדשנות", אמר דיימון לבלומברג. נשיא בלקסטון גריי הוסיף כי הוא אופטימי לגבי "פוטנציאל ההתאוששות של העיר תחת הנהגתו של ראש העיר לורי".

לורי הוא ככל הנראה מראשי העיר העשירים בהיסטוריה של סן פרנסיסקו, עם הון האישי המוערך בכמה עשרות מיליוני דולרים. הוא מסתובב ברכב חשמלי יוקרתי של חברת ריביאן המקומית, אותו תרם לעירייה ומחזיק בבית במליבו, עיר שהיא מסמלי העושר והיוקרה של קליפורניה. בקמפיין לראשות העיר נכח בעיקר ברשתות החברתיות בסרטונים מושקעים. בהם הוא קידם עסקים ואירועים כמעט בכל פינה, ומתח ביקורת על כשלי המנגנון הקיים - באנרגיה, נחישות ואפילו פופוליסטיות שמזכירות את אלה שהביאו להצלחת הקמפיין של זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות עיריית ניו יורק.

הוא נולד וגדל בסן פרנסיסקו, בנם של מרים רוכוורגר והרב בריאן לורי (לוריא), שהחזיק בעבר בתואר מנכ"ל הפדרציה היהודית של העיר. הוריו התגרשו כשהיה בן שנתיים ולאחר מכן נישאה אמו לפיטר האס, נינו של לוי שטראוס. לורי הצעיר בילה רבות בביתו של האס ובחברתו, ובסוף הפך גם ליורשו. לורי הוא מעין ניגוד לראשת העיר הקודמת, לונדון בריד, אותה גם הביס בבחירות האחרונות: שחורה שגדלה בשיכוני הדיור הציבורי ומציגה תדמית עממית. למרות זאת, שניהם נוטים למרכז ומחזיקים בעמדות מתונות ואפילו פרו־ישראליות - אך בריד נאלצה להתמודד עם מועצה פרוגרסיבית ולעומתית.

(במרכז) ראש העיר דניאל לורי / צילום: ap, Terry Chea

לפני שהגיע לעירייה, עשה לורי את מה שהוא יודע לעשות כבר שני עשורים: לגייס כסף מעשירים. לטיפינג פוינט, פרויקט פילנתרופי שהקים לקידום חינוך, דיור בר־השגה, תעסוקה ורווחה בסן פרנסיסקו, הוא גייס עד כה חצי מיליארד דולר משחקני פוטבול ומיליארדרים. עם ראש העיר לשעבר אד לי הוא הביא את גמר הסופרבול לעיר ודאג שרבע מהכנסותיה מהאירוע יוקצו לעמותות מקומיות.

בין הפרויקטים שלורי מנהל כיום נמצאים: שיקום מרכזי העיר באמצעות הזרמה של מימון פילנתרופי והזרמת תרומות לפתרונות קבע לשיקום או שיכון של חסרי בית; שדרוג יחידות משטרה לסיור ושמירה על הסדר באזורים מועדים לפורענות; ופרויקטי שיקום שכונות מגורים, בין השאר בהקצאת שטחים ליזמי בנייה למגורים והגדלת אחוזי הבנייה בהם.

גם המשטרה העירונית פעילה יותר אחרי החלפת מפקד המשטרה העירונית: יש יותר פשיטות על "שוקי סמים", המשטרה פוקדת יותר מקומות בהם מתרכזים קרוואנים ורכבי נופש, אך היא נתקלת במחסום כוח האדם: גם היום, לא הרבה רואים במשטרת סן פרנסיסקו כעבודה אטרקטיבית.

הרוח הפרוגרסיבית התחלפה

אורן יונגר עבר משיקגו לסן פרנסיסקו ב־2018, ומאז מחשיב את עצמו לפטריוט מקומי. הוא סמנכ"ל אבטחת מידע בתאגיד ענק שהפך לשותף בקרן ההון סיכון Notable מהחוף המערבי, שמשקיעה מרחוק גם בסטארט־אפים ישראליים. "אני ואשתי גדלנו בתל אביב ואחר כך חיינו בערים שונות בארה"ב, אנחנו מחשיבים את עצמנו כעכברי עיר", הוא מספר לגלובס. "כשאנשים ארזו את המזוודות ויצאו מהעיר, אנחנו נשארנו פה והאמנו שהיא עוד תחזור. היזמים הצעירים רוצים לגור בעיר ומי שרוצה להקים חברה חדשה יעשה זאת כאן, ובעקבותיהם גם משקיעים צעירים בני 30 או 40. גם העובדים בחברות ה־AI, נניח בוגרי אוניברסיטה בני 22, יגיעו לכאן. יש נהירה אדירה לעיר, שמזכירה את הימים שלפני עידן הדוט.קום. צעירים אנרגטים שגרים ממש במשרדים - ישנים ואוכלים שם ועובדים יחד ונותנים את הכול כדי להצליח".

אורן יונגר, שותף בקרן Notable ותושב העיר / צילום: Notable

יונגר מתגורר עם אשתו ושלושת ילדיו בשכונת NoPa היוקרתית. "הקורונה משכה הרבה תושבים החוצה, החיים בעמק הסיליקון אפשרו להם לעבוד מחוץ לעיר, נוצר ואקום שעסקים לא יכלו לעמוד בו - יום אחד אתה מוכר קפה וסלטים לעובדי הייטק, וביום למחרת הם כבר לא פה". את המחיר הכבד שילמו רבעים כמו הרובע הפיננסי, במיוחד מתחם הטנדרלוין. תופעת חסרי הבית, שנובעת מסובלנות שמפגינה העיר כלפיהם, רק הלכה והחמירה בשל התפשטות הסחר בפנטניל, וגם בשל המדיניות הפרוגרסיבית הקודמת שדגלה, ביראת כבוד כלפיהם, כך לפי יונגר. "המדיניות לא הייתה התעלמות מהבעיה, אלא ממש לספק להם מחטים נקיות כדי שלכל הפחות לא יפגעו בעצמם או יביאו מחלות. בקורונה העירייה רכשה בתי מלון ושיכנה שם חסרי בית - רק כדי שלא ידביקו את הציבור".

לדבריו, השילוב של ראש עיר חדש ופעיל ומועצה מתונה בעלת השפעה על רבעים שונים בעיר מייצרת אפקט חיובי שלא היה קודם לכן. "מי שאפשרו את הבחירה המתונה הזאת הם האנשים החדשים - אנשים שהחליטו שחשוב להם לקדם מדיניות בריאה, עם רחובות נקיים וביטחון ציבורי, עיר שעומדת על כך שמי שפשע ייכלא, ושיהיה בית ספר טוב לתלמידים שחיים בו. היום כבר רואים את ההבדל: טנדרלוין ו־SOMA, שני רבעים מרכזיים, מנוקים בהדרגה וההומלסים שהתגוררו שם הועברו למקום אחר תוך כדי כך שאוכפים את השהייה שלהם שם".

הקורונה מוטטה את העיר

יעל גולן מתגוררת עם בן זוגה ושני ילדיה בשכונת ברנל הייטס, אזור יוקרתי מדרום לרובע מישן. גם היא מגדירה את עצמה כאדם עירוני - במלוא מובן המילה: היא עבדה בישראל בחברה לייעוץ אסטרטגי לרשויות מוניציפליות בארה"ב, נרשמה ללימודי תואר שני בגיאוגרפיה וכיום מנהלת יחידת התכנון במחלקת הפארקים בעיריית סן פרנסיסקו. היא לוקחת חלק בפרויקטים שמסבים כבישים מזהמים או מרכזים מסחריים לגנים - כמו פארק סאנסט דיונס או טיילת JFK.

"סן פרנסיסקו היא הדבר שהכי דומה לעיר בכל קליפורניה", היא אומרת. "כמו תל אביב, הרבה שמחים לאידה כשהיא נופלת ומעצימים את הבעיות שהיו בה זמן רב לפני הקורונה או בועת הטכנולוגיה. חסרי בית תמיד היו פה והסחר בפנטניל פושה בכל רחבי ארה"ב ובמיוחד בקליפורניה. סן פרנסיסקו נקלעה לסערה המושלמת בשל התלות הגדולה מדי במשרדים של חברות הייטק - 75% מתקציב העירייה נשען על עסקים במרכז העיר, שבעצמם נשענו על טק ופיננסים, והקורונה פשוט סגרה אותה והפכה אותה לעיר רפאים. תוסיף לזה את הסובלנות הפרוגרסיבית לחסרי בית - יש כאן אימהות שהתלבטו אם להעיר לחסר בית שחסם את הכניסה לביתן כי הוא כמו כולם ורוצה לחיות - ותקבל חפיסת קלפים לא טובה. אבל היום הדברים נראים טוב יותר".

כמי שעובדת בעיר מאז 2016 וראתה כמה ראשי ערים, מועצות ומושלי מדינה, היא לוקחת את הדברים בפרופורציה הראויה: "אני לא חושבת שיש יותר הומלסים בסן פרנסיסקו מאשר בלוס אנג'לס, למשל. פשוט זו עיר קטנה במונחים אמריקאיים, צפופה ומרוכזת, לכן זה יותר מורגש. אבל כשעיר תעשייתית הופכת לעיר הייטק היא מוחקת מקומות עבודה ואנשים נפלטים לרחובות. עד הקורונה הייתה פה עליית מחירי דיור שאפשרה לקומץ לחיות בחלום ואת השאר שלחה לרחובות. בסוף מדובר במובטלים או בחיילים לשעבר במקום שבו אין בו הרבה מערכות תמיכה ושהפנטינל בו הוא שורש כל רע. אתה מסתובב ורואה זומבים, אנשים שתקועים בתנוחות עמידה משונות במשך שעות - אבל זו בעיה לאומית".

את הכניסה של אנשי טכנולוגיה לניהול העיר רואה גולן כשינוי מהותי שאולי היה נמנע קודם לכן מסיבות פוליטיות. "יש כאן אוכלוסיות שרואות באנשי הטק אויבים, אבל הבחירות האחרונות הביאו רבים מההייטקיסטים להתאגד ולהשקיע בקמפיינים של לורי. היום התושבים המתונים מבינים שצריך לנקוט יד יותר קשה כלפי פורעי חוק, ומנגד ההייטקיסטים בעצמם נרתמים להציל את העיר: זה חשוב כי סן פרנסיסקו תמיד הייתה האב של חדשנות - אנחנו העיר היחידה בעולם שבה מכוניות נוסעות ללא נהג כבר שנתיים - ובכל זאת, הלקח שלמדנו הוא שאי אפשר להסתמך על סקטור אחד".

המועמד חסר הניסיון

השיקום של סן פרנסיסקו אינו חד משמעי ומוחלט: המבקרים מטיחים בלורי מדיניות של העדפת מקורבים - הוא ממנה את אלה שעבדו איתו בעמותה לתפקידי מפתח, מתמודד עם גירעון של 800 מיליון דולר וגם סובל ממוניטין נמוך על שמעולם לא כיהן בתפקיד ציבורי וכעת עומד בראשות עיר עם תקציב של 12 מיליארד דולר ו־30 אלף עובדים. לאחרים הוא מזכיר את ממדאני, שהגיע ללא ניסיון קודם למועמדות מבטיחה לראשות עיריית ניו יורק בזכות קמפיין סוחף.

אם ממדאני ייבחר, האם הדבר עשוי להבריח יהודים וישראלים לסן פרנסיסקו? לדברי גלילי, "אם חברות טק יעזבו את העיר, זה לא יקרה בגלל שינויים פוליטיים ואף לא בגלל יוקר המחיה, אלא כי העיר לא מספקת טאלנט טכנולוגי מספק. אם רוצים את מהנדס ה־AI הכי טוב - הוא לא ישב בניו יורק. בניו יורק אין מספיק אנשים שמגיעים מעולמות הטכנולוגיה".

סייעה בהכנת הכתבה: הילה ויסברג

עוד כתבות

משאיות סיוע הומניטרי בעזה / צילום: Reuters, Gaza Humanitarian Foundation

אחרי הלחץ האירופי: ישראל הסכימה להגדיל את הסיוע ההומניטרי לעזה

ההודעה מגיעה ימים לפני ששרי החוץ של האיחוד האירופי יתכנסו לדון במצב ההומניטרי ברצועת עזה ובשאלה כיצד להגיב על בדיקה משפטית של שירות החוץ, שמצאה כי יש "אינדיקציות" למעבר של ישראל על מחויבותה לחוק הבינלאומי, במסגרת הסכם הבסיס בין האיחוד לישראל

פגיעת הטיל האיראני במפעל בזן. הכל מסובך / צילום: ap, Ariel Schalit

מי שרוצה לפנות את מאגרי הנפט מחיפה, צריך למצוא קודם לאן

הטיל האיראני שפגע בבזן אולי הגביר את תחושת הדחיפות של הזזת המפעלים מחיפה, אבל השאלה הגדולה היא להיכן ● אף אחד לא רוצה מזהם בחצר שלו, ועוד אחד ששם אותו על הכוונת של האיראנים ● וכמובן שהמתקנים באים על חשבון בנייה של שכונות חדשות

סדאו מודל 3 / צילום: טסלה

טסלה משיקה את מודל 3 עם הטווח הגדול ביותר שלה עד כה ומחיר חדירה אגרסיבי

המכונית מושקת עם תמחור אגרסיבי יחסית של החל מ-228,748 שקל, והיא כוללת את כל השדרוגים שהוכנסו בדור האחרון של הסדרה, כולל זכוכית אקוסטית 360 מעלות, בולמי מתלים מדור חדש ומערכת שמע פרימיום בעיצוב עם 9 רמקולים ומגבר

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר ושאול שניידר, יו''ר נמל אשדוד / צילום: רפי קוץ, שלומי יוסף

ההפרטה תשוב לשולחן? חילופי מהלומות בין נמל אשדוד לרשות החברות

עימות חריף התלקח לאחרונה בין יו"ר נמל אשדוד לרשות החברות ● בהמשך הצטרף הממונה על השכר, והמאבק ירד לפסים אישיים וחשף מחלוקת אמיתית: האם לנמל יש זכות קיום ללא הפרטה

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

אחרי הדרישה של ווליו בייס והפניקס: פריון מבטלת את מנגנון "גלולת הרעל"

המנגנון אומץ באפריל במטרה להדוף ניסיונות השתלטות, ובעלי מניות ישראלים יצאו נגדו ודרשו לכנס אסיפה ולהצביע על ביטולו ● פריון: ההתקדמות בתוכנית האסטרטגית והעלייה בשווי מביאים לכך שאין עוד הצדקה להמשך קיום המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

וול סטריט ננעלה בשיאים; קלוג זינקה ב-30%, הביטקוין מעל 113 אלף דולר

פררו האיטלקית רוכשת את קלוג ב-3 מיליארד דולר ● מניות הכרייה הבריטיות הובילו את בורסת לונדון לשיא כל הזמנים ● מניית אם.פי מטריאלס, זינקה במעל 40% ● המדיניות הפרו-קריפטו של טראמפ, צבירת ביטקוין מצד חברות ציבוריות, והתאוששות בשוק המניות – הסיבות לראלי בביטקוין ● ירידה במספר המובטלים בארה"ב זה השבוע הרביעי ברצף ● מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן: "יש שאננות בשווקים"

רכב חשמלי בהטענה / צילום: Shutterstock

האם ישראל מוכנה למהפכת הרכבים החשמליים?

הממשלה קבעה יעד: עד 2030, 100% מהרכבים הנמכרים יהיו חשמליים ● קצב החדירה לשוק מרשים, אבל הפוליטיקאים לא ממהרים להכין כראוי את המדינה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי היערכות המשק למעבר לתחבורה חשמלית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בוול סטריט; לוי שטראוס זינקה בכ-11%

S&P 500 נסוג מהשיא כשטראמפ מחריף את מדיניות המכסים ● וול סטריט ירדה אחרי שטראמפ הטיל מכסים על קנדה ופיזר איומים לגבי מדינות נוספות ● נעילה שלילית גם באירופה ● אתמול, וול סטריט ננעלה בשיאים: נאסד"ק עלה ב-0.1%, S&P 500 ב-0.3%, דאו ג'ונס עלה ב-0.4% ● הביטקוין מוסיף לטפס והגיע מוקדם יותר לשיא של מעל 118 אלף דולר

מרכז אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

מומחים מנתחים: כך יראה המפץ שמתכננת אנבידיה בישראל

מרכז הפיתוח של אנבידיה שיקום בצפון הוא "גיים צ'יינג'ר" לתעשיית ההייטק ● ענקית השבבים עשויה להפוך לאחת המעסיקות הגדולות במשק ולהשפיע על התעשייה כולה ● בכיר בענף: "אנבידיה תביא לכאן ידע ויכולות AI שאין באקדמיה, אלא רק בחברות מסחריות"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - Caral Archaeological Zone

המכס האמריקאי שיהרוס ארץ שלמה באפריקה; ואוקראינה נושמת טיפ-טיפה לרווחה

טראמפ מטיל 50% מכס על ברזיל בגלל רדיפת בולסונרו ● מעניש את לסוטו, מן החלשות והעניות ביותר בעולם ● "אנרכיה" מסכנת את אחת הדמוקרטיות המעטות באפריקה ● אוקראינה תקבל את הפטריוטים ● עיר מימי אברהם אבינו נחשפת בהרי פרו ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

חזית המדע / צילום: מכון ICRAR

החוקר שיצא לחפש תדרי רדיו וגילה משפחה חדשה של כוכבים בגודל של רעננה

פרופ' פז בנימיני חוקר אנרגיות הנפלטות באירועים בעלי עוצמות אפיות כמו התנגשות בין כוכבים ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך מתרחשת רעידת אדמה בלי אדמה, מדוע כוכב קטן מנצנץ ומה הופך את קבוצת גרמי השמים שחקר לעוצמתית במיוחד ● "בכל פעם אנחנו מגלים שהטבע יכול לעשות דברים שחשבנו שהם בלתי אפשריים"

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

יש לכם קרן השתלמות? בעבר היא הייתה שווה הרבה יותר

הבורסה עולה, אבל ההטבה בקרן ההשתלמות נשחקת ● מודי'ס מוצאים שוב סיבה למה לא ● והדיבורים על משבר חוקתי כבר התממשו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: ap, Planet Labs PBC

הלוויין חשף את מה שטראמפ הסתיר: הפגיעה בבסיס בקטאר

צה"ל ושב"כ חיסלו בלבנון את המחבל מחמד שעייב ● סוכל ניסיון הברחת אמצעי לחימה בגבול המזרחי ● סרן רעי בירן ז"ל, בן 21 משורשים, מפקד צוות בסיירת גולני, נהרג בפיצוץ במהלך פעילות ● שני לוחמים נפצעו הלילה בג'באליה בינוני וקל מירי נ"ט לעבר טנק ● חמאס: נתניהו מציב מכשולים בפני הגעה להסכם ● 50 חטופים - 644 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

זירת שריפה שפרצה בעקבות תקיפה רוסית על תחנת חשמל באוקראינה / צילום: ap, Alex Babenko

רוסיה שיגרה על אוקראינה 728 כטב"מים במכה. כך איראן עזרה לה

התקיפה האחרונה כללה יותר כטב"מים בלילה אחד, מאשר כל הכטב"מים שרוסיה השתמשה בהם במשך חודש שלם בשנה שעברה

מפעל אינטל בישראל שנמצא בתהליכי בנייה / צילום: אינטל

מאז הקפאת בניית המפעל הבא של אינטל: מספר עובדי הבניין הצטמצם בחצי

התוכנית המקורית של אינטל לבנות בקריית גת מפעל שבבים בהוצאה של 25 מיליארד דולר, מתוכה 3 מיליארד בסיוע ממשלתי - לא יוצאת לפי שעה לפועל ● לגלובס נודע כי במקביל לפיטורי העובדים במפעל אינטל הקיים בקריית גת, מספר עובדי הקבלן שהועסקו בבינוי המפעל החדש ירד מאז השיא ב־2024 מ־5,500 לכ־2,000 עובדים כיום

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך יוטיוב

איך עושים רוורס בפקס? תשאלו את אודי כגן ששוב שולח את ביטוח 9 לפסגה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לטורנדו ולנעמי לבוב ש"עושה בושות" מול השכנים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● דיסקונט מגייס את אינדה גיים, וחוזר להתברג גבוה - מקום שני בזכירות ושלישי באהדה

סקודה אוקטביה / צילום: יח''צ

המכונית שעברה השקה חדשה והשאירה מאחור את התדמית העממית וגם את התמחור העממי

הגרסה המחודשת של אוקטביה נעימה לנהיגה, זריזה, בנויה היטב וחסכונית ● אלא שהמחיר מרחיק אותה מהמיצוב העממי המסורתי של המותג ● מבחן דרכים

השקל מתחזק בחדות מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק מול הדולר. האם הוא יגיע לרמה של 3 שקלים?

התיסוף החד של השקל מול המטבעות הזרים ממשיך גם הבוקר, כאשר שער הדולר-שקל נסחר מתחת לרמה של 3.31 שקלים ● הכלכלנים הבכירים מסבירים מה עומד מאחורי המגמה, האם היא תימשך, ומה הסיכוי שהדולר יגיע לרמה של 3 שקלים

משאית של אמזון פריים בארה''ב / צילום: Shutterstock

אמזון הרחיבה את ה"פריים דיי" ל-4 ימים, אבל לישראלים יהיה קשה ליהנות ממנו

ימי הקניות של אמזון פריים, ה"בלאק פריידיי" של הקיץ, מתקיימים השבוע ויימשכו לראשונה ארבעה ימים ● ההערכות מדברות על מכירות שיא, אבל מדיניות המכסים החדשה פוגעת בעומק המבצעים ● והישראלים יגלו שממילא עלות המשלוח מבטלת לא פעם את פער המחירים

אביעד גליקמן / צילום: ויקיפדיה,  רן יחזקאל

היועמ״שית תבחן את חקירת אביעד גליקמן

היועצת המשפטית לממשלה תקיים ישיבה לבחינת זימונו לחקירה של עיתונאי חדשות 13, אביעד גליקמן ● לפי ההודעה, הישיבה תתקיים לפני שתתקבל החלטה, כך שהיועמ״שית משהה בפועל את החקירה - ועשויה שלא לאפשרה בהמשך